Pelgrimstocht dag 15

Om 5.30 ging mijn wekker, gelukkig had ik een goede nacht gemaakt. Het was nog donker toen ik mijn rolstoel uit het toiletgebouw haalde (waar hij aan de lader stond) en de tent en alles in ging pakken. Pas net voor ik vertrok kwam de zon op.

Het was qua landschap best afwisselend.  Bos, akkers, velden vol notenbomen (walnoot en hazelnoot) en koeien. En dan af en toe een paar huizen of een klein dorp.
Het weer was zeer wisselend.  Soms blauwe lucht en zonnig, dan donkere wolken met onweer gerommel in de verte en vielen er wat druppels regen. Het is heet en benauwd. Gelukkig was het vanochtend eerst wel fijn koel, maar na 11 uur was het niet zo fijn meer.

De eerste 10 kilometer rolde ik de berg op. Net voor het kapelletje waar ik heen ging was m’n eerste set accu’s leeg.
Ik hoopte het kapelletje te halen om daar te kunnen bijladen, maar dat mocht niet zo zijn. Ik wist dat ik vandaag een lange dag te gaan had van 30 km. Dichtbij was geen camping te vinden. omdat ik na 10 km al 1 set had verbruikt was bijladen noodzakelijk.
Na gewisseld te hebben rolde ik alsnog naar de kapel. Ik kon gelukkig naar binnen komen maar er was geen stopcontact. In ieder geval niet op een plek waar ik voldoende bij in de buurt kon komen om m’n oplader (met verlengsnoer) er in te kunnen stoppen. 

Daarom door naar de volgende kerk, die was dichtbij, 270 meter. Dat klinkt dichtbij maar dat is het niet echt als de helling zo steil is dat achteruit rollen de enige optie is. Na een flinke klim was ik boven bij de kerk. Hier bleek een speciale plek te zijn voor pelgrims, de deur stond open (helaas met een trapje er voor) en binnen stonden spullen om iets drinken te maken (koffie, thee, limonade), cakejes en er lag een stempel waarmee je zelf een stempel kon plaatsen in je pelgrimspaspoort.
Een cake en een stempel, beiden heel fijn!


Mijn rolstoel heb ik in de kerk aan de lader gezet, na een tijdje in de kerk ben ik buiten gaan zitten. Het was leuk de langs wandelende pelgrims te zien. Sommigen liepen gelijk door, anderen bezochten de kerk en sommigen aten op de bankjes voor de kerk hun lunch en namen pauze. Ook de Vlaamse man die ik al eerder had ontmoet kwam langs en nog enkele anderen die ik onderweg al vaker had gezien.
Velen pakte hun route boekjes en bespraken hun slaapplek. Die boekjes blijken soms verschillende slaapplekken aan te geven. Ook dit boekje van de Vlaming. Zo bleek dat Figeac niet de eerstvolgende camping is (volgens mijn boekje en google). Er was er eentje op zo’n 5km van de kerk. Die 30 km (vanaf dat punt nog ongeveer 20) was te ver dus de keus was toen snel gemaakt. Toch geen te lange etappe vandaag!

Ik ben daarna verder gerold, voornamelijk door agrarisch gebied. Korte stukjes bergop en dan weer af. De precieze plek van de camping wist ik niet, ik wist het alleen ongeveer (zo zijn veel Franse adressen in gehuchten). Gelukkig hield een man mij staande toen ik langs zijn huis rolde, dat was de plek waar ik moest zijn. Ook de Vlaming is hier. Met mijn tentje sta ik in de tuin van de boerderij.
Ze hebben hier heel veel paarden, leuk!

Morgen weer verder,
Groetjes,
Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handRolstoelpelgrim

14 gedachten over “Pelgrimstocht dag 15”

 1. Jouw verhaal, het doe mij dromen… ik mag ervan genieten… dankjewel!
  Ben bij geraakt met jouw blog te lezen en vanaf nu kijk ik iedere dag uit naar je verhaal! Buen camino!

  Beantwoorden
 2. de 15e dag alweer, k ga je dagelijks blogs straks missen dat weet ik nu al. Al die mooie momneten die op je pad komen en het vertrouwen waarmee je steeds weer op weg gaat, is ook voor de lezers een bemoediging

  Beantwoorden
  • Dank je, ik heb nog een aantal dagen te rollen en daarna nog de terugreis per auto dus jullie zijn voorlopig nog niet van mij af! Ook ga ik proberen om na thuiskomst zo nu en dan wat te plaatsen zoals verhalen die ik nog niet heb verteld. Maar niet meer dagelijks.
   En ik verwacht in 2023 in het voorjaar te gaan dus zelfs wachten op de volgende pelgrimage duurt deze keer minder lang!

   Beantwoorden
 3. Hi Laura , misschien best dat je met andere pelgrims kan overleggen ( de Vlaming )in je eigen taal dan ! Anders had je een probleem dat de voorziene camping er niet meer was of gesloten zou zijn ! Hopelijk heb je dan morgen geen extra lange rit , om terug op je schema te geraken , ik hoor het morgen weer wel ! succes!!

  Beantwoorden
  • Dit was de lange rit (30km) die door deze extra overnachting in 2 delen van ongeveer 15 km is gedeeld. Heel fijn dus. Een schema waarop ik moet raken is niet van toepassing. Ik heb geen schema en geen planning van wanneer ik waar moet zijn, het komt zo als het komt en ik ga zoals de weg mij leid.

   Beantwoorden
 4. Zo dat was vroeg op! En achteraf voor een verkorte versie. Dat is toch wel lekker om alles dan zo relaxt te doen. Wel vreemd dat de boekjes en Google niet eensluidend zijn. Wel fijn dat er dit keer veel pelgrims onderweg zijn om elkaar tips te geven. Volgens mijn geheugen zijn er nu meer pelgrims op je pad dan voorgaande jaren. Dat het maar weer een mooie dag mag worden!

  Beantwoorden
  • Komt doordat er diverse boekjes van verschillende schrijvers zijn. De eerste schrijver van deze route stamde uit de middeleeuwen en sindsdien hebben vele schrijvers deze route beschreven en een update gegeven. Sommige boekjes krijgen jaarlijks een update wat betreft slaapmogelijkheden en route aanpassingen en andere boekjes hebben dit minder. Daarbij let elke schrijver op andere dingen en staan in de ene meer campings en in het andere boekje meerpelgrimsherbergen of zelfs hotels. En heeft het ene boekje meer info over de route zelf en andere boekjes richten zich meer op cultuur, natuur of religieuze punten. Deze route is door vele beschreven en andere routes soms maar door 1 persoon, dus het is altijd uitzoeken!

   Beantwoorden

Plaats een reactie