2020, een mooie pelgrimage, afsluiting en statistieken

Français English

Het heeft even geduurd maar hier is dan eindelijk mijn afsluitende blog met alle statistieken van mijn afgelopen pelgrimage.
Afgelopen weken ben ik bezig geweest met het updaten van de website en mijn blog hier netjes op volgorde te beschrijven met daarbij alle routekaartjes en hoogteprofielen. Erg leuk om te doen want door al die foto’s en verhalen weer door te gaan komen er veel herinneringen terug, degene die ik heb opgeschreven maar ook vele andere dingen.
Ook ben ik bezig geweest met de Engelse vertaling van de website (voor nu nog gedeeltelijk automatisch vertaal ivm tijdgebrek) en de Franse vertaling van de website (volledig automatische vertaling omdat mijn Frans helaas niet goed genoeg is om het zelf te vertalen). Er komen namelijk steeds meer niet Nederlands sprekende volgers bij. vaak mensen die ik onderweg heb ontmoet.

Nu ik het toch over mijn volgers heb wil ik alle trouwe lezers bedanken en iedereen die hier reageerde en/of per email mij berichtjes stuurden, die berichtjes hielpen mij om deze mooie en bijzondere pelgrimage te maken, zeker op de moeilijke momenten was het mooi te weten dat er zoveel mensen met mij mee reizen. Ik vond het heel leuk om iedere dag mijn belevenissen met jullie te mogen delen, te weten dat er mensen meelezen hielp mij ook om bewust naar dingen te kijken en om op dingen te letten waar ik vaak zo langs loop (die mooie paddestoel, bloemetjes of beestjes zoals sprinkhanen).

Er zijn vele mensen die mij onderweg hebben geholpen, sommigen met kleine dingen zoals alle keren dat iemand me gedag zei, en de duimen omhoog die uit auto’s kwamen terwijl ze mij inhaalden als ik een zware helling op rolde.
Ook mensen die mij hielpen om de weg te vinden, die mijn waterflesje vulden, een praatje maakten of hun maaltijd met me deelden. Kleine dingen die voor mij zeer belangrijk waren.
Soms ook grotere dingen, mensen die ik niet kende en mij mij welkom hebben geheten in hun huis waar ik 1 of soms zelfs 2 nachten heb mogen genieten van hun gastvrijheid. mensen die mij op kwamen halen om naar hun huis te brengen als ik in nood zat omdat ik voor een dichte camping stond. Sommigen zijn inmiddels vrienden geworden.

Dat zijn de dingen die mijn pelgrimage nog mooier hebben gemaakt.
Bedankt!

Maar hier dan de statistieken:

Data, Etappes, en aantal kilometer


1 september, Avallon – Marigny-l’Eglise 19,55km
2 september, Marigny-l’Eglise – Brassy 13,3km
3 september, Brassy – Planchez 21,94 km
4 september, Planchez – Arleuf 25,37km
5 september, Arleuf – Larochemillay 22,86km
6 september, Larochemillay – Issy-l’Évêque 22,81km
7 september, Issy-l’Évêque – Gueugnon (Autun) 26,55km
8 september, Gueugnon – Paray le Monial 34,99km
9 september, Dagje Paray le Monial
10 september, Paray le Monial – Charolles 21,52km
11 september, Charolles- Verosvres 19,31km
12 september, Verosvres – Cluny 28,13km
13 september, Cluny – Taize 15,94 km

Totaal 272,27km
13 roldagen maakt dat tot een gemiddelde dagafstand van 20,94km per dag

Waar doe ik het van???

Wat betreft de kosten probeer ik onderweg zo sober mogelijk te leven om diverse redenen. de eerste is omdat ik van een minimumuitkering leef (vanwege mijn gezondheid ben ik afgekeurd) en op de tweede plaats vind ik het ook fijn om zo sober mogelijk te leven tijdens zo’n pelgrimstocht, hierdoor ben ik me nog meer bewust dat een mens niet veel nodig heeft. Ik wil niet afhankelijk zijn van het geld dat ik mee neem (waarmee de meeste problemen onderweg stukken makkelijker kunnen worden opgelost) maar ik wil vertrouwen op God en de goedheid van mensen. Mijn ervaring is dat als ik dingen met geld oplos in plaats van met vertrouwen ik veel minder bijzondere dingen mee maak en minder contact heb met mensen onderweg.

Als ik dorst heb bel ik ergens aan om mijn drinkfles te laten vullen wat mij naast vers water meestal ook een mooi gesprek op levert en soms zelf nog een maaltijd. of als ik voor een dichte budget camping sta kan ik natuurlijk een duur hotel nemen maar als ik durf te vertrouwen dat er een oplossing komt brengt me dat op de meest bijzondere plekken, dat is terug te lezen op dit blog of mijn nieuwe web pagina waar de reis beschreven staat, oa bij dag 4, dag 7 en dag 9 is te lezen hoeveel dat vertrouwen mij op heeft geleverd.

Juist de dingen die geen geld hebben gekost waren de meest waardevolle dingen en de meest bijzondere ontmoetingen. Gratis maar onbetaalbaar!

Maar ondanks dat vertrouwen geef ik wel geld uit, en ik zal hieronder beschrijven hoeveel ik heb uitgegeven en waaraan ik dit heb besteed.

Allereerst de overnachtingen:

Heenreis
1 Alphen –  Revin , camping municipal les bateaux 8 euro
2 Revin – Vitteaux, camping  municipal Vitteaux geen betalingsoptie… was niemand aanwezig.
3 Vitteaux- Taize, Barak in Taize (geen kosten)
4 Taize-Challon sur Saone-Dijon-Avallon, Camping Sous Rouche   7,65 euro

Totaal 15,65 euro

Pelgrimage
1 Avallon – Marigny-l’Eglise Pelgrimsherberg, L’auberge du Crescent 15,-
2 Marigny-l’Eglise – Brassy Camping Municipal 6
3 Brassy – Planchez camping Municipal geen beheer
4 Planchez – Arleuf Dichte camping, bij nederlanders in Cussy en morvan gelogeerd) Gratis maar onbetaalbaar!
5 Arleuf – Larochemillay Camping la Forrêt du Morvan 15,85
6 Larochemillay – Issy-l’Évêque camping Les portes du Morvan 10 euro (pelgrimstarief)
7 Issy-l’Évêque – Gueugnon (Autun) Dichte camping, slapen in Bisschopshuis. Gratis maar onbetaalbaar!
8 Gueugnon – Paray le Monial Dichte camping, 2 nachten gelogeerd bij mensen die ik daar leerde kennen. Gratis maar onbetaalbaar
9 Dagje Paray le Monial
10 Paray le Monial – Charolles camping municipal Charolles 7,50
11 Charolles- Verosvres Zusters Franciscanessen Verosvres, gratis maar onbetaalbaar!
12 Verosvres – Cluny camping Municipal Cluny 7,80
13 Cluny – Taize Taize

Totaal kosten overnachting – 62,15

Taizé
105 euro, week inclusief eten

Terugreis
1 Taizé – Saints-en-Puisayes Camping Municipal 4,80 euro
2 Saints en Puisayes – Arcis-sur-aube camping Arcis sur aube 12 euro? (bonnetje kwijt)
3 Arcis-sur-Aube – Revin Camping municipal les Bareaux 8 euro
4 Revin – Huis!

Terugreis 24,80 euro overnachtingen

Totale prijs voor 4 weken overnachtingen 207,60

Maaltijden

Behalve slapen moet ik natuurlijk ook eten.

Kosten eten:
-Dagelijks stokbrood (soms half of klein stokbrood), gemiddeld 60 cent
-1 keer per 3 dagen stukje kaas, gemiddeld 3 euro per stuk is 1 euro per dag
-Iets energierijks voor de zware stukken en omdat het gewoon lekker is! chocola, snoepjes, muesli reep gemiddeld 0,50 per dag
-fruit uit de natuur (appels, peren, bramen), gratis
-lunch en lekkers dat ik onderweg of bij logeerplekken kreeg, gratis en onbetaalbaar!


Totaal gemiddeld 2,10 euro per dag

Tijdens pelgrimstocht ongeveer 30 euro uitgegeven aan eten.
heen/terugreis ongeveer 20 euro.

In Taizé was eten/drinken inbegrepen in de overnachtingsprijs. 3 maaltijden en in middag snack en thee. in de avond mogelijkheid om nog iets te kopen bij Oyak (cafe), 2 keer gedaan, koste 20 cent voor de kop kruidenthee die ik daar dronk. dus 40 cent uitgegeven.

Verder had ik nog een zakje biologische volkoren couscous met gedroogd fruit meegenomen van huis en wat 1 persoons pannekoekmix met alleen water toevoegen. het was voor het eerst dat ik een paar keer had gekookt op een kleine camping gasbrander. het bedrag dat ik hier voor heb uitgegeven tel ik niet mee. qua eten gaat dit misschien om 3 euro voor de hele periode van instant maaltijden.

ik hou het daarom op ongeveer 50 euro eetkosten.

Reiskosten

Omdat ik dit jaar vanwege Covid19 had besloten met mijn auto te gaan heb ik een stuk meer kosten dan voorgaande jaren aan de reiskosten.
Via de route die ik heb gereden was het 1964 km (heen en terugreis) met een verbruik van 5,1 Liter per 100 km. de benzine koste gemiddeld 1,35 euro per liter.
Ik heb ongeveer 100 liter verbruikt en dan kom ik op ongeveer 135 euro aan benzinekosten (andere autokosten zoals slijtage reken ik nu maar niet mee, word te ingewikkeld).

Verder heb ik nog openbaar vervoerkosten gehad om van mijn parkeerplaats van de auto/eindpunt) punt naar mijn startpunt te komen. dit was in totaal 12 euro.

Totaal uitgaven

slapen 207,60
eten 50 euro
benzine 135 euro
trein/buskaartjes 12 euro  

Voor 4 weken (1 week op en neer reizen, 2 weken pelgrimeren, 1 week Taizé) is dat totaal 414,60 euro
zonder de reis is het voor de pelgrimage 92,15 euro en Taize 105 Euro = 197,15 euro

De pelgrimage (alleen het deel rollen) koste mij ongeveer 7,10 per dag.
over de hele reis genomen koste het 14,80 per dag.

Met de auto gaan heeft me dus een flink bedrag extra gekost, dit jaar was het vanwege corona niet anders, maar komende jaren hoop ik toch weer met flixbus te gaan. dan zijn de reiskosten niet meer dan 40 a 60 euro retour (afhankelijk wanneer ik boek). had me zeker 150 euro gescheeld in de kosten. 
Maar ik ben blij en ook dankbaar dat door mijn auto deze pelgrimstocht maken toch mogelijk was in deze gekke coronatijd.

Ik hoop dat jullie me allemaal ook volgend jaar weer gaan volgen, inmiddels beginnen de eerste plannen voor volgend jaar al vorm te krijgen. Ik hoop komend jaar in mei te gaan rollen, de route zal dan lopen van Taizé naar Le-Puy-en-Velay.
Zodra de plannen meer vorm krijgen zal ik weer een nieuwsbrief uit sturen en een blog plaatsen.

Wie het nog niet heeft gedaan kan zich inschrijven op de homepage voor de nieuwsbrief (vergeet de inschrijving niet te bevestigen in de email die dan direct word gestuurd, controleer als je hem niet in enkele minuten ontvangt je junkmail).

Blijf gezond!

Groetjes,

Rolstoelpelgrim

10 gedachten over “2020, een mooie pelgrimage, afsluiting en statistieken”

 1. Leuk om ook de statistieken te zien/lezen. Het was een voorrecht om erbij te mogen zijn via je blog Laura. Hopelijk volgend jaar weer en voor nu succes met de voorbereiding en de voorpret!

  Beantwoorden
 2. Wat krijg ik een mooi inzicht in je statistieken. Knap hoor zo ver met zo weinig uit te komen. Je avontuur is -afgezien van de kosten- natuurlijk onbetaalbaar en een herinnering om te koesteren. Volg graag weer je nieuwe avontuur. Je bent een inspiratie voor mij en anderen.

  Beantwoorden
  • De mooiste dingen van de reis zijn de dingen die niet met geld te koop zijn. Eigenlijk heeft een mens maar weinig nodig. Met wat eten, een dak/tent boven het hoofd en mooie ontmoetingen is er al snel een mooie reis gemaakt!
   Bedankt voor het volgen en tot mijn volgende reis!

   Beantwoorden
 3. Geweldig om op deze manier meegereisd te hebben. Petje af voor je vertrouwen in jezelf en de mensen op je pad en je nuchtere kijk op je eigen kunnen. Fijn dat je de corona gezond hebt doorstaan.
  Wens je alle goeds
  Marianne

  Beantwoorden
  • Het is een sport. Met zo min mogelijk zo ver mogelijk komen. En de mooiste dingen van elke reis zijn, zoals jij ook weet, de dingen die niet met geld te koop zijn!

   Beantwoorden
 4. Hoi Laura,
  Wat was het leuk om je iedere dag te volgen door je prachtige foto’s en vaak bijzondere verhalen, die je zo beeldend hebt verteld. Wat een durf en doorzettingsvermogen heb jij getoond. Succes met alle voorbereidingen voor je volgende avontuur. Keep save!

  Beantwoorden

Plaats een reactie