Tips, Materiaal en Reviews

Op deze pagina vind je allerlei reviews en tips over de spullen die ik tijdens mijn pelgrimages gebruik.

Wandelen met een rolstoel vraagt om andere materialen dan lopend wandelen. Vandaar dat ik hieronder een aantal spullen beschrijf die ik meeneem.

Mochten er bedrijven zijn die mijn willen sponsoren zodat ik hun spullen kan testen voor rolstoelgebruik (natuurlijk met vermelding van de naam van uw bedrijf etc) kunt u via het contact formulier contact met mij opnemen.

Reviews

Van een aantal producten heb ik al uitgebreide reviews geschreven.
die vind je hier.

Hiervoor zoek ik altijd materialen om te testen voor (Rolstoel)gebruik.
Mochten er bedrijven zijn die mij willen sponsoren zodat ik hun spullen kan testen voor rolstoel gebruik (natuurlijk met vermelding van de naam van uw bedrijf, merk spullen, etc) kunt u via het contact formulier contact met mij opnemen

Tips en kleinmateriaal

 • Handschoenen – Wandelschoenen zijn niet zo erg van belang als je rolstoel rijd (al is waterdichtheid van schoenen wel fijn) maar zijn handschoenen die goed passen, stevig zijn en anti slip zijn wel noodzakelijk. zelf gebruik ik graag handschoenen zonder vingers maar met duim. helaas zijn die slecht te krijgen en als ze te vinden zijn erg duur. ik koop dus meestal fietshandschoenen met vingers en knip dan de vingers af en laat de duim (en evt wijsvinger) zitten. afhankelijk van de stof en naaiwijze van de handschoen moet dit dan wel even afgewerkt worden want anders valt je handschoen uit elkaar en/of gaat rafelen.
 • Bagage – Een rugtas moet smal genoeg zijn om goed aan de rugleuning te kunnen hangen zonder tegen de wielen te komen. een waterdichte tas vind ik want 2017 kwam ik met een 30 liter rugtas van decathlon (type weet ik niet meer, is ook niet meer in het assortiment) in een enorme stortbui waardoor werkelijk alles doorweekt was, dat kan ik niet hebben want er zitten ook reserve accu’s voor mijn rolstoel in mijn tas, gelukkig zaten die toen wel in een plastic zak waardoor het allemaal goed is afgelopen.
  mijn tas was in 2018 aan vervanging toe, sindsdien heb ik een waterdichte tas van Mountainhardwear. ik heb gekozen voor 36L, is vrij klein voor een tas maar dat voorkomt dat ik onnodig veel spullen meeneem. 
  en een gezegde onder pelgrims is:
  “alles wat je thuis laat is mooi meegenomen!”
 • Regenkleding – Veel Santiago Pelgrims wandelen met een regencape, dit is een drama om mee te rijden in een rolstoel, gaat tussen de wielen zitten en zit een goede armbeweging in de weg, een goede waterdichte jas en broek is veel handiger, vergeet de regenbroek ook niet want als je in een rolstoel zit valt de meeste regen op de bovenbenen.
 • Boven kleding, kies kleding die soepel zit, vooral bij je buik. als je de hele dag in de rolstoel aan het rollen bent en bij hellingen nog extra voorover zit wil je niet een spijkerbroek dragen die klemt bij je buik. Zelf draag ik vaak dunne elastische katoenen broeken met elastiek die ook bv voor fitness worden gebruikt.
 • Thermo kleding – bij koud weer draag ik vaak lang ondergoed, liefst van Merinowol. dit kriebelt niet, is goed warm aar zweet niet en gaat niet zo snel stinken als je het tijdens je pelgrimage niet goed kan wassen.
 • Ondergoed – er bestaan ook onderbroeken van Merino, dit klinkt raar en veel mensen krijgen direct de kriebels bij het horen over wollen ondergoed, maar merino ondergoed kriebelt gelukkig niet. Wel zorgt het er voor dat je zitvlak droog blijft, en dit voorkomt huidirritatie (of erger nog, decubitus).
 • Slot – zorg dat je een hangslotje en kabel mee neemt, daarmee kan je je rolstoel op slot zetten en evt je tas vastbinden. zeker als je in slaapzalen overnacht of op een camping (waar ik mijn rolstoel vaak parkeer in het wc gebouw )is dit van belang. ik heb een kabel van bijna 2 meter en die kan ik handig door mijn wielen en frame vlechten zodat het heel lastig is om hem mee te nemen.
 • Tijd – vertrek op tijd vanaf je slaapadres, zeker op locaties waar veel andere pelgrims zijn zoals in zuid Frankrijk en Spanje. vaak is het zoeken naar een slaapplek en als je vroeg bent vertrokken kan je ook vroeger op je slaapplek zijn en is de kans groter dat je een (goedkope) overnachting kan hebben.
 • Slaapzak/lakenzak – ik ben een koukleum en neem altijd mijn slaapzak en lakenzak mee, maar als je dat niet bent neem dan toch een lakenzak mee, dit is noodzakelijk bij veel (goedkope) overnachtingsplekken. dan krijg je alleen een kaal bed. een kussentje kan je meenemen maar een trui die is opgevouwen werkt ook, en in een lakenzak zit ook vaak een soort aangenaaide kussensloop waar je dan een trui in kan stoppen.
  afgelopen jaren had ik een zomerslaapzak van Xenos, maar dit bleek afgelopen jaar toch een beetje te weinig voor koude september nachten. ik ben nu opzoek naar een nieuwe compacte slaapzak die goed warm is (liefst geschikt tot rond het vriespunt).
 • Tent – sinds 2018 heb ik een tentje mee, een Vango Nova 200. het is een klein tentje, officieel 2 persoons maar dan heb je 50 cm per persoon dus dat is erg krap. mijn rolstoel past in het voortentje als ik een beetje mijn best doe. dan haal ik eerst mijn aankoppel wiel er af die ik naast mijn luchtbed in de tent leg, dan ga ik de tent in en trek mijn rolstoel dan achter mij aan naar binnen en met heel veel moeite doe ik dan de deur dicht. in Noord Frankrijk is het heel lastig om te pelgrimeren zonder tent omdat er weinig goedkope overnachtingen zijn, en op een camping municipal slaap ik voor 3 tot 8 euro, dus die tent is dan snel terug verdiend.
 • Luchtbed – deze neem ik altijd mee, dan kan ik altijd bij iemand op de grond slapen in geval van nood. of evt in een kerk of een dergelijke plek waar ze pelgrims op willen vangen. ik slaap op een therm-a-rest Neo air camper. dit is een fijn luchtbed, iets dikker en breder dan de meeste lichtgewicht luchtbedden, maar op kleinere en lichtere luchtbedden kan ik onvoldoende goed slapen. ik vind dit matras ideaal omdat het heel handig is op te blazen, er is geen pomp nodig maar het word met een heel grote opening opgeblazen.
 • toiletgang – dit is altijd een groot probleem onderweg, omdat ik vrouw ben en ook nog in een rolstoel zit. op de hurken achter een boom valt niet mee en zeker niet in gebieden waar alleen open weilanden zijn. inmiddels heb ik de moed gevat om gewoon bij winkels, bedrijven en woonhuizen te vragen en tot nu toe mocht het altijd. en mocht het echt niet lukken een plek te vinden dan is er altijd nog de boom en heb ik een plastuit mee, wel thuis een paar keer oefenen. het is niet ideaal maar beter dan het in de broek doen…. en anders toch maar op de hurken
 • Toiletartikkelen – houd je toilettas zo klein mogelijk, ik heb alles wat ik nodig heb in een soort penetuitje. mini tube tandpasta, mini handdoek (te koop bij xenos of outdoorwinkel), opvouwbare tandenborstel (of sommige mensen zagen een deel handvat van hun tandenborstel), een stukje shampoobar (een stuk van een stuk, ik snij meestal een stuk van 2 cm af, is voor mij genoeg voor een paar weken) en vergeet al je schoonheidsidealen en laat make-up thuis.
 • Wassen – neem 1 stuk shampoozeep mee (zie review over zeep van Tuin van Maria) kan worden gebruikt voor haar en huid, maar ook voor het wassen van kleding.  het voordeel ten opzichte van vloeibare zeep is dat het niet kan lekken, lichter is en minder ruimte in neemt.
 • Medicatie – ik gebruik best veel medicijnen, het is belangrijk om die waterdicht mee te nemen. soms stop ik gewoon de stripjes en zakjes in een plastic zakje die ik goed dicht kan maken. soms maak ik alle medicijnen los en stop ze per soort in een klein medicijndoosje. die ik dan weer bij elkaar houd in zo’n afsluitbaar zakje. 
 • Gewicht – Gewicht is niet zo’n groot probleem (lopende wandelaars moeten vaak grammen tellen), daarentegen is afmeting wel een belangrijk iets. voor mij is het prettiger dat ik bv een wat zwaarder luchtbed bij me heb die wel klein verpakt zit dan dat ik een groot lichtgewicht matje mee sleep die niet in m’n tas past. let wel op dat je niet zoveel gewicht hebt dat de balans van je stoel niet meer goed is.

Groot Materiaal

 • Rolstoel – Momenteel rij ik in een titanium vastframe rolstoel van Tilite met wielen met elektrische ondersteuning, de Alber Emotion. die wielen zorgen dat mijn verminderde armkracht word gecompenseerd, een beetje vergelijkbaar met de werking van een elektrische fiets. zie reviews voor meer info
 • Aankoppel wheeler – dit is een soort groot voorwiel, die kan ik aan mijn rolstoelkoppelen waardoor de kleine 5 inch voorwieltjes worden opgetild, hierdoor krijg ik een soort 3 wiel rolstoel met een grootvoorwiel. met deze combinatie kan ik rollen over bospaden, gras en andere onverharde paden. alleen echte modder/zandpaden zijn lastig omdat ik dan weg zak. maar overal waar een fiets kan rijden kom ik ook! ik heb hierover een review geschreven.