10 september. Sommeval naar Flogny-la-chapelle

Sommeval naar Flogny la Chapelle
29km

Vanochtend rond 7.30 opgestaan in mijn huisje in Sommeval. Ik had een beetje onrustig geslapen omdat mijn lijf veel pijn deed. Na het opstaan, inpakken en en medicijnen ging dat gelukkig langzaam beter.

Het begin van mijn route gaf mijn rolstoel wat problemen. Dat komt omdat ik volledig opgeladen was en het eerste stuk ging voornamelijk naar beneden. Mijn rolstoel laad een klein beetje op als ik een heuvel af rol maar doordat hij al vol was kreeg ik de foutmelding overbelading en dan schakelen de wielen volledig uit. Erg irritant omdat ik dan ook de remkracht kwijt ben en op eigen kracht moet remmen wat erg zwaar is voor mijn schouders, gelukkig heb ik nog een extra rem op mijn voorwiel waardoor ik toch nog kan afremmen en niet op volle vaart de heuvel af rol. En na 3 kilometer was de accu leeg genoeg om gewoon de afdalingen te kunnen nemen zonder overbelading.

Vandaag ben ik behoorlijk veel van de route afgeweken. Alleen het laatste stukje kwam ik dezelfde plaatsnamen tegen als in het boekje. De route was weer erg leuk en afwisselend. Veel akkers maar af en toe ook koeien en andere dieren zoals ezels en paarden en eenngroep tamme ganzen die de weg op liepen. Wat betreft de koeien waren het voornamelijk echte franse koeien maar ben ook nog een weiland vol zwart witte hollandse koeien.

Ik ben door veel kleine dorpjes gekomen. Ik heb het gevoel alsof ik in sommige van die dorpjes van het begin tot het eind werd uitgeblaft door alle waakhonden. Soms echte grote enge waakhonden, soms schoothondjes die denken dat ze een grote enge waakhond zijn. Bijna elk huis heeft wel 1 of meer honden in de tuin lopen en die gaan af als een alarm als ik langs kom rollen.
Op en gegeven moment werd ik aangehouden door een fietser. Een wat oudere man op een volgepakte racefiets. Hij vroeg me in een mix van Frans en Engels waar ik naar toe ging en vertelde dat hij nu maar een rondje van 5 dagen door Frankrijk reed maar dat hij volgend jaar naar Santiago wilt gaan fietsen.

Net nadat die man weer was weggefiets kwam ik langs een plek met enorm veel bramen. Ik had nog een leeg bakje bij me van de lunch van gisteren en heb daar bramen in geplukt. Ik denk dat ik wel bijna een halve kilo (doosje had ongeveer inhoud van een liter en zat tot 3/4 vol) had geoogst en die heb ik in de loop van de middag opgegeten bij gebrek aan een betere lunch want een supermarkt ben ik vandaag niet tegen gekomen.

Het laatste deel van de route ging door het bos. Was daar heerlijk rustig. Ben alleen een hardloper tegen gekomen. Hij kwam vanuit het dorp waar ik nu slaap en vertelde me waar ik het gemeentehuis kon vinden. Verder was en nauwelijks verkeer door dat bos. Alleen de vogeltjes die ik af en toe hoorde, ook een specht maar helaas kon ik die wel horen maar niet zien.

Vandaag zo’n 35km gerold. Vanochtend begon ik slecht met veel pijnklachten maar toen ik eenmaal onderweg was ging het eigenlijk best goed en die 35km viel best mee en rolde ik vandaag best ontspannen.

Ik ben geëindigd in Flogny-la-Chapelle. Hier verblijf ik weer in een pelgrimsherberg. Ik had me ook deze keer niet van te voren aangemeld zoals eigenlijk hoort (dan moet ik bellen met Fransen die geen Engels spreken en dat is niet erg succesvol dus neem iedere dag gewoon de gok dat het goed gaat). Ze deden bij het gemeentehuis eerst een beetje moeilijk omdat ik me dus niet had aangemeld maar uiteindelijk ging het goed en wees iemand me de weg naar de herberg (nog 2km vanaf het gemeentehuis).
Het is een mooi huisje. 2 slaapkamers (1 met stapelbed en 1 met tweepersoonsbed), keukentje, huiskamer. Doet eigenlijk niet onder voor een gewoon huisje. Ik lig nu onder in het stapelbed en ga zo slapen. Morgen weer verder naar het zuiden.

Helaas weer geen Wifi dus nog geen fotos van vandaag en gisteren. Hopelijk morgen ergens onderweg bij bijvoorbeeld een grote supermarkt.

Groetjes,
Rolstoelpelgrim

Ps. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de nieuwsbrief doe dit dan op de homepage, dan krijg je direct te horen als ik een nieuw blog heb geplaatst.

5 gedachten over “10 september. Sommeval naar Flogny-la-chapelle”

 1. Dag Laura,
  ik hoop dat jij vandaag niet zo een druilregen hebt als wij hier in Utrecht. Maar een echte pelgrim laat zich noch wegspoelen noch wegrollen. En bij veel hemelwater denk je maar aan de doop van Bruno.

  Beantwoorden
 2. Was 4 verslagen achter. Ik zag veel bekende plaatsen voorbij kommen zoals het klooster van Seasanne, de stad Troyes en als laatste het dorpje Sommeval , waar je blijkbaar ook in je eentje overnacht hebt. (de deur kon in 2013 niet op slot)
  In die omgeving had ik in mei 2013 veel regen. Ik geniet van je verhalen en heb de indruk dat je elke dag flinke afstanden af legt. Ondanks de accu moet je blijkbaar ook je eigen armspierkracht gebruiken om omhoog te komen. Lijkt me behoorlijk zwaar. Ik wens je een mooie tocht verder.

  Beantwoorden
  • In Sommeval zit inmiddels een slot op de deur. Dat is wel erg fijn. Ik sliep er inderdaad alleen. Ik heb nog geen overnachting met pelgrims samen gehad, wel een paar overdag ontmoet. Maar mijn etappes zijn iets langer dan die van de gemiddelde wandelaar. Ik rol meestal tussen de 25 en 35km.
   Gelukkig is bij mij het weer steeds erg goed.

   Het rollen heuvel op is zeker zwaar. De motor helpt wel mee maar doet zeker niet alles. Zeker als het erg stijl word is het erg zwaar. Tot 6 graden kan ik nog redelijk tempo houden maar is het stijler rij ik vaak maar enkele kilometers per uur. Als het boven de 15 graden komt moet ik meestal achteruit rijden omdat ik anders naar achteren kiep.

   Beantwoorden

Plaats een reactie