Dag 14. Dagje klooster

Vandaag een dagje klooster. Even uitrusten van het rollen.

Aangezien ik denk dat hier een flink aantal mensen die dit lezen nooit in een klooster hebben overnacht dacht ik dat het wel interesant is als ik er iets over schrijf. Zelf kom ik al een aantal jaar regelmatig in kloosters. Wat me erg goed bevalt.

Ik heb hier een fijne kamer. In een klooster word dit meestal een cel genoemd. In de meeste kloosters, ook hier, is dit een niet al te grote kamer met een 1 persoons bed, een bureau, een kledingkast en een wasbakje met kraan. Sober maar eigenlijk alles wat nodig is. Douche en toilet op de gang. Natuurlijk hangt er in mijn kamer aan de muur een kruisje. In dit geval het kruis van San Damiano. Ik ben hier bij de zusters Clarissen en die komen van oorsprong uit Assisi in Italie en dit kruis komt uit Assisi uit de kerk van San Damiano waar st. Clara (juist, de oprichtster van de Clarissen) woonde.

Hoe een dag in een klooster er uit ziet is als volgt.
in de ochtend is om 6.30 uur begint de lezingendienst. Hierin worden de lezingen van de dag gelezen en vaak word er iets gezongen. toen ik de kerk binnen kwam was het nog donker (op een klein lichtje na), maar al snel kwam een zuster alles voorbereiden voor het gebed. Na nog een paar minuten volgden ook de rest van de zusters en begon de lezingendienst.

  

Dan is het tijd om in de eetzaal voor de gasten iets te ontbijten. In dit geval konden we zelf brood en beleg pakken en thee, koffie of chocolademelk er bij pakken.

Om 8.00 zijn de Lauden, het morgen gebed. Tijdens de gebedstijden worden voornamelijk psalmen gezongen dit gaat via een speciaal rooster wat wereldwijd hetzelde is, wat er allemaal word gebeden en gezongen staat in een psalter, getijdenboek of brevier. Het voordeel is dat ik daardoor met mijn zeer beperkte Frans toch kan volgen wat er is gezegd want met een app (getijdengebed) op de telefoon kan ik alle vertalingen lezen. Ook de lezingen zijn volgens een vast rooster en kon ik in het Nederlands meelezen.
Om 11.30 was er een eucharistieviering. Dan gaat er een priester voor en die leest de lezingen en doet de eucharistie. Tussendoor zijn er vaste en wisselende gezangen.
na de eucharistie is het tijd voor de lunch.
Daarna is er voor de gasten vrije tijd maar de zusters zelf zijn tussen de gebedstijden aan het werk. In het klooster hier maken ze hosties en volgens mij worden er ook aardewerk dingen gemaakt. In andere kloosters worden andere dingen gedaan, bier brouwen, boekbinden, iconenschilderen en soms word er buitenshuis gewerkt als verpleegkundige of op een school maar dat komt steeds minder vaak voor.
ik heb vandaag in die tijd even wat bijgeslapen.
Om 17.30 is er de vespers. Het avond gebed. Dan worden nog meer psalmen gezongen en gebeden gedaan.
Daarna is het weer etenstijd.
En dan word hier om 20.15 de dag afgesloten met de completen. De dagsluiting. En dan is het weer tijd om naar bed te gaan.
 

Morgen ochtend ben ik hier nog en dan rol ik naar het station waar ik een bus naar Nederland neem. Daarover later meer.

Tot een volgende keer!

Plaats een reactie