Ik ben weer thuis. woendag avond laat ben ik aangekomen.
maar eerst zal ik even vertellen hoe de laatste reisdag is verlopen.


In de ochtend gezellig samen met mijn zus lekker ontbeten en ingepakt voor vertrek. in het leuke oude huisje waar we sliepen waren heel aparte plafonds van baksteen, ieder stukje weer in een ander patroon.


Eerst zijn we even naar het plaatsje Komen (Comines) gegaan. Hier hebben we even bij de kerk gekeken. En bijzonder exemplaar. op het eerste gezicht heeft het wel wat weg van een moskee met minaret.

Van binnen lijken er ook oosterse invloeden te zijn met allemaal mooie kleine tegeltjes, bijzonder soort koepel en een bijzondere vorm van de ramen. Maar in het mooie, kleurrijke glas in lood staan mooie christelijke afbeeldingen.

ook de preekstoel, altaar, beelden en lampen vond ik erg bijzonder. Anders dan de meeste franse kerken. In het gebied waar ik di jaar rolde stamden de meeste kerken uit de 11e tot 15e eeuw en was de enkele 18 of 19e eeuwse kerk al een soort van nieuw.
Deze kerk is gebouwd in de jaren 20. Dit omdat er in de eerst wereldoorlog vele kerken zijn vernietigd. In de jaren 20 hebben ze deze kerken herbouwd in soms bijzondere stijlen, ik ben al diverse bijzondere kerken in (Noord)-Frankrijk tegen gekomen die in de tijd tussen de 2 wereldoorlogen in waren gebouwd, vaak in Art Deco stijl.

Na de kerk hebben we Frankrijk verlaten. daarop zijn we naar België, Kortrijk, gereden. Daar hebben we het Vlasmuseum bezocht.
was erg leuk om te zien wat er allemaal van vlas kan worden gemaakt. Veel dingen waren me wel bekend zoals linnen kleding en kanten mutsjes.

Maar dat mensen met vlas ook nog heel veel andere dingen doen en maken had ik niet verwacht (een ukulele), of had ik in ieder geval minder bij stil gestaan (verf, spaanplaat, veevoer, isolatiemateriaal).

Ook waren er in het museum allerlei onbewerkte en halfbewerkte vlas te zien.
en de machines waarmee het bewerkt werd/word.


Na het museum was het tijd om naar huis te gaan. was nog een flink aantal uur rijden.

Ik was erg moe en moest onderweg veel rusten. Pas rond 21.30 kwam ik bij mijn ouders aan om mijn zoon op te halen en rond 22.30 was ik thuis. Helemaal uitgeput maar voldaan van de reis. Komende tijd zal ik flink moeten uitrusten, maar die vermoeidheid is het meer dan waard en ik kan terugkijken op een heel bijzondere plegrimstocht.

Komende tijd zal ik weer alle cijfers uit gaan zoeken en dan schrijf ik nog een afsluitend blog.
Volgend jaar weer verder.

Voor wie het nog niet heeft gedaan kan zich inschrijven op de Nieuwsbrief. hiermee hou ik je dan op de hoogte van wanneer er een nieuw blog word geplaatst. Inschrijven kan op de homepage (onderaan).

Groetjes,

Rolstoelpelgrim

PS. meld je op de homepage aan op mijn nieuwsbrief.
Dan rolt het laatste nieuws (en mijn toekomstige vertrekdatum) vanzelf je mailbox in!
en kijk/volg/like mij op facebook en instagram


Comments

13 reacties op “Weer thuis”

 1. Dank voor je blog, heb r van genoten.
  Zeer speciaal hoe jij jou camino doet

  Nu ik nog!!!

  Tot een volgende x

 2. Fijn weer om mee te mogen gaan via jouw boeiende blog. Nu is het tijd om rust te nemen en vooral na te genieten van weer een prachtig stuk camino.
  Groetjes, Sjoukje

 3. Welkom thuis! Mooie kerk!

 4. Fijn dat je weer veilig thuis bent Laura. Wat een bijzondere reis was dit weer, ik heb er van genoten. Rust goed uit! Groetjes xxx

 5. Wat een drukke laatste dag heb je nog gehad zeg. Schitterende kerk! En leuk die weetjes over het vlas! We hebben al even gekletst bij het uitladen van je auto maar…..bedankt dat ik mocht meereizen via je blog!! Ik heb er van genoten!

 6. Respect voor de manier waarop jij de camino doet! Ik heb genoten van je verhalen en ik hoop volgend jaar ook verder te kunnen gaan. Ieder jaar een stukje vanaf 2011.
  Lieve groet, Lysan

 7. Welcome home!!
  Bijzonder om met je mee te reizen weer.
  Leuk dat je je zus hebt ontmoet.
  Rust lekker uit!

 8. Marian en Wim Brundel avatar
  Marian en Wim Brundel

  Welkom thuis ook weer fijn om daar te zijn bedankt voor al jou schrijverij het gaat je goed. Groetjes

 9. Fijn dat je weer “goed” thuis bent aangekomen, een prachtig stukje Camino om weer af te vinken en weeral een mooie beleving in Taizé. Fijn hoe je ons “mee neemt” op jou avontuur, ja prachtig die kerk in Comines hé, lagen daar eens met het schip van mijn ouders in de buurt (Jaaaaaaren geleden 😉 en ben ik daar ook gaan kijken, dat was iets wat ik altijd deed en “eigenlijk” (zowel toen ik in het Midden Oosten werkte en later voer, of nog later als Internationaal Combi Chauffeur) en “nu” als pensionado nog doe, als ik ergens ben, kijk ik ook om me heen 😉 Meer weten over die kerk? https://www.weekend-en-hautsdefrance.com/letonnante-eglise-saint-chrysole-de-comines/ Wel thuis, doe kalm aan en blijf gezond maedje, knuffel vanuit het warme Zuiden xxx https://auptitcoindargile.exto.nl/

 10. Patrick Decoster avatar
  Patrick Decoster

  Goed dat je weer thuis bent veilig en wel ! Leuk je te kunnen volgen ook op de terug reis die rakelings langs mijn deur is voorbij gekomen E17 afrit 7 Deinze ( B) ) Na de cijfertjes kan de voorbereiding beginnen voor het volgend jaar ! Ik zou je aanraden om eens uit te kijken naar een derde setje batterijen , omdat de hellingen steeds hoger en steiller worden en je graag op eigen houtje ergens aankomt !
  Maar toch weeral goed gedaan hoor !

 11. eindelijk de laatste twee afleveringen van je reisverslag gelezen. Hopelijk ben je nog steeds aan het nagenieten. Ik vind het heel knap hoe je je aanpast aan de situatie, overal tijd voor neemt en veel geniet onderweg.
  Je hebt veel moois om op terug te kijken en wie weet wat er nog in het vat zit.
  ik genoten van je verhalen en wens je veel goeds, Maria

 12. eindelijk de laatste twee afleveringen van je reisverslag gelezen. Hopelijk ben je nog steeds aan het nagenieten. Ik vind het heel knap hoe je je aanpast aan de situatie, overal tijd voor neemt en veel geniet onderweg.
  Je hebt veel moois om op terug te kijken en wie weet wat er nog in het vat zit.
  ik genoten van je verhalen en wens je veel goeds, Maria

 13. Leuk je reisverslagen te lezen. Het prikkelt wel om ook met de handbike zo’n avontuurkijke reis te maken.

  Ga je ook de voorbereidingen voor je nieuwe reis delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *