Dag 12, van zusters naar historische kloosterstad

Vanochtend om 7.15 ging mijn wekker. Ben gaan inpakken en om 8.00 naar het ontbijt bij de zusters gegaan. Heerlijk ontbijt met brood, fruit, jam en een grote kom thee uit een schaaltje van Taizé. Nog in mijn beste Frans met de zusters gesproken tijdens het ontbijt en ze gaven mij ook nog een lekker lunchpakketje mee.

Na het ontbijt ben ik nog even naar de kapel gegaan en daarna was het tijd om te vertrekken. Ik werd hartelijk uitgezwaaid! Zusters, mochten jullie dit lezen, nogmaals dank!

Na te zijn vertrokken volgde ik netjes de navigatie op mijn mobiel. Stond op fietsroutes dus dat zou goed moeten gaan. Ik rolde over een asfaltweg de berg op. Behoorlijk steil. Halverwege besloot ik achteruit de berg op te rollen omdat ik dan meer kracht kan zetten (denk aan een roeiboot) en niet achterover kiep. Zo rolde ik langzaam maar zeker omhoog. Heel langzaam veranderde de weg van een asfalt pad naar een onverhard pad. Alleen tractorsporen. Werd ook nog door een boer in tractor ingehaald die zich afvroeg of ik echt wel deze kant op moest, maar het was veruit de kortste route dus ik rolde door. Gelukkig inmiddels minder steil maar wel onverhard. Halverwege kwam ik op de top en werd ik beloond met een mooi uitzicht. Daarna alleen nog naar beneden. Dat ging goed en daar kwam ik zelfs weer op een verharde weg terecht. Daarna helaas weer een zeer steile helling. Moest ook weer achteruit en iedere paar meter rusten en drinken. Bovenaan gekomen stonden er al bewoners, die me aan hadden zien komen, op me te wachten en ze vulden mijn inmiddels lege fles opnieuw met water. Na een praatje rolde ik weer door. Dat moment had ik 5km gerold en het 1e set accus was haast leeg (nog maar 2 van de 5 lichtjes brande, normaal kan ik dan nog ongeveer 5km rollen). Nog 20km te gaan naar Cluny.

Na die rit omhoog was ik uitgeput en hongerig dus tijd om de lunch van de zusters op te eten. De banaan had ik halverwege de helling al opgegeten maar nu was het tijd voor brood en kaas.

Na de lunch rolde ik verder. Vanaf dat moment ging de weg grotendeels naar beneden en dat hield de rest van de route zo aan. Heel fijn! Ik werd al snel getrakteerd op druiven. Een in het wild groeiende druivenplant met vele druiventrossen met lekker zoete vruchten! Lekker!

Ik rolde verder door de weilanden. Vele Franse koeien en 1 weide met Nederlandse zwart wit koeien.

In een dorpje zag ik weer een washuisje, die was zo netjes dat het zo weer in gebruik kan worden genomen. Vaak zit er smerig water in maar hier was het netjes.

Diverse keren reed ik ook door piepkleine dorpjes die ondanks de kleine grootte toch een openbaar toilet hadden. Ideaal, moeten ze in Nederland ook doen.

Ik ben onderweg ook in een kerk geweest met een soort moderne schilderingen. Leek alsof het bijbelse verhalen waren in “moderne” kleding. Bijzonder.

Na nog enkele kilometers rollen kwam ik aan in Cluny. Hier even avondeten gehaald en daarna door naar de camping.

De tent staat weer en ik lig nu lekker op bed. de rolstoel is aan het laden in het toiletgebouw.

Morgen ga ik de stad bekijken en dan naar Taizé rollen. Dan is het alweer het eind van de pelgrimage voor dit jaar.

Groetjes

Rolstoelpelgrim

7 gedachten over “Dag 12, van zusters naar historische kloosterstad”

 1. Zo dat was hard werken voor je Laura….onverhard en berg op! Wat een lieve mensen overal en wat een prachtig uitzicht. Wat leuk die washuisjes overal. Tja openbaren toiletten kunnen we hier heel goed gebruiken maar helaas daar zullen nog wel enkele jaren over heen gaan denk ik. Jeetje alweer bijna een eind aan je verhalen wat gaat dat snel zeg. Maar morgen vast nog een prachtige dag voor de boeg. Geniet ervan!

  Beantwoorden
  • Dank je.
   Morgen is welliswaar mijn laatste reisdag maar ik blijf nog een week in Taizé en Yvonne (degene waar ik logeerde in Paray le Monial) die hierboven iets schrijft neemt me nog een dag me op rondreis door de omgeving om andere pelgrimsplekken te bezoeken.
   Dus er komen nog een aantal verhalen aan! Maar waarschijnlijk niet meer dagelijks.
   Leuk dat je me zo hebt gevolgd!

   Beantwoorden
 2. Quelle belle balade, Laura ! Bravo !
  Tu vas connaître la région mieux que moi !!!
  Tu m’expliqueras où est cette petite église aux tableaux modernes afin que j’aille la voir.
  Je te souhaite une nuit bien reposante et récupératrice afin que tu reprennes la route demain en pleine forme , pour Taizé !
  Et… à très bientôt pour quelques visites ensemble.
  Bye bye…
  Yvonne

  Beantwoorden
 3. God wat een prachtige reis maak jij. En dan al die steile heuvels achter uit nog wel. Wat kanjer ben jij. Ik geniet van al je belevenissen en je prachtige foto’s dank je wel mooi mens dat ik mag mee genieten.. Goede reis verder en geniet in Taize

  Beantwoorden

Plaats een reactie