Stille Omgang 2018

De oorsprong van de stille omgang begon

Gisteravond was de Stille Omgang in Amsterdam.
Dit is een jaarlijks terugkerende pelgrimstocht ter herdenking van het Mirakel in Amsterdam.
Volgens de overlevering was er op 15 Maart 1345 een man die woonde in een huis aan de Kalverstraat. Hij was ernstig ziek en liet een priester roepen om hem de laatste communie te bedienen. (voor het laatste keer avondmaal, hostie).
Helaas kon de zieke man het niet binnenhouden en hij gaf over in het haardvuur. dit was toen gebruikelijk was.  maar toen gebeurde het wonder! Het braaksel  was wel verbrand maar de hostie was niet door het vuur aangetast.
De priester werd er weer bij geroepen en hij bracht de onverbrande hostie naar de Oude of Nicolaaskerk. toen gebeurde er een nieuw wonder. Op wonderbaarlijke wijze kwam de hostie weer terug in het huis in de Kalverstraat waar de priester het weer kwam ophalen. En dit gebeurde nog 2 maal.
Ze zagen dit als een openbaring van God. daarom is het dat er op deze plek in de Kalverstraat een bedevaartkapel moest worden gebouwd. Dit werd de kapel van de Heilige Stede.

Waarom is de stille omgang stil?

Al heel snel werd Amsterdam een bedevaartsoort. Vele pelgrims liepen jaarlijks de route die de priester had gelopen toen hij naar de zieke man ging.

Dit ging door tot 1587. Tijdens de reformatie, werd de kapel protestant en in die periode werd het ook verboden processies te houden, daarom ging alles in geheim en in stilte.
De haard werd gesloopt in 1624 en in 1908 werd de kapel in de Kalverstraat gesloopt.
In 1881 ontdekken 2 mannen en oud manuscript van 16 december 1651 waarop de route van de processie stond, ze liepen deze route in stilte want er was nog altijd een processieverbod. al snel volgende andere mensen hun voorbeeld en gingen jaarlijks in stilte die omgang lopen op de zaterdag op zondag nacht na 15 maart, en dat gebeurd tot op de dag van vandaag.

Rond 1959 was het hoogtepunt, toen liepen er 80.000 mensen mee. De laatste jaren ligt het zo rond de 6 a 7000. dit jaar (2018) was het vanwege de enorme kou wat minder en waren er zo’n 3000 mensen.

StilleOmgang route 2
oude afbeelding stille omgang

Vorige
Volgende

Het jongerenprogramma van de stille omgang

Mijn zoon en ik hadden ons aangemeld voor het jongerenprogramma van de stille omgang in de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein. Alle verschillende groepen (jongeren, mensen uit verschillende plaatsen en regio’s) hebben elk hun eigen kerk waar van te voren een viering hebben.
Het jongerenprogramma heeft wel het uitgebreidste programma. Wij begonnen de avond met het verhaal van de stille omgang en daarna kwam een mooi concert van Matthijn Buwalda.

Na een korte pauze konden we kiezen uit 5 verschillende programma’s
Er was in de kerk zelf aanbidding, zingen en er werden kaarsjes aangestoken.
Buiten was een groepje bezig met mensen die buiten op straat liepen te vragen om naar binnen te komen om zo’n kaarsje aan te steken.
En er waren 3 gespreksgroepjes over verschillende thema’s.
We besloten de avond met een mis met Bisschop Punt (een een flinke groep priesters)

Stille omgang viering 2
stille omgang -Bisschop Punt van Haarlem Amsterdam
stille omgang matthijn buwalda 2
Matthijn Buwalda

Vorige
Volgende

De route

Na de mis gingen we ons klaar maken voor vertrek. Goed aangekleed gingen we op pad want het was ijzig koud, vooral de wind snijdend.
En zo liepen/rolden we  richting het spui waar de route begint.  Ik vind het altijd erg indrukwekkend om deze route te lopen.
Vooral in straten als de Warmoesstraat is het contrast tussen het uitgaanspubliek met feesten, drugsgebruik, zijpaden waar de rode lichten schijnen en vele dronken mensen die nauwelijks op hun benen kunnen staan of onzin uitkramen enorm met onze groep die zwijgend en biddend door de straten loopt/rolt.

We liepen de route en stopten aan het eind in de Kalverstraat nog even bij de lantaarn.  Deze lantaarn staat bij de locatie van de oude kapel. maar nu zit daar de WE en Amsterdam Dungeon.
Mocht je daar ooit een keer winkelen, kijk dan bij de WE ook eens omhoog naar de gevel. Aan de linkerkant net boven de etalage zit nog een speciale steen in de muur die aan dit mirakel herinnerd.

Na afloop eindigden we in de Oude Lutherse Kerk. Hier konden we nog wat drinken en hadden ze replica pelgrimsinsignes te koop. Ook konden we weer een beetje op temperatuur komen want het was vannacht ijskoud. Zeker in een rolstoel zorgt dat er voor dat ik helemaal verkleumd raak.
Rond half 2 wandelden we richting m’n auto die ik voor de Moses en Aäronkerk had geparkeerd en reden we met de verwarming hoog aan weer naar huis.

Het was ondanks de enorme kou weer een mooie avond/nacht. volgend jaar zijn we weer van de partij!
De volgende pelgrimage laat niet lang op zich wachten want ik ga volgende week mee met een 3 daagse pelgrimswandeling van vastenactie.

meer info over de organisatie van de stille omgang vind je hier