Hoe het er nu voor staat

Zoals jullie weten ben ik al even aan het voorbereiden voor mijn pelgrimage van Vezelay naar Taizé.
Helaas lijkt het er nu op dat Corona roet in het eten zal gooien.
Hierdoor kan ik sowieso niet rond 17 juni vertrekken zoals ik van plan was. Ik heb nog een beetje hoop voor September maar ook dat is (net als vele andere dingen) nu onzeker.
3, 4 en 5 september heb ik hopelijk ook nog de pelgrimstocht van Vastenachtie die in April helaas niet door kon gaan.
nu er bekend is geworden dat na 1 juli de campings in Nederland weer normaal open gaan opent dit wel andere opties.
Daarom ben ik met een alternatief plan bezig om toch nog even weg te kunnen.

De plek waar ik 2016 ben gestart in Haarlem


Ik ben 2016 in Haarlem gestart en wil nog altijd eens van huis naar Haarlem rollen, dit is niet zo heel ver en als ik dit via een mooie (kust)route wil doen is dat in 3 dagen makkelijk te doen.
Hiervoor ben ik dan nu ook aan het plannen. De datum staat nog niet vast, dit laat ik af hangen van de regelgeving rondom Corona en het weer.

Op dit moment ben ik nog opzoek naar een overnachtingsplek in de omgeving van Noordwijk. Natuurlijk zijn er daar in de omgeving genoeg (grote) campings en andere toeristenovernachtingen te vinden, maar ik zou het veel leuker vinden een alternatieve overnachting te hebben. Bijvoorbeeld bij een kerk (luchtbedje op de grond of in de tuin met mijn tentje), bij andere pelgrims of elke andere leuke plek die me word aangeboden (voor weinig budget).
Mocht iemand iets weten hoor ik het graag.

Verder ga ik ook door met voorbereidingen voor de route naar Taizé, maar voorlopig is nog niet duidelijk hoe dat zal gaan lopen want Frankrijk heeft op dit moment nog strenge corona regels, voordat die zijn versoepeld is er geen pelgrimage mogelijk.

Taizé, deze foto is genomen in 2018 toen ik hier samen met mijn zoon was.

Mijn cursus Frans is zoals ik vorige keer ook schreef eerder gestopt dan de bedoeling was. ik vind het lastig om hier zelf wat aan te doen zonder de stok van de cursus achter de deur.
Maar ik hoop toch dat het goed genoeg lukt om het bij te houden zodat ik de volgende keer in Frankrijk ik me beter verstaanbaar kan maken.
En volgende seizoen ga ik weer verder met Frans III.

Verder heb ik niet heel veel nieuws, zodra ik meer weet laat ik het weten.

Ik hoop dat jullie allemaal gezond zijn/blijven.


Groetjes,
RolstoelpelgrimPelgrimstocht vasten actie verplaats ivm Corona

Beste allen,

Helaas gaat de pelgrimstocht van vastenactie waar ik eerder over schreef deze maand niet door ivm Corona (Covid-19).

Het word nu verplaatst naar 3, 4 en 5 september.

Ook is mijn Franse les stopgezet, ik hoop dat ik dit thuis nog voor elkaar krijg om het laatste hoofdstuk zelf te leren. En dan ga ik na de zomer hopelijk weer verder met de Franse les. Ik heb afgelopen jaar in ieder geval weer een hoop bijgeleerd en ik ben benieuwd of ik dat ook zal merken als ik in Frankrijk ben.

En zo zijn er denk ik voor velen van jullie ook zeer veel andere dingen afgezegd. Ik hoop nu vooral gezond te blijven en dat mijn plannen voor pelgrimeren in juni gewoon door kunnen gaan en dat alles tegen die tijd weer rustiger is. Ik heb inmiddels mijn nieuwe (Franstalige) routeboekje binnen wat ik gedeeltelijk hoop te volgen in mijn route door de Morvan heen. Nu alles stil ligt heb ik in ieder geval tijd voor alle voorbereiding.

Ik wens jullie allen toe dat je deze tijd gezond door zal komen.

Ik hou jullie op de hoogte bij veranderingen.

Sterkte me alles.

Groetjes,

Rolstoelpelgrim

Vastenactie 2020

Jaarlijks organiseert Vastenactie een 3 daagse pelgrimstocht ergens in Nederland.

Dit jaar is dat in Friesland, in de omgeving van Drachten op 2, 3 en 4 April. Ook ik rol dit jaar weer mee.

Naast dat er word gewandeld en er bezinningsmomenten zijn voor de pelgrims zelf is het ook een sponsortocht.

De opbrengst van de sponsoring gaat naar Vastenactie voor het project ‘Werken aan je toekomst’ om zo (jonge) mensen meer kansen te geven op een menswaardig leven.

Als je mij wilt sponsoren kan dit via de volgende link.

https://www.geef.nl/nl/actie/rolstoelpelgrim-vastenactie2020

Of door een bedrag over te maken op de rekening van vastenactie NL21 INGB 000 000 5850 o.v.v. ‘Pelgrimstocht sponsoring Rolstoelpelgrim Laura’.

Alvast heel erg bedankt.

Groetjes,

Laura

Website updates en bekendmaking winnaar van de winactie

Website update in English, I translated all the blogs from last pilgrimage in English. For now still by google translate, but I hope to make soon a proper translation, sorry for the wrong automatic translations. for English website click here

Pour mes adeptes Français, j’ai traduit mon blog via Google Translate en Français. désolé si elle contient des traductions étranges, malheureusement mon français n’est pas assez bon pour vérifier cela. laissez-moi savoir s’il contient des erreurs très étranges. Merci.
Vous pouvez trouver mon site web français ici.

Zoals je hierboven mogelijk kon lezen heb ik afgelopen tijd mijn website bijgewerkt in het Engels en Frans. ik krijg steeds meer volgers uit Frankrijk en andere landen die Engels of Frans beter lezen dan het Nederlands. Nu zijn mijn blogs van 2016 tot en met 2019 in 3 talen te lezen. Engels is nu nog vertaald met google translate maar dat loop ik komende tijd na om de fouten er uit te halen. Mijn Frans is helaas nog niet goed genoeg om dit zelf te vertalen, maar gelukkig helpt google translate om het toch online te hebben, en die fouten moet men maar overheen lezen (of anders is men welkom om mij helpen om de Franse vertaling op orde te krijgen).

Over de Franse taal gesproken, ik ben inmiddels wel weer begonnen aan mijn Franse les, dus hopelijk spreek ik voor mijn volgende etappe weer een beetje beter Frans! mijn cursus van vorig jaar heeft mij zeker geholpen in mijn communicatie met de Fransen onderweg.

Ook op het Nederlandse deel van www.rolstoelpelgrim.nl heb ik het blog omgezet tot een pagina, hier kan je nu makkelijk alle blogs, gesorteerd per jaar, op volgorde lezen zonder eindeloos heen en weer te hoeven scrollen. van de pelgrimage van 2019 lees je alles hier

Het was leuk om mijn website bij te werken, alle foto’s weer te bekijken en de verhalen opnieuw te lezen. Het was een mooie pelgrimage waar ik nog vaak aan terug denk. Ik zie er al weer naar uit om volgend jaar weer verder te rollen.

Naast mijn website ben ik ook langzaam aan begonnen met het uitzetten van mijn route van komend jaar. op dit moment verzamel ik voornamelijk slaap adressen die tussen Avallon en Taizé in liggen, aan de hand van de mogelijke slaapplaatsen ga ik dan langzaam aan uitzoeken wat de handigste route is. Waarschijnlijk ga ik dwars door de Morvan heen, al is het daar dunbezaaid met campings.

In mijn vorige bericht schreef ik over de win-actie van Uixi. de winnaar is bekend.
dit is geworden:

Trudi van der Zwaan!

Van harte gefeliciteerd en hopelijk heb je er net zoveel plezier van als ik heb.


Zodra er weer meer nieuws is zal ik het weer laten weten.
en voor wie nog niet is ingeschreven op de nieuwsbrief, dat kan op de homepage.

Groetjes,
RolstoelpelgrimBijna 2 weken thuis

Inmiddels ben ik al weer bijna 2 weken thuis.
Het is altijd wel weer even wennen om weer het gewone leven in te gaan na een pelgrimage.
Als ik pelgrimeer ben ik vooral bezig met de basis basisbehoeften, dingen als: Waar ga ik vannacht slapen? Waar zit een winkel om eten te halen? Waar vul ik mijn waterfles als die leeg is? Waar is een Wc? Welke weg moet ik nemen? Kom ik die berg wel op? Kan ik mijn tent morgen droog meenemen? Hoe is het weer? Waar kan ik mijn rolstoel accu’s laden? echt de pure basisbehoeften, terwijl in het dagelijks leven er altijd zoveel andere dingen zijn die me mee bezig houden.
Maar ik kan de beslommeringen van thuis tijdens mijn tochten goed achter mij laten. Erg fijn! maar altijd wel weer wennen om dan thuis te komen en weer met heel andere dingen bezig te zijn. Maar langzaam maar zeker kom ik weer in het gewone ritme.

Ook ben ik begonnen met het bijwerken van mijn website. Ik heb nu bij alle blogs een kaartje geplaatst met mijn route en de hoeveelheid kilometers per etappe.
Ook staat er nu een foto van het krantenartikel van het Nederlands dagblad van 17 september. Dit kan je op leesbaar formaat vinden in het menu onder “rolstoel pelgrim in andere media”.

Verder heb ik een review geschreven over de Uixi, en nog leuker, ik mag er eentje weggeven aan mijn volgers! Nu vraag je je misschien af wat een Uixi is, dat kan je hier lezen (of kijk onder reviews) en daar staat ook hoe je er eentje kan winnen!

En dan heb ik hier nog de cijfers van de reis:

Afstanden
Dag 1 Reims – Cormontreuil 5,16km
Dag 2 Cormontreuil – Epernay 28,57km
Dag 3 Epernay – Montmort – Lucy 27,71km
Dag 4 Montmort Lucy – Sezanne 35,56km
Dag 5 Sezanne – Mery Sur Seine 34,26km
Dag 6 Mery sur Seine – Troyes 37,66km
Dag 7 Troyes – Sommeval 20,89km
Dag 8 Sommeval – Flogny la Chapelle 29km
Dag 9 Flogny la Chapelle – Chablis 26km
Dag 10 Chablis – Accolay 29,40km
Dag 11 Accolay – Châtel Censoir 24,62km
Dag 12 Châtel Censoir – Vézelay – St. Pere 24,07km
Dag 13 St- Pere – Avallon 21,35km

Subtotaal 344,25km
Gemiddelde dagafstand 26,46km

Dag 14 bezichtigen van Avallon en naar het busstation rollen 8,21
Dag 15 Bezichtigen Auxerre 10,42km

Totaal 362,88km
Gemiddelde dagafstand (incl. de laatste 2 stadbezichtigen na mijn officieel aankomst) 24,19km

Als ik dit vergelijk met vorig jaar lijkt dit een stuk minder, maar vorig jaar had ik in de eerste week vrijwel geen heuvels in tegenstelling tot dit jaar. en met al die heuvels is een dagafstand van rond de 25 km per dag vaak zwaarder dan 35 km plat rijden.

Kosten
Ook vragen mensen zich vaak af hoeveel zo’n reis nu kost, zeker omdat ik leef van een uitkering (arbeidsongeschiktheid, WIA) en mensen zich vaak afvragen hoe ik het financieel toch doe om jaarlijks zo’n reis te maken. Maar ik reis zeer sober en heb niet veel nodig, en eten en drinken doe ik thuis ook. maar ook kan dit interessant zijn voor mensen die een pelgrimage ook overwegen en willen weten wat voor kosten ze kunnen verwachten.
Daarom hier een overzicht.

Reiskosten (inclusief extra bagage kosten)
Heenreis: 19 euro FlixBus
Terugreis: Locale bus 10 euro, Flixbus 32 euro

totaal 61 euro

Overnachtingen:
Dag 1 Reims – Cormontreuil – €20 (klooster, vol pension)
Dag 2 Cormontreuil – Epernay €8 (camping)
Dag 3 Epernay – Montmort – Lucy €15 (pelgrimsonderdak, vol pension, zeer goed diner)
Dag 4 Montmort Lucy – Sezanne €20 (bejaardenhuis, vol pension)
Dag 5 Sezanne – Mery Sur Seine €15 (broeders Marianisten, vol pension)
Dag 6 Mery sur Seine – Troyes (vrienden)
Dag 7 Troyes – Sommeval (pelgrimsherberg, alleen aanvullen van gebruikte producten en/of vrijwillige bijdrage)
Dag 8 Sommeval – Flogny la Chapelle (pelgrimsherberg, alleen aanvullen gebruikte producten en/of vrijwillige bijdrage)
Dag 9 Flogny la Chapelle – Chablis €8 (camping)
Dag 10 Chablis – Accolay €4,50 (camping)
Dag 11 Accolay – Châtel Censoir €5,50 (camping)
Dag 12 Châtel Censoir – Vézelay – St. Pere €4,50 (camping)
Dag 13 St- Pere – Avallon €8 (camping)
dag 14 Auxerre €8 (camping, prijs bij benadering, heb het bonnetje niet meer)

Totaal 116 euro = gemiddeld 8,30 per nacht.

Eten en drinken
Buiten deze bedragen had ik op sommige dagen wat etenskosten, vaak kocht ik een stokbrood bij de bakker en af en toe bij de supermarkt een stukje kaas. Als avondeten at ik meestal couscous, noodles waar ik enkele porties van huis had meegenomen of een restje stokbrood met kaas of overschot lunchpakket die ik nog in m’n tas had zitten.
Ik heb denk ik maar zo’n 30 tot 40 euro uitgegeven aan eten en drinken voor deze 2 weken. Zeker omdat ik ook regelmatig onderweg dingen krijg toegestopt, ik kreeg deze reis oa, 2 cakes, een reep chocolade en veel uitgebreide lunchpakketjes waar ik vaak 2 of 3 maaltijden mee kon doen. en ik vond onderweg veel vers fruit (voornamelijk bramen, maar ook wilde druiven). Daarbij had ik dagen dat ik gewoon geen enkele supermarkt tegen kwam, hooguit een bakker waar ik dan voor 70ct tot een euro een (demi) baguette kocht, dan is het ook makkelijk om weinig uit te geven.

Samenvatting:
61 euro reiskosten
116 euro overnachtingen
40 euro eten/drinken (minder dan ik normaal thuis uitgeef in 2 weken)

Totale kosten: 217 euro.
Sommige mensen slapen 1 nacht in een hotel en zijn dit bedrag dan ook kwijt. Ik pelgrimeer er ruim 2 weken voor.

Planning
Komende tijd ga ik verder plannen met mijn reis voor volgend jaar. Helaas lopen er weinig tot geen officiële routes op de plek waar ik langs wil. Er is 1 route (die eigenlijk naar Rome loopt) die nog gedeeltes doet van de route die ik wil rollen dus dat ga ik komende tijd goed uitzoeken.
Volgend jaar hoop ik tot aan Taizé te rollen, dit is een oecumenisch klooster (de broeders zijn Protestant, Katholiek of Orthodox) in Bourgondië met ongeveer 100 broeders waar ik sinds zo’n 8 jaar bijna jaarlijks heen ga. Ze zijn vooral bekend van hun muziek (zoek maar eens in youtube op Taizé) en ontvangen jaarlijks duizenden jongeren (vooral in de leeftijd 16 tot 35, maar iedereen is er welkom). Voor mij is dit altijd een erg fijne plek en dat is ook de reden waarom ik mijn pelgrimage hier langs laat lopen.

Voorlopig zullen er weer wat minder blogs komen, maar als ik nieuws heb zal ik het hier melden. En als je dit nog niet hebt gedaan schrijf je dan in voor de nieuwsbrief want dan krijg je direct te horen als ik iets nieuws heb geplaatst.

En vergeet ook niet mee te doen aan de winactie die hierboven staat genoemd, wie weet win jij een Uixi!

Groetjes,
Rolstoelpelgrim


17 en 18 September, Auxerre, de terugweg en het einde van de reis.

Gisteravond heb ik hier op de camping mijn rolstoel opgeladen bij het toiletgebouw.

Ook sprak ik nog een stel dat hier op de camping staat, de man zit in een rolstoel en ze hebben een aangepaste camper met oa een extra breede deur en een rolstoel lift. Leuk om te zien wat er allemaal mogelijk is.

Vannacht heb ik weer prima geslapen. Mijn laatste nacht in mijn tentje. Ik moet wel wennen aan het feit dat mijn pelgrimage er voor dit jaar weer op zit. Vanaf de camping heb ik precies zicht op de kathedraal in het centrum.

Vanochtend alles weer ingepakt en op de rolstoel gebonden. Ik was al weer vroeg wakker en reed rond 9.00 alweer de camping af richting het centrum van Auxerre. Onderweg heb ik even met de huisarts gebeld, niet omdat ik ziek ben maar omdat ik altijd als ik bij de huisarts ben het Nederlands Dagblad in de wachtkamer lees. En omdat ik vandaag (dinsdag 17 september) in die krant sta wil ik graag een extra exemplaar van de krant. Dus ik heb de huisarts gevraagd om zijn krant en die mag ik inderdaad op komen halen als ik weer thuis ben. Fijn!

Auxerre ligt aan het water en het eerste deel vannde route naar het centrum is daardoor lekker vlak, maar daar komt net voor het centrum verandering in want het oude centrum ligt op een heuvel en dat zorgt voor een uitdagende klim, maar vergeleken Vezelay en Avallon valt het gelukkig mee. In het centrum bekijk ik de kathedraal, het was even een zoektocht om binnen te komen maar het is gelukt. De hoofdingang heeft namelijk flink wat trappen en de zij ingang was alleen de kleine deur in de grote deur open. Uiteindelijk hen ik andere mensen gevraagd om binnen voor mij te vragen hoe ik binnen kom. En toen is ook de grote zij deur open gedaan. En dus kon ik gewoon met de rolstoel naar binnen.

Ook heb ik nog andere kerken in het centrum bezocht en verder gewoon rondgereden. Het is een mooi stadje met veel oude vakwerk huizen. Ook staat er een toren met een mooie klok. Ook in deze plaats staan weer op de grond bordjes met de route. Deze keer met de afbeelding van iemand genaamd Kadet Rousselle. Ik zag ook nog een beeld van deze man in de stad staan.

Voor het eerst deze reis heb ik mijzelf getrakteerd op eten in een restaurantje, een goed gevulde crêpe met blauwe Franse kaas en groente. Lekker! En ik vond dat ik dat wel had verdiend aan het eind van mijn reis.

Na een paar uur had ik het centrum wel gezien en ben toen in een parkje aan het water gaan zitten. Het bleek dat hier internet was en ik heb toen nog even een stukje gekeken over prinsjesdag. Helaas net de troonrede gemist.

Daarna was het tijd om richting de bus te gaan. Onderweg nog wat kleine etenswaren en wat drinken voor onderweg gehaald bij de supermarkt. En daarna was het tijd voor de flixbus.

16.25 reed de flixbus naar Parijs voor. Helaas wilde de chauffeur graag dat ik mijn voorwiel er af haalde. Maar gelukkig ging dat goed. De bus was erg vol. Onderweg naar Parijs reed ik nog door een paar plaatsjes en over wegen waar ik zelf had gerold of had geslapen. Apart om de route nu op deze manier te zien. Voor Parijs hadden we enorme vertraging. Er was veel file en op het laatst was er ook nog een ongeluk gebeurd. Ik ariveerde pas 19.45 in Parijs terwijl ik er 18.20 had moeten aankomen. Maar dat was voor mij gelukkig niet erg omdat ik een extreem lange overstaptijd had. Mijn bus van Parijs naar Nederland ging namelijk pas om 22.25. Ik moest dus nog steeds lang wachten. Ben maar gewoon ergens gaan zitten en gaan wachten. Het is niet zo’n fijne plek (een soort parkeergarage, vrijwel zonder daglicht en veel lelijke gravity) maar ik moest de tijd doorkomen. Er zijn gelukkig wel veel mensen. Er werd ook nog door een groepje gitaar gespeeld. Helpt om de tijd door te komen. Om 22.00 verscheen gelukkig de plek op het bord waar de bus stond en toen ben ik daarheen gegaan.

Deze keer mocht mijn stoel er in z’n geheel in, altijd fijn. Weer was de bus vrij vol. Ik brn het eerste stuk nog wakker geweest maar ben na een uurtje ofzo gaan proberen te slapen. Ik heb voor een busreis nog redelijk geslapen, al was ik ieder half uur ofzo wel even wakker. We hadden diverse tussenstops, Lille, Brussel (2x), Rotterdam en daarna mijn eindstation Den Haag.

Daar werd ik opgehaald door mijn ouders en zoon. En dit was dan het echte einde van mijn reis.

Komende tijd zullen er weer minder vaak berichtjes van mij komen. Al zal ik jullie op de hoogte houden van de voorbereidingen van voor volgend jaar (pelgrimage van Avallon naar Taizé) en ook zal ik komende week de missende foto’s plaatsen en statistieken (afstanden, hoogtes, enz.) En andere aanvullingen plaatsten. De foto’s van gisteren heb ik inmiddels wel geplaatst.

Mocht je het nog niet hebben gedaan, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, op de homepage of hier, dan krijg je een berichtje als ik iets nieuws heb geplaatst en als ik weer onderweg ga en blijf je op de hoogte van mijn pelgrimages.

En als laatste wil ik nog iedereen bedanken voor het lezen, meeleven, de reacties, etc.

Groetjes, Rolstoelpelgrim

16 september. Avallon en Auxerre, De terugreis

Toch ook vandaag nog even een kort berichtje.
Vanochtend een stokbrood gegeten met een stuk chocola als beleg. Stokbrood was nog warm, lekker!


Een vogeltje kwam nog gezellig even langs terwijl ik aan het inpakken was. Zat op nog geen 2 meter afstand.


Iets voor 10 uur rolde ik de camping weer af, richting het treinstation. Ik wilde eigenlijk met de trein maar die ging maar eind van de middag en ik ontdekte dat er ook een bus ging die al rond 2 uur vertrok. Vanaf Avallon ging ik dus vanmiddag met de zeer goed aangepaste bus naar Auxerre. Het was een soort touringcar en in de trap van de trap bij de achterdeur zat een lift verstopt. Ideaal dus.


Nu sta ik met mijn tentje op de camping in Auxerre. Morgen heb ik dan nog even tijd om de stad te bezoeken en eind van de middag ga ik met de flixbus naar Nederland.
Morgen staat als het goed is het artikel over mijn pelgrimage in de krant, het Nederlands Dagblad.

Fotos komen later. Het internet hier is onvoldoende om foto’s te laden. (Inmiddels zijn de foto’s geplaatst zoals je ziet).


Groetjes,
Rolstoelpelgrim

15 september, Vezelay (Saint Pere) naar Avallon

Vezelay (Saint pere) naar Avallon
21,35km


Vannacht heb ik ondanks het festival naast de camping toch goed geslapen. Met mijn mummyslaapzak goed dichtgetrokken had ik weinig last en bleef ook nog warm. 2 vliegen in 1 klap! De maan was ook erg mooi en vol vannacht.


Gisteravond heb ik eerst mijn ene set accu’s geladen bij een Nederlandse vrouw die in een chalet sliep. Helaas kon mijn rolstoel daar niet overdekt staan maar de oplossing voor dat probleem kwam al snel. Ik werd namelijk aangesproken door een frans stel dat een beetje Engels spreekt en die ik kende van de camping in Chablis van een paar nachten geleden. Toen heeft mijn stoel in de nacht onder hun luifel de 2e set accu’s kunnen laden. Heel fijn!


Toen ik alles weer in had gepakt kon ik weer op pad. Gisteren had ik bijna alles vol geladen dus daarover had ik gelukkig geen zorgen.


Een beetje gekke dag was het wel vandaag, eigenlijk is dit de route die volgend jaar als mijn eerste etappe stond gepland. Dus volgend jaar rol ik 1 dagje korter. Maar dit is een veel handigere plek i.v.m. openbaar vervoer.
Gisteren had ik Vézelay al bezocht en ben daarom vanochtend maar gelijk doorgereden naar Avallon. Ik moest wel een flink stuk om omdat ik de grote weg wilde vermijden.
Ik reed door de Morvan, een middengebergte las ik op Wikipedia, het is hier nog niet zo erg hoog, meer een laaggebergte maar ik zit hier ook pas aan de rand van de Morvan. Wel waren er een aantal lange vrij zware hellingen, het fijne van een grote helling is dat nadat dit heel veel energie kost en zwaar is, je daarna bijna altijd word beloond met een mooi uitzicht en daarna naar beneden mag zonder iets te doen!
Vandaag bijna geen dorpjes gezien, en wat dan nog een dorpje zou kunnen heten bestond vaak maar uit 2 of 3 huizen/boerderijen en niet eens een kerk (en dat heeft elk gehucht hier). Het meest echte dorp was nog Usy, dit was een zeer klein dorpje met weer zo’n huisje met een bron waar ik al eerder over schreef. Alleen dit huisje was ingericht met een expositie. Hierin stonden etalage poppen met een soort klederdracht die ouderwets werk deden, lopen achter ploeg, spinnen, etc. Leuk om even te zien. In Usy zag ik ook een huis begroeid met druiven, bijzonder was dat elk trosje apart verpakt was in een netje of een papiertje. Net voorbij Usy waren er een aantal mannen bij een huis/boerderij en die heb ik gevraagd mijn fles te vullen. Dat leverde een volle fles en een leuk gesprek op.

In het begin rolde ik veel tussen akkerland door maar halverwege veranderde het in bos. Het was er heerlijk rustig, ik hoorde veel vogels, zag af en toe een roofvogel (helaas niet op de foto) en hoorde kleine beestjes in de berm wegspringen maar kon niet zien wat. Maar aangezien ik onderweg soms platte muizen (of zo iets) op de weg zag ga ik er maar van uit dat het muisjes zijn.
Ook stroomden er af en toe kleine beekjes door het bos Toen ik over een bruggetje rolde en even wilde kijken naar het beekje was ik wel even verbaasd, er stond namelijk een enorme stier in dat beekje! Er was ook een klein weilandje voor die stier afgezet maar op die manier dat hij het water in kon lopen.

Ik heb afgelopen tijd een paar keer de vraag gekregen van mensen hoe dat nu voor me is om uren door een bos te rollen zonder mensen tegen te komen. Hoe ik dat doe met eenzaamheid. Ik heb van eenzaamheid tijdens zo’n tocht geen last, ik ben wel alleen en zie geen andere mensen maar toch voelt het nooit eenzaam (zoals jullie denk ik wel weten ben ik christen en dus ook nooit echt alleen). Ik geniet er ook van om gewoon alleen te zijn, met mijn eigen gedachten. Vaak denk ik na over bijvoorbeeld eerdere ontmoetingen, vragen die ik kreeg die ik nog eens extra tot me laat doorwerken (zoals deze vraag die ik nu dus beantwoord), over dingen van het leven, de goede en minder goede. maar ik besteed mijn tijd in eenzaamheid in het bos ook vaak met zingen. Vaak Taizé liederen (voor wie het niet kent, Taizé is een klooster in Frankrijk waar jaarlijks vele (duizenden) jongeren (en een aantal ouderen) uit de hele wereld komen. Ze hebben hun eigen liederen, vaak bestaand uit een gezongen Bijbeltekst, gebed of anderszins christelijke korte tekst (bv een tekst van een heilige), die dan veelvuldig word herhaald zodat de tekst goed tot je door kan dringen, ik bezoek zelf Taizé al een jaar of 8 en voor wie wilt weten waar ik volgend jaar wil eindigen, dat is ook in Taizé). Voor mij werken die uren in stilte heel rustgevend en deze dingen zijn precies wat een pelgrimstocht voor mij een pelgrimstocht maakt en niet een gewone wandeling.

Bij Avallon aangekomen ontmoet ik een man, ik rolde al een tijdje achter hem maar hij stond even op zijn kaart te kijken toen ik hem inhaalde. Ik dacht dat hij een pelgrim was omdat hij met een bagagekarretje onderweg was. Maar hij was geen pelgrim maar een wandelaar. Hij woont zelf in Bretagne en wandelde naar zijn ouders in de Elzas. Hij was al 4 weken onderweg en verwachte of 3 weken te moeten. We zijn samen opgewandeld naar boven (het oude cebtrum ligt op 369 m hoogte). Ik ging alleen langzamer en moest ook nog onderweg accu’s wisselen. Hij ging vast vooruit en vertelde me op een drankje te trakteren als ik boven in het oude centrum zou zijn. Toen ik na het wisselen van de accu’s en het oprollen van de steile helling boven kwam zat hij al aan een drankje op een terrasje op me te wachten. Ik bestelde een appelsap en zo kletsten we (in het Engels dat hij goed sprak) een heel tijdje door. Nadat alles op was gingen we weer verder, hij wandelde nog een stuk door en ik ging de kerk bekijken.

In de kerk was het toen ik aan kwam best druk, heb de kerk even bekeken en kwam ook nog Nederlanders tegen waarmee ik even een praatje maakte over mijn pelgrimstocht. Nadat de Nederlanders verder gingen en ook alle andere mensen de kerk inmiddels hadden verlaten zag ik mijn kans schoon om nog even wat te zingen in de kerk. Het klinkt altijd zo lekker! Nadat ik was uitgezongen ben ik weer verder gegaan.
Ik zag een toeristen info die open was. Hier heb ik een stempel gehaald want in de kerk was helaas geen stempel. Nog 1 stempel en dan is dit pelgrimspaspoort ook weer vol. Op naar de volgende (die heb ik gisteren gekocht!).

Daarna nog even door het stadje gerold. Er staat ook een mooie toren. Avallon heeft iets met kikkers, op de grond staan een soort kikkerbordjes die een toeristische wandelroute aan geeft, ook staat er een enorm kikker beeld.

Maar daarna vond ik het tijd om de berg weer af te rollen en naar de camping te gaan. Dat was nog een mooi stuk route. Langs de rotsen naar beneden.
Inmiddels staat mijn tentje. Ik zit hier in een klein zaaltje op de camping waar stoelen, tafels, koelkast en magnetron staan. Hier ben ik nu mijn rolstoel aan het laden en ook alle andere zaken (mobiel, powerbank, camera, kilometerteller). Dan kan ik morgen weer vol geladen op pad.
Er is hier gelukkig ook weer wifi dus ik kan jullie weer dit bericht met foto’s sturen.


Morgenochtend ga ik eerst naar de supermarkt voor wat inkopen en daarna naar het treinstation. Ik neem de trein naar Auxerre. Daarna ga ik een flixbus naar huis boeken en dan ben ik over een paar dagen weer thuis.


Groetjes,
Rolstoelpelgrim


Ps. Vergeet je niet in te schrijven voor de nieuwsbrief als je dit nog niet hebt gedaan. Dat kan via de homepage of via deze link.

14 september, van Châtel Censoir naar Vezelay en camping in Saint Pere.

Châtel Censoir naar Vezelay en camping in Saint Pere.
24,07km

Afgelopen nacht gelukkig weer goed geslapen. Niet koud gehad. Ik werd alleen midden in de nacht rond een uur of 2 even wakker maar heb verder heerlijk geslapen. Rond 7.00 werd ik wakker en was het weer tijd om in te pakken.
Ik heb nog even bij de rivier die achter de camping liep gekeken en toen was het tijd voor vertrek.


Ik ben eerst maar het dorpje gegaan voor boodschappen. Een fles sap (dat helpt om het water dat hier naar chloor ruikt drinkbaar te krijgen. Half om half water en sap is lekker.)
Ook heb ik bij de supermarkt een demi baguette gehaald (half stokbrood). Het is altijd een verrassing, de ene keer krijg ik dan een stokbrood die gewoon kort is en de andere keer word het brood letterlijk door midden gesneden. Deze keer kreeg ik het laatste. Een lekker half broodje van de bakker.

Ook zie ik regelmatig petanque (jeux de boulle) velden. Soms verlaten maar ook zie ik velden waar met enthousiast aan het spelen is. Dat ziet er lekker Frans uit!

Verder rol ik door leuke dorpjes en leuke en soms bijzondere huizen.
Tussen de dorpjes in rol ik veel door het bos, wel merk ik dat het hier vochtiger is, er zijn veel kleine riviertjes, beekjes en andere watertjes die ik door het bos en door de dorpen zie lopen.
Onderweg zag ik bijna bij elk dorpje aan de kant van de rivier/beek een soort afdakje staan. Weet niet waar het echt voor dient maar in mijn gedachten lijkt het een plek waar men vroeger bijvoorbeeld de was deed. Wie het echt weer mag het mij vertellen!
Net als de huisjes met daarin bronnen, ook die staan in vele dorpen in deze omgeving.

Verder ook nog veel akkers waarvan ik niet meer kan zien wat er stond, gemaaid en/of geploegd.
De hele dag rolde ik omhoog, soms vals plat en soms enorm stijl. Net voor Vézelay rolde ik eindelijk voor 2 km naar beneden en hoefde ik even niet te ploeteren maar dat was alleen de stilte voor de storm (wist ik gelukkig al) want Vézelay ligt op een zeer steile heuvel. Tijdens de afdalingnkon ik voor het eerst Vézelay zien liggen. Daar eenmaal aangekomen begin de grote klim naar de kerk. Een deel van de heuvel heb ik achterstevoren gedaan omdat ik achterover kiepte. Het was wel leuk om naar boven te rollen en ik werd onderweg aangesproken door diverse mensen en aangemoedigd. Ook ontmoete ik nog een aantal andere pelgrims want dit is een belangrijk kruispunt van diverse pelgrimsroutes naar Santiago en voor velen ook een startpunt.
Onderweg naar boven ook nog een stempel gehaald bij het toeristenbureau. Op de grond zitten regelmatig metalen Santiago schelpen.


Boven op de heuvel van Vézelay aangekomen naar de Basiliek gegaan. Deze basiliek staat in het teken van Maria Magdalena. Ze hebben hier ook een reliek van maria Magdalena in de crypte van de kerk een Vlaams stel is voor mij even een paar foto’s gaan maken. Het is een erg mooie en oude kerk, licht van kleur maar veel leuke kleine details, vooral bij de pilaren. Van buiten staat de kerk helaas in de stijgers, dus helaas is dat deel niet te zien maar ik ben hier een paar jaar geleden geweest en heb toen gelukkig wel de kathedraal kunnen zien van buiten.
Er was een koor met orkest met oude instrumenten aan het oefenen. Erg mooi om te horen.
Ik heb ook nog een stempel bij de basiliek gehaald. Ik vroeg hier ook om een nieuw pelgrimspaspoort (credential) omdat ik nog maar plek heb voor 3 stempels. Helaas had ze die niet. Ik werd verwezen naar het pelgrimskantoor maar daar was ik al langs gekomen en die zit op de heuvel in een gebouw op de 2e verdieping. Hier kan ik niet komen. Zelfs als ik uit mijn rolstoel stap niet want als ik er dan kom rijd mijn rolstoel ondertussen de heuvel af want de heuvel is zo stijl dat mijn rem mijn zware rolstoel niet houd. Uiteindelijk is de vrouw van de kathedraal even met me meegelopen en heeft bij het pelgrimsbureau iemand geroepen en is toen weer terug gegaan. Ik kon toen mijn pelgrimspaspoort kopen. Heel fijn om nu weer ruimte te hebben voor nieuwe stempels!


Ik heb daarna nog even boven op de heuvel rondgekeken, wat religieuze toeristenwinkeltjes bezocht en daarna ben ik naar beneden gerold. Onderweg zaten nog allemaal kleine winkeltjes. Veel kunstenaars hebben daar hun werkplaats en verkoop. Leuk om te zien. En als het geen kunst was was het wel wijn!


Daarna was het tijd om de camping op te zoeken. Ik zit nu op een camping municipal in een gehucht maast Vezelay, Saint Pere. Een kleine camping met sobere faciliteiten maar het is prima. Mijn tentje staat met uitzicht op de beek, af en toe varen en kano’s langs. Net nog even met de voeten in de beek gezetten, lekker verfrissend.

Mijn stoel staat nu op te laden bij een Nederlander die hier op de camping staat en ik heb inmiddels ook een ander stopcontact gevonden. Hier zit ik nu naast met al mijn spullen (powerbank, camera, telefoon, kilometerteller) aan de stroom. Alles was goed leeg omdat ik afgelopen nacht alleen mijn rolstoel op heb kunnen laden. Nu gelukkig weer oplaadmogelijkheid.


Vezelay was officieel mijn eindpunt maar vanwege de terugreis en het gebrek aan openbaar vervoer in Vezelay ga ik morgen nog door naar Avallon (dat ligt op de route van volgend jaar, dan wil ik vanaf hier rollen naar Taizé). Waarschijnlijk neem ik vanaf Avallon een trein naar Auxerre en dan met een flixbus weer terug naar huis. Ik hou jullie komende dagen nog op de hoogte!

En vergeet je niet in te schrijven voor de nieuwsbrief als je dit nog niet hebt gedaan. Dat kan op de homepage of hier. Dan krijg je iedere keer dat ik iets plaats een berichtje en blijf je op de hoogte.

Groetjes,

Rolstoelpelgrim

13 september, Accolay naar Châtel Censoir

Accolay naar Châtel Censoir
24,62

Afgelopen nacht de camping voor mijzelf gehad. Best raar en een beetje spannend om zo alleen op een camping te slapen. Ook wel leuk, voelde bijna als een soort wildkamperen. En doordat er vrijwel geen licht op de camping was (op een kleine lamp bij het toiletgebouw na) waren de sterren erg mooi te zien. Ook de nachtdieren hadden het er goed want een uil (of meer) liet(en) goed van zich horen.

Ik had gisteravond bij het inchecken op de camping een klein stokbrood besteld. Die heb ik vanochtend opgehaald. Ontbijt had ik nog maar dit broodje word de lunch samen met nog wat kleine kaasjes die ik nog op voorraad had.


Na mijn vertrek rolde ik eerst over een wat grotere weg, gelukkig was het niet druk. Op een gegeven moment zag ik een in het wild groeiende druivenrank vol met zeer kleine rijpe druifjes. Ik heb 3 kleine trosjes meegenomen (3 waren ongeveer de maat van 1 tros normale druiven). Ze waren erg lekker en erg rood. Mijn vingers zagen helemaal paars na het eten van de druifjes. Ook zat in elk druifje dat de doorsnee had van 5 a 7 mm 2 a 3 flinke pitten. Maar ze waren wel erg lekker.


Vandaag ging het grootste deel van mijn route langs het kanaal. Van te voren leek me dit niet zo erg interessant want de vorige wandeling langs het kanaal was erg eentonig. Maar dat viel hier enorm mee en het was juist erg mooi. Sowieso had dit kanaal veel boten (vorige kanaal was niet meer in gebruik) en veel sluizen. De sluizen werden allemaal met de hand open gedraaid en bij elke sluis stond een sluiswachtershuisje die dat deed. Naast het kanaal stroomde ook de rivier. Vaak stroomde het water uit het kanaal zo de rivier in via een soort sluis. Het water in n het kanaal is ook heel erg helder. Ik zie de vissen vaak gewoon zwemmen. Leuk gezicht!

In het plaatsje Sery had ik afgesproken met een journalist. Maar nadat we elkaar daar hadden gesproken besloten we het interview een dorpje verderop te doen, daar kon hij ook wat eten halen voor een lunch. Dus ik rolde door naar Mailly la Ville. Onderweg kwam ik nog in een haven een schip uit Ter Aar. tegen (Ter Aar is een dorpje vlak bij mijn woonplaats), genaamd Johanna. Grappig om dat hier tegen te komen.
In Mailly aangekomen ontmoete ik al snel de journalist van het Nederlands Dagblad. We zochten een leuk picknick plaatsje op en onder genot van stokbrood met kaas hadden we een goed gesprek… en nog chocolade toe, lekker (en de rest van de reep heb ik meegekregen dus daar ga ik vanavond nog wat van opeten). Na het eten is hij nog even met me mee gewandeld langs het kanaal. Er zijn ook foto’s genomen terwijl ik rol. Ik vond het erg gezellig. Volgens mij heeft hij genoeg info om een halve krant vol te schrijven (en die plek zal er niet zijn) dus ik ben benieuwd welke onderwerpen hij uit zal kiezen. De datum wanneer het word geplaatst is nog niet bekend. Zodra dit bekend is zal ik het laten weten. Nadat we afscheid namen en hij weer naar zijn auto ging ben ik doorgerold langs het kanaal.

Terwijl ik rolde moest ik nog oppassen want de hagedissen en sprinkhanen renden flink over het pad. Ze bleven zelfs goed zitten voor foto’s en toen ik tijdens een stop even wat op de grond had gelegd had ik zelfs een sprinkhaan op mijn kaart zitten.

Hoe verder ik op mijn route kwam hoe hoger de heuvels werden en hoe rotsiger het werd. Ik zag ook nog een kasteel op de top staan. Vooral de zo’n 5 km voor ik er was waren er erg mooie ruige rotsen. Altijd mooi om te zien.
Rond die plek stond er ook veel munt in de kant van het kanaal. Ik heb wat geplukt zodat ik vanavond muntthee kan maken.

Nu ben ik op de camping. Hier heb ik ook eindelijk weer wifi dus heb het blog van afgelopen dagen voor jullie aangevuld met foto’s.

Morgen ga ik waarschijnlijk tot Vezelay of tot net aan de rand van de stad. Ik wil dan zondag ochtend naar de kerk voor mijn stempel.

Groetjes, Rolstoelpelgrim

12 september. Chablis naar Accolay

Chablis naar Accolay
29,40km

Eerst nog even wat dingen over gisteren voordat ik met vandaag door ga.
Ik was helemaal vergeten te vertellen dat ik in Chablis ook de kerk nog heb bezocht. Een grote en mooie kerk. Hier hadden ze helaas geen stempel. Gelukkig heb ik er wel een gekregen in Chablis bij de touristen info.
Gisteravond heb ik op de camping nog gezellig met een paar Nederlanders/Friezen bij hun caravan gekletst onder genot van een warm kopje thee en een stukje chocola. Van de man kreeg ik eennstuk transparant plastic zodat ik dat over mijn rolstoel kan hangen als die zoals afgelopen nacht buiten staat. Ik had namelijk stroom voor de deur van mijn tentje en heb de stoel daar opgeladen met dat plastic er overheen.Nu eindelijk over vandaag.
In de ochtend had ik besloten eerst een beetje uit te slapen. Kwart over 8 ging mijn wekker pas, en dat was nodig want ik werd ook echt pas van de wekker wakker. Zelfs de druivenplukkers die vlak achter mij stonden heb ik niet weg horen gaan. Ik heb best goed geslapen. Alleen rond een uur of 4 even wakker geweest omdat ik het koud had. Toen mijn mummyslaapzak goed dicht gedaan (de rits was een beetje open) en aan het touwtje getrokken zodat alleen mijn neus nog naar buiten stak, toen werd ik al snel warm en sliep gelukkig weer verder.
Toen ik rond 8.30 eindelijk mijn bed uit (want het was zo koud buiten mijn slaapzak) was ben ik gaan inpakken en alles op mijn rolstoel gaan binden. Na alles te hebben ingepakt en opgeladen wilde ik de camping af rijden maar nog voor ik zover was werd ik door een andere kampeerder aagesproken. Een fietser die op reis is en door de hele wereld fiets, toen ik vroeg waar hij vandaan kwam zei hij: the Country with the crazy president (het land met de gekke president). Ik wist gelijk welk land dat moest zijn.
Deze man maakte een wereldreis op de fiets om oa om te leren gaan met het feit dat hij sinds enige tijd een oog mist en dus geen diepte meer ziet, en als kunstenaar is dat natuurlijk enorm lastig. We hebben een tijdje over onze beide uitdagingen gesproken en daarna ging ik weer verder. Een moment later werd ik nog door de Nederlanders/Friezen aangesproken en hebben we nog even gepraat en ik kreeg nog een banaan voor op reis. zo kwam het dat het al half 11 was voor ik goed en wel was vertrokken.

De eerste tijd reed ik door de wijnvelden. Hier was de oogst goed begonnen. Er werd voornamelijk machinaal geoogst maar een paar keer zag ik dat er ook nog door mensen werd geplukt.
Ik kwam naast de wijngaarden ook andere bedrijven tegen die met wijn te maken hebben. Oa bedrijven met allemaal stapels kratten met wijnflessen en winkels waar wijn word verkocht.

In het dorpje Saint-Cyr-les-Colons ontmoete ik een fietser, deze vrouw was vorig jaar in haar vakantie naar Spanje ook in Santiago geweest. Ze ging nu een rondje rijden en zei dat ze me misschien later op de dag weer zou treffen omdat ze haar rondje op het laatst precies tegen mijn route in zou lopen. Dus we zeiden maar tot straks tegen elkaar.

Net nadat ik haar had ontmoet begonnen mij wielen te piepen. Ik heb toen een mooi plekje gezocht en ben buiten het dorp mijn accus gaan verwisselen en heb gelijk even een korte pauze gehouden en hebbde banaan gegeten die ik vanochtend had gekregen.

Onderweg stopte ik verder nog regelmatig bij kerken (die meestal gesloten waren) en ik zag veel overkappinkjes met daar onder een soort bron/vijver/etc.

Na de wijngaarden kreeg ik wat afwisseling, maar het meeste was al geoogst. Ook heb ik nog een stukje door bos gereden.
In de berm vlogen steeds vlinders, die helaas sneller vlogen dan mijn camera ze kon vastleggen. Ook sprong er nog een keer een hert uit de bosjes die mij zag en gelijk de bosjes weer in sprong. Ook die kon ik helaas niet vastleggen. Maar wel leuk om het hert te hebben gezien!

In Cravant aangekomen ontmoette ik inderdaad die fietser weer. Leuk om haar nog even te hebben gezien. Ik heb haar een kaartje gegeven met mijn website dus misschien leest ze dit wel.
In Cravant ben ik nog even langs de kerk gereden. Deze was open en er liepen nog een paar mensen.
Daarna was het tijd om naar de camping te gaan in Accolay. Acolay is een pottenbakkersdorp en overal staan hier enorm grote potten. Leuk gezicht.
Op de camping aangekomen bleek het erg rustig. Er zater een stuk of 5 mensen op het terras en er staan 3 caravans. Ik ging er van uit dat die mensen op het terras bij de caravans hoorde maar dat bleek niet zo te zijn. Ik ben namelijk alleen op de camping. Ik heb wel het telefoonnummer van de beheerster voor in geval van nood.
Mijn rolstoel staat onder het afdakje van het washok te laden en daar heb ik net ook mijn powerbanks opgeladen. Dus morgen is alles weer helemaal klaar voor vertrek.
Nu ga ik maar slapen. Er is hier verder niet zo erg veel te beleven op een camping voor mijzelf.

Morgen rol ik trouwens niet de hele dag alleen, een journalist komt langs voor een interview. Later zal ik hierover wel meer schrijven.

Groetjes,
Rolstoelpelgrim

Ps. En als je het nog niet hebt gedaan, op de homepage kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief. Dan krijg je direct te horen als er iets nieuws is geplaatst.

11 september. Flogny-la-chapelle naar Chablis.

Flogny la Chapelle – Chablis,
26 km

Vanochtend wilde ik een beetje langer uitslapen en had mijn wekker op 8 uur gezet, maar omdat ik om 7.00 wakker werd ben ik toch maar op tijd gaan inpakken. het was rond 8.30 toen ik vertrok. Eerst heb ik de sleutel weg gebracht naar het adres van de beheerster, moest ik in de brievenbus doen. Daarna ben ik naar de supermarkt gegaan. Ik moest eten voor het ontbijt halen en ook voor de rest van de dag. Zo kocht ik onder andere wat fruit. 1 appel en 1 banaan. Bij de kassa werd het gewogen en maakte de kassière een onhandige beweging waardoor de appel stootte tegen de weegschaal en het schilletje kapot ging. De kassière haalde een nieuwe appel en ik kreeg de andere mee. Zo had ik dus geluk want ik had 2 appels voor de prijs van 1 en die kapotte heb ik gelijk maar als deel van het ontbijt verorberd.

Net voor ik Flogny verliet keek ik nog even extra op de kaart. Een behulpzame man kwam me nog even extra helpen met de weg vinden maar door zijn ingewikkelde uitleg in het Frans en gedraai met de kaart werd het eigenlijk nog ingewikkelder welke weg ik nu moest hebben maar toen hij weer vertrokken was had ik de juiste weg gelukkig snel gevonden.

Ondanks dat ik niet de officiele route volgde kwam ik vandaag wel regelmatig de route bordjes tegen.

Het landschap was afwisselend, wel met een aantal flinke heuvels. Maar nadat ik de heuvels op was geklommen mocht ik ze gelukkig ook weer af en hoefde ik even niets te doen!

De boeren waren vandaag druk bezig met de oogst. Tractoren met aanhangers voor oogst reden af en aan. Op een heuvel waar ik omhoog moest kwam ik dezelfde tractor een aantal keer tegen. Hij ging heen met lading en terug zonder lading om dan na een tijdje mij weer vol te passeren etc. etc.
De manier waarop de boeren hun strobalen stapen is ook erg leuk om te zien.

Ook reed er regelmatig een hogesnelheidstrein voorbij. Ik denk wel iedere 5 a 10 minuten. Eerst op een afstand langs mij en later ben ik zelf nog over het spoor heen gegaan.

Het grootste deel van de dag rolde ik tussen de akkers en af en toe een weiland maar aan het eind vannde dag kreeg ik een gebied met bos en op het laatste stuk weer wijn. Ik ben nu in Chablis en deze plaats is ook bekend van de wijn.

In Chablis ben ik eerst even naar het centrum gerold. Hier veel wijn winkels. Maar ik ben eerst naar de touristen info gegaan voor een stempel in mijn pelgrimspaspoort. Daarna ging ik onderweg naar de supermarkt aan de andere kant van het dorp. Gelukkig eindelijk weer een echte supermarkt (waar ik vanochtend was in Flogny was echt een mini supermarkt met alleen het hoog nodige). Nu heb ik avondeten gehaald en wat eten en lekkers voor morgen. Ook weer nieuw fruit.
Na de supermarkt was het tijd om naar de camping te gaan. Hiervoor moest ik een stukje terug.
Inmiddels sta ik op de camping. Tent is opgezet. Er is hier wifi dus ik kan eindelijk weer fotos plaatsen (ook van afgelopen 2 dagen).

Groetjes,
Rolstoelpelgrim

Ps. De volgorde van de de foto’s klopt nog niet. Word later aangepast.

10 september. Sommeval naar Flogny-la-chapelle

Sommeval naar Flogny la Chapelle
29km

Vanochtend rond 7.30 opgestaan in mijn huisje in Sommeval. Ik had een beetje onrustig geslapen omdat mijn lijf veel pijn deed. Na het opstaan, inpakken en en medicijnen ging dat gelukkig langzaam beter.

Het begin van mijn route gaf mijn rolstoel wat problemen. Dat komt omdat ik volledig opgeladen was en het eerste stuk ging voornamelijk naar beneden. Mijn rolstoel laad een klein beetje op als ik een heuvel af rol maar doordat hij al vol was kreeg ik de foutmelding overbelading en dan schakelen de wielen volledig uit. Erg irritant omdat ik dan ook de remkracht kwijt ben en op eigen kracht moet remmen wat erg zwaar is voor mijn schouders, gelukkig heb ik nog een extra rem op mijn voorwiel waardoor ik toch nog kan afremmen en niet op volle vaart de heuvel af rol. En na 3 kilometer was de accu leeg genoeg om gewoon de afdalingen te kunnen nemen zonder overbelading.

Vandaag ben ik behoorlijk veel van de route afgeweken. Alleen het laatste stukje kwam ik dezelfde plaatsnamen tegen als in het boekje. De route was weer erg leuk en afwisselend. Veel akkers maar af en toe ook koeien en andere dieren zoals ezels en paarden en eenngroep tamme ganzen die de weg op liepen. Wat betreft de koeien waren het voornamelijk echte franse koeien maar ben ook nog een weiland vol zwart witte hollandse koeien.

Ik ben door veel kleine dorpjes gekomen. Ik heb het gevoel alsof ik in sommige van die dorpjes van het begin tot het eind werd uitgeblaft door alle waakhonden. Soms echte grote enge waakhonden, soms schoothondjes die denken dat ze een grote enge waakhond zijn. Bijna elk huis heeft wel 1 of meer honden in de tuin lopen en die gaan af als een alarm als ik langs kom rollen.
Op en gegeven moment werd ik aangehouden door een fietser. Een wat oudere man op een volgepakte racefiets. Hij vroeg me in een mix van Frans en Engels waar ik naar toe ging en vertelde dat hij nu maar een rondje van 5 dagen door Frankrijk reed maar dat hij volgend jaar naar Santiago wilt gaan fietsen.

Net nadat die man weer was weggefiets kwam ik langs een plek met enorm veel bramen. Ik had nog een leeg bakje bij me van de lunch van gisteren en heb daar bramen in geplukt. Ik denk dat ik wel bijna een halve kilo (doosje had ongeveer inhoud van een liter en zat tot 3/4 vol) had geoogst en die heb ik in de loop van de middag opgegeten bij gebrek aan een betere lunch want een supermarkt ben ik vandaag niet tegen gekomen.

Het laatste deel van de route ging door het bos. Was daar heerlijk rustig. Ben alleen een hardloper tegen gekomen. Hij kwam vanuit het dorp waar ik nu slaap en vertelde me waar ik het gemeentehuis kon vinden. Verder was en nauwelijks verkeer door dat bos. Alleen de vogeltjes die ik af en toe hoorde, ook een specht maar helaas kon ik die wel horen maar niet zien.

Vandaag zo’n 35km gerold. Vanochtend begon ik slecht met veel pijnklachten maar toen ik eenmaal onderweg was ging het eigenlijk best goed en die 35km viel best mee en rolde ik vandaag best ontspannen.

Ik ben geëindigd in Flogny-la-Chapelle. Hier verblijf ik weer in een pelgrimsherberg. Ik had me ook deze keer niet van te voren aangemeld zoals eigenlijk hoort (dan moet ik bellen met Fransen die geen Engels spreken en dat is niet erg succesvol dus neem iedere dag gewoon de gok dat het goed gaat). Ze deden bij het gemeentehuis eerst een beetje moeilijk omdat ik me dus niet had aangemeld maar uiteindelijk ging het goed en wees iemand me de weg naar de herberg (nog 2km vanaf het gemeentehuis).
Het is een mooi huisje. 2 slaapkamers (1 met stapelbed en 1 met tweepersoonsbed), keukentje, huiskamer. Doet eigenlijk niet onder voor een gewoon huisje. Ik lig nu onder in het stapelbed en ga zo slapen. Morgen weer verder naar het zuiden.

Helaas weer geen Wifi dus nog geen fotos van vandaag en gisteren. Hopelijk morgen ergens onderweg bij bijvoorbeeld een grote supermarkt.

Groetjes,
Rolstoelpelgrim

Ps. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de nieuwsbrief doe dit dan op de homepage, dan krijg je direct te horen als ik een nieuw blog heb geplaatst.

9 september. Troyes naar Sommeval

Troyes naar Sommeval,
20,89km

Na een goede nacht slaap stond ik om 7.30 op en heb mijn spulletjes weer ingepakt. 8.00 stond het ontbijt alweer voor me klaar, brood, zelfgemaakte jam, bramen en druiven uit eigen tuin. Lekker! En boven op het ontbijt kreeg ik ook nog eens een uitgebreide lunch mee met brood en brie, ei en druiven.
Na nog wat te hebben gepraat met behulp van google translate was het weer tijd voor vertrek.
Ik ben eerst richting een grote supermarkt gegaan, ik wilde een banaan kopen maar helaas hadden zie die alleen in ingepakte trossen en niet los en 5 bananen is me iets te veel. Ook moest ik een geheugenkaart voor mijn camera halen, deze was vol (te veel foto’s genomen) en heb natuurlijk geen mogelijkheid om het te legen. Aangezien ze in de supermarkt alles verkopen wat je maar kan bedenken was ik daar gelukkig wel voor geslaagd. Dus ik kan weer nieuwe foto’s maken! En over foto’s gesproken, in de supermarkt hadden ze wifi en ik heb daar de foto’s van gisteren in het blog gezet. Dus die kunnen jullie nu alsnog bekijken.

Vandaag was weer een beetje zoeken hoe ik de route het beste kon rollen. De wandelroute uit het boekje liep veel over GR routes (lange afstand wandelroutes door voor mij onmogelijke “paden”) dus die sla ik liever over. Maar de hoofdweg was ook geen optie omdat die te groot was met te veel verkeer. Daarom een beetje om moeten rijden.
Ik heb nog 1 keer een stuk afgestoken door een boerenpad te nemen tussen de akkers door, dat ging gelukkig best goed maar zo wilde ik toch liever niet de hele tijd rollen. Vandaag waren er weer veel suikerbieten en graan. Maar ook veel andere dingen. Ook nog een zonnebloemveld gezien waar enkele bloemen nog bloeiden. Al waren de meeste al uitgebloeid.

Rond het middaguur heb ik mijn lunch gegeten en een cakeje die ik gisteren had gekregen. Toen was ik er niet aan toe gekomen om ze op te eten, nu wel. Erg lekker, smaakte als een goed bakkers cakeje!

Het eerste deel (voor de lunch) was vrijwel vlak, na de lunch kreeg ik een heuvelig deel. En net voor Sommeval begon het heel stijl te worden. Er waren ook wielrenners aan het trainen, die gingen steeds van boven naar beneden en weer terug. 1 van de wielrenners heb ik zeker 10 keer gezien tereijl hij op en neer ging tijdens mijn omhoog klimmen. Hij was een stuk sneller dan ik. Bijna boven aan de helling begon mijn rolstoel te piepen en was de batterij leeg. Toen gelijk maar pauze genomen in de berm en de accu’s verwisseld. Toen ik net weer in de rolstoel zat stopte er een auto en stapte een vrouw uit. Ze sprak Engels en vroeg me wat mijn eindbestemming zou worden. Uit eindelijk bleek dat ze in dezelfde straat woont als de pelgrimherberg staat waar ik nu overnacht.
Ze vertelde me waar ik moest zijn en toen vertrok ze naar huis. Ik rolde daarna het laatste stuk de heuvel op en daarna werd het gelukkig weer makkelijk en rolde ik lekker naar beneden zo het dorpje in. Ik ging eerst naar het gemeentehuis maar die was dicht. Al snel kwam ik die vrouw tegen die ik op de heuvel sprak en ze vertelde me dat deze pelgrimsherberg open is en dat ik er gewoon in kan zonder me ergens te hoeven melden.

Nu zit ik in dit leuke huisje. Er zit een soort keukentje in. Simpel maar wat nodig is (magnetron, waterkoker, kookplaat en warm en koud stomend water). Er is een douche (in het boekje stond dat die er niet was) en een echte Franse WC, zo’n gat. Altijd weer een uitdaging, ik ben blij dat in thuis niet zo’n gat heb, maar ach, het werkt.
Verder staat er een grote stenen tafel met houten banken. Je kan er zeker met 10 man zitten. En bedden zijn er niet dus ik kan hier op de grond met mijn luchtbedje en slaapzak slapen. Er is nog wel verwarming als dat nodig is maar vannacht red ik het wel zonder.

Ik heb net met de waterkoker mijn couscous klaar gemaakt. En zit dat terwijl ik met dit bericht bezig ben rustig op te eten. Na het eten ga ik snel slapen want ik ben vandaag erg moe. Hopelijk voel ik me dan morgen weer een beetje beter.

Wifi heb ik nu niet dus foto’s komen morgen.

Groetjes, Rolstoelpelgrim

8 september, Mery-sur-Seine naar Troyes

Mery sur Seine – Troyes,
37,66 km

Vanochtend om 7.00 ging mijn wekker af. Mijzelf klaar gemaakt en alles weer ingepakt en daarna naar beneden gegaan. De Engels sprekende broeder was al weer beneden en bezig met het ontbijt. Broodje met jam gegeten en een grote kom thee.Daarna was het tijd om mijn spullen weer naar de rolstoel te brengen die daar in de schuur had staan opladen. De rolstoel kon namelijk niet naar binnen omdat de woning direct met een trap begon. Gelukkig kan ik die wel op komen.
Nadat de bagage weer op de rolstoel hing ben ik vertrokken.

In tegenstelling tot afgelopen dagen was het vandaag geen afwisselende omgeving. Ik reed namelijk de hele dag langs het Seine kanaal (kanaal naast de rivier), of eigenlijk zat ik tussen het kanaal en de rivier in. Bij de Seine stel ik me altijd die grote rivier door Parijs voor, maar dit deel van de Seine is maar een beetje meer dan een beek, soms zelfs een vertakte snelstromende beek. En als je je dan bij een kanaal het Amsterdam Rijnkanaal voorstelt moet je dat idee ook bijstellen want dit kanaal is heel smal, er pasten vroeger 2 trekschuiten precies langs elkaar. Er zitten wel veel sluizen in het kanaal en wat ik erg apart vond is dan soms de rivier de Seine onder het kanaal doorloopt, dan is het kanaal dus een soort aquaduct over de rivier.
Het kanaal eindigde heel abrupt en daarna waren nog resten te zien waar het kanaal ooit had gelopen. Het ziet er naar uit alsof ze het kanaal ook weer aan het herstellen zijn. Het fietspad naast het kanaal ligt er ook nog maar heel kort en aan de vele sluizen word gewerkt.

Zo langs de rivier rolled deed me aan vorig jaar denken toen ik een deel van de Maasroute volgde. Uren lang hetzelfde landschap. Het weer viel trouwens erg mee. Er was regen voorspeld en ik heb ook een aantal keer een oaar druppels gevoeld maar het bleef bij een paar druppels.

Aan het eind van het kanaal begon al snel de stad Troyes. Ik ben eerst naar de kathedraal gegaan. Hier heb ik een stempel gekregen. De kathedraal heb ik bezichtigd en er werd door muzikanten geoefend voor een concert vanavond. Helaas moest ik toch door. Door de straat rollend naar het centrum werd ik aangehouden door een vrouw, ze vroeg of ik een pelgrim ben en dat antwoorde ik bevestigend. Ze gaf me een pakketje met wat lekkers, bleken 2 cakejes te zijn. En toen liep ze snel weer door, naar het concert. Eigenlijk voor ik haar goed en wel kon bedanken was ze alweer verdwenen.

Toen ben ik door gegaan naar het centrum, dat staat hier vol met oude huizen uit de middeleeuwen en net daarna. Heel mooi oud vakwerk. Zeker gezien mijn vrijwilligerswerk bij Archeon (historisch openluchtmuseum waar ik in de middeleeuwen als middeleeuws schoenmaker werk) vind ik dit erg interessante huisjes on te bekijken. Veel van deze huisjes zouden prima passen in Archeon.
Een aantal van die huizen stonden zo dicht tegen over elkaar dat ze het smalle steegje genoem het straatje van de katten noemen, de katten konden namelijk bij de bovenramen van het ene naar het andere huis springen. Na de huizen te hebben bekeken was het tijd om naar mijn logeeradres te gaan.

Onderweg kwam ik nog over een enorm grote rommelmarkt. Leuk om even te kijken. Maar ik had niet veel tijd want ik wilde graag weer door.

Ik logeer nu bij mensen die ik vorig jaar in het zusterklooster in Reims/Cormontreuil heb leren kennen. Ik werd hartelijk ontvangen en rondgeleid door huis en tuin. Vanavond lekker meegegeten en met elkaar gepraat in het frans en een heleboel google translate maar zo hebben we toch een goed gesprek kunnen hebben. en nu ben ik weer op bed.


Foto’s komen morgen want helaas lukt het hier niet om met de wifi te verbinden. (Inmiddels zijn ze zoals je ziet geplaatst, de volgende morgen op het internet van de supermarkt).

Groetjes,
Rolstoelpelgrim

7 september. Sezanne naar Mery sur Seine

Sezanne naar Mery sur Seine.
34,26 km

Vanochtend opgestaant rond 7.00. Om 7.30 zou ontbijt zijn. Ik was een beetje te laat maar toen ik in de eetzaal kwam was er nog niemand. Het bleek dat het ontbijt op zaterdag een haalf uurtje later begint. Ik heb dua maar rustig even gewacht en om 8.00 kwam inderdaad de groep bejaarden binnen.

We kregen brood met jam, water, sinaasappelsap en een grote kom thee (het leek wel een soepkom). De zusters waren er ook weer. Een van de zusters word veel door de hond achtervolgd, is vast haar hond. De hond zat gisteravond ook al achter in de kapel tijdens de mis en is nu dus in de eetzaal. Leuk beest!

Na het ontbijt kreeg ik een stempel en ben ik vertrokken. Eerst naar de kerk gegaan. De toren ziet er uit alsof hij niet af is. Een beetje vreemd gezicht. De kerk was open dus ben even binnen geweest. Heb er ook nog gezongen, er was toch niemand en zingen in zo’n grote kerk klinkt altijd zo lekker.

Daana onderweg gegaan. Aan de rand vam Sezanne nog even naar de supermarkt geweest. Zo’n grote waar ze alles hebben, niet alleen levensmiddelen maar ook koelkasten, schoolspullen, kleding, etc. Altijd leuk. Een buitenlandse supermarkt is voor mij eigenlijk als een soort museum waar ik zie hoe de mensen leven en eten. Toen ik de supermarkt uit kwam regende het heel hard. Ik heb mijn regenkleding gepakt en aangetrokken en heb nog even gewacht en toen het iets minder hard ging ben ik op pad gegaan. Het werd gelukkig al snel beter weer. Al was het erg wisselvallig en heb een aantal kleine buitjes gehad. Maar door het weer besloot ik het toch maar te wagen op de hoofsweg in plaats van allerlei kleine wegen te nemen. Ook omdat de hoofdwegroute al ruim 30 km was en bij de andere route er nog wel 10 bij kwamen en dat is niks met regen. Gelukkig viel de hoofdwerg enorm mee. Wat op mijn kaart een grote weg leek bleek maar een kleine rustige weg te zijn. Niet vaker dan eens per 5 minuten een auto. Dus vrij ontspannen gerold. Het landschap was vandaag relatief vlak, licht golvend. Fijn voor de armen.

Ik reed veel door akkerland (suikerbiet, mais en andere granen, aardappels, luzerne, etc) en een beetje bos. In het bos waren veel bomen vol met maretakken (ik had het gisteren al over Asterix, hier moest ik nu weer aan denken, die druide zoekt ook altijd maretakken).

Ik kwam ook nog langs een frambozen kweker, lekker een bakje frambozen gehaald, mmmmmmm

Toen ik aan kwam in Mery sur Seine had ik 2 overnachtings adressen. Bij de broeders Marianisten en op de camping. Ivm het weer eerst de broeders maar geprobeerd, de camping heeft toch wel plek. Een man deed open maar ik kon niet met hem praten vanwege de taal. Hij haalde een Engels sprekende broeder. Ik had eigenlijk eerst moeten bellen maar kon uiteindelijk toch komen logeren. Dus dat is fijn.

In de avond hadden ze nog een mis een dorpje verderop en ik ben mee geweest. Er was ook nog een doop.

Nu lig ik in mijn kamer nog even dit berichtje te schrijven. Ik ga snel slapen. Morgen naar Troyes ( hoop ik want de afstand is nog best groot).

Groetjes,

Rolstoelpelgrim

Vrijdag 6 september. Montmort Lucy naar Sezanne.

Montmort Lucy naar Sezanne.
35,56 km

Vanochtend rond 7.00 ging mijn wekker. Gelukkig was de spierpijn al minder dan afgelopen dagen. De eerste 3 dagen zijn meestal het ergste.

Eerst kreeg ik een heerlijk Frans ontbijt. Thee, stokbrood en zelfgemaakte jam in meerdere smaken.
Net na 8.00 vertrok ik. Ik rolde weer het dorpje in. Hier ontmoete ik 2 franse pelgrims die ik gisteren ook al even had ontmoet. Even nog met elkaar gesproken in een mix van Frans en Engels en daarna ginen we beide een andere kant uit. Zij de officiele route en ik een onofficiële. Toen ik het dorpje uit was krijg ik gelijk de langste en stijlste helling vannde dag voor m’n kiezen. Gelukkig ging het redelijk goed en was de weg niet al te druk. Wel koste die helling een hoop van mijn accu waardoor ik maar hoopte niet al te veel van dit soort hellingen te hebben anders zou ik de 35km niet halen op mijn accus. Na de helling ging ik al gauw het bos in. Maar dat bos duurde niet lang want het was een zeer afwisselende dag. Ik begon dus met bos, daarna van alles en nog wat. Zonnebloemen (uitgebloeid maar ze stonden er nog), mais, diverse (gemaaide) granen, mosterd, wijn, appels en suikerbiet. Bij die laatste waande ik me weer even terug in de omgeving van Bazancourt waar ik vorig jaar op mijn pelgrimage (19 september) was, toen reed ik eindeloos door suikerbiet velden en daar staat een enorme suikerfabriek. Maar in de omgeving waar ik nu ben zijn het maar (relatief) kleine velden van alle dingen.

In veel van de dorpjes die ik tegen kom hebben ze bronnen. Vaak is er een soort huisje/afdakje met daarin een soort rechthoekige vijver (soms zelfs met vissen) waar het water dan in stroomt. Ook zag ik op een paar plekken een soort vergelijkbaar huisje (van binnen dan) maar dan met dichte muren waar op stond “lavoir” (wassen), misschien een voormalig badhuisje?

Net voor het plaatsje Reuves rolde ik door een groot moerasgebied. Dit voelde wel bekend omdat ik in Nieuwkoop ben opgegroeid met de plassengebieden. Wel vreemd om het ene moment nog in de heuvels te rollen met wijngaarden en het andere moment in een moerasgebied met rietstengels en water. In dat gebied stonden ook veel braamstuiken, de bramen waren rijp en heerlijk zoet dus ik heb er aardig van gegeten.

Al enige tijd zag ik een vreemd iets op een heuvel staan, enorm groot, hoger dan de kerk daarnaast. maar ik kon niet plaatsen wat het was. Toen ik bij het dorpje Mondement aan kwam had ik een vermoeden. Op een bordje werd verwezen naar een monument. Daar ben ik dus eerst maar heengerold. Onderweg kwam ik het gemeentehuis tegen waar ik iemand binnen zag en heb daar een stempel gekregen in mijn paspoort.
Daarna de heuvel op naar het enorme monument. De Dam in Amsterdam is er niets bij.

Het was een 33 meter hoog ding, het stond beschreven als een Menhir, daarbij moest ik dan gelijk denken aan Obelix die zo’n ding op zijn rug draagt. Voor deze Menhir was heel wat toverdrank nodig denk ik want het weegt 2000Ton! De Menhir heeft allerlei afbeeldingen en inscripties.
Het is een monument voor de 1e wereldoorlog en in 1939 was het klaar maar door de 2e wereldoorlog is het pas in 1951 officieel onthuld.

Daarna rolde ik door opnieuw een zeer afwisselend landschap naar Sezanne, grotendeels bergafwaards. Dus met de rolstoel accu’s is het helemaal goed gekomen.

Ik wilde eerst kamperen maar las in het boekje dat er ook een optie was om bij het bejaardenhuis dat word gerund door zusters (nonnen) te logeren. Dus nu heb ik een kamertje in het bejaardenhuis. Een speciaal pelgrimskamertje want op alle deuren staat de naam van wie die kamer is en op mijn deur staat Pèlerin de Compostelle.

Ik heb net samen met de bejaarden gegeten. Soep vooraf, daarna gebakken aardappel blokjes, spiegelei en salade, en als toetje pruimentaart met een soort bladerdeeg korstje. Lekker!
Omdat ik slecht kon comuniceren met de Franse bejaarden besloot ik maar iets anders te doen. Wie het nog niet weet, naast pelgrim ben ik ook (hobbymatig) goochelaar. Dus ik heb een paar goocheltrucs gedaan voor de 2 mensen waarmee ik aan tafel zat. Al snel zagen de mensen aan andere tafels dat ik dat deed en wilden ook een truc zien. Dus voordat ik er erg in had ging ik alle tafels af om een trucje te laten zien. Het sloeg enorm aan en de reacties waren geweldig, alsof ze nog nooit eerder een truc hadden gezien. Was een leuke ervaring.

Nu ga ik lekker slapen. Morgen ga ik weer verder. Waar heen precies weet ik nog niet, dat ga ik zo uitzoeken.

Groetjes,
Rolstoelpelgrim

5 september. Epernay naar Montmort Lucie

Epernay naar Montmort Lucy.
27,71km

Vanochtend opgestaan en alle spullen en de tent weer ingepakt. Net voor vertrek nog even de waterfles gevuld en naar de Wc. Daar kwam ik iemand tegen die ik kende (en die vooral mij kende, want ik twijfel waar ik hem van ken, ik denk de pelgrimstocht van vastenactie). We hebben even gepraat en hij vertelde dat hij me gisteren al had zien rijden en me was gepaseerd op de drukke weg waar ik gisteren op reed. Er waren al.meer campinggasten geweest die me hadden verteld dat ze me waren gepaseerd op die weg. Even een praatje gemaakt en toen was het tijd voor vertrek.

Eerst naar Epernay geweest, naar de kerk voor een stempel. De kerk zou open moeten zijn can 9.00 tot 17.00 maar de hoofddeur zat dicht. Uiteindelijk kwamen er nog 2 mensen aan wandelen. Die kwamen uit Nieuwzeeland. Zij vertelden ook dat ze me een dag eerder hadden zien rollen langs die drukke weg. Zij wilde ook de kerk bezoeken. Uiteindelijk zijn we andere deuren gaan proberen en vonden een open deur en zo konden we toch naar binnen. Mooie maar sobere kerk.
Er waren een aantal mensen in de kerk bezig maar helaas hadden ze geen stempel in de kerk maar ze verwezen me naar het parochie kantoor. Daar kreeg ik inderdaad een stempel.

Daarna ben ik op pad gegaan. Ik reed over kleinere wegen vandaag. Was wel om maar ik wilde niet weer over die drukke hoofdweg rijden. De wegen liepen in het begin vooral door de wijn/champagne velden. Eindeloos veel druiven. Het ene na het andere dal stond vol. Mooi om al die lijnen op de heuvels te zien.
Na de wijn kwam het bos. In het bos nog lekkere bramen gegeten. Helaas stonden de meeste buiten mijn bereik ( mijn banden houden niet van dorens) maar ik heb er toch nog een aantal te pakken gekregen.

Het was daar ontzettend stil. Ik hoorde alleen de blaadjes ruisen. Zelfs geen vogelgeluiden. Dat viel me erg op.
Langzaam ging het bos over in weilanden en akkers (graan). Eerst een weilandje met franse koeien in het bos en zo werden het steeds meer tot het bos weg was.
Uiteindelijk kwam ik aan in Montmort Lucy waar een mooi kasteel staat. Vanaf daar werd ik opgehaald door de mensen bij wie ik overnacht.
Hier heb ik heerlijk gegeten. Soep, hartige taart, daarna kaas en brood en dan nog zwartebessentaart.
Nu op mijn kamer. En ga zo slapen.

Ik heb hier geen internet dus jullie lezen dit pas een dag later.

Groetjes,
Rolstoelpelgrim

4 september. Reims (Cormontreuil) naar Epernay.

Cormontreuil naar Epernay.
28,57km

Vanochtend op tijd opgestaan voor het ochtendgebed met de zusters.
Na het ochtendgebed heb ik eerst ingepakt en daarna ontbeten. Daarna nog even een stempel gehaald voor in mijn paspoort. Dit jaar hadden ze een andere dan vorig jaar.
Iets voor 10 rolde ik weg.

Door de stad heen was het even zoeken maar al snel was ik opweg. Ik ontmoete nog een Duitse pelgrim, zij wandelde van Duitsland eerst naar Parijs en daarna richting Tours en Santiago. Na een kort gesprekje namen we beide weer onze eigen route. Zij de officiele en ik een onofficiele omdat de officiele route trappen bevat, en dat is wel erg lastig met een rolstoel. Wel kwam ik zo nu en dan de markeringen van de officiële route tegen.

Volgens de fiets route die google maps aangaf moest ik naar Rilly la Montagne. Die Montagne heb ik gemerkt want die moest ik op. Na anderhalf uur strijden tegen een enorm stijle helling recht de berg op was ik zo goed als aan de top, een top met een geweldig uitzicht, maar dat was dan ook het enige positieve want helaas was daar de doorgaande route afgesloten en was de enige oplossing weer naar beneden, dit ging een stuk sneller, in een minuut of 5 a 10 was ik alweer beneden…

Uiteindelijk heb ik grotendeels via de D951 gereden, een relatief grote weg (voor mensen uit Nieuwkoop en omgeving, het was vergelijkbaar met de Nieuwveenseweg). Gelukkig hield al het berkeer goed rekening met me en waren er zelfs een aantal chauffeurs die toeterden en dan uit hun raampje hun duim opstaken!
De paar keer dat ik even van de grote weg af was kon ik er niet omheen dat ik in de champagenstreek ben. Waar ik ook keek waren wijn/champagnevelden, champagne châteaux , wijn/champagne winkels, etc.

Veel wijn/champagneboeren waren in hun veld bezig met het snoeien van de druivenstok. Dit deden ze in een soort tractor die hoog op z’n wielen stond. Ze reden met de wielen tussen de paden en de druivenstok ging er onderdoor en als een grasmaaien werden de te hoge takken afgeknipt. (Zie foto’s beneden dit blog.)

Tussen die champagenvelden in lagen zeer onverharde paden die ik nog een paar keer heb genomen omdat dit de kortste route was. Maar na een paar van dit soort paden (berg afwaarts) vond ik het wel weer mooi geweest en ben toch weer verhard gaan rijden. (Zie foto’s)

Rond 18.00 kwam ik aan op de camping en nog net voor de regen (paar druppels, dus het viel mee) stond mijn tent.
Mijn rolstoel staat nu in het toiletgebouw op te laden. Altijd een beetje spannend buiten mijn zicht maar ik heb er een slot omheen gelegd dus het komt vast goed.

Zometeen vroeg slapen en morgen ga ik eerst Epernay bekijken en even een kerk opzoeken voor een stempel.
Hoe ver ik verder morgen kom zal ik morgen wel zien al ga ik vanavond nog wel even puzzelen over de beste route.

Sorry voor de foto’s die op z’n kant staan, het lukt me niet om ze rechtop te zetten.

Wel heb ik fotos bij het blog van gisteren geplaatst. Dus die kan je nog even bekijken.

Groetjes,
Rolstoelpelgrim

3 september. In Reims/Cormontreuil

Reims (station) naar Cormontreuil (clarissenklooster) 5,16km

Inmiddels ben ik in het Clarissen klooster in Cormontreuil (een plaatsje tegen Reims aan).
Toen ik hier aankwam waren de mensen die ik vorig jaar hier had ontmoet hier ook. Dus die heb ik even (met behulp van google translate) gesproken. Als ik in Troyes ben kan ik bij hun logeren, dan kan ik mijn Frans goed oefenen!

De busreis ging op zich gelukkig goed maar was wel erg vermoeiend. Ik was blij toen ik in Reims de bus uit kon. Daarna nog even 6km gerold en onderweg naar de supermarkt geweest om een broodje te kopen voor de lunch. Maar uiteindelijk heb ik het niet gegeten als lunch want toen ik aankwam in het klooster was ik zo moe dat ik eerst mijn bed in ben gegaan en bijna 4 uur heb geslapen. Daarna alsnog mijn lunch broodjes gegeten en om 17.30 was het avondgebed.
Daarna heb ik een goede avondmaaltijd gekregen (wortelsoep, aardappels en wortels, toetje, kaas en brood). En nu lig ik nog even dit te schrijven voordat ik weer ga slapen.

Vandaag even geen foto’s want ik heb hier geen wifi en moet zuinig zijn met mijn data bundel. (Inmiddels heb ik de foto’s geplaatst toen ik een dag later op de camping van Epernay stond)

Tot morgen.

Onderweg

Het is zover. Ik ben in de bus.
Om 23.35 reed de flixbus de halte op in Den Haag. mijn ouders en zoon hadden me hier gebracht en zwaaiden me uit.
Ik vind het altijd spannend omdat ik bij mijn flixbus ervaring vorig jaar een chauffeur had gehad die moeilijk deed over mijn rolstoel. Maar deze chauffeur vond het prima en mijn stoel mocht er in zijn geheel in. Dus dat was ideaal. Veel makkelijker dan wanneer ik de stoel uit elkaar moet halen wat officieel moet bij de flixbussen. Voor de zekerheid bestel ik ook altijd een tas extra bagage (die ik niet heb) en dan kan ik daar op wijzen als ze moeilijk doen.

De route gaat van Den Haag via Rotterdam, Brussel en Lille naar Parijs. Daar ben ik dan overgestapt op een andere bus die naar Reims gaat.
Tussen Brussel en Lille had ik een man naast me zitten die steeds in slaap viel en dan mij als kussen gebruikte. Die maakte ik dan steeds maar weer wakker/gaf duw. Was blij dat hij niet tot Parijs meeging.

Op het moment dat ik dit plaats ben ik op de tussenstop on Parijs en zit net in de volgende bus. Gelukkig mocht ik mee want mijn rolstoel bleek niet te zijn geregistreerd terwijl ik er wel over had gebeld….

In de bus heb ik gelukkig nog een beetje geslapen, 3 keer een uurtje dus wel erg weinig maar beter iets dan niets Tussendoor heb ik mijn Franse les opgehaald door af en toe wat te luisteren naar de geluids bestanden van de cursus van afgelopen jaar en een luistercursus frans die ik ooit eens bij de bibliotheek had gehaald. Ik heb het gevoel wel veel beter Frans te verstaan fan voorheen maar spreken wilt nog niet echt lukken. Ik ben benieuwd hoe dat onderweg zal gaan en of ik veel verbeteribg mert ten opzichte van vorig jaar. Sowieso heb ik me opgegeven voor het 2e deel van de Franse les op de volks universiteit.
Als ik in Troyes kom zal ik het merken. Dan zal ik logeren bij mensen die ik vorig jaar onderweg heb leren kennen. Toen comuniceerden we alles via google translate. Nu hoop ik ook wat gewoon te kunnen zeggen.
Ik ben benieuwd.
Maar voor nu duurt het nog een paar uur voordat ik in Reims aan kom.

Tot later,
Groetjes,
Rolstoelpelgrim

Nog 1 dag.

Nog maar een dag te gaan. Bijna alles is ingepakt en zelfs al bevestigd op mijn rolstoel. Gisteren en vandaag een korte testrit gedaan om de balans van de bagage te checken. Als het gewicht te veel op de voorkant zit rijd het zwaar en is bochten maken moeilijk maar is het gewicht te veel naar achteren kiep ik achterover. Alles zit er nu goed opgebonden. Ook de Jacobsschelp die ik tijdens mijn eerste etappe van de zusters bij klooster Cassella in Hilversum heb gekregen zit weer voorop mijn rolstoel gebonden.

Voor mijn tentje heb ik nu een waterdichte zak, die word nu niet meer nat als er een regenbui over gaat komen (al hoop ik dat het droog blijft). De weersverwachting lijken nu in ieder geval best goed te zijn. Dus dat is fijn.

Een tijdje geleden heb ik ook een nieuw vlaggetje gemaakt. Na 3 jaar was mijn oude vlaggetje helemaal versleten. Mijn nieuwe vlaggetje heb ik genaaid uit stof van een geel hesje en met reflecterend band heb ik mijn logo er op gestreken. Is prima gelukt al zeg ik het zelf. Voor de achterkant van mijn rolstoel heb ik met het zelfde materiaal een soort klein spandoek gemaakt zodat ook dat goed zichtbaar is. Zo kunnen de auto’s me van achteren goed zien als ik op autowegen rij.

Vanavond vroeg naar bed en morgen hopelijk uitslapen zodat ik hopelijk een beetje uitgerust ben voor vertrek. Want morgen avond laat vertrekt mijn bus en dan word het een nacht in de bus slapen (met ook nog een overstap rond een uur of 4 s’nachts) en dat zijn meestal niet de beste nachten slaap. Gelukkig heb ik mijn overnachting in het klooster al geboekt en kan ik daar hopelijk nog een goede nacht maken voordat ik echt lange dagen ga rollen.

Ik hou jullie op de hoogte.

Groetjes,

Rolstoelpelgrim

Nog 1 week voor vertrek

Na een jaar plannen is het dan nu ineens dichtbij gekomen.
Vandaag is het nog maar 1 week voordat ik vertrek. 3 September kom ik aan in Reims, dan ga ik de eerste 6 km rollen naar de zusters in het klooster waar ik vorig jaar ook ben geweest waar ik ga uitrusten van een nacht in de bus zitten en 4 september ga ik dan rollen naar het zuiden, waarschijnlijk tot aan Vezelay of verder de Morvan in (is afhankelijk hoe ik terplaatse mijn terugreis kan regelen).

Komende week zal ik vooral bezig zijn met de laatste dingen, tas inpakken, de laatste kledingstukken wassen, alles op mijn rolstoel puzzelen en vooral nog wat extra uitrusten (want dat heeft mijn lijf ook echt nodig, ik heb niet voor niets een rolstoel) en dan kan ik vertrekken!

Vanaf volgende week zal ik hier weer dagelijks een blog schrijven van alle belevenissen.
Vergeet je niet in te schrijven voor de nieuwsbrief mocht je dat nog niet hebben gedaan dan blijf je altijd op de hoogte.


Nog ongeveer 2 maanden te gaan

Traduction française (google translate)
English translation

Zoals de titel al zegt heb duurt het nog maar 2 maanden voordat ik weer verder ga met mijn pelgrimage.

Afgelopen week heb ik al de bus geboekt, vorig jaar was flixbus me goed bevallen dus ik reis nu in ieder geval op de heenweg met flixbus. Ik vertrek in de nacht van 2 op 3 september.

Ook de route begint langzaam aan vorm te krijgen, ik ga in grote lijnen de via Campaniensis aanhouden, of in ieder geval de plaatsen, niet altijd de officieel wandelroute ivm ontoegankelijke paden.
Ik ben nog wel bezig met een lijst met overnachtingsplekken, ik maak net als vorig jaar een lijst met alle (goedkope)overnachtingsplekken die op de route liggen en dan terplekke beslis ik wanneer en waar ik wil gaan stoppen. ik hoop vooral dat ik weer veel campings, kloosters en pelgrimsherbergen zal vinden om te kunnen slapen. want ook dit jaar zal ik weer de tent meenemen, dan is er altijd wel ergens een plekje te vinden. want ik boek niets op voorhand.

Alleen de eerste nacht (3 september) heb ik wel gereserveerd, als ik om 11 uur in de ochtend met de bus aan kom in Reims rol ik 6 km naar Cormontreuil , waar ik net als vorig jaar weer een nacht bij de zusters Clarissen zal overnachten. dan kan ik daar nog even bijkomen van de nachtbus en dan kan ik 4 september weer mijn eerste echte lange afstand gaan rollen.

Ik heb er zin in!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (als je dit nog niet hebt gedaan), dan krijg je vanzelf bericht als ik vertrek.Traduction française (google translate)
English translation

Pelgrimstocht vastenactie, zaterdag, de 3e en laatste dag.

De laatste dag van de pelgrimstocht is alweer aangebroken, eerst weer erg lekker ontbeten in het hotel en daarna klaar gemaakt voor vertrek.
Deze zaterdag liepen we langs de Gein en de vecht. We begonnen net als afgelopen dagen in de grote kerk in Weesp. wat ik eerdere dagen nog vergat te schrijven was dat we ons elke ochtend opnieuw in de kerk moesten aanmelden, dit deden we bij iemand die ik al kende van de patiëntenvereniging, was leuk om weer iemand anders met Ehlers-Danlos te spreken. ook zij gebruikt een rolstoel en droeg heel toepasselijk een jas met zebra print, een zebra is de bijnaam van mensen met Ehlers-Danlos (is een heel verhaal, zal ik nu niet vertellen maar is wel via google te vinden, wie weet komt dat nog eens een andere keer).

In de ochtend liep ook bisschop Hendriks (van bisdom Amsterdam-Haarlem) met ons mee dus ook die ontmoete ik in de grote kerk in Weesp. na de aanmelding en het ophalen van het lunchpakket begonnen we met een dagopening. en daarna gingen we op pad. ik merk dat ik na 3 dagen Weesp al aardig begin te leren kennen. maar al snel waren we weer op onbekende wegen buiten Weesp.

bij Nigtevecht gingen we met een wandelbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal, dit was een erg bijzondere brug met een heleboel bochten, een leuke plek om foto’s te maken van alle pelgrims. Net na de brug verzamelden we weer en hielden een bezinningsmoment. we waaiden er bijna weg en het was ijzig koud, de hongerdoek moest door 4 mensen worden vastgehouden omdat het er zo waaide. gelukkig scheen de zon wel.

Het grootste deel van de dag liepen we langs het water en zagen we veel water en weide vogels. ook waren er regelmatig fruitbomen die volop in de bloesem stonden, erg mooi.

Daarna gingen we door naar Abcoude waar we in een gebouw bij de de katholieke kerk stopten, we kregen eerst een lekkere kop soep en konden er onze lunch opeten en daarna gingen we de kerk echt in waar we een bezinningsmoment hadden. daarna liepen we verder via de Gein (rivier).
Later stopten we ook nog bij een kaasboerderij waar we koffie/thee kregen en een stukje kaas.

Onderweg heb ik weer veel mensen gesproken, een aantal mensen die ik al kende van eerdere tochten maar ook weer een hoop nieuwe mensen leren kennen. ik vind het erg leuk om na iedere stop (en soms ook tussendoor) te wisselen van plek waar ik wandel en zo verschillende mensen te spreken. Daarbij is het ook fijn om te wisselen van plek vanwege bepaalde voordelen/nadelen van de plek in de rij, vooraan word vaak lekker doorgelopen, dat is fijn want met mijn rolstoel rol ik toch al snel 6 km per uur, maar soms is het ook fijn om even wat rustiger aan te doen, bv om iets te eten en als ik langzamer ga kan ik af en toe wat foto’s nemen en dan is achteraan of in het midden ook wel fijn. Ik neem altijd graag foto’s van alles wat ik onderweg zie, dan kijk ik veel bewuster naar wat er om mij heen gebeurd. en er was ook deze rit weer veel te zien, onderaan de pagina staat een selectie van mijn foto’s.

In Weesp aangekomen namen veel mensen gelijk afscheid en gingen naar huis, ik ben nog even gebleven. Tussendoor ben ik nog even in het hotel geweest om mijn spullen in de auto te leggen en daarna was de maaltijd (Aziatisch) en daarna een eucharistieviering. na de mis heb ik nog even wat na gepraat met de laatste mensen die er nog over waren en ik ben toen zelf moe maar voldaan ook op huis aangegaan.

Het waren weer 3 mooie dagen, medepelgrims en vastenactie (en vooral Guus Prevoo) heel erg bedankt en hopelijk zien we elkaar volgend jaar weer.

Vergeet je niet in te schrijven voor de nieuwsbrief als je dit nog niet hebt gedaan, dan krijg je vanzelf te horen als ik weer nieuwe pelgrimages ga maken, komende september hoop ik weer mijn nieuwe etappe naar Santiago te doen (van Reims naar Vezelay) en dat zal ook hier verschijnen.

http://rolstoelpelgrim.nl/nieuwsbrief/

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Pelgrimstocht vastenactie dag 2 Muiden

Na een goede nacht slapen m’n spullen voor onderweg gepakt en naar het ontbijt gegaan. Het was weer een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet met wat ik maar wilde. Ik ben vooral voor veel fruit gegaan. Lekker!

Mijn rolstoel stond weer volgeladen in de hal van het hotel waar ik hem gisteren aan de stroom had gelegd. Ik kan weer kilometers maken. Toen de groep gereed was gingen we op pad.

We bezochten een Joodse begraafplaats, bij binnenkomst kegen alle mannen die geen hoed droegen een keppeltje. De begraafplaats was enorm uitgestrekt. In een gebouw kregen we uitleg over de Joodse begraaf rituelen, bv dat ze zo snel mogelijk worden begraven (vaak al in 24 uur) en over de verschillen van rituelen, bv geen bloemen of kaarsen bij de graven. Was erg interessant.

In Muiden wandelden we langs het Muiderslot. vlak daarvoor splitste de groep op in 2 delen, ik ging met een groep de eenvoudige route over de weg en de rest van de groep namen een pad over een dijk met hekjes waar ze overheen moesten klimmen. eenmaal weer samen gekomen hadden we een stop bij een kerk waar lekkere soep voor ons klaar stond. Lekker warm want het was toch best koud. We hebben zelfs nog 3 vlokken sneeuw gehad.

Ook hadden we onderweg weer verschillende stops waar we iets zongen en een mooie tekst lazen en er werd dan iets vertrld over het hongerdoek. En bij diverse plekken konden we ons pelgrimspaspoort laten stempelen.

Na aankomst in Weesp kregen we een heerlijke Afrikaanse maaltijd. In het avondprogramma mochten we zelf een hongerdoek (maar dan klein) tekenen of knutselen. En daarna was het tijd om weer lekker te gaan slapen.

Nog maar 1 wandeldag te gaan. Tot morgen!

Pelgrimstocht vastenactie, dag 1

Na een nacht lekker slapen heb ik m’n spullen voor onderweg ingepakt en ben naar de eetzaal gegaan. Daar met een groep medepelgrims heelijk ontbeten. Er was een uitgebreid ontbijtbuffet met diverse soorten brood, beleg, eieren, fruit, yoghurt en nog veel meer. Ik heb daar heerlijk van gegeten en daarna zijn we naar het vertrekpunt gegaan.

Het weer was vandaag erg goed, het grootste deel van de dag een stralend blauwe lucht. Wel was het erg koud en het was goed dat ik een extra warme broek aan had gedaan (een zelfgemaakte broek van een wollen deken en daar overheen een regenbroek. Houd kou en wind goed weg).

We zij via Nederhorst den Berg richting de Ankeveense plassen gewandeld.

Op diverse plekken zijn we gestopt voor een beznningsmoment waar wat werd gezongen, een bijbeltekst gelezen en er was een overdenking. Meestal in kerken en een keer bij een boerderij.

Tijdens de wandeling heb ik met veel verschillende mensen samen gelopen. Er waren veel bekende gezichten die ik herkende van vorig jaar.

Rond het middaguur kregen werden we bij een stop getrakteerd op poffertjes. Daarna gingen we naar een kerk die op een heuvel staat. De kerk was te berijken via een hoge stijle trap, ik dacht er niet op te kunnen maar uiteindelijk bleek er een leuke oplossing te zijn. Er is namelijk een lift waarmee ik naar boven kon en zo kon ik toch de kerk bezoeken.

De natuur was erg mooi, er was enorm veel mooie bloesem in alle tinten roze en wit en overal schattige pasgeboren lammetjes en kalfjes in de weide. Echt lente.

Na aankomst terug in Wezep hadden we een heerlijke maaltijd en daarna kregen we uitleg over de hongerdoeken en nog een lezing over het rijke roomse leven in Weesp. Beide erg interesant.

Terug in het hotel gingen velen nog even wat drinken maar ik ben samen met mijn kamergenoot naar mijn kamer gegaan waar vrij snel zijn gaan slapen.

Morgen (eigenlijk vandaag op het moment dat ik dit upload) weer een dag wandelen.

De fotos staan nog niet op volgorde en op z’n kant. Dit zal ik later aanpassen.

Pelgrimstocht vastenactie, aankomstdag

Vandaag, woensdag 10 april ben ik naar Weesp gegaan. Vanaf hier ga ik komende 3 dagen rollen met vastenactie.

Toen ik rond een uur of 5 aan kwam zaten er al een aantal mensen op het terras voor het hotel waar ik zal overnachten. In mijn vorige bericht vroeg ik om een overnachtingsplek en die heb ik gevonden, ik werd gebeld dat deze overnachtingsplek onverwachts vrij was gekomen en dat ik hier mocht overnachten en dat de kosten zijn voldaan, bijdeze bedank ik hiervoor degene die dit hebben gedaan. En ook alle anderen bedankt die met oplossingen en slaapplekken kwamen maar die niet meer nodig bleken.

Ik heb dus eerst even lekker in het zonnetje op het terras gezeten met de eerste mensen die hier waren. Toen we met wat meer mensen aanwezig waren hebben we wat gegeten en om 19.00 uur was er een stadswandeling met een gids door Weesp. Erg leuk om de geschiedenis van deze kleine stad te horen en te zien. We liepen langs diverse kerken en een synagoge, hier lagen stenen voor de deur met daarop de namen van vermoorde Joden. Verder zagen we veel oude pakhuizen, een oude bierbrouwer, molens waar behalve graan voor de bakker ook graan voor jeneverstokerijen werd gemalen en veel mooie bruggen over de grachten.

Ik heb ook een aantal foto’s gemaakt, die staan onderaan dit bericht.

Na de wandeling had ik het behoorlijk koud maar in het hotel was het gelukkig warm. Daarna nog even in de gemeenschappelijke ruimte met gekletst met alle mensen die ik al van voorgaande keren ken. Leuk om zoveel mensen weer te zien.

Nu lig ik op bed, mijn kamergenoot komt morgen pas dus vannacht heb ik de kamer voor mijzelf. Ik ga zo nog even wat lezen en dan lekker slapen. Het bed ligt in ieder geval goed. Morgen gaan we ongeveer 25km wandelen en daarvan zal ik in de avond een berichtje plaatsen.

Tot morgen!

Pelgrimstocht Vastenactie

Ook in 2019 zal ik weer meerollen met de vastenactie pelgrimstocht.
Het thema is dit jaar:  “water veranderd alles”
De data zijn 11, 12 en 13 april.
We gaan wandelen in de omgeving van Weesp. 
Tegen die tijd zal ik ook weer een blog schrijven met foto’s van deze 3 daagse tocht.

Verder is het nog de bedoeling dat ik sponsors zoek voor deze tocht, mocht je deze actie willen ondersteunen kan dat via onderstaande link. Alvast bedankt!

https://www.vastenactie.nl/nl/kominactie/steuneenactie/104/rolstoel-pelgrim.html

En mocht iemand van de lezers nog een (goedkope of beter nog gratis) overnachtingsplek weten in de buurt van Weesp hou ik mij zeer aanbevolen, mail dan naar info@rolstoelpelgrim.nl, alvast bedankt!

Voorbereidingen Pelgrimage September 2019

Verder ben ik (zoals ik ook schreef in mijn vorige blog) nog bezig met de voorbereidingen voor komende september, zoals de plannen er nu voor staan hoop ik 3 of 4 september te vertrekken richting Reims en vanuit daar rol ik naar Vezelay.

Ook ben ik mijn paklijst aan het herzien, een aantal dingen die ik vorig jaar mee had bleek ik niet nodig te hebben, en een aantal dingen miste ik of moesten worden vervangen/verbeterd.
In mijn vorige blog schreef ik dat mijn zomerslaapzak te dun was voor deze reis omdat ik het vorig jaar enorm koud heb gehad in mijn tent, sinds enkele dagen ben ik de trotse eigenaar van een warme lichtgewicht slaapzak, binnenkort hoop ik hierover een review te schrijven, hou hiervoor de website in de gaten!

Frans

De cursus Frans van de volksuniversiteit waar ik oktober mee was begonnen is nu bijna ten einde, nog een les of 2 te gaan. ik spreek nog niet zoveel Frans als ik zou willen maar het is zeker verbeterd, nu de praktijk ervaring nog!
Ik ben van plan om volgend jaar door te gaan met deze cursus zodat ik uiteindelijk de taal echt machtig word.

Fiets en Wandelbeurs

3 Maart was ik in Utrecht op de fiets en wandelbeurs, dat was erg leuk, zeker omdat ik als pelgrim op wieltjes een beetje tussen wandelen en fietsen in zit en daardoor waren beide onderwerpen interessant. Er stonden veel stands waar ik informatie heb gekregen, oa stands van diverse landen vooral Frankrijk is natuurlijk voor mij van belang, er stonden verschillende regio’s en vooral Champagne en Bourgondië zijn voor mij van belang. Ook was er een speciale afdeling voor pelgrims, erg leuk en informatief.
Ik kwam nog diverse bekenden tegen die ik ken van onder andere Vastenactie pelgrimages en van Taizé waar ik vrijwel jaarlijks heen ga. 1 persoon kende ik zelfs van beide en zij gaat binnenkort pelgrimeren van Nederland naar Taizé. Dat staat voor mij volgend jaar op de planning (dit jaar van Reims naar Vezelay en het jaar daarna van Vezelay naar Taizé/Cluny), dus erg leuk om met elkaar te praten.
Al met al was het dus zeer de moeite waard om daar een dag door te brengen, ik krijg er helemaal zin in om weer te gaan rollen, zeker nu het weer lente word.

Bedankt voor het lezen en ik hoop dat je over ruim een week weer digitaal met me mee pelgrimeert tijdens de vastenactie pelgrimstocht, ik stuur een e-mail zodra het blog er op staat.

Groetjes,
Rolstoelpelgrim, Laura

Rolstoelpelgrim tussen 2 pelgrimages in.

Na lange tijd maar weer eens een berichtje met de laatste nieuwtjes.
Afgelopen tijd heb ik alle foto’s bij de eerdere blogs geplaatst (dat waren blogs die ik schreef op dagen zonder internet hadden nog geen foto’s) en ook heb ik sommige verslagen iets uitgebreid met een paar extra belevenissen.

Ook heb ik andere delen van de website een beetje aangepast en uitgebreid, oa de reviews zijn uitgebreid en geüpdate.

Inmiddels ben ik begonnen met de eerste voorbereidingen voor mijn pelgrimage van 2019, ik hoop september weer een etappe richting Santiago te gaan rollen, ik start dan in Reims naar waarschijnlijk Vezelay of evt verder de Morvan in. het eindpunt is afhankelijk van de mogelijkheden van waar ik terug kan komen naar Nederland. Ik ben weer aan het plannen met kaarten, reisboekjes etc. zodat ik september weer goed voorbereid op pad kan. 

 

Naast het plannen ben ik ook voor mijn volgende reis aan het knutselen. zoals jullie weten heb ik altijd een vlaggetje achterop mijn rolstoel, deze is na 3 jaar alleen behoorlijk versleten en daarom heb ik een nieuw vlaggetje gemaakt.
Ook heb ik een soort doek gemaakt van knalgele stof (geknipt uit een geel hesje) en reflecterend strijkmateriaal, dit wil ik achterop mijn rolstoel gaan hangen (over mijn tas heen) waardoor ik beter zichtbaar ben als ik op grote wegen rol.
De foto is helaas niet zo erg mooi geworden omdat het is gemaakt in lamplicht. Ik zal binnenkort een foto nemen bij daglicht als het allemaal op mijn rolstoel zit.

Alle pelgrimeer ervaring van afgelopen jaren zorgt ervoor dat ik ook mijn lijstje met wat ik meeneem steeds aan pas, zo had ik sommige dingen te veel mee en andere dingen te weinig mee. maar over het geheel genomen mag ik niet meer mee dan ik nu mee neem want dan past het niet in mijn tas, daarbij vind ik het wel leuk om het allemaal sober te houden, dan maar een keertje vaker wassen (ziet er altijd leuk uit als ik ’s avonds heb gewassen en dan de volgende ochtend als het nog niet helemaal droog is rol met mijn rolstoel behangen met klamme was, als een soort rijdend droogrek).

Vorig jaar was de grootste verandering dat ik met een tent ging reizen, dat vond ik ideaal en die gaat op mijn volgende etappe zeker weer mee, het geeft een hoop vrijheid om naast pelgrimsherbergen ook op campings te kunnen staan.
De grootste aanpassing voor komende reis zal mijn slaapzak zijn, de zomerslaapzak die ik afgelopen jaar mee had was veel te dun voor koude september nachten in de tent, dus ik ga nu op zoek naar een warme maar wel compacte (en goedkope) slaapzak zodat ik volgende etappe niet in de nacht lig te bibberen. Voor zover ik nu weet zal ik dan weer regelmatig kamperen omdat er niet altijd pelgrimsovernachtingen zijn. Daarbij vind ik het ook erg fijn om te slapen in mijn tent, dat is me afgelopen jaar erg goed bevallen. dus ik blijf zeker kamperen op camping municipal of andere budgetcampings.

Afgelopen reis liep ik er erg tegen aan dat ik vrijwel geen Frans spreek.
bij thuiskomst wilde ik daar iets aan gaan doen en daarom ben ik afgelopen oktober (een paar weken na terugkomst) begonnen met een cursus aan de volksuniversiteit om mijn Frans bij te spijkeren. Nu heb ik iedere maandag avond Franse les en hopelijk kan ik me komende september beter verstaanbaar maken. Het belangrijkst vind ik dat ik komend jaar telefonisch een overnachting kan regelen, als ik dat kan zou ik ook de mogelijkheid hebben om te logeren bij locale pelgrims, wat ik erg leuk vind.
Dus nu maar flink studeren, want ik vind het een lastige taal!

Hieronder zet ik nog een paar van mijn plannen voor komende maanden.

Agenda
16 op 17 maart – Stille Omgang.
11, 12, 13 april – pelgrimstocht van vastenactie. 

Over beide tochten volgt nog informatie in een volgend bericht.

Groetjes,

Rolstoelpelgrim
Laura

 

Einde van deze reis.

Gisternacht ben ik weer thuis gekomen.

vrijdag ochtend ben ik eerst nog naar de lezingendienst en het ochtendgebed in het klooster geweest. En daarna heb ik met de andere gasten ontbeten. De andere gasten spreken geen Nederlands of Engels en ik maar heel minimaal  Frans dus we comuniceren via google translate. Dat werkt best goed. Ik ben zelfs al uitgenodigd om op mijn route volgend jaar en Troyes (waar mijn route dan heen loopt) te komen logeren bij deze andere mensen. Dus die overnachtingsplek is al weer geregeld.
Na het ontbijt heb ik de laatste dingen ingepakt en om 11.00 heb ik afgerekend en ontving ik een stempel in mijn pelgrimspaspoort. Daarna was het tijd voor vertrek. Onderweg naar het station heb ik nog wat eten en drinken voor onderweg gekocht en daarna ben ik naar het station gegaan waar ik een uur te vroeg aan kwam.

Het is voor het eerst dat ik met mijn rolstoel een internationale buslijn neem. Ik had 3 dagen geleden gebeld met flixbus en daar werd me verteld dat het geen enkel probleem is om mijn rolstoel mee te nemen.
Maar dat bleek dat wel anders te zijn, daar vreesde ik eigenlijk al voor want ik heb al eerder gehad dat vervoerders lastig doen. Ik heb tenslotte niet zo’n erg kleine rolstoel maar als het nodig is kan ik hem wel klein maken door hem te demonteren dus het is dan niet veel groter dan een normale vouwstoel.
In eerste instantie werd ik geweigerd door de chauffeur maar na in mijn beste Frans te hebben gezegd dat ik er over had gebeld ging hij weer de bus in. En even later kwam hij me laten zien waar ik mijn rolstoel ik mocht laden. En hij hoefde niet eens uit elkaar gehaald maar stond er in zijn geheel met tassen en al in.
Met de bus ging ik van Reims naar Parijs en daarna van Parijs naar Den Haag. Helaas ging er geen rechtstreekse lijn naar Nederland maar zo kwam ik er gelukkig ook.

Onderweg heb ik vooral veel geslapen en af en toe met mijn Koerdische buurman aan de andere kant van het pad gesproken in gebroken Engels. Hij was voor het eerst in Frankrijk, Belgie en Nederland en wilde steeds weten langs wat voor plaatsen we kwamen en of dat dan een stad of een dorp is, en nam foto’s bij elke stop als bewijs dat hij in dat land was geweest. Hij was onderweg naar familie. Ook sprak ik nog een vrouw uit Vietnam die in Gent had gestudeerd (en op weg was naar haar afstudeer ceremonie) en nu in Parijs verder studeerde.

Onderweg stopte we in Gent en Rotterdam en reden daarna door naar Den Haag. Dat was het eindstation waar ik uitstapte rond middernacht. Daar werd ik door mijn ouders en zoon weer opgehaald.

Het is vreemd om na zo’n reis nu weer gewoon thuis te zijn en niet meer te hoeven plannen en te rollen. De komende dagen ga ik maar even flink uitrusten. Mijn armen hebben 400 km gerold in 13 dagen tijd.

Komende dagen zal ik ook foto’s gaan plaatsen bij de dagen dat ik geen wifi had en dus geen foto’s kon plaatsen ivm gebrek aan data.
Dan kunnen jullie eindelijk alle foto’s bekijken die bij de avonturen horen.

Zodra dit is gebeurt  stuur ik nog een nieuwsbrief uit. Mocht je nog niet voor de nieuwsbrief zijn ingeschreven doe dat dan hier (homepage).

En om af te sluiten heb ik hier nog een aantal cijfers over de laatste 13 dagen.

Langste dag afstands: 48 km (Hoei – Namen)
Steilste helling omhoog: 20%
Steilste daling: 22%
hoogste punt: 388 m
warmste temperatuur: 30 graden

Maastricht – Eijsden: 22.86 km
Eijsden – Luik: 28,65 km
Luik – Hoei: 43.63 km
Hoei – Namen: 48.00 km
Namen – Dinant: 32.97 km
Dinant – Givet: 33.05 km
Givet – Fumay: 31.90 km
Fumay – Rocroi: 24.59 km
Rocroi – Aubigny-les-Potes: 23.03 km
Aubigny-les-Potes – Lalobbe: 18.33 km
Lalobbe – Château-Porcien: 25,36m
Château-Porcien – Bazancourt: 28.05 km
Bazancourt – Reims: 33.74km
Reims klooster naar treinstation: 6km

Totaal: 400.16km in 13 dagen.
Gemiddeld: 30.78km per dag

Tot snel!

Dag 14. Dagje klooster

Vandaag een dagje klooster. Even uitrusten van het rollen.

Aangezien ik denk dat hier een flink aantal mensen die dit lezen nooit in een klooster hebben overnacht dacht ik dat het wel interesant is als ik er iets over schrijf. Zelf kom ik al een aantal jaar regelmatig in kloosters. Wat me erg goed bevalt.

Ik heb hier een fijne kamer. In een klooster word dit meestal een cel genoemd. In de meeste kloosters, ook hier, is dit een niet al te grote kamer met een 1 persoons bed, een bureau, een kledingkast en een wasbakje met kraan. Sober maar eigenlijk alles wat nodig is. Douche en toilet op de gang. Natuurlijk hangt er in mijn kamer aan de muur een kruisje. In dit geval het kruis van San Damiano. Ik ben hier bij de zusters Clarissen en die komen van oorsprong uit Assisi in Italie en dit kruis komt uit Assisi uit de kerk van San Damiano waar st. Clara (juist, de oprichtster van de Clarissen) woonde.

Hoe een dag in een klooster er uit ziet is als volgt.
in de ochtend is om 6.30 uur begint de lezingendienst. Hierin worden de lezingen van de dag gelezen en vaak word er iets gezongen. toen ik de kerk binnen kwam was het nog donker (op een klein lichtje na), maar al snel kwam een zuster alles voorbereiden voor het gebed. Na nog een paar minuten volgden ook de rest van de zusters en begon de lezingendienst.

  

Dan is het tijd om in de eetzaal voor de gasten iets te ontbijten. In dit geval konden we zelf brood en beleg pakken en thee, koffie of chocolademelk er bij pakken.

Om 8.00 zijn de Lauden, het morgen gebed. Tijdens de gebedstijden worden voornamelijk psalmen gezongen dit gaat via een speciaal rooster wat wereldwijd hetzelde is, wat er allemaal word gebeden en gezongen staat in een psalter, getijdenboek of brevier. Het voordeel is dat ik daardoor met mijn zeer beperkte Frans toch kan volgen wat er is gezegd want met een app (getijdengebed) op de telefoon kan ik alle vertalingen lezen. Ook de lezingen zijn volgens een vast rooster en kon ik in het Nederlands meelezen.
Om 11.30 was er een eucharistieviering. Dan gaat er een priester voor en die leest de lezingen en doet de eucharistie. Tussendoor zijn er vaste en wisselende gezangen.
na de eucharistie is het tijd voor de lunch.
Daarna is er voor de gasten vrije tijd maar de zusters zelf zijn tussen de gebedstijden aan het werk. In het klooster hier maken ze hosties en volgens mij worden er ook aardewerk dingen gemaakt. In andere kloosters worden andere dingen gedaan, bier brouwen, boekbinden, iconenschilderen en soms word er buitenshuis gewerkt als verpleegkundige of op een school maar dat komt steeds minder vaak voor.
ik heb vandaag in die tijd even wat bijgeslapen.
Om 17.30 is er de vespers. Het avond gebed. Dan worden nog meer psalmen gezongen en gebeden gedaan.
Daarna is het weer etenstijd.
En dan word hier om 20.15 de dag afgesloten met de completen. De dagsluiting. En dan is het weer tijd om naar bed te gaan.
 

Morgen ochtend ben ik hier nog en dan rol ik naar het station waar ik een bus naar Nederland neem. Daarover later meer.

Tot een volgende keer!

Dag 13. Bazancourt naar Reims

Gisteravond ben ik vroeg in slaap gevallen en vanochtend werd ik rond 7.30 pas wakker. Ik heb alles weer ingepakt en al om 8.45 reed ik naar het gemeentehuis om de sleutel in de brievenbus te doen zoals afgesproken.
Daarna ging ik weer op pad.

Al snel kwam ik er achter waar alle inwoners van Bazancourt van leven, suiker! Nee, het is niet zo dat ze suiker eten maar ze werken in de suikerindustrie. Ik reed langs een enorme suikerfabriek. Daar stonden enorm grote silos 1 had een inhoud van 45.000 m3 en was gevuld met suikerstroop en van dit soort maten stonden er nog wel een stuk of 10. De grootste strooppot die ik ooit heb gezien! De vrachtwagens reden af en aan. Naar binnen reden vrachtwagens met grote laadbakken vol met suikerbieten en naar buiten reden gewone vrachtwagens en tankwagens, ik denk met suikerstoop of zo.

 

Toen ik die industrie weer voorbij was begonnen de akkers met suikerbieten weer. Net zoals gisteren waren die eindeloos groot, tot aan de horizon.
Steeds meer velden waren nu ook kaal, daar waren de suikerbieten die al in de fabriek zijn. Ik heb zo wel de hele weg van de suikerbiet kunnen volgen.
En zo reed ik de akkers langs. de luchten waren bijzonder mooi.

 

Ik kwam nog 2 kleine dorpjes tegen. En in Pomacle kreeg ik nog een stempel van een goed Engels sprekende vrouw in het gemeentehuis. ook wandelde ik nog even langs de kerk. in tegenstelling tot de vele middeleeuwse kerken in Frankrijk was dit een kerk uit de jaren 20, in de eerste wereldoorlog zijn in de omgeving van Reims vele kerken vernield en daar voor in de plaats zijn in de jaren 20 van de vorige eeuw nieuwe “moderne” kerken gebouwd.

Na alle velden kwam ik weer in bebouwing, het begin van Reims. Ik rolde naar de Kathedraal waar ik een stempel kreeg. ook heb ik de kathedraal nog even bezichtigd.
Ook regelde ze hier mijn slaapplaats. Ik slaap in het Clarissen klooster en hier blijf ik 2 nachten voordat ik weer naar Nederland ga.
De Clarissen zijn een kloosterorde die leven in de voetsporen van St. Clara die woonde net als Fransiscus in Assisi in Italie. Eigenlijk is dit een soort vrouwelijke tak van de Fransiscanen.
nadat de slaapplek in het klooster door de mensen in de kathedraal was geregeld ben ik  de stad nog even in gegaan. Eerst was ik nog van plan om diverse dingen de stad nog te gaan bezoeken maar al snel merkte ik dat hier mijn hoofd niet naar stond. na zoveel dagen in de stilte, dagen door weilanden en bossen, was de drukte van de stad overweldigend. daarom besloten nog even in het centrum wifi te gebruiken om mijn terugreis met de bus te organiseren en daarna ben ik naar het klooster gerold, dat was ook nog 6 km zuidelijk van de kathedraal.
   

Ik heb hier weer een fijne slaapkamer gekregen. En toen ik aankwam was net de mis begonnen waar ik gelijk maar naar toe ben gegaan. Zometeen is het avondgebed en dan is het weer bedtijd.

 

Mijn echte pelgrimage zit er weer op voor dit jaar. Volgend jaar weer een nieuw stuk vanaf Reims. Maar nu nog 2 nachten klooster.
Tot morgen!

Dag 12, Château-Porcien naar Bazancourt

Toen ik vanochtend wakker was en weer in was gepakt ben ik weer op pad gegaan.

Eerst ben ik even langs de kerk gegaan in de hoop dat daar iemand te vinden was die een stempel kon geven maar dat was helaas niet zo. Ook in het huis van de parochie daarnaast werd niet open gedaan en dus ben ik maar weer verder gerold.

Ik begon de dag weer met een lange klim en na die klim had ik nog wel kleine stukken omhoog maar niet zo heel lang en stijl, en het ging ook vaak omlaag. Ik reed door een glooiend landschap met velden vol suikerbieten, uien, luzerne (Franse klaver) en gemaaide granen. Heel af en toe een paar bomen in het veld maar die zijn eigenlijk te verwaarlozen. Zo ging het kilometers lang door, vaak zag ik tussen de dorpen in niets anders dan dit soort velden. Wat best lastig is als je op een gegeven moment toch echt een boom nodig hebt om je achter te verstoppen.

      
Ik volgde vandaag ook weer de gewone weg. Een D weg. Dat klinkt wel als een serieuze autoweg maar stelde weer weinig voor. Gemiddeld kwam er misschien om het kwartier een auto langs en af en toe een tractor met een aanhanger vol oogst. Maar verder was het zeer rustig. Ook fietsers waren er nauwelijks. Wel was er 1 bijzondere fiets die langs kwam rijden, een soort tandem en de voorste persoon lag alsof hij een ligfiets fietste en de achterste persoon zat gewoon rechtop ook zij waren zwaar beladen dus ik denk dat ze ook een flinke afstand rijden. naar Santiago of Rome of zo iets.

    

Nog even over de vrachtwagen met oogst, onderweg kwam ik regelmatig afgevallen oogst tegen, hoopjes mais, stro, suikerbieten en ui. Dat heeft me een aantal uien opgeleverd. Dus binnenkort eet ik uiensoep (of er is iemand die ik onderweg blij maak met uien zodat ik weer ruimte heb in mijn tas).

 

Het weer was vandaag behoorlijk warm. 28 graden gaf de thermometer van mijn fietscomputer aan. En toch geeft het ook nog even kort wat geregend. Maar dat viel gelukkig mee. De wolken luchten waren wel heel erg mooi.


Ik kwam langs de plaatsjes Avançon en Saint-Loup-en-Champagne en in deze plaatsen heb ik bij het gemeentehuis ook een stempel gekregen. en heb ik ook nog even de kerk bezocht, volgens mij was de kerk van Saint-Loup-en-Champagne eigenlijk dicht, maar een zijdeur stond open met een hor er voor, die heb ik opzij geschoven en ben zo toch even de kerk in geglipt.

  

in Saint-Loup-en-Champagne kwam er ook nog een hele mooie kat aanwandelen, en die ging er speciaal voor zitten zodat ik een foto kon nemen. het was net een fotomodel.

Aangekomen in Bazancourt kreeg ik bij het gemeentehuis naast de stempel ook een sleutel van de pelgrimsovernachtingsplek.

 

Het is behoorlijk anders dan gisteren. Zeer sober. er zitten helaas 2 treetjes zodra ik de deur open doe maar gelukkig kan ik mijn stoel omhoog hijsen als ik mijn gewicht in de strijd gooi. En hij staat dan net dicht genoeg bij een stopcontact om te kunnen worden opgeladen als ik mijn verlengsnoer gebruik. Want de slaapzaal daar krijg ik hem niet in. Dat is nog 5 treden extra omhoog. Maar gelukkig staat hij in het gangetje ook goed.


De slaapzaal is een zaaltje waar een aantal opgevouwen klapbedden staan en een paar matrassen (voor de pelgrims die meelezen en hier nog gaan arriveren, er zijn geen wegwerp lakens, neem die uit je vorige plek mee, in Château-Porcien liggen ze wel, ik had gelukkig mijn set meegenomen ipv in de vuilnis gegooid). Ook staat er een magnetron wat dan ook gelijk de hele keuken is. Het sanitair bestaat uit een (niet erg schone) wc zonder bril en een douche. Maar ondanks dat het allemaal niet ideaal is hoor je me niet klagen want ik betaalde ook niets en ik red me hier best.
 
(een paar minuten nadat ik dit schreef ontdekte ik wat dit zaaltje werkelijk is. Een ruimte achter een groot podium in een soort theater, ik opende een zijdeur en ik stond op een groot podium, inclusief rode gordijnen. Dus wie weet welke bekende Fransen zich in dit zaaltje backstage hebben omgekleed!)


net rolde ik nog even door het plaatsje. Aangezien ik niets betaalde voor mijn slaapplek zal ik de locale economie steunen door hier wat te eten.
de supermarkt is hier (ik denk definitief) gesloten maar er zijn wel wat kleine winkels zoals een bakker, een slager en een stuk of 4 restaurantjes. en er is een leuk parkje met een gemaal.

       

Inmiddels heb ik gegeten en ben weer terug in de slaapzaal waar ik weer alleen ben. Ik ga zo vroeg slapen.

Morgen naar Reims!

dag 11. Lalobbe naar Château-Porcien.

Toen ik rond 7 uur wakker werd was mijn wekker nog niet gegaan . Ik had heerlijk geslapen onder een heerlijk warme deken. De dagen zijn hier best warm maar de nachten vaak koud en dan een goede deken erg fijn.
na mijn tas te hebben ingepakt ben ik naar de huiskamer gegaan waar mijn lekkere ontbijt al klaar stond. Brood allerlei beleg, ook Nederlandse dingen zoals pindakaas en hagelslag, yoghurt en een eitje. We hebben nog heel gezellig gepraat en daarna was het tijd om mijn rolstoel op te halen. Die hadden we gisteren geparkeerd in de kerk, tussen het Jezus beeld en het Maria beeld in want daar zat een stopcontact. De mensen waar ik sliep zijn ook de beheerders van de kerk dus dat was makkelijk.

 
Daarna ging ik weer op pad. Eerst had ik een paar flinke hellingen die ik moest trotseren, maar ik ben boven gekomen en boven krijg ik altijd 2 beloningen. De eerste is een heel mooi uitzicht en de tweede is het vooruitzicht dat ik weer naar beneden mag en even weinig hoef te doen.

ik kwam ook weer af en toe tekens tegen dat ik op de juiste route zit, soms Santiago schelpen maar ook de geel blauwe markeringen staan er weer regelmatig.

Ik kwam langs het dorpje Wasigny, dat staat een 15e eeuwse markthal die nog tot 1900 in gebruik is geweest. Ik hoorde dat hij net weer is gerestaureerd dus in principe zou er zo markt kunnen worden gehouden.
toen ik de markthal net zag en een foto maakte opende een man in het huis naast de plek waar ik stond een raam en vroeg of ik nederlands ben en zin had om een kopje koffie te drinken. Ik vertelde dat ik geen koffie drink maar best een kopje thee lust. En zo zat ik bij weer een Nederlander in Frankrijk een kopje thee te drinken. Na de thee vertrok ik weer en heb ik nog wat uitgebreider naar de markthal gekeken en op de foto gezet. En toen was het tijd om door te gaan.

 

Ik heb vandaag weer voornamelijk over de weg gerold, maar er waren maar weinig auto’s. Ik zag voornamelijk koeien in de wei en af en toe een paard en schapen. Ook waren er veel gemaaide graanvelden en nog enkele maaisvelden waar de boeren vaak aan het oogsten waren. Er lagen ook stapels met oa suikerbiet aan de kant van de weg. En er reden af en toe vrachtwagens vol oogst langs.
ik zag ook regelmatig roofvogels vliegen, helaas ben ik er niet zo goed in om die te herkennen.

    

Verder ontmoete ik vandaag een fietser. Helemaal bepakt en bezakt. Hij kwam uit Kirgistan en fietste nu van Berlijn naar Nantes. Later kwam ik hem nog een keer tegen. Hij had pauze gehouden en ik was hem in die tussentijd ingehaald.

In Château-Porcien aangekomen rolde ik langs de pelgrimsslaapplaats naar de plek om de code van het huisje op te halen. Dit was een cafe waar een stuk of 5 mannen aan de bar zaten en de barman gaf me de code en een stempel in mijn pelgrims paspoort.
Daarna liepen 2 stamgasten met me mee naar het huisje om te zien of ik de deur wel open kon krijgen omdat hij wat klemt maar dat ging geukkig goed. Ik heb een bed uitgekozen en ben evem gaan rusten en heb mijn rolstoel wat stroom gegeven. Na een uurtje ben ik nog even weg geweest om wat eten te halen bij de supermarkt en een stempel bij het gemeentehuis.
 

En nu ben ik weer terug en lig weer op bed. Zo nog even wat eten klaarmaken en dan vroeg slapen.
het is trouwens een erg leuk huisje.  Volgens mij is het best oud maar helemaal opgeknapt. Er zitten 2 nette badkamers en een goede keuken in. Verder is er de slaazaal met 8 plekken. Alle muren zijn blauw geschilderd en met de ronde raampjes doet het wel een beetje aan als een schip (patrijspoorten).

Vandaag plaats ik helaas weer geen fotos (zoals je ziet zijn ze inmiddels wel geplaatst) want ik heb hier alleen mobiel internet en anders ben ik te snel door mijn bundel. Misschien morgen weer.

Tot morgen!

Dag 10 Aubigny-les-Potées naar Lalobbe

Vanochtend opgestaan en samen met mijn medepelgrims ontbeten.
Het was een heerlijk ontbijt met sap, thee, broodjes en zelfgemaakte jam. Het was ook erg leuk om alle pelgrimsverhalen over en weer te delen.
Rond 9.00 rolde ik weer verder.


Het was vandaag een eenvoudige route omdat ik besloot om vandaag af te wijken van de Via Campeniensis omdat de route over slecht begaanbare wegen zou gaan. Ik ben daarom via de gewone weg naar de volgende plaats gegaan. Eerst naar Signy-l’Abbaye en daarna door naar Lalobbe waar ik nu ook mijn overnachting heb.

Onderweg reed ik vandaag over de heuvels langs veel weilanden met koeien en ossen. Heb ik veel fotos van genomen. Het zijn voornamelijk vleeskoeien en alle kalveren staan gewoon bij hun moeder. Een erg leuk gezicht. Ook hebben nog veel van de runderen hun hoorns op hun kop staan.


Vandaag kwam ik nog een soort pelgrim tegen. Een vrouw die met een soort karretje wandelde waar haar bagage op lag. Zij was eigenlijk een fulltime pelgrim. Ze wandelde niet naar Santiago of Rome maar reisde van klooster naar klooster en ging zo heel Frankrijk door.
Later ontmoete ik haar nog een keer toen ik in de supermarkt wat boodschappen deed.

Inmiddels ben ik aangekomen in Lalobbe. Ik verblijf hier in huis bij een Nederlands stel die al jaren in Frankrijk wonen. Het is een fijne plek. Ik heb vanmiddag een tijd in de mooie grote tuin gezeten en heb veel foto’s van de bloemen en appels gemaakt. Ook ligt er naast hun tuin een weiland met een aantal schapen. Ik heb ze nog een aantal appels gevoerd. Ze zijn best tam want ze eten uit de hand.

Vanavond hebben we na het eten nog veel gekletst. Veel verhalen en ervaringen uitgewisseld. Was erg gezellig maar ik moet nu echt naar bed.

Morgen waarschijnlijk naar Château-Porcien.

Dag 9 Rocroi naar Aubigny-les-Potes

Ik heb een goede nacht gemaakt in mijn prive herberg in Rocroi (ik kwam er vandaag trouwens achter dat het soms als Rocroi en soms als Rocroy word geschreven).
mijn tent heb ik vanochtend weer op kunnen rollen. Die had ik lekker kunnen drogen in de badkamer van de herberg.

Het gebouw van de herberg was al best oud. 1829 stond er op. De muren waren haast een meter dik en ik had binnen vrijwel geen telefoon berijk. Voor het bericht van gisteravond moest ik eerst naar buiten lopen.

Vanochtend starte ik de Via Campeniensis. Die leide me eerst naar de stadswallen. Die zijn hier nog vrijwel compleet en stervormig, ze zijn ook toegankelijk en je kan door de gangennopen maar dat heb ik nu niet gedaan. Ik ben doorgerold, de route is heel duidelijk aangegeven met schelpen en met geel bauwe strepen.


Vandaag had ik weer veel bos maar ook wel veel open landschappen. Vooral weilanden met mooie franse koeien (bleekscheetkoeien zoals we die vroeger noemden).


Ik had weer een paar flinke hellingen maar gelukkig nog meer afdalingen.
Onderweg kwam ik regelmatig wegkruizen en kapelletjes tegen. Oa van st Remi. Wie dat is moet ik nog uitzoeken want er zijn in deze regio veel dingen naar hem genoemd. Ik zie veel straatnamen en zo met deze heilige. Ennover Heilige sttaatnamen gesproken. Ik kwam ook nog langs een andere bijzondere straat (zie foto)


Ook zag ik onderweg vele vlinders en andere insecten. Later kwam ik ook nog een grote franse sprinkhaan tegen. Die had ik eerder al wel gehoord maar niet gezien.
Boven op een heuvel liepen 2 stierkalfjes los op de weg, ze vonden me maar eng want ze liepen snel weg toen ik aan kwam rollen. Dus ik hoefde geen stierengevecht te houden om er langs te rollen.

op een gegeven moment ging de route via een slecht geasfalteerd pad was al snel steeds slechter werd en eindigde in een pad met diepe bandensporen (misschien wel 20cm diep) en een met gras begroeid middendeel. Dit ging allemaal bergafwaarts… Dat was even flink spannend maar ik ben er doorheen gekomen. En aan het eind werd ik beloond met een perenboom met lekkere peertjes. En toen ging het gelijk weer op een gewone asfaltweg.


Daarna was het nog maar een paar kilometer naar Aubigny-les-Potes en toen vond ik het mooi geweest voor vandaag en heb een slaapplaats gezocht. En nu zit ik op een slaapzaal met nog 2 andere pelgrims die dezelfde route volgen. Ook Nederlanders.
We hebben net een erg lekkere en uitgebreide maaltijd gehad (4 gangen) en nu lig ik op bed dit te schrijven en ga zo slapen.

Tot morgen!

Dag 8. Fumay naar Rocroi

Vandaag stond er in kilometers maar weinig op het programma, de planning was geloof ik 22 km en het zijn er een kleine 25km geworden. Maar dat zegt niets over de zwaarte.
Vanochtend stond ik eindelijk niet bevroren op na een goede nacht met de thermosfles van de buurman (zie verhaal van gisteren) en mijn eigen warme drinkfles In combinatie met mijn zomerslaapzak, een vuilniszak en een nooddeken (zo’n glimmend folie ding).
Mijn rolstoel was weer helemaal vol geladen en na de tent te hebben afgebroken vertrok ik.
eerst ben ik even langs de supermarkt gegaan voor mijn dagelijkse boodschappen en daarna weer snel door. Het ging weer door erg mooi gebied. Ik zag erg veel aalscholvers met hun vleugels gespreid staan. Vind ik altijd een leuk gezicht.


Na een tijdje rollen werd ik ineens ingehaald door een bekende man op de fiets, het was een van de mensen die ik kende van de camping en waar ik mijn rolstoel mocht opladen. We zwaaiden en hij fietse alweer door.


Ik reed ook lange tijd langs de spoorlijn. De treinen hier zijn erg kort en vrolijk gekleurd maar hebben geen bovenleiding.
Al vrij snel kwam ik aan in Revin. Daar was ik op bekend terrein want hier had ik afgelopen zomer geslapen als tussenstop opweg naar Taizé (voor wie het niet weet, dat is een klooster in midden Frankrijk waar ik jaarlijks heen ga). 
Revin was voor mij het eind van de internationale maasroute die ik sinds Maastricht heb gevolgd. De maasroute gaat door maar ik sla af richting Rocroi, maar 11 kilometer van Revin. In Rocroi kan ik dan beginnen aan de Via Campaniensis. Een officiele pelgrimsroute naar Santiagio.

11 kilometer is normaal heel goed te doen en rol ik in 2 uur. Maar niet deze kilometers. In die 11 kilometer had ik een stijging van gemiddeld 5% en mijn maximum stijging was 20% (moest ik achteruit doen omdat ik anders achterover kiepte)
De eerste helft van de route na Revin reed ik op een D weg waar ook vrachtwagens en autos met 80km per uur langs reden. Wel moet ik zeggen dat ik vind dat die automobilisten erg goed rekening houden met fietsers, wandelaars en in mijn geval een rolstoel op de rijbaan. In Nederland word ik regelmatig op 30cm gepasseerd maar hier houden ze zeker 1 1/2 meter afstand. Heel fijn. Onderweg maakte ik ook nog even een stop op een uitzichtpunt om op adem te komen. Er kwamen 2 wielrenners aangereden, vader en dochter uit Engeland. Heb ik even gezellig mee gesproken en daarna gingen we beide weer verder.
 

De 2e helft van de route liep door een bos over een kleinere zijweg waar maar af en toe een auto komt. Er stopte nog een vrouw om te vragen of het wel goed ging. Ik denk niet dat hier vaak rolstoelen rollen. Op die zijweg zag ik eigenlijk alleen maar bomen en een enorme helling
aan het eind van die weg stond ook de naam van de weg, dat is Vallée de Misère, en dat vond ik wel een toepasselijke naam. Het was echt een enorm zware dag.

 
In Rocroi ben ik naar de touristeninfo gegaan. Ze hebben hier een gemeenteherberg. En nadat ik een stempel in mijn paspoort kreeg gingen we naar de herberg. Ik slaap hier nu alleen en heb van alles kunnen doen waar de laatste dagen op de camping niet van kwam. Uitgebreid douchen, warm eten, de tent drogen (uitgehangen in de douche) en kleren wassen. Dat laatste is hier heel fijn want er staat een centrifuge dus na het wassen met de hand zijn de kleren na de centrifuge al weer bijna droog.


ik ga nu mijn route voor morgen bekijken en dan slapen. Ik ben enorm moe en toe aan een goede nacht slaap.

Tot morgen!

Dag 7. Givet naar Fumay

Vandaag ben ik a weer een week op pad.
Afgelopen nacht begon het met een beetje regen. Ik hoorde het zo op mijn tent druppelen terwijl ik wilde slapen.
Gelukkig was het niet zo heel erg en kreeg ik toen het ochtend was mijn tent nog redelijk droog mee. op de camping vond ik nog een appelboom met allemaal kleine maart smakelijke appeltjes, daar heb ik er een aantal van meegenomen voor onderweg, lekker.
Toen alles weer op mijn rolstoel was gebonden ben ik vertrokken.
 

De eerste stop was in Chooz. Daar ben ik bij het gemeentehuis langs geweest voor een stempel.
De bordjes van de Voies Vertes zijn goed te volgen, al moet ik er wel weer even aan wennen.
 
De dag begon vooral erg mistig, de heuvels/bergen waren soms haast niet zichtbaar. Af en toe vielen een paar spetters maar gelukkig viel het reuze mee. de mist maakte het wel heel erg mooi, weer heel anders dan met een helder blauwe lucht zoals ik tot nu toe het meeste heb gehad.

zoek de vis, wie goed kijkt kan ze vinden

   
De route van vandaag was het erg mooi. Alleen de rivier, de bomen, de wind en de stilte. zulke stilte ken ik in Nederland niet. Alleen in de verte soms een auto (en niet eens elke 5 minuten of zo maar enkele keren in een uur) en een enkele fietser of wandelaar die me passeert of tegemoet rijd. ook zie ik af en toe een visser aan de overkant, meestal zijn het vissers met alles er op en er aan, tentje, ligbed en 3 hengels, maar soms juist ook het tegenovergestelde en zien de vissers er uit alsof ze in hun lunchpauze even vissen, met gewone kleding en alleen een klein hengeltje en verder niets.
Verder hoorde ik nog een wildzwijn (ik zag hem niet maar het klonk als een soort varken, dus ik ga er maar van uit dat het een wild zwijn is. Af en toe hoor ik een kettingzaag. Aan de overkant van het water (als daar een weg te zien is, want soms was er niets dan bos aan de overkant) rijd ook af en toe een vrachtwagen met bomen.

     
De Maas is hier op sommige delen bijna een snel stromende rivier, zeer ondiep. Ook is het redelijk helder. Ik kan vissen zien zwemmen. Sommige zijn best groot (40 a 50cm?). Later las ik op een bord dat hier zalm zit.
Verder zag ik vandaag nog een kleine waterval.

 
 
 
Verder zie ik al sinds België regelmatig heel veel hop, soms een klein plantje, maar soms overwoekerd de hop hele bomen en struiken.

Overal langs de weg in tuinen stonden appelbomen die hun appels lieten vallen zonder dat ze werden geoogst. Vind ik best zonde van al die lekkere appels. Als ik die zie liggen krijg ik al zin om appelmoes te maken en een jaarvoorraad op te slaan en weg te geven. Maar helaas kan ik die appeltjes nu niet meenemen en laat ik ze maar voor wat het is. Vanochtend op de camping heb ik nog wel een appeltje van de boom naast mijn tent gegeten.

 

Ik reed het grotste deel van de dag weer langs de Maas maar boten heb ik vrijwel niet gezien. 1 klein pleziervaart bootje. Wel waren er steeds sluizen.


In Haybes kreeg ik een stempel bij de touristeninformatie. Ook ging ik daar nog even naar de bakker voor wat brood voor mijn avondeten.

Net voor Fumay is de Maas heel erg stil en spiegelglad, je kan de bergen zien reflecteren in het water.

In Fumay heb ik een stempel gehad in de kerk, dat was bijzonder want normaal zou deze kerk gesloten zijn maar er was een bijzondere situatie. Er was een raam gebroken en er waren duiven in de kerk gekomen en die hadden alles onder gepoept. Er waren nu een aantal vrouwen met mondkapjes op aan het poetsen om alle viezigheid weer weg te krijgen want het zat werkelijk overal.een van deze vrouwen nam me mee naar een naastgelegen pand waar de administatie van de kerk werd gedaan. Daar lag de stempel. en die werd in mijn paspoort gezet.

Na de kerk ben ik doorgerold naar de camping. Hier kreeg ik een plekje toegewezen naast 4 Nederlanders met 3 honden. Ik mag mijn rolstoel opladen in de voortent van 1 van hen en ik werd uitgenodigd om wat te komen drinken. Dat resulteerde in een erg gezellige avond.
1 van hen had een niet werkende thermoskan (zoals ze zelf zeiden werd hij nog warmer van buiten dan van binnen) en die werd me aangeboden om vannacht als kruik te gebruiken. Dus ik lig nu lekker warm in mijn slaapzak met een kruik. Hopelijk blijf ik dan vannacht een beetje warm.
 

Aangezien hier op de camping geen wifi is zullen jullie nog even moeten wachten op nieuwe foto’s (inmiddels zien jullie dat het is bijgewerkt).

Ik ga morgen halverwege de dag de Maas verlaten en wandel dan van Revin (aan de Maas) naar Rocroi (begin van de Via Campaniensis).

Tot morgen!

Dag 6 Dinant (Be) naar Givet (Fr)

Dag 6, Woensdag 12 september.

Vanochtend rond 5.00 werd ik bibberend wakker, het was toch best koud en ik was in mijn slaap half uit mijn mumieslaapzak gekropen. In slaap komen wilde niet meer zo dus rond 6.00 ben ik me aan gaan kleden en gaan inpakken. Toen alles was ingepakt ben ik vertrokken.
Ik reed weer naar Dinant en onderweg kwam ik een enorme goederentrein vol auto’s tegen (dit soort goederentreinen denderden ook de hele nacht langs de camping, alleen de Maas zat er tussen).


Ik denk dat ik de noten etende pelgrims heb gezien. Toen ik net van Dinant kwam haalde ik 2 bepakte mensen in en daarna heb ik geen noten meer zien liggen.

Na Dinant reed ik vrijwel de hele tijd door enorm mooi gebied. Grote stijle rotswanden die strak aan het water of de weg stonden en vele kastelen en forten.

naast forten stonden er ook heel mooie oude gebouwen, ik las ergens dat dit oude luxe hotels waren die in de tijd van trekschuiten en stoomtreinen zijn gebouwd, Dintant en omgeving was toen een plek waar vele rijke mensen heengingen op vakantie. Na het veranderen van het vervoer gingen mensen naar andere plekken op vakantie en raakte deze hotels uitgestorven en vervallen. ik hoorde dat ze nu vaak als opslagplek worden gebruikt.

ik had veel verschillend soort wegen, wegen met auto’s maar vooral veel fietspaden waar haast niemand reed. veel van deze fietspaden zijn op of naast oude verlaten spoorlijnen gemaakt, dit heeft als voordeel dat de route relatief vlak is. sommige stukken hebben ze de rails gewoon laten liggen en daar is de rails volledig begroeid.


Op een gegeven moment was mijn water bijna op en er waren weinig plekken om te vragen of te vullen. Eindelijk zag ik een man in een tuin staan ik vroeg hem in mijn beste Frans om wat water en ipv mijn fles te vullen met kraanwater kreeg ik een literfles bronwater. Dus dat was fijn want het water hier is niet erg lekker (smaakt en ruikt naar zwembadwater al is het hier minder erg dan in andere delen van Frankrijk).

Ik moest nog een paar keer een sluis over, het wisselde vandaag een paar keer aan welke kant ik rolde. Sluizen zijn lastig om over te gaan. Omdat de loop of fietsbrug aan de sluisdeur vast zit en die kan draaien om open te gaan zit die brug hoger dan het wegdek.  Soms wel 25cm. Ik moet dan uit mijn rolstoel en dan hijs ik die stoel de brug op en ga weer zitten. Of ik duw hem helemaal naar de overkant. Het is altijd een flinke klus. Vandaag zat het mee want ik kreeg steeds hulp. 1 keer van een Nederlands stel die ik al een paar keer langs had zien fietsen. Zij doen ook de maasroute maar dan steeds op en neer om weer terug naar hun auto te gaan. En de volgende dag gaan ze een volgend stuk op en neer.

Ook ben ik de grens vandaag gepasseerd, er stonden bij de grens 3 vlaggen. De Belgische, de Franse en de Europese vlag. Nu zal ik me echt in het Frans moeten redden. En dat is best lastig omdat ik nooit Frans op school heb gehad. Aleen een cursus Frans voor op reis. En nu dus alle tijd om te oefenen!

Nu sta ik op een camping in Givet, er staan nog een stuk of 5 trekkerstentjes naast mijn tent. Het is een simpele Franse camping. Geen wc brillen, geen licht in het toilet, maar ik sta hier verder prima. En voor die 6 euro mag ik niet klagen. Mijn rolstoelwielen staan te laden in de afwas ruimte en de rest van mijn stoel staat in de tent (die past precies in mijn voortent, ik ga dan zelf eerst de tent in en trek de rolstoel achter me aan en dan wurm ik me langs de rolstoel om de tent dicht te doen).

Morgen ochtend wil ik weer  vroeg door rijden. Dan ga ik richting Haybes of Fumay. Afhankelijk hoe ik me voel en hoe de weg is. De Ravel is gestopt en ik ga nu over Voie Verte Trans Ardenne rijden. Dat is volgens mij redelijk vergelijkbaar met elkaar, alleen een Belgische en een Franse versie.

Tot morgen

 

 

En voor wie zich nog niet heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief, ga naar de hoofdpagina en schrijf je in. Vergeet niet om daarna in je email te kijken want daar is een email die je moet bevestigen. Geen email gehad? Kijk in je junkmail of stuur mij een berichtje

Artikel in het Algemeen Dagblad

Toen ik in Dinant was ben ik gebeld door het Algemeen Dagblad. En hieronder is het resultaat.

er zijn 2 artikelen die net wat verschillen, 1 korte in de krant en een uitgebreide online.
Helaas staan er een paar dingen in die niet helemaal kloppen, vooral het kilometer aantal is niet kloppend. er staat 242 kilometer, maar dat is de route als je die via de aller kortste (GR)wandelroutes (dwars door bossen, onverharde paden met stijle hellingen) neemt, ik nam niet de kortste maar de mooiste en “vlakste route”. ik heb 400 kilometer gerold voordat ik in Reims aankwam omdat ik de kronkelige Maas volgde en via mooie oude plaatsen rolde.

 

 

en het artikel op de website:

 

Rollend naar Santiago de Compostela: Laura (34) is een ‘rolstoelpelgrim’

Op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela: dat is al een opgave op zich. Laat staan dat je deze tocht maakt in je eentje in een rolstoel. Laura Feenstra (34) uit Alphen gaat de uitdaging aan.

De combinatie van haar liefde voor het geloof en voor het ‘rollen’ van lange afstanden heeft haar aangemoedigd om op bedevaart te gaan. ,,Als tiener, toen ik nog kon lopen, was ik er al in geïnteresseerd. Maar toen ik op mijn twintigste steeds slechter begon te lopen dacht ik dat het er niet meer in zou zitten.” Feenstra werd gediagnosticeerd met het Syndroom van Ehlers-Danlos (EDS). Dit is een bindweefselafwijking waarbij de ledematen steeds uit de kom gaan.

“Maar zo’n vijf jaar gleden, begon ik voor de lol wat langere afstanden te rollen. Van vier kilometer ging ik naar acht, vervolgens naar vijftien en al snel tikte ik de twintig kilometer aan. Toen dacht ik: als ik dit kan, dan is een pelgrimage ook niet onmogelijk. Achter de geraniums zitten is niets voor mij.”

Improviseren

Soms moet ze onderweg even improviseren. Sommige ‘blubberige’ pelgrimspaden zijn namelijk niet gemaakt voor haar rolstoel. ,,Of dan moet je door weilanden over hekjes heen, dat wordt voor mij lastig”, lacht ze. ,,En laatst was er een pontje uit de vaart. Nou, toen moest ik ruim 8 kilometer omrijden.”

Achter de geraniums zitten is niets voor mij

Laura Feenstra

Maar het is niet de fysieke inspanning die haar grootste uitdaging is; dat is het vinden van een toilet. ,,Soms zijn de toiletten die ik tegenkom niet rolstoeltoegankelijk. Of je komt gewoon niets anders tegen dan open velden.” Wat je dan doet met een volle blaas? ,,Heel hard hopen dat je er eentje tegenkomt”, lacht ze. ,,Maar eigenlijk komt het altijd goed. Als ik iets nodig heb, kom ik het altijd tegen. In de middle of nowherekwam ik bij hoge nood uiteindelijk een boerderij tegen waar een aangepaste rolstoelauto op de oprit stond. Daar kon ik niet alleen naar het toilet, het was ook nog eens een rolstoelvriendelijk toilet. Bijzonder.”

,,En als je het niet tegenkomt, dan moet je het vragen. Zo ontmoet je ook weer ontzettend leuke mensen.” Op haar blog rolstoelpelgrim.nl schrijft Feenstra over haar reis en die ontmoetingen.

Stukje bij beetje

,,Ik heb een zoon van 14 jaar, die het niet zo leuk vindt als ik maanden wegblijf.” Dus doet Feenstra elk jaar een ‘stukje’. In 2016 rolde ze van Haarlem naar Den Bosch en in 2017 van Den Bosch naar Maastricht. Dit jaar verlaat ze voor het eerst het Nederlandse landschap voor de heuvels van Frankrijk. Ze gaat in twee weken tijd rollend langs de Maas van Maastricht naar Reims, dat is zo’n 242 kilometer.

De ‘rolstoelpelgrim’ legt zo’n 30 à 35 kilometer per dag af van de tocht. ,,Maar omdat ik weleens omwegen moet maken of even langs de supermarkt moet voor eten, komt daar in de praktijk al gauw 10 kilometer bij.”

Onderweg slaapt ze soms op campings en in hostels, maar het liefst klopt ze bij kloosters aan voor een overnachting. ,,De sfeer is daar altijd bijzonder.” Bij verschillende kerken ontvangt ze een stempel voor in haar pelgrimspaspoort. “Net als bij de Elfstedentocht.”

Laura’s pelgrimspaspoort. © Privéfoto

Dag 5 Namen naar Dinant

Vanochtend om 6.45 opgestaan, aangekleed en alles ingepakt en naar de ontbijtzaal gerold. Ik paste met al mijn bagage haast niet op de rolstoellift maar na wat passene en meten kon ik toch naar boven komen.
We kregen een biologisch ontbijtbuffet. Ik had brood, fruit en yoghurt zodat ik erven tegen aan kon.
ik kreeg nog een stempel bij het jeugdherberg en daarna ben ik vertrokken.


Ook vandaag kwam ik weer regelmatig opgegeten noten tegen, die persoon loopt nog altijd voor me.

Na een rijdje werd ik begroet door een wandelende man die een praatje maakte. Hij vroeg of ik pelgrim ben en dat beantwoorde ik bevestigend. We praten wat over mijn route en daarna rolse ik weer door.
Een halfuurtje later werd ik opeens ingehaald door een fietser, was diezelfde man. Hij had nog wat vragen want hij wilt zelf graag gastadres worden voor pelgrims. Hier hebben we nog even over gesproken en toen gingen we weer ieder zijns weegs.

De route stond ook vandaag weer goed aangegeven. Overal borden met maasroute en ook regelmatig een stikker met de schelp van Santiago.
Het landschap was erg mooi. Mooie stijle rotswanden met bomen naast het water en kastelen.

In Profondeville ging ik naar de kerk, hier was iemand aan het schoonmaken. Zij wist me in half frans met nederlands en engels te vertellen dat de priester 3 huizen verderop woonde in een groot hui met een tuin waar een kruisbeeld staat. Ik had het al snel gevonden en hij stond in zijn tuin. En daar kreeg ik mijn 2e stempel van de dag.

even later zag een mooie plek voor een foto, er kwam een bootje onder Nederlandse vlag aanvaren en die zette ik er gelijk bij op de foto. Op het moment dat ik dat deed nam de man aan boord van dat bootje ook een foto van mij. Ik vond het best jammer dat ik die foto niet even kon zien.
Maar dat liep anders. Een uurtje of zo later kwam ik langs een sluis. En precies die boot lag in de sluis. Ik Sprak de mensen aan en zo hadden we een leuk gesprek. Ze namen nog een paar foto’s terwijl ik rolde en zij uitvaarde en beloofde die foto’s te emailen. Dus dat is erg leuk. (Is inmiddes gebeurd, als jullie dit lezen, bedankt voor de foto’s!)


Ook zag ik vandaag de eerste wijngaarden. Die verwacht ik op mijn route nog wel meer te zien als ik zuidelijker kom.


Ik kwam ook een paar overstekende hagedissen tegen. En ze wilde mooi op de foto.
Qua eten had ik vandaag alleen een paar bramen. Niet zo veel. Alles was verdroogd of onbereikbaar.

Net voor Dinant ben ik nog even via dhet klooster van Leffe gerold. Helaas waren ze gesoten (dat wist ik al) en leverde het me geen stempel op.

BelEngel. Een anders soort dan die in Den Bosch waar ik eerder (2016) over schreef!

Daarna naar Dinant. Hier heb ik de kerk bezocht. Helaas hadden ze daar geen kennis van mogelijke pelgrimsovernachtingen en de jeugdherberg was telefonisch onbereikbaar dus ik sta nu op een camping (met internet, dus ik kan dit gelukkig plaatsen).


onderweg naar de camping kwam ik nogmals de man tegen van het bootje en hadden we het nog even over hun en mijn reis.

mijn tentje staat vlak bij de maas dus ik kan morgen snel mijn route weer oppakken.

2 jongens hebben geholpennmet opzetten en morgen ochten komen ze weer helpen afbreken dus dat is ideaal!


En voor nu ga ik slapen.
tot morgen!

Dag 4 Hoei naar Namen

Vanochtend opgestaan en weer ingepakt voor vertrek.
Eerst even ontbeten, er was buffet met brood, yoghurt, muesli, ei en fruit. Dus ik kon er na het ontbijt weer goed tegen aan. Tijdens het ontbijt had ik een leuk gesprek met een man die bij me aan tafel zat. Ik had heb gisteren ook al gesproken. Hik komt regelmatig op bezoek in het klooster. Hij gaf me een boekje waarvan hij vond dat het heel goed was. Toen ik het ontving was ik verbaasd. Ik verwachte een boek over boedisme (waar hij best fanatiek in is) maar ik kreeg een boekje van Anselm Grun, een katholieke monnik. Die ga ik dan maar eens lezen.
Na het ontbijt heb ik nog even wat rondgekeken op het kloostercomplex, betaald en toen vertrokken.


In Hoei vond ik op de grond een metalen schelp toen ik opweg was naar de kerk. De kerk vond ik maar helaas was de deur dicht. Wel zat tegenover de kerk een touristen informatiepunt en daar vroeg ik of ze wisten hoe laat de kerk open zpu gaan. Helaas vertelde ze dat die de hele dag dicht zou zijn omdat het maandag is maar ze hadden toch goed nieuws want ze hadden zelf 2 stempels voor pelgrims.

Daarna even naar de supermarkt aan de overkant van het water gegaan. Daar een paar kleine boodschapen gedaan, een beetje fruit voor onderweg en naar een wc gevraagd. Want dat blijft mijn grootste zorg tijdens zo’n wandeling. Daarna was ik klaar om mijn wandeling te vervolgen.
De route vandaag was heel makkelijk en stond ook nog heel goed aangegeven met bordjes.


Gewoon de Maas volgen tot de bestemming.
het landschap was gelukkig weer veel mooier dan gisteren toen het mooi van lelijkheid was. Ik rolde vrijwel de hele tiid strak langs het water. Er waren af enntoe fabrieken, vooral veel industie die zich bezighoud met stenen. Afgraven, hakken en vervoeren. Af en toe was er ook een enorme klap die galmde tussen de heuvels, dynamiet denk ik waarmee ze een stuk rots klein maken. Rondom zo’n fabriek zag je ook dat hele stukken berg weg zijn. Nog even en het is hier net zo vlak als in Nederland.

Al sinds Visé zie ik steeds gepelde walnoten op mijn route zie liggen. Midden op het pad, soms op het randje van de kade maar in iedergeval daar waar je wandelt. Iedere half uur vind ik weer een of 2 van die noten en soms nog meer. Als ze er dan liggen dan steeds om de paar meter een stuk schil. Er loopt vast een notenetende pelgrim voor me.

En over noten gesproken, die heb ik ook nog gevonden (maar juist niet in de omgeving van de gevonden noten, op die plekken was geen notenboom te ontdekken). Ik vond ik nog een paar appels en bramen. Dat is weer voordelig lekker eten!

Nog iets grappigs dat ik tegen kwam in de maas (al is het misschien ook wel zielig) is 2 schildpadden. Die zaten rustig te genieten van het zonnetje aan de rand van de maas.

Schildpadden


Aan het begin van Namen heb ik een kerk opgezocht. Ik had online al gezien dat ze een viering hadden dus ik wist dat er mensen zouden zijn. En dat klopte dus dat leverde weer een leuk gesprek op met een aantal parochianen die erg benieiwd waren naar mijn reis en mijn bijzondere rolstoel. En ik kreeg een stempel van de priester.

Daarna ben ik naar het jeugdherberg gegaan waar ik had gergereserveerd.

Ik heb een 4 persoonskamer voor mijzelf, en lig nu lekker op bed dit bij te schrijven. Er is hier goedwerkende wifi dus heb van afgelopen 2 dagen ook bijgewerkt met foto’s.

Wil je op de hoogte blijven een een email ontvangen als ik iets nieuws plaats? Schrijf je dan even op de homepage in voor de nieiwsbrief (en vergeet de email niet te bevestigen, kijkt evt. In je junkmail).

 

Dag 3 Luik naar Hoei

Vanochten om 7.30 kwam een zuster me helpen om mijn rugtas naar de rolstoel te tillen. Daarna heb ik ontbeten en ben ik naar het ochtendgebed geweest. Helaas kon ik niet blijven voor de mis anders werd het te laat om te vertrekken.
2 Nederlands sprekende (eigenlijk Vlaams sprekende) zusters zwaaiden me uit en toen ging ik weer op pad.

Benedictines

Kloostergang


Het was wel weer even zoeken voorat ik weer op de route zat en toen ik er net op zat had ik ook nog eens pech ondat het was opgebroken en toen duurde het weer even voor ik er weer op een andere plek op kon komen. Maar het is gelukt.
het grootste deel van de dag reed ik langs lelijke industie. Het was vaak zo lelijk dat het weer iets moois had. Oude ongebruikte fabriekspanden, energie centrales, sluizen, spoorrails die er uitzag alsof er nooit werd gereden, etc.
En niet alleen wat ik zag was lelijk, de geuren ook. Veel diesel en andere chemiesche geuren die ik niet thuis kon brengen drongen mijn neus binnen.
Tussen die industie in waren ook gedeeltes met zeer luxe mooie woningen, dat was in ieder eval 100 jaar geleden zo. Nu waren die mooie statige huizen met torentjes vervallen, kapotte ramen, lekkende daken, naar beneden hangende goten en vaak enorm begroeid met allerlei klimplanten. Het woord verpaupering is hier vast uitgevonden.


aan het eind van de dag veranderde de sfeer, de industrie werd minder en er waren weer paden waar ik op een enkele fietser na niemand tegen kwam. Er stonden weer bramen en ik vond ook een appelboom die een paar lekkere appels voor me had laten vallen.

na ongeveer 28km rollen waren mijn accu’s bijna leeg en ik besloot ze bij de kerk even te vervangen voor een nieuw set dat in mijn rugzak zat. De kerk zelf was helaas dicht. Maar toen ik bezig was met vervangen zag ik opeens dat ze een lourdesgrot bij de kerk hadden (Voor de lezers uit het groene hart, hij was wel iets kleiner dan die in Zevenhoven, maar toch best groot). Helaas dus geen stempel van de kerk maar wel een foto kunnen nemen.

Net voor Huy kwam ik nog langs een enorme kerncentrale.

En daarna vervolgde ik de laatste 3 kilometer voordat ik op mijn slaapplek kwam. Die 3 kilometer heeft me nog bijna 1 1/2 uur gekost ipv een half uur. Dat kwam omdat het een zeer stijle heuvel op was. Maar het is gelukt!
Boven aangekomen voelde ik me alsof ik in Tibet kwam. Uitgeput van het “berg” beklimmen zag ik een tibetaanse tempel. Hier is het kloostr waar ik vannacht zal slapen. Een tibetaansklooster. Ik heb hier een broodmaaltijd gegeten. Er bleken nog heel veel andere gasten te zijn waarvan meer dan de helft nederlands of vlaams.


Na het eten ben ik naar mijn kamer gegaan, het gedoucht en een handwasje gedaan (is hopelijk morgen weer droog) en nu lig ik even op bed dit te schrijven (maar ik kan het pas later online zetten want het internet werkt hier niet, geen wifi en ook mobielinternet heeft geen bereik). En dan is het zo tijd om te slapen.
Morgen weer een lange dag. Vandaag Bijna 44km gerold.

Dag 2, Eijsden naar Luik

Na een nacht goed slapen bij Linda en Patrick van vrienden op de fiets ben ik na een lekker ontbijtje om iets voor half 9 vertrokken vanaf Eijsden.


Eerst rolde ik een stuk wat ik gisteren ook al had gerold vanwege die niet werkende pont. Ik reed langs veel suikerbietvelden en wat mais. Al snel kwam ik bij de grens. Net na de grens was een raar smal bruggetje met aan 1 van de kanten een korte (2 a 3 meter) maar enorm stijle onverharde helling met los grint. Gisteren reed ik daar en dacht toen nog bij mijzelf dat het fijn was dat ik die helling naar beneden had en de verharde helling omhoog. Helaas… Nu kwam ik er weer langs en kwam ik vanaf de verkeerde kant. Ik heb het nog flink geprobeerd maar er was geen beginnen aan. Iedere centimeter die ik omhoog rolde gleed ik op de grintjes weer omlaag. Uiteindelijk ben ik maar mijn rolstoel uitgestapt (gelukkig maar dat ik dit kan) en heb mijn rolstoel de helling opgeduwd. En zo kon ik toch weer verder.

Bruggetje met de te stijle oprit

Grenspaal

Al snel rolde ik weer aan de Maas. Daar was voor het eerste de route aangegeven met het echte Santiagologo en dat heb ik gevolgd tot aan Visé (of Wezet, 2 namen 1 plaats. Daar hebben veel Belgische namen last van).


In Visé de kerk opgezocht, eerst die aan de ene kant van de maas en daarna die aan de andere kant, maar helaas hadden ze beide geen stempel.voor in mijn pelgrimspaspoort. Uiteindelijk hebben ze bij de 2e besloten een handtekeing en datum te schrijven op de plek waar de stempel hoort. Is beter dan niets.Gelukkig had ik gisteren al wel een stempel in Maastricht en Eijsden gekregen. In Eisden was de kerk dicht maar het adres van de priester hing in het voorportaal en ik was daar toen heen gerold. Toen ik aankwam liep hij net de deur uit om naar een mis in een andere plaats te gaan maar hij had gelukkig nog tijd voor een stempel.
Maar ik was aan het vertellen over Visé. Na Visé ben ik op een Ravel fietspad terecht gekomen wat echt aan de Maas lag en die liep tot aan Luik. Hier stonden bordjes van de internationale maasroute die ik volg. Onderweg was er best veel industie. Grote fabrieken en bedrijven met enorme hopen stenen, zand, boomstammen, in elkaar geperst afval, etc. Ook rolde ik nog langs een stuk waar echt enorm veel boten (van sloep tot kleine binnenvaartschepen) op het droge stonden, sommige zagen er nog wel uit of ze konden varen maar de overgrote meerderheid waren wrakken, verroest, gaten in de bodem, missende bovenkanten of verrot, etc. En aan de kade in het water lagen ook soms schepen die er uit zien alsof ze al jaren verlaten zijn. Een vreemde gewaarwording.

Vergane glorie

In Luik aangekomen ben ik in 3 kerken geweest waaronder de Jacobuskerk. Bij 2 heb ik een stempel gekregen, de derde kerk was de stempel kwijt. Dus vandaag 2 stempels en een handtekening dat ik er ben geweest in mijn paspoort er bij gekregen. Ik ben nu na 3 jaar rollen begonnen aan de laatste pagina. Gelukkig zit het volgende paspoort al in mijn tas.

Nu ben ik bij de Zusters Benedictinessen. Een erg mooi klooster. Echt zoals je je een klooster voorsteld. Kloostergangen rondom een mooie tuin. Een mooie maar eenvoudige kloosterkerk. verder is er een grote eetzaal (refter) waar we vanavond met z’n tweeën (er is 1 andere gast) een broodmaaltijd hebben gegeten. En ik heb een sobere slaapkamer met niet meer dan een eenpersoonsbed, een bureau en een kraan met wasbakje. Precies wat een mens nodig heeft. Er wonen hier zo’n 20 zusters van alle leeftijden. Er zijn een aantal echt oude zusters maar ook nog wel redelijk jonge nog geen gelofte hebben afgelegd.

Kloostertuin

En nu is het tijd om te slapen. Morgen een lange dag richting Hoei/huy.
Er is hier geen internet dus de foto’s van vandaag komen later (naschrift: zoals je ziet heb ik ze inmiddels kunnen plaatsen. 2 dagen later toen ik weer wifi had).

Dag 1. Maastricht – Eijsden

Blog

Dag 1 vrijdag 7 september.

Vanochtend rond 9.00 ben ik met de trein vertrokken richting Maastricht. Daar had ik om 13.00 bij de Kathedraal een afspraak met de Deken John Dautzenberg, hem had ik vorig jaar gezien aan het eind van mijn reis en nu ben ik daar weer begonnen. Ik ontving van hem een stempel en de pelgrimszegen en ik ben naar de St. Servaas basiliek de de bijbehorende schatkamer geweest.

Rolstoelpelgrim voor Servaas kathedraal in Maastricht.

Servaas

Daarna ben ik op pad gegaan. Het was even een puzzel waar ik precies de stad uit moest komen om op de maasroute te komen en uiteindelijk ben ik ook iets anders gegaan dan de officiele route maar al voor ik Maastricht goed en wel uit was had ik toch de goede route te pakken.
Ik rolde via de west kant van de Maas over verschillend soorten wegen, drukke, langzame, verhard en onverhard. Maar alles was goed te doen. Er was veel te zien. Veel mooie natuur en mooie huizen.ook reed ik nog langs het kasteeltje van André Rieu.

Kasteeltje André Rieu

Ik heb ook een stuk over een onverhard dijkpad gerold, vandaar kon ik heel mooi de maas over kijken. Erg bijzonder vond ik de rotswanden met alle grotten en zelfs een oude grotwoning die inmiddels half vergaan is.

Dijkpad langs de Maas

Grotten

Grotwoning

Bij Ternaaien/Lanaye stak ik het Albert Kanaal over bij de sluis het verschil in hoogte is daar wel 14 meter. Ik had een vriendin die binnenvaartschipper is en ik ben wel eens met haar meevaren en toen zijn we ook door die sluis heen gegaan en het was leuk om de sluis nu ook van de andere kant te bekijken.
Bij Ternaye wilde ik de pont naar Eijsden pakken, maar ik had pech want de pont lag stil aan de overkant en mij werd verteld dat hij vandaag niet zou varen. En ik moest daarom 4 kilometer verder op via Ravel paden ( zo heet het fietsnetwerk in Belgie, zijn vaak fietspaden op oude spoorlijnen of door natuurgebieden) naar de volgende brug.

En ik heb dan ook zo’n 8 km extra moeten rollen. Al heeft me dat ook wel een mooi ritje opgeleverd waar ik nog heb kunnen kijken naar vele vogels. Vooral (grote Canadese)gansen waren er veel en er stak nog een pad het pad over. Ook heb ik nog een half valappeltje gegeten. Eerder vandaag had ik ook al een paar bramen gevonden dus ik heb weer lekker supervers fruit gegeten. Ook lagen er veel noten (walnoten en hazelnoten) maar dat is een beetje lastiger eten dus die heb ik laten liggen.

Uiteindelijk bij het adres van Vrienden op de fiets aangekomen. daar heb ik mijn couscous klaargemaakt en nu lig ik op bed dit stukje te schrijven en ga ik zo de route van morgen voorbereiden.

Dan ga ik echt naar het buitenland want dan rol ik naar Luik.

Juli, de voorbereiding

Eindelijk weer een nieuw blog.
Ik ben druk met de voorbereidingen voor de volgende etappe. Ik zit nu op de bank midden tussen kaarten van Nederland, België en Noord-Frankrijk, een boekje over de Ardennen, een route boek van de Internationale Maasroute en een boekje over de Via Campaniensis. en daarbij mijn laptop waar google maps open staat met de route planning.

Mijn ruwe planning is om vanaf Maastricht de Maas te volgen door de Belgische en Franse Ardennen. Het fijne aan deze route is dat het relatief vlak is omdat ik steeds langs de Maas rol.
Ik volg de maas van Maastricht tot aan het plaatsje Revin in Frankrijk. vanaf daar wijk ik van de route af en rol naar Rocroi waar de Via Campaniensis begint. En dan zal ik de heuvels niet meer kunnen ontwijken. Ik heb de hoop dat ik dan eindig in Reims en dan vanuit daar weer naar huis kan rijden. dat is ruim 300 km, dus de langste afstand tot nu toe.

Naast dat ik de route uit aan het stippelen ben en goedkope slaapplekken probeer te vinden ben ik ook bezig met het zoeken naar een nieuwe rugtas, een volledig waterdichte zodat mijn kleding maar vooral mijn reserve accu’s goed droog blijven. Zodra ik die heb gevonden zal ik daar over schrijven bij de reviews (die heb ik sowieso bijgewerkt met nieuwe producten).Verder was mijn voorwiel ernstig versleten (een aantal schroeven/schoefgaten had problemen met het schroefdraad waardoor hij bijna uit elkaar viel en ik ben daarom afgelopen maanden bezig geweest met de aanvraag voor een nieuw voorwiel via de WMO (gemeente) en het voorwiel is als sportvoorziening toegekend! Hij is al binnen en ik ben er erg blij mee. Hij is lekker stabiel en heeft wat meer opties dan mijn vorige waaronder verlichting, een uitgebreide fietscomputer en een bagagedrager. Dus ik kan weer lekker op pad!

Ik heb al een paar flinke testrondes gemaakt en voor september zullen er nog wel meer komen en dan ben ik in helemaal klaar voor de Ardennen!

Ik hou jullie op de hoogte als ik ga vertrekken en wens jullie eerst allemaal een fijne zomer! en ben je nog niet ingeschreven voor de nieuwsbrief, doe dat dan even op de startpagina dan blijf je voortaan op de hoogte!

Instagram
RSS