Dag 7. Givet naar Fumay

Vandaag ben ik a weer een week op pad.
Afgelopen nacht begon het met een beetje regen. Ik hoorde het zo op mijn tent druppelen terwijl ik wilde slapen.
Gelukkig was het niet zo heel erg en kreeg ik toen het ochtend was mijn tent nog redelijk droog mee. op de camping vond ik nog een appelboom met allemaal kleine maart smakelijke appeltjes, daar heb ik er een aantal van meegenomen voor onderweg, lekker.
Toen alles weer op mijn rolstoel was gebonden ben ik vertrokken.
 

De eerste stop was in Chooz. Daar ben ik bij het gemeentehuis langs geweest voor een stempel.
De bordjes van de Voies Vertes zijn goed te volgen, al moet ik er wel weer even aan wennen.
 
De dag begon vooral erg mistig, de heuvels/bergen waren soms haast niet zichtbaar. Af en toe vielen een paar spetters maar gelukkig viel het reuze mee. de mist maakte het wel heel erg mooi, weer heel anders dan met een helder blauwe lucht zoals ik tot nu toe het meeste heb gehad.

zoek de vis, wie goed kijkt kan ze vinden

   
De route van vandaag was het erg mooi. Alleen de rivier, de bomen, de wind en de stilte. zulke stilte ken ik in Nederland niet. Alleen in de verte soms een auto (en niet eens elke 5 minuten of zo maar enkele keren in een uur) en een enkele fietser of wandelaar die me passeert of tegemoet rijd. ook zie ik af en toe een visser aan de overkant, meestal zijn het vissers met alles er op en er aan, tentje, ligbed en 3 hengels, maar soms juist ook het tegenovergestelde en zien de vissers er uit alsof ze in hun lunchpauze even vissen, met gewone kleding en alleen een klein hengeltje en verder niets.
Verder hoorde ik nog een wildzwijn (ik zag hem niet maar het klonk als een soort varken, dus ik ga er maar van uit dat het een wild zwijn is. Af en toe hoor ik een kettingzaag. Aan de overkant van het water (als daar een weg te zien is, want soms was er niets dan bos aan de overkant) rijd ook af en toe een vrachtwagen met bomen.

     
De Maas is hier op sommige delen bijna een snel stromende rivier, zeer ondiep. Ook is het redelijk helder. Ik kan vissen zien zwemmen. Sommige zijn best groot (40 a 50cm?). Later las ik op een bord dat hier zalm zit.
Verder zag ik vandaag nog een kleine waterval.

 
 
 
Verder zie ik al sinds België regelmatig heel veel hop, soms een klein plantje, maar soms overwoekerd de hop hele bomen en struiken.

Overal langs de weg in tuinen stonden appelbomen die hun appels lieten vallen zonder dat ze werden geoogst. Vind ik best zonde van al die lekkere appels. Als ik die zie liggen krijg ik al zin om appelmoes te maken en een jaarvoorraad op te slaan en weg te geven. Maar helaas kan ik die appeltjes nu niet meenemen en laat ik ze maar voor wat het is. Vanochtend op de camping heb ik nog wel een appeltje van de boom naast mijn tent gegeten.

 

Ik reed het grotste deel van de dag weer langs de Maas maar boten heb ik vrijwel niet gezien. 1 klein pleziervaart bootje. Wel waren er steeds sluizen.


In Haybes kreeg ik een stempel bij de touristeninformatie. Ook ging ik daar nog even naar de bakker voor wat brood voor mijn avondeten.

Net voor Fumay is de Maas heel erg stil en spiegelglad, je kan de bergen zien reflecteren in het water.

In Fumay heb ik een stempel gehad in de kerk, dat was bijzonder want normaal zou deze kerk gesloten zijn maar er was een bijzondere situatie. Er was een raam gebroken en er waren duiven in de kerk gekomen en die hadden alles onder gepoept. Er waren nu een aantal vrouwen met mondkapjes op aan het poetsen om alle viezigheid weer weg te krijgen want het zat werkelijk overal.een van deze vrouwen nam me mee naar een naastgelegen pand waar de administatie van de kerk werd gedaan. Daar lag de stempel. en die werd in mijn paspoort gezet.

Na de kerk ben ik doorgerold naar de camping. Hier kreeg ik een plekje toegewezen naast 4 Nederlanders met 3 honden. Ik mag mijn rolstoel opladen in de voortent van 1 van hen en ik werd uitgenodigd om wat te komen drinken. Dat resulteerde in een erg gezellige avond.
1 van hen had een niet werkende thermoskan (zoals ze zelf zeiden werd hij nog warmer van buiten dan van binnen) en die werd me aangeboden om vannacht als kruik te gebruiken. Dus ik lig nu lekker warm in mijn slaapzak met een kruik. Hopelijk blijf ik dan vannacht een beetje warm.
 

Aangezien hier op de camping geen wifi is zullen jullie nog even moeten wachten op nieuwe foto’s (inmiddels zien jullie dat het is bijgewerkt).

Ik ga morgen halverwege de dag de Maas verlaten en wandel dan van Revin (aan de Maas) naar Rocroi (begin van de Via Campaniensis).

Tot morgen!

Plaats een reactie