Oud en Nieuw

de laatste dag van het jaar ik hoop dat jullie mooie kerstdagen hebben gehad.

Zo aan het eind van het jaar wil ik even terug blikken op 2020.

begin 2020, januari, dacht ik nog dat ik in mei of juni zou gaan pelgrimeren in Frankrijk en daarvoor in april nog 3 dagen in Friesland zou pelgrimeren met stichting “Vasten Actie”.
Maar zoals bij iedereen liep ook bij mij dingen dit jaar anders dan gepland. Al in maart bleek dat de pelgrimstocht van ‘Vasten Actie’ niet door kon gaan door Covid-19 en die word verplaatst naar september.
In maart had ik toch ook niet mee gekund met de pelgrimstocht want ik ben zelf erg ziek geweest in die periode, achteraf gezien denk ik toch Corona, ik had alle klachten maar omdat er in die periode niet getest werd weet ik het niet helemaal zeker. wel weet ik dat ik nog altijd niet helemaal de oude ben en nog steeds wat sneller benauwd ben dan voor maart. 

In mei en juni naar Frankrijk gaan voor mijn pelgrimage was ook geen optie met de situatie van toen. en juli en Augustus wilde ik zelf niet pelgrimeren omdat het dan veel te heet is in Frankrijk. Maar wel ben ik nog op vakantie geweest met mijn zoon en hebben door Frankrijk een rondreis gemaakt.
Uiteindelijk besloot ‘vasten actie’ de pelgrimstocht in September af te blazen.
en omdat september de situatie nog wel zo goed was dat het mogelijk was om naar Frankrijk te gaan besloot ik eind augustus toch mijn plannen door te zetten zodat ik September toch kon gaan pelgrimeren. Ik had het geluk dat de omgeving van de Morvan op dat moment niet veel Covid gevallen waren en dat er sowieso weinig mensen wonen waardoor afstand houden een stuk makkelijker was. Vaak reed ik uren alleen door het bos, heerlijk vind ik dat. genieten van de stilte en alleen maar wat vogels en beesten op de achtergrond en af en toe het geluid van houthakkers ergens ver weg.

Ik ben erg blij dat ik toch ben gaan pelgrimeren. Het was een heel bijzondere pelgrimstocht. Door de Covid-19 kwam ik wel af en toe in lastige situaties zoals dichte campings en pelgrimsherbergen, maar juist die lastige situaties hebben deze reis de mooiste herinneringen en ontmoetingen opgeleverd. 
De hoogtepunten van deze pelgrimstocht zijn sowieso vrijwel allemaal gevolgen van de lastige dingen. om er een paar op te noemen:

Na terugkomst in Nederland ben ik bezig geweest met de website die nu voor een groot deel in NederlandsEngels en Frans te lezen is.
en afgelopen week heb ik de pagina met reviews ge-update , nu is het overzichtelijker en alle nieuwe dingen die ik onderweg gebruik staan er op, en komende tijd zal ik de reviews nog verder uitbreiden met afbeeldingen en extra info.
 
Voor mij is 2020, ondanks alles toch nog een goed jaar geweest waarin ik een mooie reis heb mogen maken.

kerk Brassy met rolstoel voor deur
onderweg, bos Brassy naar Planchez
caravan
groene sprinkhaan op weg larochemillau naar Issy l’Éveque
Bisschop en priesters bij parochiehuis Gueugnon
witte kamer in bisschoppelijk paleis autun
trap bisschoppelijk paleis
gueugnon-Parray weg net voorbij de camping
gueugnon Paray - kleine weg waar ik journalist ontmoette
DSC02922
Brood met konijnen oortjes!
DSC03119
DSC03146
DSC03169
Kerk st cecile 3
DSC03158
20200919_090527
20200921_111806

Vorige
Volgende

Langzaam ben ik ook gestart met voorbereiding voor volgend jaar, het is de bedoeling in het voorjaar weer verder te gaan (mei, juni) maar de tijd zal het leren want met corona  is het niet van te voren te plannen.Door de jaren heen merk ik dat ik steeds minder uitgebreid plan. 
Ik ben van plan de komende etappe weer vergelijkbaar voor te bereiden als afgelopen jaar. Ik had in 2020 in de wijde omgeving van de route alle slaapplekken op een kaart gezet (digitaal maar ook op een fysieke kaart) en ik besloot onderweg pas (vaak de avond van te voren) welke route ik die dag precies zou gaan nemen, afhankelijk van welke interessante steden/dorpen/kastelen/kerken/etc. er in de plaatsen zijn en waar ik zou kunnen slapen.
2021 hoop ik van Taize naar Le-Puy-en-Velay te gaan. Zodra ik weer meer nieuws heb zal ik een nieuw bericht schrijven. Mocht je het nog niet hebben gedaan schrijf je dan op de homepage in voor de nieuwsbrief. En voor nu wens ik jullie allemaal een gelukkig en gezond 2021!!!  Groetjes,
Rolstoel Pelgrim

4 gedachten over “Oud en Nieuw”

 1. Hallo Laura,

  Ook voor jou de beste wensen voor het nieuwe jaar!! Het ziet er helaas allemaal onzeker uit. Hopelijk krijgen we de corona onder controle. Ik zelf ben gelukkig niet ziek geweest. Maar helaas word ik de laatste tijd erg somber door alle beperkingen. Ik weet dat het nodig is, maar ik heb er moeite mee. Vooral dat we afstand moeten houden van elkaar en dat er maar 2 mensen op bezoek mogen komen…. Maar oké, niet klagen en vooruit ermee!!
  Alle goeds toegewenst Laura en tot horens. Groetjes Thea van Helmond

  Beantwoorden
 2. Ik wens jou een heel mooi pelgrim jaar toe in goede gezondheid! Hopelijk aan het einde van 2021 weer wat dichter bij elkaar en zondermondkapjes dan weten we dat alle beperkingen ergens goed voor is geweest! Goede jaarwisseling!

  Beantwoorden
 3. Hallo Laura,
  Heel goed zo als jij het schrijf niet zo strak alles te plannen van te voor als jij een paar keer weg bent geweest heb jij al een stuk ervaring wat er mee moet en hoe het ongeveer zal gaan. Wij Marian en ik kregen het zelfde gevoel toen wij de camino in vijf jaar van Amersfoort naar Santiago hebben gelopen, wij regelde altijd wel s,avonds de overnachting voor de volgende dag in België en in Frankrijk in Spanje op de camino De France is dit niet zo nodig. Wij hopen dat wij COVID snel achter ons mogen laten zodat alles weer een beetje normaal wordt. Wij wensen jou een heel gezond en goed 2021 toe en ondanks alles probeer er een fijn jaar van te maken.
  Groetjes van ons uit Amersfoort.

  Beantwoorden
 4. Dat doe je goed Laura, Vooruitkijken, hopen op “betere” tijden en verder er het beste van hopen, doen wij ook, in tegenstelling tot jou, zijn wij sinds maart 2020 nergens geweest…. hebben geprobeerd het gezellig te houden en zijn tot de conclusie gekomen dat het, het afgelopen jaar niet anders was dan toen we nog “beroepsmatig” voeren, van pakweg noord Duitsland naar zuid Frankrijk visa versa, en we af en toe met een dubbel bochie om een boom ergens in een kanaal of op een rivier lagen en we met ons gezinnetje Pasen, Kerst, Oud en Nieuw of Sinterklaas vierden, dat hebben we dit jaar zo’n beetje in de achtertuin gedaan en kijk, het is ook 1 januari geworden, Super toch.?! Wat niet wegneemt, dat het “excuser le mot” zwaar klote was, enigste “uitje” 1 x boodschappen “alleen” en de ander 1x per week naar de bakker…. Maar we hebben er het beste van gemaakt, net zoals jij, dus, “alles kumpt goed” Lieve Laura, een heel fijn en voorspoedig jaar en blijf gezond.! Knuffel!! en ben je ooit in de buurt? je bent van harte welkom 😉 xxx

  Beantwoorden

Plaats een reactie