Minder dan 2 maanden te gaan!

Wat gaat de tijd snel, zeker omdat ik dit jaar al in het voorjaar op pelgrimstocht ga. Meestal zit er ongeveer een jaar tussen de etappes, maar nu maar zo’n 7 maanden. En op dit moment nog minder dan 2 maanden te gaan. om precies te zijn zo’n 50 a 55 dagen te gaan (mijn precieze vertrek datum staat nog niet vast, de tijd die ik vrij heb gepland is tussen Pasen en Pinksteren).

Ik ben daarom inmiddels serieus met de voorbereiding bezig. Route boekje bekeken, al kijk ik dan nooit te uitgebreid, ik zie uiteindelijk wel waar ik kom en ik volg het boekje langs oude wegen (een fietsroute) dus ik hoef er niet te veel voor te plannen. wat ook makkelijk is dat het boekje in het Nederlands is, afgelopen jaren had ik Franse boekjes en dat was toch wel een uitdaging.
Campings en andere slaapplekken zijn er genoeg langs de route. Slaapplekken boeken doe ik sowieso niet en als er niet genoeg campings zijn zal ik wel andere slaapplekken vinden zoals afgelopen jaren ook steeds lukte.

Qua bergen zal het iets minder zwaar worden dan vorig jaar, al zijn er nog genoeg bergen die een uitdaging zullen vormen. Op facebook en instagram heb ik afgelopen tijd teruggeblikt op 2017 en 2018 en dat was interessant om terug te lezen. 2017 rolde ik van Den Bosch naar Maastricht en zag ik al op tegen de heuvels van Zuid Limburg. toen was ik al helemaal onder de indruk van die eerste heuvels. 2018 ging ik van Maastricht naar Reims, eerst langs de Maas, allemaal vrijwel vlak. en daarna door de Ardennen heen, dit waren mijn eerste flinke hellingen. Maar de jaren daarna heb ik nog veel meer bergen gehad en vorig jaar het Centraal Massief wat voor mij echt een hoogtepunt was, letterlijk en figuurlijk. Wie alle voorgaande reizen wilt teruglezen, dat kan als je naar de homepage (of het menu) gaat en dan vanaf daar klikt op het jaar dat je wilt teruglezen.


Dit jaar ga ik in een heel andere tijd van het jaar. Vanaf begin / half april, dus ik kan ook andere weer omstandigheden verwachten dan augustus / september. Het is (gemiddeld genomen) wat kouder dan ik gewend ben dus ik moet iets warmere kleding mee en vooral meer laagjes dragen zodat ik elke weer aan kan. Vooral in de nacht is het in die periode nog een stuk kouder. Gelukkig heb ik een goede slaapzak. Wat ook anders zal zijn is dat normaal als ik in augustus vertrek en het nog flink heet is het steeds kouder word naarmate September verder verstrijkt. Deze keer vertrek ik in april en word het juist steeds warmer. Ook las ik dat ik meer regen kan verwachten, hiermee moet ik goed rekening houden want natte rubber hoepels en mijn lederen rolstoelhandschoenen worden enorm glibberig als ze nat worden. Ik neem nu daarom ook andere handschoenen mee die meer grip houden op de wielen. Maar uiteindelijk is niets zo veranderlijk als het weer, dus ik zorg dat ik op alles voorbereid ben terwijl ik toch zo licht mogelijk in pak


Gedeeltelijk ben ik nu ook al spullen bij elkaar aan het zoeken (vooral die dingen die ik absoluut niet mag vergeten en in de tussentijd niet thuis gebruik).
Ook heb ik enkele kleine dingen gekocht die versleten waren of die ik afgelopen jaren miste maar waarvan ik het bestaan niet wist.

Zo heb ik nieuwe vlaggenstokjes gekocht, degene die ik afgelopen jaren heb gebruikt waren vorig jaar en het jaar ervoor geknakt en hoewel ik ze had gerepareerd met ductape was het toch tijd om ze te vervangen. En mijn elastieken waarmee ik altijd mijn bagage vast zet waren helemaal uitgelubberd dus heb nieuwe gekocht. deze keer niet met (scherpe) haken die snel mijn tas beschadigen (hierdoor zitten er enkele gaatjes in mijn waterdichte zak waar ik mijn tent in vervoer), nu heb ik een nieuwe tent (zie vorig blog), en ik wil niet nogmaals dat er gaatjes geprikt worden in die zak en misschien ook mijn tent kapot/lek gaat, en nu vond ik elastieken met karabijnhaken, dus nu kan ik de bagage veilig vastbinden!

Verder ontdekte ik afgelopen jaar dat veel dorpen een stroompunt hebben met camping stopcontact (zo’n blauw CEE stekker), is eigenlijk voor de markt, maar ik zou er in geval van nood ook extra kunnen laden als ik zo’n stroom aansluiting zou hebben. en ook op camperplaatsen zou ik dan kunnen laden en evt kunnen kamperen. Ik heb al vaker overwogen zo’n snoer mee te nemen maar ik vond overal alleen enorm grote snoeren (de kortste waren een stekker, kabel van 30cm en dan een stopcontact). Maar afgelopen pelgrimstocht hadden ze op 1 camping een heel compacte stekker adapter, zonder snoer er tussen, gewoon een klein dingetje van 10cm lang en niet veel breder dan een stekker.

Naast dit soort praktische voorbereiding was ik ook nog bezig met de website. Wat kleine aanpassingen en dingen om de website weer up to date te maken. Het meeste werk was plaatsen van alles is 3 talen. Eindelijk staat mijn reis van vorig jaar ook volledig vertaald in Engels en Frans. Helaas zijn beide wel automatisch vertaald omdat ik geen tijd en energie had om Engels volledig zelf te vertalen en mijn Frans is sowieso niet goed genoeg om te vertalen. Ik hoop dat de vertaling goed is gegaan, mochten jullie vreemde vertaalfouten tegen komen dan hoor ik het graag.

Toen ik afgelopen jaar in Rocamadour was ontmoette ik een Nederlander die foto’s van mij had genomen. Het zijn echt heel mooie foto’s geworden, ben ik enorm blij mee. Vooral omdat ik heel weinig foto’s heb waarbij ik in actie te zien ben. Fotograaf, Alsnog bedankt!

Ik had jullie die foto’s nog beloofd. Ik heb ze al enige tijd geleden binnen gekregen maar ik vergat ze steeds te plaatsen.
Dus bij deze een aantal foto’s uit die collectie.
(Nog een detail, het lijkt op die foto’s alsof ik de berg af rol, maar dat is niet het geval. Dit is de situatie waarbij ik achteruit de berg op probeer te komen omdat het te steil is, dit was een enorm zware klim).

Nu ik dit schrijf is het carnaval en woensdag is het aswoensdag, het begin van de veertigdagen / vastentijd. Dit is van oudsher de tijd van voorbereiding op Pasen. Voor mij dit jaar dus dubbele voorbereiding, op Pasen en vrijwel direct daarna mijn pelgrimstocht.
Voordat ik vertrek zal ik sowieso nog een blog schrijven.

Groetjes,
Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handRolstoelpelgrim

12 gedachten over “Minder dan 2 maanden te gaan!”

 1. Ha fijn, wij mogen binnen niet al te lange tijd weer genieten van jouw belevenissen en verhalen! Geen idee of ik het al eens heb laten weten, maar Langs Oude Wegen heb ik in 2015 gefietst met 4 tassen aan de fiets en…. veel te veel spullen mee, denk dan aan gereedschap. Achteraf bleek dat twee inbussleutels, om 1x de ketting te spannen en een fietspomp, om 1x de banden op druk te zetten voldoende was geweest….
  Een gevleugelde uitdrukking inmiddels…. alles wat je thuis laat is meegenomen, qua gewicht! Vanaf Rocamadour herinner ik mij ook alleen maar mooie omgevingen. Maar wat wil je, elke dag weer een andee omgevingen en indrukken! Die CEE stekker is trouwens ideaal. Je kan er 1 europese stekker in steken, maar die kan natuurlijk ook vast zitten aan een contactdoos met meerdere mogelijkheden om stekkers in te steken. Maar ou wel rekening met het wattage. Sommige campings hebben 4 ampere andere weer 6 ampere…!
  Zou fijn zijn als je beide accu’s tegelijk kan laden, dan hoef je de wekker niet te zetten!

  Beantwoorden
  • Wat leuk dat je ook die route hebt gereden!
   Ook mijn ervaring is hoe minder er mee gaat hoe fijner. Ik neem ook door de jaren steeds minder mee. Al heb ik toch wel een flinke gereedschapstas. Mijn rolstoel heeft zowel Europese als Amerikaanse inbus (heel irritant) dus moet ik dubbele sets mee. Ook ducttape, tierips, zakmes, en bandenplakset/fietspomp. Moeten mee.
   Mijn grootste deel qua bagage zijn spullen die ik niet achter kan laten, allemaal voor m’n gezondheid en de rolstoel. Zoals medicatie en de reserve accu’s en de enorme oplader.
   Helaas kan ik alleen de accu’s laden als die in mn wiel zitten. Er bestaat voor deze rolstoel geen losse lader dus als alles leeg is zal de wekker midden in de nacht moeten blijven gaan. Stroom heb ik ook alleen nodig voor mijn rolstoel (en evt mijn dompelaar als ik warm water/thee/couscous wil, maar dat is in 5 minuten gebeurd) want met behulp van een zonnepaneel en 2 a 3 powerbanks kan ik zorgen dat mobiel, tablet (voor het maken van de blogs) en camera van stroom worden voorzien. Zelfs als ik zoals vorig jaar de hele dag naar het westen rij krijg ik daarmee voldoende stroom. En komende tocht rij ik weer voornamelijk naar het zuiden.

   Beantwoorden
 2. Dag laura

  Ik ben weeral blij iets van je te horen al ben je nog niet opweg naar je volgend advontuur !
  De voorbereiding is van groot belang en kan je de zaken waar je minder tevreden mee was vorig jaar nu beter proberen te doen of ” nog” beter voorbereid te zijn , zoals die stekker , ook zou je misschien ook een reserve stok voor je tent kunnen meenemen , neemt niet veel plaats of gewicht in maar kan je veel problemen besparen onderweg t is maar een ideetje eventueel gebruik je hem als een vlaggestok op je rolstoel ?
  Ik kijk er al weer naar uit je verhalen te lezen van onderweg , ik wens je nu al alle succes toe !
  Gr Patrick

  Beantwoorden
  • Ik heb gelukkig een nieuwe tent (gekregen voor m’n verjaardag), dus hoef minder bang te zijn dat er weer een tentstok breekt. ook zit hier weer een reparatiesetje bij voor het geval het mis gaat (ik hoop dat ik weer jaren probleemloos kan kamperen, maar het is toch een fijne gedachte).

   Door de jaren heen probeer ik steeds te verbeteren, en behalve aanpassen aan omgeving en vervangen van versleten spullen is mijn bepakking inmiddels denk ik wel goed geregeld. licht, compact en praktisch.

   nog even geduld en dan komt er weer een dagelijks blog!

   Beantwoorden
 3. Hoi Laura, veel plezier met je voorbereidingen! Door je blogs te lezen is het net of ik je ken!Zelf ga ik 29 maart weer verder metWanda mijn camino-maatje. Wij beginnen waar we in 2019 ge-eindigd zijn: Logrogno en hopen ruim 300 km te gaan lopen. Mijn blog schrijf ik pas na thuiskomst, dus vanaf 18 april. Als je me wilt volgen: Lysan op weg naar Santiago
  Lieve groeten, Lysan

  Beantwoorden
  • Wat leuk dat je ook gaat wandelen. We zijn dan ongeveer in dezelfde periode weg.al vertrek ik ietsjes later. Ik ga zeker naar je blog kijken. Goede reis alvast!

   Wat je zegt over elkaar kennen, dat gevoel ken ik, heb ik met vele trouwe volgers hier ook. Sommige ken ik echt maar velen alleen online.

   Beantwoorden
 4. ja de tijd gaat nu hard voor je het weet ben je weer onderweg. Daar staan wij ook niet echt bij stil dat je nu ook andere kleding nodig hebt, maar wel logisch het is een heel ander jaargetij. Nou kijk er nu alweer naar uit om je verhalen te horen. Je zal ook wel geen fruit meer vinden onder weg rond die tijd natuurlijk. Ook dat is weer anders.

  Beantwoorden
  • Het is zeker een andere tijd. Vorig jaar rolde ik door het centraal massief en daar stonden steeds borden dat je tot 1 mei verplicht sneeuwkettingen bij je moet hebben en winterbanden.
   Ik las al over mensen die half april nog wat sneeuw hebben gehad in het gebied waar ik doorheen ga. Ik hoop dat dit niet het geval is, maar ik lees ook mensen die in die periode juist erg warm weer hadden. Het is dus voorbereiden op alles. Gelukkig is mijn slaapzak geschikt tot -6°c en heb ik sowieso altijd al regenkleding en lang wollen ondergoed bij me. Dus het is gewoon werken met laagjes als het koud is.

   Over het fruit had ik ook pas gedacht, dat is wel erg jammer. Ik zal dit wel missen. Maar misschien vind ik nog wel andere eetbare dingen zoals eetbare bloemen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie