Aangekomen in Avallon, morgen begint het echt!

Eindelijk , na 4 reisdagen ben ik dan eindelijk op bij het startpunt in Avallon.

Gisterenavond heb ik na aankomst in Taizé gelukkig mijn tent kunnen laten drogen op de waslijn. Dus heb die ’s avonds laat al weer droog in mijn tas kunnen doen.

Verder ben ik bij het avondgebed geweest. Was zoals altijd mooi al is het wel benauwd zingen met een mondkapje op. Na het avond gebed ook nog bij Oyak geweest, zo heet het “café ” in Taizé. Andere jaren was het hier altijd erg druk en word er veel live muziek gemaakt maar aangezien het deze week niet zo druk is is Taizé waren er maar een handje vol mensen. Wel heb ik nog even gezellig gekletst met een vrouw die vroeger regelmatig in Taizé kwam maar nu al 20 jaar niet keer was geweest. Ze moest erg wennen aan alle veranderingen. Sowieso is er de laatste paar jaar best veel veranderd in Taizé. Niet inhoudelijk maar wel uiterlijk. Zo ziet het decor in de kerk er totaal anders uit en ze zijn nu ook bezig de rest van de kerk een nieuw verfje te geven. Vroeger was het voornamelijk rood, oranje, geel gekleurd en nu is er veel meer blauw (in verschillende tinten). Aan de rechterkant van de kerk staan nu steigers, ben benieuwd of die muur over een paar weken een nieuwe kleur geeft gekregen.

Ook zijn er door de terrorisme dreiging in Frankrijk enkele jaren geleden (net als bij alle grote religieuze gebouwen met een bepaalde hoeveelheid bezoekers) allemaal betonnen “bloembakken” en paaltjes geplaatst. Gelukkig voelt het ondanks die aanpassingen nog altijd veilig.

Vanochtend rond 6.30 werd ik wakker en ben maar in gaan pakken. Het meeste had ik ingepakt kunnen laten omdat ik een 2e tas had gepakt die in mij auto achter kon blijven met hierin de meest noodzakelijke spullen voor onderweg en in Taizé maar die niet mee hoeven (extra ondergoed, T-shirt, hoeslaken, lakenzak). Dat heb ik gebruikt en daardoor dus de dingen die mee moeten ingepakt kunnen laten.

Vanochtend dus de laatste dingen ingepakt, dingen die niet mee hoeven naar de auto gebracht en naar het ochtendgebed gegaan. Ik ben 5 minuten eerder weg gegaan zodat ik nog even naar de wc kon voor vertrek en heb zelfs nog een broodje met chocola kunnen regelen voordat het officiele ontbijt begon.

Daarna snel naar de bus. De bussen hier zijn heel goed aangepast. Ze lijken in eerste instantie totaal rolstoelontoegankelijk maar als de chauffeur komt en de achterdeur open doet komt er uit 1 van de treden van de achteringang een ruime lift die me zo naar binnen kon laden. De bus bracht me naar Chalon Sur Saone, vanaf hier kon ik de trein pakken naar Dijon. Alleen moest ik hiervoor wel 2 sporen oversteken en de enige manier om dat te doen leek een tunnel met een trap. Geen lift te bekennen. Ben maar naar de informatiebalie gegaan en daar leiden ze me naar het juiste spoor, niet onder het spoor door maar gewoon dwars over de rails. Bij elke overgang sprak de man die me begeleide met iemand die aangaf wanneer we mochten oversteken. De trein zelf was goed aangepast. Kon er met een korte hellingbaan in en in de trein zelf was een mooie ruime plek voor mijn rolstoel. Zelf ben ik op de stoel er schuin naast gaan zitten. Na aankomst in Dijon werd ik uit de trein geholpen en daar moest ik ook weer op zo’n zelfde manier over de sporen heen voor ik bik de bus kwam. Bij de bus aangekomen was er een probleem. De bus had een kapotte lift. Uiteindelijk heb ik de rolstoel gedemonteerd en hebben de chauffeur en 2 andere pasagiers mijn rolstoel ingeladen. Dus dat was weer opgelost. De laatste busrit duurde ruim 2 uur, allemaal slingerweggetjes en een chauffeur die daar flink op aan het racen en remmen was. Werd er reisziek van. Gelukkig redelijk goed gegaan maar na aankomst duurde het nog een paar uur voor mijn maag eindelijk rustig werd. Maar voorlopig gelukkig geen bus meer voor mij!

De komende weken lekker rollen. Na aankomst even in het centrum van Avallon gekeken. Hier is een erg mooie maar zeer rolstoel ontoegankelijke kerk. Vorig jaar heb ik de trappen gelopen en heb mijn rolstoel buiten laten staan maar vandaag vond ik het voldoende om vanaf de deur te kijken. Ze hebben ook iets met kikkers in Avallon, overal in de stad zijn die te vinden, standbeeld, bordjes, plaatjes op de grond. Er zijn veel steden hier die dit soort dingen hebben. Leuk!

Ook ben ik naar touristen info geweest. Info gevraagd over de opening van overnachtingsmogelijkheden voor morgen ivm corona. Gelukkig zijn de opties die er zijn allemaal open. Verder heb ik een stempel in mijn nieuwe pelgrimspaspoort laten zetten. Ik heb inmiddels 2 volle paspoorten met heel veel stempels. Erg leuke herinneringen zijn die stempels aan alle avonturen van afgelopen jaren.

Inmiddels sta ik op de camping. Op hetzelfde plekje als waar ik vorig jaar aan het eind stond. Ik begin morgen dus letterlijk waar ik vorig jaar ben geëindigd.

ik zit dit nu te schrijven in een soort huiskamer van de camping. Hier in internet en stroom zodat ik alles even kan opladen. En het bespaart me weer geld want als ik hier oplaad kost het me geen stroom op de camping (daar heb ik trouwens ook geen kabels voor mee, veel te groot en te zwaar)! Ik blijf toch een zuinige Nederlander!

Zometeen vroeg slapen en morgen weer vroeg vertrekken. Word een lange dag. Ik zie er naar uit om echt te starten!!!

Groetjes ,

Rolstoelpelgrim

9 gedachten over “Aangekomen in Avallon, morgen begint het echt!”

 1. Nou je heb er al een heel avontuur op zitten voor je echt gaat beginnen. Maar goed nu een goede nachtrust( ik hoop dat je niet van de laatste busrit gaat dromen) en morgen er fris tegen aan. Succes Laura.

  Beantwoorden
  • Ik heb afgelopwn 2 jaar ook een goede juffrouw Frans gehad!
   Ik merk nu dat ik afgelopen jaar veel bij geleerd heb. Ik versta veel meer en kan dingen beter uitleggen. Al valt er nog een hoop te leren dus binnenkort kom ik weer op les!

   Beantwoorden

Plaats een reactie