Dag 14, van Bligny-sur-Ouche naar

Ik was al vroeg wakker en ook vroeg vertrokken.

Allereerst reed ik naar Nuits-Saint-Georges

Daar ging ik even naar de supermarkt voor wat dagelijkse boodschappen en daarna naar Le Cassissium. De fabrikant van Vedrene producten waaronder heerlijke limonadesiroop en diverse likeuren waarvan Supercassis (crème de cassis) de bekendste is. Ik had me opgegeven voor de rondleiding en ondanks dat dit in het Frans was (in Engels kan ook maar dat was in de middag en dan werd het wel heel laat) kon ik het best goed volgen. Ook omdat ik een Nederlandstalige uitleg op papier erbij kreeg. Het was erg interessant om te horen over de verschillende soorten zwartebessen en het productieproces. Het interessantste vond ik wel de rondleiding door de fabriek, hier werd het hele productieproces van voornamelijk de supercassis heel mooi gevolgd. Destilleren doen ze hier niet (al stond er een mooie koperen destileerketel) ze macereren. Dat is zeg maar het fruit voor een week of 7 op alcohol zetten zodat de alcohol de smaak opneemt daarna word het gefilterd en word suikertoegevoegd.

Indrukwekkend om al die grote tanks te zien warin dit gebeurd. Ook hebben ze een afdeling waar Eau de vie wordt gemaakt. Hier staan enorm veel houten vaten, normle maat vaten aan de ene kant van de hal en enorme vaten (zo groot dat je er wel een tiny house in kan maken) aan de andere kant. Die grote zijn wel leeg, die stammen nog uitde tijd dat de fabriek werd gebouwd maar die zijn zo groot dat ze niet door de deur passen en daardoor onpraktisch zijn. Maar het ziet er wel mooi uit!

Ook was er een interessant museum bij met allerlei oude gereedschappen voor de verwerking van de zwarebes en oud verpakkingen. Voor kinderen (en mij) was er in dat museum ook veel te beleven, veel activiteiten en lades om open te doen met leuke weetjes en dingetjes.

Na afloop was er een proeverij. Eerdere kozen voor het proven van Super cassis op diverse manieren (puur maar ook met dingen gemengt) maar alcohol en medicatie werkt niet goed dus ik koos voor het proeven van de siropen. Mensen die mij kennen en wel eens bij mij zijn geweest weten vaak wel dat ik altijd limonadesiroop meeneem uit Frankrijk en thuis een behoorlijke collectie heb opgebouwd. Toch waren er wel weer een paar nieuwe smaken die ik nog niet eerder had geproefd (oa basilicum en lychee, die 1e was lekkerder dan ik had gedacht en de 2e vond ik net parfum, niet lekker dus.). De limonadesmaken die ik afgelopen jaren op heb gedronken en weer wilde (sommige smaken zijn duidelijk favoriet bij ons thuis) heb ik gelijk daar aangekocht (leek duurder maar de flessen daar zijn veel groter dan die in de winkel waardoor het uiteindelijk goedkoper is) dus komend jaar kan ik er weer tegen.

Toen was het ook tijd om weer verder te rijden. Het was een mooie rit met veel afwisseling. Vandaag reed ik door de Bourgondische wijnvelden, langs akkers (meestal gemaaid soms uitgebloeide zonnebloemvelden), bos, koeien, stukken waar het vrijwel vlak was en stukken met flinke heuvels. Vooral over mooie kleine wegen gereden behalve natuurlijk in de omgeving van Dijon waar het een stuk drukker was. Daar wilde ik eerst ook nog heen maar ik merkte dat het bezoek aan Casissium wel genoeg was.

Helaas begon het eind van  de middag ook te regenen. Inmiddels sta ik op de camping,  hoewel het niet droog was regende het op dat moment gelukkig niet hard. De tent staat en ik lig lekker op bed. Zo maar lekker slapen en dan morgen weer verder.

Groetjes, 

Rolstoelpelgrim