Paklijst en reviews

Hieronder schrijf ik over alle spullen die ik meeneem op mijn pelgrimages met een beschrijving, mijn paklijst en revieuws.
Het zal ook langzaam nog verder worden aangevuld met meer producten, foto’s en uitgebreidere beschrijvingen.

Mocht u een bepaald product willen laten testen en mij hier een review over laten schrijven, neem dan contact met mij op via de e-mail.
Voor de reviews heb ik geen geld ontvangen, alleen van Uixi heb ik een gratis product gekregen om weg te geven onder mijn volgers.

Mijn paklijst:

Kampeermaterialen
Tent
Luchtbed
Slaapzak
Tassen

Rolstoel en toebehoren
Rolstoel
E-motionwielen
Voorzetwiel

Kleding

Toilet artikelen
oa
Zeep van Tuin van Maria

Elektronica
oa.
Fietscomputer
Powerbank
Zonnepaneel
verlichting

Eten en drinken

Overige handige dingen
oa.
Uixi

Kampeerartikelen

Tent – Vango Nova 200
Officieel is dit een 2 persoonstent maar dan heb je maar 50cm per persoon ligruimte, is dus meer een ruime 1 persoonstent.
Het gewicht is 2740gram, niet heel lichtgewicht dus, maar omdat ik hem niet op mijn rug hoef te tillen maar voor op mijn rolstoel heb liggen is het voor mij prima.
voor mij is dit tentje ideaal omdat het een heel klein voortentje heeft, hier past mijn rolstoel (zonder voorwiel) precies in en het voorwiel past precies naast mijn luchtbed. zo kan ik in noodgevallen altijd alles in mijn tent krijgen. dit was voor mij dan ook de hoofdreden om voor deze tent te kiezen, naast de prijs die ook redelijk goed was, ik heb geloof ik net onder de 200 euro betaald, maar inmiddels is deze tent niet meer leverbaar, wel zijn er diverse andere tenten van Vango die heel erg op deze tent lijken.
Ook is de tent heel makkelijk op te zetten, ikzelf heb inmiddels maar 4 haringen nodig om hem staande te houden, maar in het geval van storm is die met 9 haringen aan de tent en nog 4 extra scheerlijnen (en haringen) vast te zetten. de binnentent zit vast aan de buitentent waardoor je de tent op kan zetten tijdens een regenbui zonder dat de tent van binnen nat word tijdens het opzetten, uit ervaring weet ik dat dit een heel fijne eigenschap is van een tent.

Luchtbed
Therm-a-rest neoair camper SV XL


Toen ik 2016 ging zoeken naar een luchtbed die niet al te zwaar was maar wel goed ligt was dit een flinke zoektocht. ik heb brede heupen en een holle rug waardoor ik bij de echte lichtgewicht luchtbedden veel pijnklachten kreeg.
Uiteindelijk ben ik bij dit semi-lichtgewicht luchtbed uitgekomen.
naast dat ik hier zonder extra pijnklachten op kan slapen is het ook heel makkelijk met opblazen en leeglopen.
het matras heeft een heel grote brede opening, hierdoor kan je op afstand lucht blazen en na een keer of 5 blazen is het luchtbed vol en leeglopen is helemaal in 2 seconden gebeurd. de hoes is ruim waardoor hij daar makkelijk in te krijgen is.

Slaapzak
Eerst goedkope slaapzak van Xenos en sinds 2018 donsslaapzak van Cumulus panyam 600

Toen ik begon met pelgrimeren in 2016 heb ik mijn dunne Xenos slaapzak meegenomen. deze was ideaal want het eerste jaar ging ik in de zomer weg en het jaar daarna sliep ik altijd in pelgrimsherbergen of logeerde ik bij mensen thuis. het 3e jaar ging ik met die slaapzak kamperen en toen heb ik nachten wakker gelegen omdat ik het enorm koud had. Daarom ben ik toen op zoek gegaan naar een warme maar toch redelijk kleine slaapzak.
Na een lange zoektocht kwam ik uit op het merk Cumulus en het type Panyam 600. Ik ben gegaan voor een dons slaapzak omdat die warm en compact is. Deze slaapzak is gevuld met verantwoord dons van Poolse ganzen, dat is dons van ganzen die geslacht zijn voor consumptie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld chinees dons waarbij het helaas vaak voorkomt dat de vogels levend worden geplukt. sowieso is het bedrijf Cumulus bezig om zo verantwoord mogelijk te ondernemen, zo is er ook een reparatie afdeling en kan je als je extra vulling nodig hebt na veel gebruik je slaapzak laten bijvullen of andere reparaties laten uitvoeren.
Bij Cumulus heb je heel veel opties, je kan je slaapzak op diverse manieren aanpassen, extra vulling (waarvan je ook de plaats van vulling kan bepalen, bv voor extra warme voeten), extra breed, extra lang of juist korter en je hebt keus uit de stof (soort en kleur) waarvan je de slaapzak gemaakt wilt hebben. Ik heb een oranje met zwarte binnenkant en verder geen extra opties gekozen. Het gewicht is net onder de kilo dus dat is ook fijn. Er zit een kleine zak bij waar ik hem tijdens het reizen in kan doen maar er zit ook een heel grote zak bij waar die de rest van het jaar in bewaard kan worden wat beter is voor het dons, dat blijft zo lekker luchtig.
Inmiddels heb ik 2 keer met deze slaapzak gepelgrimeerd en al diverse keren in vroege lente, zomer en in de herfst gekampeerd en ben er nog steeds heel blij mee. ik ben een enorme koukleum en deze slaapzak heeft officieel een comfort-temperatuur van -6 graden Celsius. voor mij is dat niet helemaal correct maar ik denk voor de gemiddelde mens wel. Ik slaap tot ongeveer het vriespunt lekker warm in deze slaapzak als ik hem netjes hoog dichtrits en als mummie mijzelf verpak (alleen neus er uit), maar zelfs in warmere zomernachten in Frankrijk ligt de slaapzak nog fijn en word het voor mij niet benauwd warm, natuurlijk heb ik hem dan wel half open geritst.
Ik ben dus erg blij met deze slaapzak en kan hem dan ook zeker aanraden.

Tassen
Mountain Hardwear, Rainshadow 36 OutDry 
2016 en 2017 heb ik een 30 liter rugzak van decatlon gebruikt, een prima tas die goed achterop mijn rugzak paste.
ik had die tas al een aantal jaar en hij begon al slechter te worden maar de hoofdreden om te zoeken naar een nieuwe tas was omdat ik in 2017 veel regen heb gehad en het heel vervelend was dat alles nat werd. daarom ging ik specifiek opzoek naar een waterdichte rugtas. ik kwam uit op tassen van mountain hardwear en uiteindelijk is het de rainshadow 36 outdry geworden. een fijne compacte waterdichte rugzak, hij sluit van boven met een waterdichte rits. bovenop zit ook nog een waterdicht vak waar ik makkelijk bij kan terwijl ik in mijn rolstoel blijf zitten, hier stop ik vaak reserve handschoenen in. Voor op de tas zit een mesh zakje waar ik eventuele natte was in kan bewaren. Verder is het niet zo’n grote tas (36L) en dat verplicht mij om compact in te pakken. in de tas zit mijn luchtbed, slaapzak, toilettas en kleding. in de zijvakjes past mijn reserve fles drinken.

Waterdichte zak.
voor op de bagagedrager van mijn voorwiel ligt mijn tent, die heb ik verpakt in een grote waterdichte hoes. dit is ideaal. bij regen blijft alles goed droog en ik kan er gelijk nog meer spullen bijstoppen. ik heb mijn reserve accu’s vaak in die tas er bij zitten en daarvan is het belangrijk dat die droog blijven.
de tas is merkloos, heb hem gekocht op eBay. is 30 liter maar doordat ik hem op kan rollen bij het dichtmaken kan ik hem precies zo groot maken als ik wil, is ideaal.

Stuur tas, merkloos
ik heb een klein tasje aan mijn stuur hangen, dit tasje is gevuld met levensmiddelen en kookspullen. heel handig om dit hier te bewaren want zo kan ik tijdens het rollen altijd wat eten pakken.

rolstoel en toebehoren

Rolstoel

Mijn rolstoel is van het merk Ti-Lite, het type weet ik helaas niet. het is een sportrolstoel die op maat is gemaakt.
dit is mijn 3e rolstoel en rol hier sinds 2017 in. het eerste jaar rolde ik nog in een RGK hilite, dit was een fijne rolstoel maar die is helaas kapot gegaan nadat ze er op een vliegveld mee hadden gegooid… gelukkig kreeg ik daarna deze rolstoel waar ik al heel wat kilometer mee heb gerold.
Mijn huidige rolstoel is van titanium, dat is een fijn materiaal voor een rolstoel omdat het in tegenstelling tot mijn vorige rolstoel die van aluminium was gemaakt niet snel breekt maar enigszins schokken opvangt en dempt en ook niet verbuigt.
maar het meest speciale van mijn stoel zijn denk ik mijn wielen die zometeen beschreven staan.

E-motion wielen

Sinds een jaar of 12 rol ik rond met e-motion wielen van het Duitse merk Alber. dit zijn rolstoelwielen met een vergelijkbaar systeem als de elektrische fietsen hebben. een soort trapondersteuning (rolondersteuning). zonder deze wielen raak ik heel snel overbelast, maar zoals jullie weten kan ik met deze wielen heel lange afstanden overbruggen. Het compenseert mijn armkracht.

Het bereik van de accu’s is officieel 25 km, mijn ervaring is dat het erg afhankelijk is van omstandigheden zoals de paden waar je op rijd, de temperatuur, de hoeveelheid bochten. het komt er op neer dat ik 1 keer 42km heb gerold op 1 set accu’s (de dag van Amsterdam West naar Hilversum Oost), een warme dag met lange afstanden recht door. Maar ik heb ook gehad dat ik  ging winkelen (vooruit, achteruit, stoppen, draaien, etc.) toen het vroor hij na 10 a 15 km al op was.
Ik heb een groot geluk dat ik nog een set reserve accu’s heb, hierdoor kan ik sowieso een lange dag rollen zonder dat ik bang hoef te zijn te stranden.
De wielen geven door middel van lampjes aan hoe vol de accu’s nog zijn, en het is altijd een optie om tijdens een wandeldag even ergens te pauzeren in een restaurant en dan een stopcontact te vragen om even bij te laden. een volledig lege accu heeft wel 8 uur nodig om weer vol te laden, dus doe dit niet op het laatste moment. maar een uurtje onderweg bijladen zorgt sowieso wel voor een flink aantal extra kilometers.

Als ik toch een nadeel moet noemen van deze wielen, dan is dat zeker het gewicht, 1 wiel weegt ongeveer 12 kilo.
een ander nadeel is dat ze als ze ouder worden ze sneller kapot gaan/storingen geven. Ik heb sinds vorig jaar een nieuw paar wielen en hier heb ik nog geen problemen mee gehad, maar mijn eerste paar e-motionwielen deed het de eerste jaren ook goed, maar toen ze ouder werden begonnen ze klachten en storingen te geven. Gelukkig heb ik door de jaren heen de meeste storingen zelf leren verhelpen. maar de laatste 2 jaar waren ze vaker op reparatie dan ik ze thuis had. Dus ik ben blij dat ik weer nieuwe heb gekregen. 
Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik mijn e-motionwielen meer en zwaarder gebruik dan de meeste mensen, dus misschien is het bij mensen die alleen op asfalt en in winkelcentra rijden een minder groot probleem.

Maar ondanks die minpuntjes ben ik heel blij dat deze wielen bestaan en maken ze voor mij het pelgrimeren mogelijk.

Pro actief freeway

Al een jaar of 8 rol ik rond met behulp van een proavtiv Freeway, een in Nederland zeer onbekend hulpmiddel waar ik heel veel plezier van heb. Daarom zal ik er hier iets over schrijven. 
Juni 2018 heb ik een nieuwe gekregen van de gemeente (WMO), deze heb ik aan kunnen vragen als sportvoorziening. De vorige heb ik zelf gekocht omdat de gemeente toen van mening was dat wandelen geen sport is. Double Performance is de leverancier in Nederland, ze hebben hem niet op voorraad maar kunnen hem wel bestellen. en dan kan je hem in de kleur laten maken die je zelf wilt (die van mij is oranje met zwart) en alle opties aanpassen aan je voorkeur (en budget).

Proavtiv is een Duits merk van oa handbikes. De Freeway is een groot voorzetwiel, het lijkt op het eerste gezicht een beetje op een handbike maar heeft geen trappers. ik rol gewoon met mijn handen aan mijn grote wielen van de rolstoel. Het grote voorzetwiel zorgt er voor dat de kleine voorwielen worden opgetild van de grond waardoor ik een soort driewielrolstoel krijg met 3 grote wielen. Hierdoor kan ik makkelijk over hobbelige paden rollen, dat kunnen bijvoorbeeld bospaden of gras zijn, maar ook juist betegelde paden in oude steden waar je met een normale rolstoel over de kinderkopjes zou stuiteren. ik rol hier soepel overheen.
zonder dit voorwiel zou ik nooit deze pelgrimage kunnen maken, dan kom ik veel te veel dingen tegen die te lastig zijn. ook zorgt een groot voorwiel er voor dat je lichter rijd, wat ook voor meer bereik zorgt. en wat ik heel handig vind is dat je doordat het voorwiel altijd rechtdoor gaat (tenzij je stuurt) je ook met 1 hand kan rijden, dat is natuurlijk handig als je een vermoeide arm hebt aan het eind van de dag, maar het is ook heel handig als je onderweg door wilt rijden maar toch ook dat lekkere ijsje wilt opeten (of gewoon je lunch).
Voorop zit een bagagedrager en dit is echt ideaal, hierop vervier ik o.a. m’n tent. wel moet ik opletten dat ik er niet veel meer gewicht dan dat op laad want dan stuurt het heel zwaar en gaat het wiel zwieberen.
ik houd er trouwens altijd rekening mee of ik een dag berg op of berg af heb met opladen, ga ik bergop dan heb ik extra gewicht op de voorkant nodig omdat ik als ik al het gewicht achterop zit omkiep. en door die bagagedrager kan ik varieren in gewicht op welke plek.

Zelf heb ik er nog iets extra’s aan bevestigd, maar dit werkt alleen voor rollers die nog kracht in hun benen hebben, Ik heb namelijk een soort voetstuur gemaakt door aan de voorvork 2 steuntjes te plaatsen (van die voetsteuntjes die kinderen gebruiken als ze achterop de fiets van hun ouders zitten). Hierdoor kan ik volledig zonder handen sturen en m’n handen echt voor de aandrijving gebruiken, wat vooral handig is bij hellingen met een bocht. Sturen met de voeten maakt ook eten/drinken/route boek bladeren/etc onderweg nog makkelijker.

Al met al is de Proactiv Freeway echt een hulpmiddel waar ik niet meer zonder kan. 


Kleding

Ieder jaar neem ik minder kleding mee. ooit begon ik met 3 reserve setjes kleding, hiervan bleek ik haast niks te gebruken dus besloot minder mee te nemen.
In 2020 had ik het volgende mee:

1 pyjamabroek die eventueel ook dienst kon doen als broek voor overdag, was een zwarte “yoga”broek.
1 lange merinowol onderbroek/legging
3 onderbroeken, (1 aan, 1 in de tas en 1 net gewassen en aan het drogen. sneldrogend naadloos.
2 merinoswol T-shirts (1 met lange mouw als wisselshirt voor de dag en 1 t-shirt met korte mouw die ik als pyjama shirt gebruik en alleen in geval van nood voor overdag)
1 paar wollen sokken (voor wandelaars adviseer ik meer, maar ik loop niet en gebruik sokken alleen in de nacht als het koud is)
als reserve schoenen had ik een paar barefoot schoenen van Leguano mee.
rolstoelhandschoenen
regenkleding

kleding die ik aan heb was:
Merinoswol vest,
Merinos t-shirt met lange mouw,
Merino ondergoed,
Outdoorbroek,
Vibram fivefingers schoenen.

Dit lijkt weinig maar zelf dit jaar had ik niet alles nodig wat ik mee had.
iedere avond wisselde ik mijn ondergoed, waste het en hing het te drogen aan de tent. meestal was het de volgende ochtend droog en anders hing ik het aan mijn rolstoel of tas en dan was het begin van de middag wel droog.
Merinoswol t-shirts zijn ideaal omdat die veel minder snel stinken dan katoen of polyester stoffen. iedere avond wisselde ik mijn shirt naar mijn pyjama shirt en hing het shirt van overdag aan mijn tent te luchten (buiten als het droog was, in voortent bij regen). De volgende ochtend rook die weer fris en kon ik die weer aan. als er een vlek ik kwam waste ik het shirt of alleen de vlek en was die de volgende ochtend ook weer droog.

Handschoenen – Wandelschoenen zijn niet zo erg van belang als je rolstoel rijd (al is waterdichtheid van schoenen wel fijn) maar zijn handschoenen die goed passen, stevig zijn en anti slip zijn wel noodzakelijk. zelf gebruik ik graag handschoenen zonder vingers maar met duim. helaas zijn die slecht te krijgen en als ze te vinden zijn erg duur. ik koop dus meestal fietshandschoenen met vingers en knip dan de vingers af en laat de duim (en evt wijsvinger) zitten. afhankelijk van de stof en naaiwijze van de handschoen moet dit dan wel even afgewerkt worden want anders valt je handschoen uit elkaar en/of gaat rafelen.
maar het liefste gebruik ik goede lederen rolstoelhandschoenen, de zelfgemaakte werken wel maar gekochte zijn toch beter en heel soms kan ik ze ergens online betaalbaar vinden. ik kan zo’n 500km op 1 set handschoenen rijden voor er gaatjes in zijn gesleten (door Frankrijk met bergen/heuvels, vlak terrein gaan ze veel langer mee). het is fijn als ze strak zitten, dan krijg ik minder schuurplekken/blaren..

het is dus best lastig handschoentjes te vinden met duim en zonder vingers.

Regenkleding – Veel Santiago Pelgrims wandelen met een regencape, dit is een drama om mee te rijden in een rolstoel, gaat tussen de wielen zitten en zit een goede armbeweging in de weg, een goede waterdichte jas en broek is veel handiger, vergeet de regenbroek ook niet want als je in een rolstoel zit valt de meeste regen op de bovenbenen.
ik gebruik nu een eenvoudige regenbroek van decatlon en die heb ik gecombineerd met een zeiljas van diezelfde winkel. is een stuk dikker om mee te nemen (nadeel) maar is warmer, minder zweterig en bij de mouwen bij de bovenarmen/oksels wijder dan standaard regenjassen (als zeiler moet je ook goed je armen kunnen gebruiken om te reiken naar de mast/zeilen) dus dat rolt veel fijner.

Toiletartikelen

Mijn toilettas is een klein pennen etui.
hierin heb ik alleen het meest noodzakelijke.

Zeep – multifunctioneel, geschikt voor huid, haar en de was. ik heb diverse stukken gebruikt, waaronder die van tuin van Maria en werfzeep shampoo. maar de laatste tijd gebruik ik een stuk zeep dat ik zelf heb gemaakt.

tandenborstel/pasta – ik heb een gewone tandenborstel mee en een klein tubetje die ik vaak gratis krijg bij tandarts of mondhygieniste. zo’n kleine tube is genoeg voor een paar weken en neemt een stuk minder ruimte mee.

flosdraad – handig voor de tanden, maar in nood ook ook iets te naaien (is enorm sterk draad)

potje/flesje met kokosolie/olijfolie – geschikt voor droge huid maar ook om te koken/bakken.

Review Shampoobar tuin van Maria

www.tuinvanmaria.nl

Via tuin van Maria heb ik een aantal artikelen gekregen om uit te testen. het handigste voor onderweg vind ik het stuk shampoo dat er bij zat. 

Ja, je leest het goed, een stuk shampoo en geen fles shampoo, want deze schampoo ziet er uit als een stuk gewone zeep. Voor onderweg vind ik het wat betreft shampoo het erg belangrijk om iets goeds en vooral compacts bij me te hebben dus daar ga ik hier wat over schrijven.

Ik pak altijd zo minimalistisch als mogelijk in, mijn toilettas is dan ook niet groter dan een soort klein etui, ongeveer 18cm lang en 5 cm hoog/breed.
binnen deze kleine ruimte wil ik alles proppen wat ik nodig heb, dat betekend dat ik vooral enorm moet opletten op de verpakkingsmaat. een mini tandenborstel met tubetje tandpasta die ik gratis heb gekregen bij de mondhygiëniste/tandarts, een piepklein handdoekje, een zelfgemaakte deostick in een lippencrème doosje (schrijf ik later nog eens over). het lastige om mee te nemen is altijd de shampoo.
Van Tuin van Maria heb ik shampoo gekregen die niet vloeibaar is maar die er uit ziet als een blok zeep.
Het gebruik van een blok shampoo is even wennen maar het werkt prima. de shampoo geeft mooi zacht crèmeachtig schuim. het is een bruin stuk zeep met bijzondere ingrediënten als rozemarijn en teatree, kamelenmelk en cassia. Zelf vind ik de geur wel vrij sterk, maar dat ligt denk ik meer aan mij dan aan de shampoo omdat ik altijd overgevoelig ben voor geuren.
Er zitten gelukkig geen chemische dingen in deze shampoo dus dat is erg fijn.
voor mijn haar werkt het ook prima, al vind ik het zelf wel fijn om nog even na te spoelen met azijn (verdunt met water), anders word mijn (lange)haar een beetje stroef, maar dat is volgens mij altijd met dit soort shampoo zepen. na het spoelen was mijn haar fijn zacht en goed te borstelen.
Fijn is ook dat het niet alleen voor mijn haar gebruikt kan worden maar ook geschikt is voor de rest van het lijf, dus ik hoef maar 1 klein stuk zeep in te pakken voor huid en haar. ikzelf neem maar een klein deel van deze zeep mee, het is makkelijk om er een stukje af te snijden en dan is dit prima in te passen in mijn mini toilettas. het gaat lang mee dus een klein stukje is genoeg om meerdere keren te wassen. en naast mijn huid en haar kan ik met deze zeep onderweg ook mijn kleding (vooral klein spul als ondergoed en sokken) mee wassen, want hoe minder spullen er mee gaan hoe beter.

Het is dus zeker een aanrader om dit mee te nemen op pelgrimage (of gewoon op vakantie of thuis gebruik).

Eten en drinken

wat eet ik nu onderweg. het gebeurd vrij vaak dat ik word uitgenodigd om ergens mee te eten, maar ik vind het ook fijn om zelf voor mijn eten te kunnen zorgen zonder dat ik eerst naar een winkel hoef.
meestal probeer ik in de ochtend een stokbrood te halen en af en toe een stuk kaas, in de ochtend eet ik stokbrood met een stukje chocoladereep of een mueslireep. In de middag eet ik dan de rest van het brood met kaas (en soms in de avond het laatste stukje van het brood) of een simpele warme maaltijd

2016 tot 2018 nam ik alleen couscous en noodles mee en vroeg dan ergens om heet water.
2019 heb ik voor het eerst een kleine dompelaar meegenomen zodat ik zelf bij het toiletgebouw heet water kan maken. dit was ideaal want dan kon ik naast mijn eten ook een kruik maken voor als het koud was (kruik = drinkfles gevuld met heet water).
2020 heb ik voor het eerst een echt kooksetje meegenomen, van decathlon. Ik had een piepkleine koekenpan mee en een als ik water wil koken gebruik ik mijn metalen mok.

Wat ik mee nam in 2020, allemaal in mijn tasje voorop mijn stuur, dus zeer compact:

gasbrander en blikje gas van Decathlon
RVS mok
mini koekenpan
kleine houten spatel van gourmetset
mini garde
spork (titanium)
RVS drinkfles, om te drinken maar in koude nachten ook als kruik
miniflesje afwasmiddel

mini flesje olijfolie voor bakken maar ook als ik een droge huid heb.
instant American pancake mix (alleen water toevoegen), heb ik zelf per portie vacuüm verpakt.
couscous
gedroogd fruit (rozijnen, gedroogde mango en aardbeien)
gedroogde groente (vooral gedroogde ui werkt erg goed)
mueslirepen
kaas (parmezaanse kaas is handig, die zweet niet en kan goed tegen hitte, maar ik heb ook regelmatig brie of andere kazen)
kleine stapelbare potjes (medicijndoosje) met een aantal kruiden, zout, chilipeper, curry, knoflookpoeder, kaneel.

Koken was leuk maar ik gebruikte het te weinig en merkte dat ik vaak te moe was om in de avond nog te koken na een dag rollen, ook at ik regelmatigonderwegals ik ergens werd uitgenodigd. Dus 2021 en 2022 heb ik de kookspullen grotendeels weer thuis gelaten en heb net als in 2019 alleen m’n dompelaar mee waarmee ik heet water kan maken en zo couscous en the kan maken. Ook handig voor een een warme kruik (van metalen drinkfles) voor als het koud is.

Elektronica

Onderweg gebruik ik diverse electronica waaronder mijn smartphone, kilometer teller, lampje(s) voor op rolstoel maar ook om in de avond nog even te kunnen lezen en bovenal mijn rolstoel met “trapondersteuning”.

Ik zal hier gaan schrijven welke electronica ik bij me heb, waarom ik dit mee neem en wat er wel/niet goed aan werkt. 
Komende tijd zal dit steeds verder worden uitgewerkt.

Smartphone
Ik heb nooit de nieuwste telefoon die te vinden is maar belangrijk is voor mij vooral internet, GPS, voldoende geheugen voor offline kaarten.
Ik gebruik in 2 weken ongeveer 4 GB aan mobiel internet. dit is meer dan normaal gebruik bij navigeren want ik laat mijzelf door enkele mensen volgen voor de veiligheid. 
dit doe ik gewoon via google maps. werkt voor mij ideaal.
ik navigeer voornamelijk op een ouderwetse kaart maar als ik echt de weg kwijt ben of in een stad waar de papieren kaart te weinig details weer geeft is navigeren op de smartphone ideaal.fietscomputer
Op mijn rolstoel heb ik een GPS fietscomputer (Sigma Rox 7.0). Deze berekend snelheid/afstand/etc niet op basis van hoe vaak een magneetje langs de sensor komt zoals bij veel fietscomputers maar via GPS. voor een rolstoel is dit ideaal.
nadeel is dat die dagelijks opgeladen moet worden. hiervoor gebruik ik meestal mijn powerbank.
mijn kilometerteller heeft heel veel opties. veel gewone opties zoals afstand, snelheid, gemiddelde snelheid, etc. maar ook wat minder standaard opties. oa een thermometer. maar erg leuk vind ik dat die een hoogte meter heeft en dat ik kan zien hoe steil de hellingen zijn die ik neem. 

Powerbanks
Ik neem een aantal powerbanks mee. voor de mensen die niet weten wat dit is, dit is grote batterij waarmee je apparaten via USB op kan laden, met grote 1 powerbank kan ik (afhankelijk van de powerbank) mijn mobiel 2 tot 4 keer volledig opladen met een kleine 1 a 2 keer, ideaal dus voor onderweg. dit jaar had ik 2 grote mee en een kleintje voor nood.
ik kampeer vaak en neem eigenlijk nooit stroom bij de tent. het is fijner en vooral veiliger om een powerbank op te laden bij een openbaar stopcontact dan je (dure) smartphone of andere dure apparatuur (in het toiletgebouw is er altijd wel eentje te vinden, maar ik heb ook wel eens buren met caravan gevraagd) en sinds 2020 laad ik mijn powerbank(s) aan mijn zonnepaneel.

Zonnepaneeltje
2020 heb ik voor het eerst een opvouwbaar zonnepaneeltje meegenomen. die bond ik voor op mijn rolstoel, bovenop mijn tent. Dit heeft er voor gezorgd dat ik onderweg tijdens het rollen al mijn apparaten zoals mobiel, kilometerteller, verlichting en powerbanks geladen kon houden. ik kon voldoende laden om op campings alleen maar mijn rolstoel op te hoeven laden en de rest kon ik laden in mijn tent via powerbank (die ik overdag kon laden aan mijn zonnepaneel). het zonnepaneel gaf voldoende stroom om ruim 2 grote powerbanks per dag vol te laden, maar vaak had ik maar 1 grote powerbank nodig om aan mijn stroombehoefte te voorzien.

E-motion wielen van rolstoel
mijn elektrisch ondersteunde rolstoel wielen hebben iedere nacht honger en moeten aan de stroom voor 6 tot 8 uur.
op een camping zijn er verschillende opties om het op te laden. allereerst natuurlijk gewoon een stroomvoorziening nemen op de camping, kost 3 tot 5 euro per nacht, vind ik te duur als ik op pelgrimage ben. Meestal laad ik mijn rolstoel op in een toiletgebouw. vaak ben ik de enige gast met rolstoel en dan kan ik in de nacht mijn rolstoel opladen in de invaliden toilet. vaak krijg ik hier zelfs een sleutel van en dan staat die ook nog veilig. 
Als er geen slot zit of hij kan niet in de invalidentoilet heb ik altijd een lang kabelslot mee en dan hoop ik er maar het beste van. 
Soms heb ik in de avond een gezellig gesprekje op de camping met iemand die bijvoorbeeld een grote caravan met voortent heeft, dan vraag ik vaak of mijn rolstoel in hun voortent mag opladen in de nacht.

Verlichting
Voor in mijn tent gebruik ik mijn fietslampje van de rolstoel.
die is van Decathlon, het Elops Led USB lampje. het is compact, brand lang op 1 keer laden via micro USB en aan de achterkant zit een klemmetje waarmee ik hem kan hangen aan de tent

Ook gebruik ik een klein lampje van Ikea (Jansjö) dat ik rechtstreeks op de powerbank aan kan sluiten en dan een leeslampje heb dat ik goed kan richten. enorm klein en past altijd wel ergens tussen mijn bagage gestoken.

Overige handige dingen.

Uixi – een plastuit, na vele plasgootjes te hebben getest blijkt dit de enige die ook echt goed werkt en die zelfs vanuit een rolstoel te gebruiken is (als je voorop de zitting kan zitten). ik heb hier in 2019 een uitgebreide review over geschreven, die vind je hier

nagelschaar – voor nagels die ik altijd breek door het rollen met de rolstoel maar ook om verpakkingen open te knippen of voor een draadje als ik iets moet naaien.

veiligheidsspeld – om iets te repareren maar ook in plaats van knijpers om de was op te hangen.

naald en draad – om iets te repareren, een knoop aan te naaien.

stukje siliconenmateriaal dat ik gebruik als stop voor in een wasbak, ik hoorde dat een stukje uit een binnenband van een fiets ook ideaal werkt maar ik gebruik een rond stuk siliconenmateriaal die ik ooit bij Tiger heb gekocht, was bedoeld om op een glas te leggen om te voorkomen dat er vliegen in je limonade gaan zitten. maar als je dit op het de afvoer van een wasbak legt werkt het perfect als stop. dat zorgt dat ik in elke wasbak mijn was kan doen.

Slot – zorg dat je een hangslotje en kabel mee neemt, daarmee kan je je rolstoel op slot zetten en evt je tas vastbinden. zeker als je in slaapzalen overnacht of op een camping (waar ik mijn rolstoel vaak parkeer in het wc gebouw )is dit van belang. ik heb een kabel van bijna 2 meter en die kan ik handig door mijn wielen en frame vlechten zodat het heel lastig is om hem mee te nemen.

Draagbaar bidet – zelf heb ik thuis de luxe van een bidet en op vakantie neem ik een draagbaar exemplaar mee. dit is een soort fles waarmee ik mijzelf schoon kan wassen ipv wc papier. in Frankrijk moet je vrijwel altijd zelf wc papier meenemen naar campings, dit hoef ik dus niet, ik heb die fles bij mij en water heb ik altijd op een camping en kan ik altijd onderweg aan mensen vragen.

Medicatie – ik gebruik best veel medicijnen, het is belangrijk om die waterdicht mee te nemen. soms stop ik gewoon de stripjes en zakjes in een plastic zakje die ik goed dicht kan maken. soms maak ik alle medicijnen los en stop ze per soort in een klein medicijndoosje. die ik dan weer bij elkaar houd in zo’n afsluitbaar zakje. 
Instagram
RSS