Reisdag 4, naar de kerk

Na vroeg te zijn wakker geworden op de camping in Evaux-les-Bains heb ik rustig aan gedaan. Ik wilde deze zondag naar de kerk en had gezien dat de katholieke kerk om 11 uur een mis had. Ik wilde iets vroeger weg zodat ik nog even wat kon rond kijken. Zoals je misschien al aan de plaatsnaam ziet zijn er hier geneeskrachtige bronnen. Al in de Romeinse tijd werd hier gebaad in het warme water (60°Celcius las ik) en ook nu is er nog een modern kuuroord. Er zijn nog resten (niet veel) van de Romeinse baden terug gevonden, dat heb ik bekeken.

Toen was het tijd voor de viering.  Ik was te vroeg (10.30) maar dat was juist goed. Het bleek dat het een feestdag was van “onze lieve vrouw van Evaux”. Dit werd gevierd door een processie. Vooraan het beeld, getild door 6 mannen, dan de priester en de rest liep (rolde) er achteraan door het dorp. Onderweg werd enkele keren gestopt en dan  vertelde de priester iets, wat hij zei weet ik niet want mijn Frans is helaas te slecht. Verder werd er gezongen, enkele liederen kende ik in het Nederlands (voor de kenners, volgens mij waren het liederen van de Emanuel gemeenschap).
Aansluitend was de mis, en hoewel mijn Frans niet goed is kon ik dat wel volgen (op de preek na) want ik had een Nederlandse en Franse missaal (misboek waarin alles wat er word gezegd in staat) op m’n mobiel.

Het was ook een mooie kerk, door de eeuwen heen zijn er steeds dingen aangepast en die verschillende stijlen zijn goed te zien.

Daarna verder gereden. Ik reed door erg mooie gebieden, het werd steeds rotsiger en er waren mooie rivieren. Er stonden vandaag veel mooie koeien met hoorns in de wei, leuk!

Nu sta ik op de camping in Rocamadour. M’n auto heb ik een veilig plekje voor geregeld dus dat is heel fijn.
Ik maak me al wel een paar dagen druk over hoe ik het moet oplossen qua vervoer van Rocamadour naar m’n beginpunt. Het openbaar vervoer is tussen Rocamadour en Le-Puy-en-Velay nogal omslachtig. Minimaal 4 overstappen.
Ik had op facebook een paar dagen geleden op een pagina voor Nederlanders in Frankrijk een oproep gedaan of iemand kon helpen, maar helaas bleef het stil. Tot vanavond, toen kreeg ik een berichtje. Morgen ochtend word ik 11.00 opgehaals en dan brengt iemand me met de auto naar Le-Puy-en-Velay! Zo’n opluchting is dat! Weer een probleem dat opgelost is!

Morgen dus nog 1 reisdag en dan ga ik overmorgen echt beginnen! Ik zie er naar uit te gaan rollen!

Groetjes,
Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handRolstoelpelgrim

11 gedachten over “Reisdag 4, naar de kerk”

  • Zeker. Altijd bijzonder om dit soort dingen mee te maken.
   En die lift is echt een enorme opluchting. Ik zag erg op tegen de reis met openbaar vervoer met m’n rolstoel en bagage.

   Beantwoorden
  • Dank je, le puy is zeker mooi. Al heb ik wel besloten niet nogmaals omhoog naar de kathedraal te gaan rollen, te steil en dat heb ik vorig jaar al wel gedaan.

   Beantwoorden
 1. Een mooie processie gevold door een viering, een mooie rit verder ,een goede veilige parkeerplaats voor je auto en een geweldige lift naar je startplaats ( zon 250 km!) Ik denk dat je veel geluk hebt !!! Waw fijn dit te lezen, ik wens je veel succes met het rollen morgen!

  Beantwoorden
 2. Dat is mooi om de processie van zo dichtbij te zien. En weer heb je hulp gekregen! Het komt echt altijd goed bij jou! Jij kan er rustig op vertrouwen dat het het altijd wel goed komt. Zo bijzonder….telkens weer! Geniet van je lift en de mooie dag!

  Beantwoorden
 3. Hoi Laura, fijn te lezen dat je weer aan de grote Pelgrimstocht bezig bent. Je bent goed bezig en krijgt ook hulp om mee te mogen rijden.
  Dat verdien je. Ik wens je veel voldoening met het vervolg van deze tocht.
  Liefs, Agatha

  Beantwoorden

Plaats een reactie