Terugreis dag 4

Dit blog schreef ik gisteravond, maar omdat ik stond op een camping op een mooi afgelegen gebied in de Ardennen had ik geen internet. Daarom plaats ik dit nu pas.


De hele nacht heeft het geregend, gelukkig is alles in de tent droog gebleven. Ook vanochtend regende het nog flink maar tussen 2 wolkbreuken door is het me gelukt alles droog in de auto te krijgen , alleen de tent is flink nat. Die stopte ik in een waterdichte zak, deze keer om te zorgen dat de natte tent niet alle andere spullen nat maakt.

Nadat alles was ingepakt reed ik naar het dorpje Domrémy, de plaats waar Jeanne d’Arc werd geboren en opgroeide. Ik heb daar (in de regen) even rondgekeken en haar geboortehuis even van buiten bekeken (een aantal jaar geleden was ik er al eens binnen geweest). In het kleine kerkje waar Jeanne was gedoopt vond ik vooral de glas in lood ramen die haar verhaal vertellen erg mooi.

Daarna reed ik een stukje verder en bezocht de basiliek van Domrémy.
Een erg mooie maar zeer rolstoel ontoegankelijke basiliek.
Toen ik de trappen had bedwongen heb ik een tijdje gezeten en wat gezongen. In de tijd dat ik er was heb ik niemand anders gezien.
Daarna weer de trappen af en ben ik verder gereden.

Onderweg genoten van het landschap. Het werd in de loop van de dag ook droger, al vielen er af en toe wat druppels. Onderweg een aantal ruststops gehad. Meestal parkeerplekjes aan de weg en een supermarkt waar ik nog even wat eten haalde.

Na heel wat uren rijden verliet ik eind van de middag Frankrijk en reed een heel klein stukje (hooguit een kwartier) door Luxemburg en nu ben in ik de Belgische ardennen.

Morgen in  de middag  zal ik in Düsseldorf aankomen. Zaterdag naar de beurs. Even nog als aanvulling op het vorige blog. Ik ga kijken op de beurs wat er allemaal bestaat en wat geschikt is maar ik ga niets kopen.
Zelf kopen is voor mij geen optie, hulpmiddelen zoals rolstoelen zijn enorm duur maar in Nederland kan je bij de gemeente een hulpmiddel aanvragen. Als er een goede reden is om een bepaald hulpmiddel te gaan gebruiken zijn er vaak opties dat zij (of de zorgverzekeraar) het betalen (al is het soms wel een hoop werk om ze te overtuigen dat het werkelijk nodig is).
Ik krijg het hulpmiddel dan meestal in bruikleen. Ook mijn huidige rolstoel is eigenlijk niet echt van mij maar van de gemeente. Ook voor reparaties is de gemeente dan verantwoordelijk. Ik heb er zelf dus geen kosten aan (alleen een kleine maandelijkse bijdrage, maar dat gaat om iets minder dan 20 euro, en aangezien een goede rolstoel met e-motion wielen in de duizenden loopt valt dat reuze mee). Wat dat betreft is het in Nederland goed geregeld, zeker als ik dit vergelijk meer veel andere landen zoals Frankrijk waar men 600 euro krijgt van de regering en dan verder zelf moet betalen. Ik denk dat dat ook de reden is dat ik weinig Franse gehandicapten op straat zie.

Nu ga ik snel slapen,  morgen weer een nieuwe dag.

Groetjes,
Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handRolstoelpelgrim 

5 gedachten over “Terugreis dag 4”

 1. Dat zijn weer mooie kerken die je bezocht heb. Ja het is bij ons goed geregeld al moet je er soms wel een lange adem voor hebben om te krijgen wat je wil. Je doorkruist op deze manier wel veel landen. Hoop dat je een beetje droog weer hebt het is hier veel buien. fijne dag,

  Beantwoorden
 2. Ja in Nederland is het zeer goed op gebied van hulpmiddelen , wij ( in België ) krijgen indien ze het nodig achten een basis prijs ( 2200€ ) voor een rolstoel de rest is optie zelfbetalend en je mag voor een degelijke stoel minimum op het dubbele rekenen alle ander optie zoals die wielen bijna zelf te betalen alhoewel het er een beetje van af hangt wat je al kreeg en wat niet maar steeds met een groot zelf deel te betalen , maar goed het zij zo en we kunnen er niets aan veranderen !Geniet maar veel van onze ( mooie ) Ardennen van wat je morgen” te zien “en niet” te koop” zal voorgeschoteld worden we horen het vast wel ? ( graag !)

  Beantwoorden
 3. Leuk dat je in Domrémy bent geweest. Ik heb dat jaren geleden bezocht toen ik een zomercursus deed in Nancy. En het ligt ook op de Maasroute die nog steeds op mijn bucketlist staat
  Frankrijk is nu dus weer verleden tijd voor je!

  Beantwoorden
 4. Hay Laura, sorry dat ik zo laat reageer op je mooie reis, maar het kei druk 😉
  Ik weet niet of ze jou ook kunnen helpen, maar ik ben via, via in Eindhoven terecht gekomen voor de revisie van de fiets accu van mijn echtgenote, toen vertelde ze mij dat ze “bijna” alles konden reviseren…. dit is misschien “an other koek” 😉 maar ’t valt te proberen hé, voor een kwartje weet je alles 😉 https://www.batterypointmaatwerk.nl/ Kanaaldijk Noord 59 Eindhoven 040 246 8505 mail.: info@batterypoint.nl
  Heel vriendelijk en behulpzaam 🙂
  Je hebt weeral een fijne tocht gemaakt en genoten en dat is geweldig, ’t ga je goed, knuffel van mij xxx

  Beantwoorden

Plaats een reactie