Planning en bepakking

English Français

Het is al weer twee maanden geleden sinds mijn laatste berichtje over mijn interview in het tijdschrift Eva dus tijd voor een nieuw blog.

Langzaam maar zeker ben ik nu toch begonnen met iets meer plannen. Ik hoop eind augustus te gaan vertrekken als de corona regels dit toestaan. maar voor nu lijkt dat tegen die tijd te gaan lukken dus ik probeer de hoop te houden dat dit ook gaat lukken.

Qua route twijfel ik nog over 2 mogelijke routes. ik kan de officiele route gaan volgen (een Jacobsweg via Cluny vanuit Duitsland ) of een volledig zelf uitgezette route via Lyon waarbij ik het eerste deel langs de rivier de Saone zal rollen en daarna door een nationaal park . beide hebben zo hun voor en nadelen zoals steile hellingen en/of stukken met langere afstanden tussen de campings. Tot vorig jaar zou vooral het kiezen van een route met genoeg slaapplekken de voorkeur hebben maar inmidels heb ik wel meer geleerd dat juist op de wat lastigere plekken er wel weer een mooie en vaak ook originele slaaplek op m’n pad komt waarbij ik heel bijzondere ontmoetingen heb en ik merk steeds meer dat het juist die ontmoetingen zijn die deze tocht zo speciaal maakt. en dat zelfde geldt eigenlijk ook voor de weg kwaliteit van de route, de makkelijke stukken onthoud ik niet of herinner ik me als een saai stuk terwijl juist de zware kilometers over onverharde wegen of waar ik haast niet omhoog kon klimen met mijn rolstoel me bij zijn gebleven en me boven op die berg een gevoel gaven van overwinning en waarbij ik enorm kon genieten van het uitzicht.

Voor nu plan ik beide route opties gedeeltelijk en waarschijnlijk beslis ik net voor vertrek welke kant ik op ga. Dus daarover meer in een van de volgende blogs van de komende maanden.

Binnenkort wil ik ook vast even goed naar mijn bepakking kijken. Dingen die ik vorig jaar te veel bij me had en ongebruikt zijn gebleven en tegelijk ook kijken of er dingen zijn die ik vorig jaar heb gemist en nu mee moet (dat laatste zal minimaal zijn, ik heb weinig gemist). het liefst zou ik met minimale bagage reizen, maar door mijn rolstoel moet ik toch altijd meer mee dan lopende pelgrims. gelukkig hoef ik die bagage niet zelf te tillen, dus dat is weer een geluk bij een ongeluk.

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik de spullen laat op mijn rolstoel. hieronder een foto en daarbij de beschrijving van mijn spullen

 1. Rugzak, daarin heb ik mijn luchtbed, slaapzak, kleding en 1 reserve accu.
 2. Aan mijn stuur heb ik verschillende dingen. een fietscomputer, een tasje waarin ik een powerbank heb zitten en heel belangrijk een bel.
 3. Dit is mijn zonnepaneel, 30w, hiermee laad ik mijn powerbanks en telefoon op.
 4. Tas waarin ik mijn (vaak gekregen) lunchpakket of boodschapen bewaar, hier is die erg vol omdat ik net boodchappen had gedaan en wist dat ik de daarop volgende dag geen supermarkt zou treffen maar vaak zit er niet veel meer in dan een stuk stokbrood en wat kaas.
 5. Grote waterdichte tas. hierin zit mijn tent, de hamer en de oplader van mijn rolstoel.
 6. Mijn handtas en de transparante kaarten houder. Ze staan hier op de grond maar onderweg ligt dit op schoot. velen noemen mijn handtas een hutkoffer, ik hou van grote tassen die comfortabel en stabiel op schoot liggen en waar alles in past wat ik onderweg bij de hand moet hebben. een tas om mee te lopen die smal en hoog is werkt niet fijn als je in een rolstoel zit en een tas op schoot hebt, dan moet een tas breed en laag zijn, lastig te vinden. In mijn handtas zitten natuurlijk mijn portemonee en paspoort maar ook medicatie voor onderweg, klein ehbo setje, reserve handschoentjes en heel belangrijk mijn pelgrimspaspoorten (credential), dat worden er steeds meer, ik ben nu met de 3e bezig en ik heb ook altijd een lege bij mij voor het geval het pelgrimspaspoort dat ik nu gebruik vol is.
  De hoes voor de kaarten is ideaal, het is transparant en heeft een touwtje dat ik om mijn nek kan hangen of aan mijn tas kan binden. Ik gebruik altijd losse kaartten die eigenlijk uit een michelin kaartenboek komen, hierdoor heb ik mooie gedetailleerde kaarten maar heb ik soms wel 6 of meer kaarten nodig voor 2 weken rollen. In deze transparante hoes kan ik alle kaarten bewaren en dan degene die ik nodig heb vooraan leggen en zo vouwen dat ik die dag klaar ben en de route kan volgen. Ook stop ik vaak mijn mobiel hierin als ik plekken heb waar de kaart onvoldoende is om te navigeren, dan gebruik ik google maps en door die hoes blijft alles netjes op schoot liggen.
 7. Onder de zittting van mijn rolstoel heb ik een tas hangen met daarin 2 reserve accu’s en ook bewaar ik daarin mijn andere stroomkabels.
 8. Metalen drinkfles, overdag om te drinken en in nacht ook vaak in gebruik als kruik.
 9. Gereedschap setje aan mijn rolstoelframe. hierin zit van alles om probemen onderweg op te lossen, ductape, tiewraps, inbussleutels, schroeven, tangetje, bandenplaksetje, reserveband, schroevendraaier en nog meer.

Ik ben dus behoorlijk beladen, maar gelukkig krijg ik nog steeds alles op mijn rolstoel gepuzzeld. ondanks dat ik zo beladen ben kan ik helaas niet heel veel minderen met baggage, zeker niet qua rolstoel spullen (zoals gereedschap, accu’s en laders en kabels) en kampeerspullen (tent, luchtbed, slaapzak), juist die spullen zijn zwaar en/of groot.

Als je meer wilt horen van mijn bepakking vraag me gerust. ook op mijn paklijst op de website is veel info te vinden over wat ik meeneem.

Bedankt voor het lezen van het blog, op de homepage kan je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief, dan hou ik je op de hoogte al er een nieuw blog geplaats word.

Groetjes,
Rolstoelpelgrim

9 gedachten over “Planning en bepakking”

 1. Hallo Pelgrim, mooi om te lezen dat je niet de meest gemakkelijke route neemt, en de reden die je daarvoor aandraagt, is helemaal waar: de zwaarste etappes zijn het meest memorabel. Ik hoop dat je lekker kan gaan rollen deze zomer!

  I took the one less traveled by,
  And that has made all the difference.
  – Robert Frost

  Beantwoorden
 2. wow heel interessant wat je allemaal op je rolstoel kan herbergen dat is toch wel heel wat! ja het belangrijkste is inderdaad de spullen voor je rolstoel en overnachting. En als ik in je vorige blogs lees wie en wat je allemaal tegenkomt of juist niet…. zou ik ook niet voor de makkelijke route gaan die is vooral voor jou heel saai denk ik!

  Beantwoorden
 3. Heel indrukwekkend wat je doet. Heb je ooit een navigatiesysteem gebruikt? Komoot bv. Is gesproken navigatie. Hij heeft een aantal instelmogelijkheden zoals wandelroutes en fetsroutes. Denk dat zeker de fietsroutes geschikt zijn voor rolstoel.

  Beantwoorden
  • Bedankt.
   Dat navigatiesysteem ken ik niet. Ik gebruik nu als ik digitaal navigeer mijn mobiel waar fietsroutes ook in te stellen zijn.
   Maar het liefst navigeer ik gewoon met een ouderwetse papieren kaart.

   Beantwoorden

Plaats een reactie