2021 Taizé naar Le-Puy-en-Velay

Hier vind je mijn blog van de huidige reis, de tocht van Taizé naar Le-Puy-en-Velay. Niet zoals op de blog pagina met de nieuwste berichten bovenaan maar van oud naar nieuw zodat het makkelijker op volgorde leest. Ook de pelgrimages van voorgaande jaren zijn zo eenvoudig terug te lezen.

Ik weer niet of het me lukt om onderweg dit steeds bij te werken, maar dan kan je mijn berichten gewoon op het blog lezen.


Voorbereiding
7 juni 2021 – planning en bepakking
1 augustus 2021

De Heenreis
(volgt)

De Pelgrimage
(Volgt)

De terugreis
(volgt)

Planning en bepakking

juni 7, 2021 door rolstoelpelgrim

  

Het is al weer twee maanden geleden sinds mijn laatste berichtje over mijn interview in het tijdschrift Eva dus tijd voor een nieuw blog.

Langzaam maar zeker ben ik nu toch begonnen met iets meer plannen. Ik hoop eind augustus te gaan vertrekken als de corona regels dit toestaan. Maar voor nu lijkt dat tegen die tijd te gaan lukken dus ik probeer de hoop te houden dat dit ook gaat lukken.

Qua route twijfel ik nog over 2 mogelijke routes. Ik kan de officiele route gaan volgen, een Jacobsweg via Cluny vanuit Duitsland. Of een volledig zelf uitgezette route via Lyon waarbij ik het eerste deel langs de rivier de Saone zal rollen. Daarna rol ik via een nationaal park . beide hebben zo hun voor en nadelen zoals steile hellingen en/of stukken met langere afstanden tussen de campings. Tot vorig jaar zou vooral het kiezen van een route met genoeg slaapplekken de voorkeur hebben maar inmiddels heb ik wel meer geleerd dat juist op de wat lastigere plekken er wel weer een mooie en vaak ook originele slaapplek op m’n pad komt waarbij ik heel bijzondere ontmoetingen heb. ook merk ik steeds meer dat het juist die ontmoetingen zijn die deze tocht zo speciaal maakt. Dat zelfde geldt eigenlijk ook voor de weg kwaliteit van de route. De makkelijke stukken onthoud ik niet, of herinner ik me als een saai stuk terwijl juist de zware kilometers over onverharde wegen of waar ik haast niet omhoog kon klimen met mijn rolstoel me bij zijn gebleven. Boven en op zo’n berg een gaf het mij een gevoel van overwinning. en daarbij kon ik enorm genieten van het uitzicht.

Voor nu plan ik beide route opties gedeeltelijk. Waarschijnlijk beslis ik net voor vertrek welke kant ik op ga. Dus daarover meer in een van de volgende blogs van de komende maanden.

Binnenkort wil ik ook vast even goed naar mijn bepakking kijken. Sommige dingen had ik vorig jaar te veel bij me en die zijn ongebruikt gebleven. Tegelijk moet ik ook ook kijken of er dingen zijn die ik vorig jaar heb gemist en nu mee moet (dat laatste zal minimaal zijn, ik heb weinig gemist). het liefst zou ik met minimale bagage reizen, maar door mijn rolstoel moet ik toch altijd meer mee dan lopende pelgrims. Gelukkig hoef ik die bagage niet zelf te tillen, dus dat is weer een geluk bij een ongeluk.

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik de spullen laat op mijn rolstoel. Hieronder een foto en daarbij de beschrijving van mijn spullen

mijn rolstoel met daarbij nummers die aangeven waar ik welke bagage heb hangen
 1. Rugzak, daarin heb ik mijn luchtbed, slaapzak, kleding en 1 reserve accu.
 2. Aan mijn stuur heb ik verschillende dingen. een fietscomputer, een tasje waarin ik een powerbank heb zitten en heel belangrijk een bel.
 3. Dit is mijn zonnepaneel, 30w, hiermee laad ik mijn powerbanks en telefoon op.
 4. Tas waarin ik mijn (vaak gekregen) lunchpakket of boodschapen bewaar, hier is die erg vol omdat ik net boodchappen had gedaan en wist dat ik de daarop volgende dag geen supermarkt zou treffen maar vaak zit er niet veel meer in dan een stuk stokbrood en wat kaas.
 5. Grote waterdichte tas. hierin zit mijn tent, de hamer en de oplader van mijn rolstoel.
 6. Mijn handtas en de transparante kaarten houder. Ze staan hier op de grond maar onderweg ligt dit op schoot. velen noemen mijn handtas een hutkoffer! Ik hou van grote tassen die comfortabel en stabiel op schoot liggen en waar alles in past wat ik onderweg bij de hand moet hebben. een tas om mee te lopen die smal en hoog is werkt niet fijn als je in een rolstoel zit en een tas op schoot hebt, dan moet een tas breed en laag zijn, lastig te vinden. In mijn handtas zitten natuurlijk mijn portemonee en paspoort maar ook medicatie voor onderweg, klein ehbo setje, reserve handschoentjes en heel belangrijk mijn pelgrimspaspoorten (credential). over dat pelgrimspaspoort gesproken, dat worden er steeds meer! Ik ben nu met de 3e bezig en ik heb ook altijd een lege bij mij voor het geval het pelgrimspaspoort dat ik nu gebruik vol is.
  De hoes voor de kaarten is ideaal. Het is transparant kunststof en heeft een touwtje dat ik om mijn nek kan hangen of aan mijn tas kan binden. Ik gebruik altijd losse kaarten die eigenlijk uit een michelin kaartenboek komen. Hierdoor heb ik mooie gedetailleerde kaarten maar heb ik soms wel 6 of meer kaarten nodig voor 2 weken rollen. In deze transparante hoes kan ik alle kaarten bewaren en dan degene die ik nodig heb vooraan leggen en zo vouwen dat ik die dag klaar ben en de route kan volgen. Ook stop ik vaak mijn mobiel hierin als ik plekken heb waar de kaart onvoldoende is om te navigeren, dan gebruik ik google maps en door die hoes blijft alles netjes op schoot liggen.
 7. Onder de zittting van mijn rolstoel heb ik een tas hangen met daarin 2 reserve accu’s en ook bewaar ik daarin mijn andere stroomkabels.
 8. Metalen drinkfles, overdag om te drinken en in nacht ook vaak in gebruik als kruik.
 9. Gereedschap setje aan mijn rolstoelframe. hierin zit van alles om probemen onderweg op te lossen, ductape, tiewraps, inbussleutels, schroeven, tangetje, bandenplaksetje, reserveband, schroevendraaier en nog meer.

Ik ben dus behoorlijk beladen, maar gelukkig krijg ik nog steeds alles op mijn rolstoel gepuzzeld. ondanks dat ik zo beladen ben kan ik helaas niet heel veel minderen met baggage, zeker niet qua rolstoel spullen (zoals gereedschap, accu’s en laders en kabels) en kampeerspullen (tent, luchtbed, slaapzak), juist die spullen zijn zwaar en/of groot.

Als je meer wilt horen van mijn bepakking vraag me gerust. ook op mijn paklijst op de website is veel info te vinden over wat ik meeneem.

Bedankt voor het lezen van het blog, op de homepage kan je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief, dan hou ik je op de hoogte al er een nieuw blog geplaats word.

Groetjes,
Rolstoelpelgrim


Aftellen naar de Pelgrimstocht 2021

augustus 1, 2021 door rolstoelpelgrim

Van waar start ik pelgrimstocht 2021?

Helaas heb ik er ook dit jaar weer voor moeten kiezen om met eigen auto te gaan. Vanwege corona durf ik de reis met flixbus zoals ik eerder deed niet aan. Ik zal daarom met mijn auto richting Taize reizen (daar ben ik vorig jaar geeindigd) en vanuit daar gaan rollen. Na mijn aankomst in Le-Puy-en-Velay kan ik met bus en trein weer terug naar mijn startpunt. Maar eerst moet ik me nog klaar gaan maken voor vertrek.

Wat je thuis laat is mooi meegenomen

Komende weken ga ik langzaam mijn spullen bij elkaar zoeken en inpakken.
Als je met een rolstoel op reis gaat zijn er altijd extra dingen om op te letten. Zo komen ze deze week van het rolstoelbedrijf mijn banden vervangen. ik ga dus fijn op nieuwe banden weg. Ik neem ook altijd een extra binnenband mee zodat ik in geval van nood altijd iemand kan vragen mijn band te vervangen. Het ontbreek mij zelf aan kracht om dat te doen maar er zijn (hopelijk) altijd behulpzame mensen te vinden.

Ik probeer altijd met zo min mogelijk bagage te reizen. “Wat je thuis laat is mooi meegenomen!” Dat is een gezegde dat ik vaak onder pelgrimst hoor. Helaas lukt het mij niet om ultra light te reizen. ik zit namelijk altijd vast aan een enorme lading spullen die een gezonde wandelaar niet heeft. Zo heb ik net mijn medicatie uitgezocht voor een paar weken pelgrimeren. Dat neemt aan het begin van de reis ongeveer 1/3 van mijn rugtas in beslag. Gelukkig word dit onderweg steeds minder dus krijg ik meer ruimte.

En dan heb ik mijn rolstoel accu’s, Ik denk dat ik voor zo’n 10 kilo aan accu’s en ander rolstoel materiaal (gereedschapsetje, reserveband, fietsomp, etc) mee heb. ik ben blij dat ik dit niet op mijn rug hoef te tillen!

Kleding van een rolstoelpelgrim

Ook qua reis kleding is het anders als roller dan als wandelaar. Met kleding let ik altijd op of de mouwen aansluitend zijn. anders zitten die mouwen steeds tegen mijn wiel en worden ze heel snel vies. ook bij mijn heup moet het niet te wijd zijn, dan hangt het over de zijschotten heen, alsnog tegen mijn wiel aan. dat is dan het shirt.

Mijn broeken wil ik, vooral als ik lang zit, graag niet te strak bij de taille en hoog op de rug. bij veel broeken, zeker spijkerbroeken krijg ik na eenlange dag zitten buikpijn omdat het zo hard en stijf is. ik draag vaak joga broeken als ik onderweg ben. draagt fijn en ze zijn ook nog eens makkelijk te wassen en ze zijn snel droog.

Op veel fora/faceboekpagina’s met pelgrims lees je over goede schoenen, dit is voor mij natuurlijk niet van belang. handschoentjes deste belangrijker. Ik heb leren handschoenen waar geen vingers aan zitten maar wel een duim. hier is moeilijk aan te komen maar ook dit jaar is het dankzij mijn zus gelukt om weer een nieuw paar te vinden. Ik neem altijd 3 paar mee zodat ik altijd een schoon of heel paar aan kan doen. Elke reis verslijt er ongeveer 1 paar leren handschoenen.

pelgrimage 2021, handschoen zwart leer 1

Nu alles bij elkaar zoeken en dan kan ik snel op pad. Net voor vertrek zal ik nog een blog schrijven.
Ik zie er enorm naar uit om weer op pad te gaan!

Groetjes,

RolstoelpelgrimPlaats een reactie

Instagram
RSS