Einde van deze reis.

Gisternacht ben ik weer thuis gekomen.

vrijdag ochtend ben ik eerst nog naar de lezingendienst en het ochtendgebed in het klooster geweest. En daarna heb ik met de andere gasten ontbeten. De andere gasten spreken geen Nederlands of Engels en ik maar heel minimaal  Frans dus we comuniceren via google translate. Dat werkt best goed. Ik ben zelfs al uitgenodigd om op mijn route volgend jaar en Troyes (waar mijn route dan heen loopt) te komen logeren bij deze andere mensen. Dus die overnachtingsplek is al weer geregeld.
Na het ontbijt heb ik de laatste dingen ingepakt en om 11.00 heb ik afgerekend en ontving ik een stempel in mijn pelgrimspaspoort. Daarna was het tijd voor vertrek. Onderweg naar het station heb ik nog wat eten en drinken voor onderweg gekocht en daarna ben ik naar het station gegaan waar ik een uur te vroeg aan kwam.

Het is voor het eerst dat ik met mijn rolstoel een internationale buslijn neem. Ik had 3 dagen geleden gebeld met flixbus en daar werd me verteld dat het geen enkel probleem is om mijn rolstoel mee te nemen.
Maar dat bleek dat wel anders te zijn, daar vreesde ik eigenlijk al voor want ik heb al eerder gehad dat vervoerders lastig doen. Ik heb tenslotte niet zo’n erg kleine rolstoel maar als het nodig is kan ik hem wel klein maken door hem te demonteren dus het is dan niet veel groter dan een normale vouwstoel.
In eerste instantie werd ik geweigerd door de chauffeur maar na in mijn beste Frans te hebben gezegd dat ik er over had gebeld ging hij weer de bus in. En even later kwam hij me laten zien waar ik mijn rolstoel ik mocht laden. En hij hoefde niet eens uit elkaar gehaald maar stond er in zijn geheel met tassen en al in.
Met de bus ging ik van Reims naar Parijs en daarna van Parijs naar Den Haag. Helaas ging er geen rechtstreekse lijn naar Nederland maar zo kwam ik er gelukkig ook.

Onderweg heb ik vooral veel geslapen en af en toe met mijn Koerdische buurman aan de andere kant van het pad gesproken in gebroken Engels. Hij was voor het eerst in Frankrijk, Belgie en Nederland en wilde steeds weten langs wat voor plaatsen we kwamen en of dat dan een stad of een dorp is, en nam foto’s bij elke stop als bewijs dat hij in dat land was geweest. Hij was onderweg naar familie. Ook sprak ik nog een vrouw uit Vietnam die in Gent had gestudeerd (en op weg was naar haar afstudeer ceremonie) en nu in Parijs verder studeerde.

Onderweg stopte we in Gent en Rotterdam en reden daarna door naar Den Haag. Dat was het eindstation waar ik uitstapte rond middernacht. Daar werd ik door mijn ouders en zoon weer opgehaald.

Het is vreemd om na zo’n reis nu weer gewoon thuis te zijn en niet meer te hoeven plannen en te rollen. De komende dagen ga ik maar even flink uitrusten. Mijn armen hebben 400 km gerold in 13 dagen tijd.

Komende dagen zal ik ook foto’s gaan plaatsen bij de dagen dat ik geen wifi had en dus geen foto’s kon plaatsen ivm gebrek aan data.
Dan kunnen jullie eindelijk alle foto’s bekijken die bij de avonturen horen.

Zodra dit is gebeurt  stuur ik nog een nieuwsbrief uit. Mocht je nog niet voor de nieuwsbrief zijn ingeschreven doe dat dan hier (homepage).

En om af te sluiten heb ik hier nog een aantal cijfers over de laatste 13 dagen.

Langste dag afstands: 48 km (Hoei – Namen)
Steilste helling omhoog: 20%
Steilste daling: 22%
hoogste punt: 388 m
warmste temperatuur: 30 graden

Maastricht – Eijsden: 22.86 km
Eijsden – Luik: 28,65 km
Luik – Hoei: 43.63 km
Hoei – Namen: 48.00 km
Namen – Dinant: 32.97 km
Dinant – Givet: 33.05 km
Givet – Fumay: 31.90 km
Fumay – Rocroi: 24.59 km
Rocroi – Aubigny-les-Potes: 23.03 km
Aubigny-les-Potes – Lalobbe: 18.33 km
Lalobbe – Château-Porcien: 25,36m
Château-Porcien – Bazancourt: 28.05 km
Bazancourt – Reims: 33.74km
Reims klooster naar treinstation: 6km

Totaal: 400.16km in 13 dagen.
Gemiddeld: 30.78km per dag

Tot snel!

7 gedachten over “Einde van deze reis.”

  1. Bij iedere FlixBus die we tegen kwamen vroegen we ons af of je er in zat, maar zo te horen waren wij allang in Marne-La Vallee toen jij uit Parijs vertrok. Fijn dat alles goed is gegaan!

    Beantwoorden

Plaats een reactie