Terugreis dag 13, van Etang-sur-Arroux naar Bligny-sur-Ouche.

Wie op de kaart bijhoudt hoe ver ik rij ziet dat ik nog niet erg opschiet. Dat heeft een goede reden. Dus dat horen jullie straks.

Gisteravond en vannacht had het fink geregend maar gelukkig was het vanochtend droog toen ik klaar was om de tent in te pakken was die zelfs al bijna droog.

Toen alles in m’n  auto zat was het tijd om te vertrekken. Eerst naar Autun. De trouwe volgers voelen het misschien al aankomen, want ik ben daar eerder geweest op mijn pelgrimstocht. Gisteren hintte ik er al een beetje naar. Ik was van plan de bisschop te bezoeken. Helaas ben ik zijn telefoon nummer kwijt maar ik had online zijn agenda gevonden en zag dat hij vandaag in Autun moest zijn maar er stond geen tijd bij die afspraak dus wanneer hij daar zou zijn wist ik niet. Ik hoopte dus maar dat het zou lukken hem te zien.

In Autun aangekomen ben ik eerst naar de kathedraal gegaan, helaas is die nogal slecht toegankelijk en zat de toegangsdeur die wel toegankelijk is dicht. Toen maar naar het bisschoppelijk paleis gerold waar ook andere bisdomszaken worden geregeld. Uiteindelijk lukte het me daar om zijn secretaresse te spreken. Ik legde haar zo goed en zo kwaad als het in een mix van Frans en Engels lukte dat ik de bisschop ken en hem graag even gedag zou willen zeggen.  Zij vertelde me dat de bisschop in de ochtend nog elders een afspraak had maar dat hij waarschijnlijk rond 14.00 tijd zou hebben maar dat hij me nog zou bellen. Dus dat was afwachten. In die tussentijd ben ik wat rond gaan kijken in Autun. Eerst met de auto naar het Romeins Amphitheater gegaan. Daar wat rondgekeken en foto’s genomen. Daarna nog even kort naar een kringloop winkel geweest (kort omdat het 12 uur was en ze gingen sluiten tot 14.00) en daarna naar een supermarkt waar ik een deel van de boodschappen heb gehaald die ik mee wil nemen naar Nederland.

Toen ik daar klaar was zag ik dat het al bijna 14.00 was maar ik had nog niks gehoord van de bisschop. Daarom reed ik er maar heen. Parkeerde bij het bisschoppelijk paleis, laadde mijn rolstoel uit en belde aan. De secretaresse deed open en zei dat ze de bisschop nog niet had gezien maar dat ze even ging kijken. Na enkele minuten kwam de bisschop. Hij hielp me om met mijn rolstoel binnen te komen en maakte thee. We spraken over onze ontmoeting van een aantal jaar geleden en over dat mijn zoon hem pas in Taizé had ontmoet. Ook vroeg hij of ik al in de kathedraal was geweest. Ik vertelde dat het me niet was gelukt om binnen te komen en daarop besloot hij de sleutel te pakken van de enigszins toegankelijke deur en om samen met mij naar de kathedraal te gaan.

In de kathedraal werden vandaag ook de nieuwe ramen onthuld. Op het moment dat ik er met de bisschop aan kwam was er een groep met mensen juist daar mee bezig. De ontwerper en maker van de ramen waren er bij (Jean-Michel Alberola en atelier Duchemin) en diverse anderen waarvan ik niet weet wie het waren. Ik had alle tijd om de kerk te bekijken en kon die ramen goed zien omdat de hekken die er normaal voor zitten nu steeds open gingen als de groep ze bekeek. Het zijn moderne ramen met veel historische dingen er in, vooral veel afbeelding van (ik denk) delen van de kerk en misschien wel andere historische bouwwerken en 1 raam bij de Mariakapel had een Maria met Kind. De kleuren vond ik ook erg mooi en gaven mooi licht in de kerk.

Het was een mooie ervaring. Ook gingen we nog de schatten van de kerk bekijken, historische liturgische kleding en andere voorwerpen. Erg interessant. 

Na afloop rolde ik samen met de bisschop weer naar het bisschoppelijk paleis en namen we weer afscheid.

Daarna ben ik nog een klein uurtje gaan rijden.het was al 16.00 voor ik Autun verliet.

Ik sta nu op een camping in Bligny-sur-Ouche, vlak bij Dijon.

Morgen hoop ik daar even kort langs te gaan en daarna weer verder te rijden.

Groetjes, 

Rolstoelpelgrim 

Ps. Op de Facebook pagina van Museum of Humanity is ook nog iets over mij te lezen. Ik denk ook te zien voor mensen zonder facebook.

6 gedachten over “Terugreis dag 13, van Etang-sur-Arroux naar Bligny-sur-Ouche.”

  1. Hey Laura , had zoal een vermoeden wat je van plan was in Autun ! En ja hoor het klopte , mijn vermoeden was juist! Je gaat wel stilletjes vooruit , slechts een kleine 60 km gedaan, maar weer een leuke dag gehad !
    En dat is ook belangrijk .Morgen weer verder ! Groetjes Patrick

    Beantwoorden
  2. Wat een bijzondere dag heb je gehad. Prachtig dat amfitheater en de ramen zijn ook heel mooi. Ik snap wat je bedoel met de licht inval is goed op de middelste foto te zien.

    Beantwoorden

Plaats een reactie