Stroom onderweg

Onderweg gebruik ik diverse electronica waaronder mijn smartphone, kilometer teller, lampje(s) voor op rolstoel maar ook om in de avond nog even te kunnen lezen en bovenal mijn rolstoel met “trapondersteuning”.

Ik zal hier gaan schrijven welke electronica ik bij me heb, waarom ik dit mee neem en wat er wel/niet goed aan werkt.
Komende tijd zal dit steeds verder worden uitgewerkt.

Smartphone
Ik heb nooit de nieuwste telefoon die te vinden is maar belangrijk is voor mij vooral internet, GPS, voldoende geheugen voor offline kaarten.
Ik gebruik in 2 weken ongeveer 2 GB aan mobiel internet. dit is meer dan normaal gebruik bij navigeren want ik laat mijzelf door enkele mensen volgen voor de veiligheid. 
dit doe ik gewoon via google maps. werkt voor mij ideaal.
ik navigeer voornamelijk op een ouderwetse kaart maar als ik echt de weg kwijt ben of in een stad waar de papieren kaart te weinig details weer geeft is navigeren op de smartphone ideaal.

Kilometerteller
Op mijn rolstoel heb ik een GPS kilometer teller (Sigma Rox 7.0). Deze berekend snelheid/afstand/etc niet op basis van hoe vaak een magneetje langs de sensor komt zoals bij veel kilometertellers maar via GPS. voor een rolstoel is dit ideaal. die van mij 
nadeel is dat die dagelijks opgeladen moet worden. hiervoor gebruik ik meestal mijn powerbank.
mijn kilometerteller heeft heel veel opties. veel gewone opties zoals afstand, snelheid, gemiddelde snelheid, etc. maar ook wat minder standaard opties. oa een thermometer. maar erg leuk vind ik dat die een hoogte meter heeft en dat ik kan zien hoe steil de hellingen zijn die ik neem. 

Powerbanks
Ik heb een aantal verschillende powerbanks mee. voor de mensen die niet weten wat dit is, dit is grote batterij waarmee je apparaten via USB op kan laden, met 1 powerbank kan ik (afhankelijk van de powerbank) mijn mobiel 2 tot 4 keer volledig opladen, ideaal dus voor onderweg.
ik kampeer vaak en neem eigenlijk nooit stroom bij de tent. het is fijner en vooral veiliger om een powerbank op te laden bij een openbaar stopcontact dan je (dure) smartphone of andere dure apparatuur (in het toiletgebouw is er altijd wel eentje te vinden, maar ik heb ook wel eens buren met caravan gevraagd).

Zonnepaneeltje
Komend jaar ga ik voor het eerst een klein zonnepaneeltje meenemen, hiermee kan ik de powerbanks opladen terwijl ik in de zon rij.
Ik heb het in de tuin al even getest en de eerste ervaring is goed.
Na mijn volgende pelgrimage in september hoop ik er een goede review van te geven.

E-motion wielen van rolstoel
mijn elektrisch ondersteunde rolstoel wielen hebben iedere nacht honger en moeten aan de stroom voor 6 tot 8 uur.
op een camping zijn er verschillende opties om het op te laden. allereerst natuurlijk gewoon een stroomvoorziening nemen op de camping, kost 3 tot 5 euro per nacht, vind ik te duur als ik op pelgrimage ben. Meestal laad ik mijn rolstoel op in een toiletgebouw. vaak ben ik de enige gast met rolstoel en dan kan ik in de nacht mijn rolstoel opladen in de invaliden toilet. vaak krijg ik hier zelfs een sleutel van en dan staat die ook nog veilig. 
Als er geen slot zit of hij kan niet in de invalidentoilet heb ik altijd een lang kabelslot mee en dan hoop ik er maar het beste van. 
Soms heb ik in de avond een gezellig gesprekje op de camping met iemand die bijvoorbeeld een grote caravan met voortent heeft, dan vraag ik vaak of mijn rolstoel in hun voortent mag opladen in de nacht.

Verlichting
Voor in mijn tent gebruik ik mijn fietslampje van de rolstoel.
die is van Decathlon, het Elops Led USB lampje. het is compact, brand lang op 1 keer laden via micro USB en aan de achterkant zit een klemmetje waarmee ik hem kan hangen aan de tent

Ook gebruik ik een klein lampje van Ikea (Jansjö) dat ik rechtstreeks op de powerbank aan kan sluiten en dan een leeslampje heb dat ik goed kan richten. enorm klein en past altijd wel ergens tussen mijn bagage gestoken.