Vastenactie Pelgrimstocht 2018

Voor info over pelgrimstocht vastenactie 2019 klik hier 

 

 

 

 

 

22, 23 en 24 maart 2018 rol ik een pelgrimstocht met Vastenactie.
dit is een jaarlijkse Pelgrimstocht waarbij ik mij ook laat sponsoren voor een vastenactieproject, dit jaar Zambia.
Iedere dag rollen we een afstand van ongeveer 25 kilometer en het zal in het Groene Hart worden gelopen, dat komt goed uit want ik woon zelf ook in het Groene Hart.
2 jaar geleden heb ik ook 1 dag meegelopen, toen liepen we in Schiedam en omgeving en vorig jaar vond ik het te ver weg omdat het in Zuid-Limburg was.

Hieronder  het verslag en foto’s van de pelgrimage.

Donderdag 22 Maart 2018

Bodegraven – Noorden

Vandaag de eerste dag van deze 3 daagse pelgrimage in het Groene Hart.
vanochtend ben ik eerst met de auto naar Bodegraven gereden en ik heb bij de kerk geparkeerd. Daarnaast bij de supermarkt heb ik nog even snel een lunchpakketje gekocht (in ieder geval wat brood en fruit want drinken had ik al ingepakt). We moesten ons melden bij het gebouwtje achter de kerk waar we koffie/thee kregen en ik al snel een aantal bekenden zag die ik oa kende van 2 jaar geleden toen ik 1 dag had meegevoeld met deze pelgrimstocht, toen in Schiedam.
Na de koffie/thee en aanmelding hadden we een dagopening in de kerk, we kregen ook allemaal een pelgrimspaspoort voor deze 3 dagen en natuurlijk een mooie stempel en daarna gingen we op pad.
Allereerst wandelden we naar de Meije waar we in de kerk ook weer een moment hadden waarin de afbeelding van een hongerdoek werd besproken. een hongerdoek een een soort groot doek dat tijdens de vastenperiode (40 dagen voor pasen) in katholieke kerken voor het altaar hangt met voorstellingen van bijvoorbeeld bijbelverhalen, missie werk en vaak zijn ze ook gemaakt door mensen die in de missie werken of de lokale mensen aldaar.
Dit hongerdoek bestond uit diverse afbeeldingen van bijbelverhalen en bij elke stop werd er behandeld, een bijpassend bijbelvers gelezen, iets verteld en  werd er een lied gezogen.
Na de Meije wandelden we via het Meijepad door naar Nieuwkoop. het Meijepad is een wandel/fietspad dwars door de Nieuwkoopse plassen. in dit gebied ben ik opgegroeid maar het was erg leuk om nu hier te wandelen met een groep mensen uit het hele land, dan kijk je met andere ogen naar de voor mij zo gewone zaken als Piet Potlood (de watertoren) en de plassen.
in Nieuwkoop aangekomen wandelden we naar de kerk waar de koffie/thee week klaar stond en de lunchpakketten werden uitgedeeld of mensen (waaronder ikzelf) hun lunchpakketje uit hun tas konden halen om op te eten. na de  lunch hadden we ook hier een bezinningsmoment en daarna was het tijd om weer op pad te gaan. mijn moeder en zoon kwamen vanuit daar een stukje met ons mee lopen tot ze weer vlak bij huis waren en toen raakte ik al snel weer in gesprek met mede pelgrims. tijdens de hele tocht wandel ik steeds een stukje op met verschillende pelgrims en ik hoop veel leuke verhalen van hun wandelingen/pelgrimages en vertel over mijn  pelgrimages.
vanuit Nieuwkoop liepen we richting de Lourdesgrot in Zevenhoven. Ook hier is bij aankomst weer koffie/thee in het gebouwtje bij de kerk en daarna bezoeken we de Lourdesgrot waar weer een bezinningsmoment is.
de regen die deze dag is voorspeld is gelukkig niet gekomen en als we in de openlucht bij de grot staan is er een mooie blauwe lucht.
Na Zevenhoven gaan we naar Noorden, ook daar is weer een bezinningsmoment, de laatste van deze dag.
Daarna vertrekken we naar kampeerhoeve Koole waar de dag word afgesloten met een maaltijd, de werkgroep heeft een Zambiaanse maaltijd geregeld want voor dit land word geld opgehaald. Was erg lekker! Na de maaltijd werd er nog wat verteld over het project in Zambia en ter afsluiting kregen we het toetje dat bestond uit allerlei stukken cake en taart.
Daarna ben ik naar mijn ouders gerold waar ik heb gelogeerd.
Morgen van Noorden naar Woerden rollen en nu slapen.

vastenactie pelgrimstocht hongerdoek
vastenactie pelgrimstocht meije
vastenactie pelgrimstocht nieuwkoop
vastenactie pelgrimstocht zevenhoven
vastenactie pelgrimstocht maaltijd
vastenactie pelgrimstocht paspoort

Vrijdag 23 Maart 2018

Noorden – Woerden

Vanochtend eerst van Nieuwkoop naar Noorden gerold.
We begonnen weer met een introductie van de dag, ook omdat er weer veel nieuwe pelgrims mee liepen, sommige mensen lopen 1 dag mee en een kleine groep lopen er 3 dagen mee.
Vandaag zijn er ongeveer 90 pelgrims, gisteren ongeveer 80 dus we lopen met een flinke groep.
Na de introductie en een bezinningsmoment met een ander hongerdoek gaan we richting de Groene Jonker (Zevenhoven) en lopen dan naar Woerdense Verlaat. ik loop samen met een klein groepje een stuk een andere route omdat de rest van de groep een route loopt langs de kromme Mijdrecht over onverhard terrein en hekjes waar je overheen moet klimmen. In Woerdense Verlaat aangekomen drinken we koffie/thee bij gebouw Beatrix en ook is hier weer een bezinningsmomentje word er over het hongerdoek gesproken, een gedicht en word er wat gezongen.
Na de koffie/thee gaan we door, we wandelen via de houtkade, een onverhard pad waar we in stilte overheen lopen. Dan gaan we naar Kanis en Kamerik. Ook hier is weer koffie en bezinning.
Dan is het tijd voor de laatste etappe van deze dag, we wandelen door naar Woerden waar we stoppen bij de Bonaventura kerk, hier is het laatste bezinningsmoment waar we ook een kaarsje aansteken en een steentje dat we onderweg hebben gevonden neer mogen leggen. We krijgen een rondleiding door de kerk en we gaan eten. deze maaltijd is door 5 verschillende mensen van de parochie bereid, en er is veel keus, van zuurkool tot wraps. na een lange wandeltocht is het fijn om de energie aan te vullen. We eindigen met een lezing over het Groene Hart. en toen was het voor mij tijd om naar huis te gaan.
Het treinstation was vlak bij en ben met 1 andere pelgrim in de trein gestapt en toen ik uitstapte reed zij nog een station verder.
Nu weer thuis en morgen ochtend weer terug naar Woerden met de trein en dan wandelen we naar ons beginpunt in Bodegraven.

vastenactie pelgrimstocht 1
vastenactie pelgrimstocht 2
vastenactie pelgrimstocht rolstoelpelgrim
vastenactie pelgrimstocht hongerdoek 2
vastenactie pelgrimstocht woerden kaarsen
vastenactie pelgrimstocht wandelen
vastenactie pelgrimstocht woerden
vastenactie pelgrimstocht woerden 2
vastenactie pelgrimstocht woerden eten

Zaterdag 24 Maart 2018

Woerden – Bodegraven

Vanochtend ben ik met de trein naar Woerden gegaan, in de trein ontmoette ik direct al 2 medepelgrims die me de trein in hielpen, en zo begon de dag gelijk gezellig met een hoop geklets. Gezellig.
Op station Woerden aangekomen werden we direct opgewacht door iemand met een bordje waar we verzamelden en zo liepen we met een grotere groep richting de Bonaventura Kerk.
In de Bonaventura Kerk verzamelden met ongeveer 90 pelgrims en begonnen we de dag met een bezinningsmoment. we zongen een lied en er werd iets verteld over een nieuwe hongerdoek. elke dag werd er een ander hongerdoek besproken tijdens de bezingingsmomenten van de dag.
Na de bezinning was het tijd om op pad te gaan.
We liepen door woerden heen richting Waarder, daar stopten we bij de boerderij van fam Völlering waar we in een mooie boerenschuur vol hooibalen en gereedschap koffie/thee kregen met een stuk ontbijtkoek of een stroopwafel. was een leuke stop plek, na de koffie hadden we een kort bezinningsmoment en daarna gingen we weer op pad, de boer wist een leukere route dan de route langs een drukke weg die eigenlijk was gepland en daarom gingen we dwars door het weiland. het eerste deel waren er nog betonplaten maar uiteindelijk gingen we door het gras vol kuilen en bandensporen waar ik in weg zakte. Gelukkig kwam er hulp, 4 mensen, waaronder bisschop van den Hende pakten mijn rolstoel en begonnen te duwen en te trekken terwijl ik de wielen hoepelde. en zo kwamen we het weiland door!
Erg leuk om door een zeer ontoegankelijk stuk toch heen te komen!
Na het ploegen door het weiland  kwamen we bij een andere boerderij en vanaf daar  konden we weer op een gewone weg, opzicht leek het een rustige weg maar het bleek drukker te zijn dan verwacht, zeker omdat het een smalle weg was, daarom liepen we hier een periode achter elkaar en daarna konden we weer gewoon naast elkaar gaan lopen en konden we weer gezellig kletsen en verhalen uitwisselen. we lopen langs veel mooie rustige wegen met knotwilgen aan de kant en vele boerderijen.
In Driebruggen is het tijd voor de lunch, de mensen die een lunchpakket hadden besteld eten die op en krijgen soep en ik eet mijn meegebrachte dubbele boterham met kaas op en eet een paar lekkere mandarijnen. dan heb ik weer een beetje energie voor onderweg. Ook krijgen we nog een kop thee/koffie, dus voor mij ook weer een lekker bakje warme (kruiden)thee. al is het vandaag gelukkig niet heel koud, het is heerlijk weer om te rollen. na het eten neemt de bisschop afscheid van de groep (hij had in de middag een andere afspraak) en wij gaan weer op pad.
We passeren twee 14e eeuwse kanalen, de enkele en de dubbele Wiericke waar tussen de oude Hollandse waterlinie uit de 17e eeuw ligt die Holland beschermde tegen de Fransen.
Leuk om hier eens langs te wandelen want ik ken deze kanalen alleen maar vanaf de snelweg A12 als ik naar Utrecht rij met de auto. er stond ook een mooie uitkijktoren waar een groep pelgrims nog even naar boven klom en ik heb het vanonder maar even op de foto gezet.
we lopen Richting Reeuwijk en komen door de Reeuwijkse plassen, hier staat een ijskraam en zo word er een korte ijsstop ingelast. Als we in Sluipwijk aankomen stoppen we bij een kerk.
Hier werd door de diaken het verhaal verteld van het Mirakel van Sluypwyk. er stonden hier in de 17e eeuw 4 Essen waar volgens de overlevering miraculeuze dingen gebeurden. voor meer info klik hier
Daarna wandelen we door naar Reeuwijkerhout, daar drink ik samen met nog 4 mensen op een aparte plek van de rest van de groep iets in een restaurantje (de plek waar de rest zit is helaas op een bovenverdieping waar ik niet kan komen) en daarna wandelen we naar kerk in Bodegraven.
Hier is de afsluiting, we drinken nog iets, krijgen avond eten (stamppotten) en gaan daarna naar de mis en dan is het tijd om afscheid te nemen en gaan allemaal naar huis.

Ik ben benieuwd waar in Nederland we volgend jaar gaan wandelen want het was zeker voor herhaling vatbaar! (dus mensen van Vastenactie, niet te veel hekjes in de route plannen voor volgend jaar 😉  want ik hoop weer me te gaan!)

vastenactie pelgrimstocht hongerdoek
vastenactie pelgrimstocht pauze bij de boer
vastenactie pelgrimstocht hongerdoek bij boer
vastenactie pelgrimstochtover weide
vastenactie pelgrimstocht rolstoelplegim-weiland-pelgrim-1440x810
vastenactie pelgrimstocht mooie wegen
vastenactie pelgrimstocht uitkijktoren
vastenactie pelgrimstocht ijs
vastenactie pelgrimstocht kerk
vastenactie pelgrimstocht reeuwijk
vastenactie pelgrimstocht bodegraven
vastenactie pelgrimstocht bodegraven