Dag 13

Vanochtend vanuit Cluny vertrokken. Eerst naar de kerk gegaan in de 12e eeuwse Saint Marcel kerk. Ik merk dat mijn Frans afgelopen 2 weken echt vooruit is gegaan want bij de lezingen kan ik nu aardig volgen welk verhaal ze lezen en ook van de preek kan ik grote lijnen begrijpen. Na de viering vroeg ik de priester een stempel maar helaas had hij die niet maar hij adviseerde me naar het parochiehuis iets verderop te gaan. Dus dat heb ik gedaan. Onderweg haalde een vrouw me in die ook ik de kerk zat en ze toonde mij het parochiehuis en haalde daar een stempel voor me. Dus die is weer gezet.

Daarna ging ik richting het klooster van Cluny. In het centrum werd ik regelmatig aangesproken. Sommige mensen zagen mijn schelp (pelgrimsteken) of hadden me in de kerk en/of krant gezien. Snap nu een beetje hoe beroemde mensen zich voelen.

Bij het klooster zelf werd ik helaas niet binnen gelaten. Volgens de bewakers past mijn rolstoel niet in hun lift. Ik weet dat het wel past omdat ik er eerder al eens geweest ben maar ik kon ze niet overtuigen. Heb alleen het winkeltje gezien en de buitenkant van het klooster of wat er nog van over is. In de middeleeuwen was het klooster van Cluny enorm belangrijk en enorm groot. Overal in de stad staan nog restanten van bouwwerken die bij het oorspronkelijke klooster hoorden. Mooi om te zien.

Een ander ding waar Cluny bekend om is zijn de paarden. Er zit een zeer grote paarden stoeterij. Een jaar of 5 geleden had ik die al eens bezocht en nu alleen gepasseerd. Op deze stoeterij worden diverse bijzondere paarden gefokt en er worden wedstrijden en shows gehouden. Vandaag was er een dressuur wedstrijd waar ik nog even naar heb gekeken. Ooit heb ik ook paard gereden en ik blijf het altijd leuk vinden en de paarden onderweg krijgen altijd nog wat extra aandaxht van mij. Nu rij ik op mijn stalen ros!

Onderweg naar Taizé reed ik op een mooi fietspad, genaamd voies vertes. Vaak zijn dit fietspaden die lopen over oude spoortrajecten, zo ook deze. En dat was regelmatig goed te zien. Zo staat er zelfs nog een station, alleen het spoor is veranderd in fietspad.

Na zo’n 10km rollen heb ik een eerste uitzicht op Taizé.

Taizé is gebouwd op een heuvel. Nadat ik die bedwongen had heb ik eerst het kleine romaanse kerkje bezocht.

Daarna doorgerold naar de voor velen bekende klokkentoren van Taizé en daar heb ik me aangemeld. Ik kreeg mijn barak toegewezen (117B) en nadat ik mijn spullen daar had neergezet ben ik voor theetijd terug naar de toren gerold en heb thee met koek gekregen. Daarna een stempel gehaald in mijn pelgrimspaspoort en daarmee is de pelgrimage van dit jaar voltooid.

Komende dagen zal ik nog zo nu en dan iets schrijven. Mochten jullie vragen hebben stel ze gerust, hieronder of per email. Dan zal ik die komende dagen gaan beantwoorden.

Ik ga zo naar het avond gebed en daarna slapen. Ben erg moe van deze reis maar het was weer enorm mooi!

Groetjes ,

Rolstoelpelgrim

9 gedachten over “Dag 13”

 1. Laura, j’attendais ton commentaire avec impatience !
  C’est la fin de ton périple en fauteuil (pour cette année) mais tu sais que je vais te faire visiter Ars, en voiture cette fois ! Ce sera moins fatigant…
  Alors repose toi bien ce lundi et mardi en début d’apres midi je te retrouve à Taizé pour une visite à Ars.
  Bonne nuit !

  Beantwoorden
 2. Wauw volbracht! Wat heb ik genoten van je verhalen. Bedankt dat we mee mochten op je tocht. Hoe weet jij wat eetbaar is onderweg? Heb jij een boekje daar over, is het verteld of geleerd? Ik heb heel veel van mijn vader mee gekregen over de natuur maar ben benieuwd hoe jij dat weet. Goede nacht en tot gauw buurvrouw!

  Beantwoorden
  • Het meeste heb ik geleerd door veel te lezen (boeken en internet) over eetbare planten. Soms ook geleerd van anderen die graag uit de natuur eten. Steeds een extra plantje leren herkennen. En sommige planten (bramen, appels en peren) zijn sowieso al bekende planten/vruchten, en het voordeel is dat die hier veel in het wild groeien!
   Ik ben nog een week in Taizé en rij daarna weer rustig terug naar huis.

   Beantwoorden
 3. Laura van harte proficiat, het is je weer gelukt!! Heb genoten van je tocht in woorden en beelden. NU ff rusten en dan de trip van volgend jaar voorbereiden.. toch? 😉 😉
  Liefs Roosje

  Beantwoorden
  • Het is hier een mooie plek. Ik denk dat ik hier ook al zeker een keer of 7 of keer geweest ben. 9 jaar geleden voor het eerst. Ik denk dat komende jaren mijn pelgrimages sowieso op plekken zullen komen waar je ook hebt gewandeld op een van jou pelgrimages.

   Beantwoorden

Plaats een reactie