De dag na aankomst


Ondanks dat ik niet meer van de ene plaats naar de andere reis heb ik nog genoeg meegemaakt om nog wat te schrijven.

Vandaag Le-Puy-en-Velay bezocht.
Le-Puy-en-Velay heeft 3 grote hoogtepunten, letterlijk op bergtoppen. het staat zelfs in het logo van de stad.
De kathedraal waar ik gisteren heen ben geklommen, een bijzondere kapel en een Mariabeeld die beiden ook hoog op een top staan. die laatste 2 zijn alleen met heel lange trappen te bereiken maar vanaf de grond kan ik ze gelukkig heel goed zien.

Gisteren had ik de grote kathedraal al bezocht en ik heb het hoogliggende deel van de stad overgeslagen.

Nadat ik iets meer had uitgeslapen dan tijdens mijn pelgrimstocht (maar eigenlijk nog altijd vroeg op was) ben ik in de ochtend eerst naar het station gerold. Daar treinkaartjes geregeld voor mijn terugreis naar mijn auto. helaas ben ik officieel te laat met reserveren van begeleiding voor mijn rolstoel (moet 3 dagen voor vertrek) maar de vrouw achter de kassa heeft me gezegd dat ze het alsnog gaat proberen, ik moet alleen zorgen dat ik morgen ruim een half uur voor vertrek op het station ben. Ik hoop dat het gelukt is want er zijn nog best een aantal overstappen.

Daarna heb ik wat boodschappen gedaan en ben ik naar het lager liggende deel van het centrum gerold.
Le-Puy-en-Velay heeft ieder jaar een renaissance festival. ze zijn daarvoor al druk om de boel te versieren. leuk om te zien.

Er is ook een winkel waar ze kleding uit die tijd verkopen maar helaas was die gesloten. (ik hoor regelmatig van mensen dat ikzelf nooit op de foto sta, maar als je goed kijkt ben ik hieronder toch te zien in de etalageruit)


Kantklossen is ook iets wat echt een belangrijk iets is in deze stad. overal vind je gekantkloste kleedjes maar ook modernere dingen die met deze techniek gemaakt zijn.
gisteren, toen ik richting de kathedraal ging, had ik een man ontmoet voor een kantkloswinkel die zelf heel mooi en snel aan het kantklossen was. Didier Barry van www.lacebook.net (leuke woordspeling).
Na afloop van het gesprek kreeg ik van hem een lavendelbuideltje met daarop een borduurwerkje van het beeld van Maria en Kind dat hier op een bergtop staat en de tekst Le-Puy-en-Velay. Ik heb hem voor nu aan mijn tas gehangen. Echt een mooie herinnering.
Vandaag bij het dwalen door de stad kwam ik ook weer langs die locatie. daar sprak ik hem nog even terwijl hij een gekleurd band aan het kantklossen was, hij kantklost dat met een aantal verschillende kleuren en enorm veel klosjes, zag er heel ingewikkeld uit. ik heb een tijdje gekeken hoe hij kantklostte en heb foto’s genomen. ook heb ik in de winkel rondgekeken waar hij kanten kleedjes en kanten band verkoopt maar ook spullen om te kantklossen en kantkloskussens die hij zelf maakt in wintertijd.
(ik geloof niet dat ik het woord kantklossen ooit zovaak heb geschreven als in dit stukje!)

uiteindelijk ben ik weer naar de camping gegaan, hier ga ik zo weer lekker vroeg slapen want ik ben heel erg moe en mijn lijf heeft een flinke klap gekregen van die helling naar de kathedraal van gisteren waardoor ik veel last heb van mijn knie (bij zo’n steile helling achteruit is mijn hele lijf aan het werk, niet alleen mijn armen).


Vannacht hopelijk lekker en lang slapen , dan krijgt het lijf weer wat rust.
En dan morgen een lange dag met openbaarvervoer.

Groetjes,
Rolstoelpelgrim

9 gedachten over “De dag na aankomst”

 1. Laura, wat heb ik weer enorm genoten van je reis, je verhalen en je prachtige foto’s, dank je wel. En nu van de (bijna serene) rust terug naar de drukte van de rest van de wereld. Die overgang lijkt mij niet altijd even makkelijk. Veilige thuisreis gewenst,

  Beantwoorden
 2. Wat een prachtige dingen maakt die man met het kantklossen, leuk dat een man dat doet! Ik hoop dat er hulp geregeld is bij het openbaar vervoer. Goede treinreis naar je auto!

  Beantwoorden
 3. Laura bedankt voor jou verslagen wij wensen jou een fijne reis toe en wel thuis.
  Groetjes van ons.
  P.s wij gaan vandaag met de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort rolstoel rijden door de stad.

  Beantwoorden
 4. Bedankt om weer een stuk mee te reizen, of bijna mee te rollen, vooruit , achteruit, helling op helling af , één ding heb ik wel begrepen dat je steeds afhankelijk ben va je batterijen zeker als het parcour niet vlak is en je soms maar 8 km met een setje kan rijden !Ik vrees als je volgens jaar verder gaat het steeds nog wat steiler zal worden en je meer batterij capaciteit zal nodig hebben om toch elke dag een mooi stuk verder te komen !Maar je hebt een jaar om daar op voor te bereiden !
  Ik hoop nog je ervaring te horen van je treinreis naar je auto , de begeleiding , je stoel je voorzetwiel je bagage , en ook nog je autorit naar Nederland ?
  Veel succes

  Beantwoorden
  • Ik ben inderdaad afhankelijk van de batterijen. Gelukkig heb ik 2 sets, en meestal als de helling zo zwaar is dat de batterijen snel op raken ben ik ook door mijn armkracht heen. Dus dan is een korte afstand wat haalbaar is. het grootste probleem word dan tijd omdat ik langer over een bepaalde afstand doe, maar dan doe ik maar een jaar langer over m’n reis en maak ik de etappes kleiner, het gaat toch nog wel een paar jaar duren en als er op afstanden geen campings zijn heeft de ervaring dit jaar me zeker geleerd dat het ook dan wel goed komt.

   Ik ga die verslagen zeker nog schrijven, maar niet vanavond! Ik lig al op bed en het licht ga ik zou uit doen om te slapen. De reis per trein heeft me veel energie gekost.

   Beantwoorden

Plaats een reactie