Dag 7, Waar slaap ik vannacht?

Het was maar goed dat ik mijn wekker had gezet, ik was nog diep in slaap. Eerst mijn spullen grotendeels ingepakt en daarna naar het ontbijt. heerlijk brood met zelfgemaakte jam en een lekker grote bak kruidenthee er bij.

de vrouw des huizes was eerst nog even weg om haar kleinkinderen op te halen en toen die er ook waren heb ik een paar ballonnen opgepompt en een mooie bloem voor ze gemaakt. volgens mij zijn er maar weinig pelgrims die ballonnen mee nemen!

Daarna ben ik gerold naar Roanne. hier heb ik eerst de kerk opgezocht. en die was nog open ook. dus even naar binnen gerold via de helling en een rondje door de kerk gereden. er stond naast de kerk ook een heel mooi oud huis. wat ik ook opvallend vond in Roanne was dat ik op verschillende plekken heel mooie muurschilderingen heb gezien. Op lelijke zijwanden van huizen hebben ze heel mooie geveltjes geschilderd waardoor het ineens een heel mooie aanblik krijgt. er zijn vaak grappige dingen in verwerkt zoals een ridder en een jonkvrouw die uit het raam van het huis kijken.

Onderweg rolde ik door een landschap met bomen en weilanden. veel koeien en stieren in de wei, in tegenstelling tot in Nederland waar je eigenlijk alleen maar vrouwlijke runderen ziet met heel soms er nog een kalf bij, lopen hier heel vaak volledige families samen. stieren zie ik hier trouwens ook wel alleen of met een groepje stieren in de wei staan. bijna alle koeien hebben ook gewoon hun horens. Ook zag ik weer heel veel vlinders in de bermen. vandaag reed ik voornamelijk over gewone wegen heen, geen mooie fietpaden zoals gisteren.

deze keer was ik niet onderweg naar een camping maar naar een klooster van de broeders van sint Jan. van deze orde wonen ook broeders in Nederland in Den Haag, waar ze wonen en bier brouwen, de Haagse Broeder. en in Utrecht. en bij beide ben ik diverse keren geweest en het leek me leuk om ook een in Frankrijk bij deze van oorsprong Franse orde te kijken. ik kon er weinig over dit specifieke klooster vinden maar waagde het er op. Ze laten een arme pelgrim als ik toch niet voor de deur staan (hoop ik). en dus ging ik er maar gewoon naar toe en vertrouwend dat er anders wel een oplossing zou komen.
toen ik bij het klooster aan kwam zag het er nogal leeg en een beetje verwaarloosd uit. ik kreeg mijn twijfels. een enorm gebouw maar geen broeder of zuster te zien en volgens google zouden die hier beide wonen. google zat er (gedeeltelijk) naast.
uiteindelijk vond ik 1 broeder. hij stond een auto in/uit te laden en schrok volgens mij een beetje toen hij mij zag en ik vertelde dat ik een slaapplek zocht voor de nacht (ik was allang blij dat ik iemand had gezien). hij vertelde dat er nu bijna geen broeders zijn. ik dacht eerst dat ze tijdelijk weg waren. hij moest navragen of ik er kon slapen en dit kon gelukkig. ze vonden op het terrein nog een goede gastenkamer. toen ik mij hier instaleerde kwamen 1 voor 1 de nieuwschierig geworden broeders langs en langzaamaan werd het verhaal van dit klooster mij duidelijk. er zijn hier nu nog maar 5 mensen, en vanaf morgen nog maar 3. de zusters zijn jaren geleden al vertrokken. door te weinig nieuwe roepingen zijn er een stuk minder broeders dan toen ze hier 30 jaar geleden starten. toen waren er meer dan honderd broeders die hier woonden en ook nog zusters. nu zijn de resterende broeders van dit klooster naar de andere 25 locaties van de broeders van sint Jan gegaan en gaan ze deze locatie sluiten. De broeders die er nu nog over zijn zitten hier nog om alles op te ruimen en alle spullen te verdelen over andere kloosters en over enkele maanden is het eind van deze locatie. ik ben dus nog net op tijd. doet me denken aan 2 jaar geleden, ik denk Mery-sur-Seine, ook daar sliep ik als laatste gast in een klooster enkele weken voor de laatste broeder daar vertrok, die broeder woont nu in Lyon, ik kreeg pas nog een email van hem.

Vanavond bij het avond gebed geweest. was heel mooi. Ze zijn maar met 5 broeders maar ze zingen allemaal enorm goed.


Morgenochtend om 7 uur is er nog een mis dus ik ga zo snel slapen.

groetjes,Rolstoelpelgrim

7 gedachten over “Dag 7, Waar slaap ik vannacht?”

 1. Dag Laura,
  Wat een avontuur weer met net op tijd onderdak in het sluitende klooster vinden.
  Waarschijnlijk slaap je al dank voor je late verslag. Grappig die muurschildering.
  Gr Joke

  Beantwoorden
 2. Dat was zeker een latertje! Wij sliepen alen nu ben je er al weer uit om naar de mis te gaan Bid ook voor mirre aarde en alle klimaatproblematiek!

  Hopelijk weer een mooie dag vandaag

  Beantwoorden
  • dat is een heel goed gebedspunt.
   ik moet trouwens zeggen dat ik het hier schoner vind dan in Nederland, minder troep in de bermen en bij heel veel dorpen staat hier dat ze gifvrij zijn. ook is de hoeveelheid biologisch eten in supermarkten veel groter dan in Nederland.

   Beantwoorden
 3. Ja prachtig zijn die muurschilderingen wij hebben er jaren geleden ook verschillende gezien in Frankrijk. Vond dat heel bijzonder omdat je het hier nog maar zelden zag. Wat fijn dat het klooster nog open was en waarschijnlijk weer de laatste gast. zou leuk zijn als je daar ook een aantekening van kreeg in je boekje! Nou op naar je volgende avontuurlijke dag!

  Beantwoorden
 4. Laura geweldig dat jij nog in het klooster kan slapen het is in Frankrijk al net zo als hier in Amersfoort waar nog een klooster is met zusters de jongste is 79 jaar en de oudste 101 jaar het gebouw is hier ook al verkocht zij mogen er in blijven wonen tot het einde van hun leven. Sterkte verder.

  Beantwoorden
  • veel kloosters sterven inderdaad letterlijk uit. gelukkig is dit over het algemeen een vrij jong klooster. in de gemeenschap wonen nog veel mensen die tussen de 20 en de 50 zijn en er zijn ook nog wel af en toe wat nieuwe mensen (toevallig ken ik er eentje die pas is ingetreden bij dit klooster, maar dan een andere locatie) maar niet genoeg om dit enorme klooster vol te houden met nieuwelingen (dit was de locatie waar ze hun (10 jaar durende!)opleiding kregen, dit is nu op een andere locatie).

   Beantwoorden

Plaats een reactie