Dag 1. Maastricht – Eijsden

Blog

Dag 1 vrijdag 7 september.

Vanochtend rond 9.00 ben ik met de trein vertrokken richting Maastricht. Daar had ik om 13.00 bij de Kathedraal een afspraak met de Deken John Dautzenberg, hem had ik vorig jaar gezien aan het eind van mijn reis en nu ben ik daar weer begonnen. Ik ontving van hem een stempel en de pelgrimszegen en ik ben naar de St. Servaas basiliek de de bijbehorende schatkamer geweest.

Rolstoelpelgrim voor Servaas kathedraal in Maastricht.
Servaas

Daarna ben ik op pad gegaan. Het was even een puzzel waar ik precies de stad uit moest komen om op de maasroute te komen en uiteindelijk ben ik ook iets anders gegaan dan de officiele route maar al voor ik Maastricht goed en wel uit was had ik toch de goede route te pakken.
Ik rolde via de west kant van de Maas over verschillend soorten wegen, drukke, langzame, verhard en onverhard. Maar alles was goed te doen. Er was veel te zien. Veel mooie natuur en mooie huizen.ook reed ik nog langs het kasteeltje van André Rieu.

Kasteeltje André Rieu

Ik heb ook een stuk over een onverhard dijkpad gerold, vandaar kon ik heel mooi de maas over kijken. Erg bijzonder vond ik de rotswanden met alle grotten en zelfs een oude grotwoning die inmiddels half vergaan is.

Dijkpad langs de Maas
Grotten
Grotwoning

Bij Ternaaien/Lanaye stak ik het Albert Kanaal over bij de sluis het verschil in hoogte is daar wel 14 meter. Ik had een vriendin die binnenvaartschipper is en ik ben wel eens met haar meevaren en toen zijn we ook door die sluis heen gegaan en het was leuk om de sluis nu ook van de andere kant te bekijken.
Bij Ternaye wilde ik de pont naar Eijsden pakken, maar ik had pech want de pont lag stil aan de overkant en mij werd verteld dat hij vandaag niet zou varen. En ik moest daarom 4 kilometer verder op via Ravel paden ( zo heet het fietsnetwerk in Belgie, zijn vaak fietspaden op oude spoorlijnen of door natuurgebieden) naar de volgende brug.

En ik heb dan ook zo’n 8 km extra moeten rollen. Al heeft me dat ook wel een mooi ritje opgeleverd waar ik nog heb kunnen kijken naar vele vogels. Vooral (grote Canadese)gansen waren er veel en er stak nog een pad het pad over. Ook heb ik nog een half valappeltje gegeten. Eerder vandaag had ik ook al een paar bramen gevonden dus ik heb weer lekker supervers fruit gegeten. Ook lagen er veel noten (walnoten en hazelnoten) maar dat is een beetje lastiger eten dus die heb ik laten liggen.

Uiteindelijk bij het adres van Vrienden op de fiets aangekomen. daar heb ik mijn couscous klaargemaakt en nu lig ik op bed dit stukje te schrijven en ga ik zo de route van morgen voorbereiden.

Dan ga ik echt naar het buitenland want dan rol ik naar Luik.

10 gedachten over “Dag 1. Maastricht – Eijsden”

 1. hallo Laura, wat leuk om weer van je te horen! Het avontuur gaat verder. Mooi blog hoor. Ik zie het gebeuren!
  En prachtige foto’s. Ik wens je alle goeds toe. Als ik in de kapel kom zal een kaarsje voor je aansteken. Groetjes, Thea van Helmond

  Beantwoorden
  • Zeker, zonde om te laten liggen. Waarom kopen als het er grats hangt!
   Vooral de bramen zijn erg goed. Er zijn er niet veel maar wat er is smaakt heerlijk.

   Beantwoorden

Plaats een reactie