1 september, 1e dag pelgimeren! Avallon naar Marigny-l’Eglise

Vandaag de eerste echte dag pelgrimeren. Van Avallon naar Marigny-l’Eglise. Vanochtend helaas mijn tent klam ingepakt ivm de dauw. Net voor ik wilde vertrekken werd ik door Nederlanders iets verderop de camping uitgenodigd voor een kopje thee. Daar ben ik gelijk op in gegaan een beetje warmte kon ik goed gebruiken want ik had het behoorlijk koud. Vannacht was ik gelukkig wel goed warm gebleven in mijn warme slaapzak maar toen ik die slaapzak moest verlaten was het gelijk koud.

Nadat ik gezellig thee had gedronken en had verteld over mijn pelgrimstocht ben ik wat later dan normaal vertrokken. Ik wist al dat het zwaar zou want via maps kan ik altijd hoogteprofielen van de route bekijken, het hoogte profiel van vandaag ging grotendeels alleen omhoog…

Ik rolde over de bergen/heuvels (ik schat gemiddeld rond 400m hoog) in de Morvan. Mooie landschappen, veel stille bossen, weides met Franse koeien en af een toe een dorpje dat eigenlijk niet meer is dan een groepje van 3 boerderijen. geen winkel en zelfs geen kerk gezien. Gelukkig had ik eten mee voor onderweg. Daarbij vond ik ook regelmatig wat eten. Heel veel appel en perenbomen die hun vruchten lieten vallen en onder die val appeltjes waren regelmatig exemplaren die er nog prima uit zagen en zo ook smaakten. Ook is het een goede tijd om bramen te plukken. Lekker! Ook reed ik nog langs een groot stuwmeer en ben over de stuw heen gerold.

Zoals ik al schreef wist ik dat het een zware dag zou worden. Dat bleek al na zo’n 9 kilometer, mijn rolstoel ging piepen…. de accu had ik door de steile hellingen al leeg gereden. Gemiddeld rij ik zeker 25km er op en als het vlak is met weinig bochten en warm weer kan ik er zelfs wel eens 40 km halen. Maar nu was het zo zwaar geweest dat die na 9 km al leeg was. Gelukkig heb ik reserve accu’s. Die heb ik er dus in gestopt en daarna kon ik weer lekker door rijden. In het midden van de route was het even iets minder steil en ging ik af en toe zelfs wat naar beneden maar al snel was het weer klimmen geblazen. Zo’n 500 meter voor ik in Marigny-l’Eglise aan kwam, na ongeveer 19km rollen, begon mijn linker wiel te piepen… weer leeg. Ik had nog 1 volle reserve accu dus die in het linker wiel gestopt. Zo kon ik weer rijden met 1 volle en 1 bijna lege accu.

Maar toen ik het bordje van Marigny-l’Eglise gepaseerd was begon ook de rechterkant te piepen en na korte tijd hield die er mee op…. Gelukkig hoefde ik nog maar 100 meter naar de herberg want met 1 wiel rijd niet fijn.

Bij de herberg aangekomen stond er een bord ‘gesloten’… ik heb aangebeld, niets…. toen het telefoonnummer gebeld van de herberg want het zou open moeten zijn want gisteren in avallon had de mevrouw van de touristen info nog speciaal gebeld om te vragen of ze open zijn. Maar nu leek het toch dicht en op de telefoon werd ook niet gereageerd. Toen ben ik met mijn ene wiel maar verder gaan rollen naar de mairie (gemeentehuis), die was ook gesloten maar ik zag dat er een raam open stond en ben maar ‘bonjour!’ Gaan roepen. Direct keek een man uit het raam en hij vroeg (in het frans) wat er was. Ik legde in mijn beste Frans (en handen en voeten) uit dat ik pelgrim ben en ergens wil overnachten en dat mijn rolstoel leeg is. Hij vroeg me even te wachten. Ondertussen begon ik me aadrig zorgen te maken. Naar een volgend dorp kon ik niet meer ivm de stroom in de accu en hier was de herberg dicht. Maar na een minuut of 5 kwam zijn collega die Engels sprak naar buiten en die vertelde me dat de man van de pelgrimsherberg was geroepen en dat hij er aan zou komen om me een slaapplek te geven!

Nu dus in de pelgrimsherberg. Er is hier plaats voor 12 (12 bedden, 12 persoons eettafel, etc) maar ik ben hier alleen. Er is boven een grote slaapzaal maar ik denk dat ik beneden ga slapen want er staat hier ook een opklapbed.

Terwijl ik dit schrijf komen er nog 2 pelgrims binnen. Fransen dus vanavond kan ik mijn Frans oefenen.

Verder vanavond vroeg proberen te slapen, niet alleen de accus van de rolstoel zijn op maar ook mijn energie en mijn armen.

Groetjes,

Rolstoelpelgrim

10 gedachten over “1 september, 1e dag pelgimeren! Avallon naar Marigny-l’Eglise”

 1. Allemachtig Laura dat is een heftige eerste tocht! Wel bijzonder denk om over het stuwmeer te rollen. Wat een lekkernijen vind jij onderweg heerlijk verser kan niet! Nou nu een beetje Frans oefenen je tentje drogen en vroeg je mandje in. Slaap lekker en voor morgen een goede dag met volle accu’s!

  Beantwoorden
 2. Nou jij hebt je vuurdoop gehad met al dat zware klimmen. Chapeau! Het kan alleen maar minder zwaar worden. Rust lekker uit, morgen weer vroeg op.
  Groetjes Joke

  Beantwoorden
 3. Laura, ook ik volg je mooie tocht, maar nu heb ik steeds begrepen dat je zelf handmatig rolde. Niks mis met accuutjes hoor, prima!
  Maar ik heb een scootmobiel en ben ook met voorbereiding bezig ., Na tochten te voet en met de fiets zal het voortaan met de scootmobiel zijn. Ik kan max. 50 mtr. Lopen en niet van de grond af komen staan, dus een tentje zit er ook niet jeer in. Geen trappen en geen bovenste bedden. Voor jou nu een mooie verdere tocht, zet ,m op !!

  Beantwoorden
 4. Goed bezig Laura, leuk je te lezen ook en die prachtige foto’s….ben wel benieuwd hoe dat accu systeem werkt (dat je zomaar met 1 wiel geen accucapaciteit meer hebt.. neem je ook daarvan wat fotootjes?
  Slaapwel en droom van droge tentjes en warme slaapzakken :)))))

  Beantwoorden
 5. Je ziet het Laura, er gaat Iemand met jou mee zodat je het kan en er altijd n oplossing is voor je problemen.
  Wens jou , in alle opzichten, een mooie, veilige pelgrimstocht.

  Beantwoorden

Plaats een reactie