Terugblik op de route Le-Puy-en-Velay naar Rocamadour

Eindelijk had ik tijd om de terugblik op de route Le-Puy-en-Velay naar Rocamadour te schrijven, de afgelopen mooie reis.
Na thuiskomst begon gelijk het gewone drukke leven weer met allerlei afspraken die ik had uitgesteld vanwege de pelgrimage. Maar ik heb nu eindelijk het afsluitend blog met alle cijfers en weetjes zoals locaties, afstanden, kosten, hoogtepunten en dieptepunten en ik eindig met een terugblik op deze pelgrimage.

Maar eerst wil ik dit nog zeggen: Alle blogs van dit jaar heb ik netjes op chronologische volgorde gezet op deze pagina .
Tijdens mijn pelgrimstocht kreeg ik de vraag of het mogelijk gemaakt kan worden dat mensen de foto’s in groter formaat kunnen bekijken en ook dat heb ik op die pagina mogelijk gemaakt, gewoon klikken op de foto die je wilt bekijken en hij vergroot.
Ook heb ik er kaartjes van de route bijgeplaatst.
De moeite waard dus om te bekijken! (Helaas nog niet in Engels en Frans maar ook dit zal binnenkort komen!)

Eerst begin ik maar even met alle info van de afgelopen reis:

Plaatsen en afstanden

Dag 1 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Le Puy-en-Velay naar Bains Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Afstand: +/- 14 km
Dag 2 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Bains – Monistrol d’Allier Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Afstand 17,6
Dag 3 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Monistrol d’Allier – Saugues Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand afstand 19,85
Dag 4 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Saugues – Chanaleilles Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Afstand 15km
Dag 5 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Chanaleilles – Saint-Alban-sur-Limagnole Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Afstand 25km
Dag 6 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Saint-Alban-sur-Limagnole – Aumont Aubrac Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Afstand 16km
Dag 7 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handAumont Aubrac – Nasbinals Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Afstand 24km
Dag 8 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Nasbinals – Saint-Chély-d’Aubrac Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Afstand 17km
Dag 9 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Saint-Chély-d’Aubrac – Saint-Côme-d’Olt Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Afstand 17,6km
Dag 10 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Saint-Côme-d’Olt – Estaing Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Afstand 25km
Dag 11 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Estaing – Entraygues-sur-Truyère Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Afstand 15km
Dag 12 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Entraygues-sur-Truyère – Cassaniouze Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Afstand 23,7km
Dag 13 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Cassaniouze – Conques Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handAfstand 12,73km
Dag 14 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Conques – Flagnac Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Afstand 26,27
Dag 15 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Flagnac – Felzins Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handAfstand 15,6km
Dag 16 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Felzins – Figeac Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand afstand 17,8km
Dag 17 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Figeac – Cardaillac Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handafstand 14,16
Dag 18 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handCardaillac – Lacapelle Marival Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handAfstand 15,7km
Dag 19 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Lacapelle Marival – Gramat Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handAfstand 20,23km
Dag 20 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Gramat -Rocamadour Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handAfstand 16,96km

Totaal: 369,2km gerold over 20 dagen
Gemiddeld 18,46km per dag gerold

Conclusie, uiteindelijk nog een redelijke gemiddelde afstand gerold. Zeker omdat ik in het centraal massief flink heb geklommen waren mijn afstanden vaak niet heel groot.
Het Hoogste punt was 1341m.

Kosten en slaapplekken

Dag 1 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Le Puy-en-Velay – Bains Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Camping 9 euro
Dag 2 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Bains – Monistrol d’Allier Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand camping 6 euro
Dag 3 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Monistrol d’Allier – Saugues Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Camping 6 euro
Dag 4 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Saugues – Chanaleilles Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand met tent in weiland 4 euro
Dag 5 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Chanaleilles – Saint-Alban-sur-Limagnole Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand 12.50
Dag 6 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Saint-Alban-sur-Limagnole – Aumont Aubrac Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand camping 6,80
Dag 7 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handAumont Aubrac – Nasbinals Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand 5,70
Dag 8 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Nasbinals – Saint-Chély-d’Aubrac Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand camping 6,50
Dag 9 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Saint-Chély-d’Aubrac – Saint-Côme-d’Olt Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand 10 euro
Dag 10 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Saint-Côme-d’Olt – Estaing Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand camping, niemand aanwezig, niet betaald
Dag 11 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Estaing – Entraygues-sur-Truyère Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand camping 6 euro
Dag 12 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Entraygues-sur-Truyère – Cassaniouze Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand 10,50 euro
Dag 13 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Cassaniouze – Conques Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand pelgrimsherberg achter kathedraal, vrije gift*
Dag 14 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Conques – Flagnac Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand 8 euro
Dag 15 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Flagnac – Felzins Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand 10,45 euro
Dag 16 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Felzins – Figeac Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand (semi)wild gecampeerd bij openbaar toilet aan rand van dorp
Dag 17 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Figeac – Cardaillac Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand 10,50 euro
Dag 18 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handCardaillac – Lacapelle Marival Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand15euro
Dag 19 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Lacapelle Marival – Gramat Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Pelgrimsherberg, vrije gift*
Dag 20 Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand Gramat -Rocamadour Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de hand 10 euro

*bij vrije gift geef ik ongeveer het gemiddelde wat ik normaal kwijt ben aan kosten.

Kosten 152 euro totaal
7,60 euro gemiddeld per nacht.

De campings waren duurder dan eerdere jaren, 2021 betaalde ik gemiddeld 6,87 euro. Ik rolde ook door een duurder gebied heen, Aan rivier de Lot is het erg touristisch en er zijn erg weinig gemeente campings in die regio. Hopelijk kan het volgend jaar weer goedkoper (of kan ik vaker wild camperen, want dat camperen bij een openbaar toilet beviel me best goed!)

Eten

Qua eten merkte ik dat het ook duurder was, zoals ook in Nederland, maar ook omdat ik weinig echte supermarkten tegen kwam en vooral in kleine dorpswinkeltjes en bakkerijen mijn boodschappen deed. Maar uiteindelijk ben ik goed uitgekomen.
Ik heb mijn etenskosten niet precies bij gehouden, maar ik kocht gemiddeld om de dag een stokbrood (65ct tot 1 euro) en eens in de 2 tot 3 dagen een stukje kaas (1 tot 4 euro, afhankelijk welke kaas en hoeveel ik kocht).
Daarnaast af en toe wat fruit en groente voor dagen dat ik te weinig fruit vond in de natuur. vooral wortels, tomaat en komkommer kocht ik omdat dit handig te eten is onderweg, gemiddeld misschien 50ct per dag, zeker de winterwortels kosten haast niks en waren ook nog eens handig onderweg, wortels pletten tenminste niet als je ze in een tas stopt in tegenstelling tot tomaten! Daarom waren ze onderweg mijn favoriete groente. verder vond ik onderweg vaak pruimen, appels, vijgen, bramen en noten, heerlijk!
Ook heb ik altijd gezouten noten/pinda’s of een zak chips bij mij (ik denk tijdens die 20 dagen dat ik daar een euro of 6 aan heb uitgegeven). Niet zo zeer om de lekkere trek te stillen maar vooral voor de zout behoefte. Dat eet ik vooral na een flinke klim waarbij ik op de top extra zout en vocht moet aanvullen, naast de electrolyten (sport)drank die ik ook dagelijks drink en af en toe een stukje chocola of iets anders zoet dat energie geeft.
Qua warm (avond)eten, dat eet ik maar af en toe en dan is dat meestal iets van couscous met gedroogd fruit. ik had 4 porties meegenomen van thuis en had nog 1 portie over. Ik heb na het rollen vaak geen honger in warme maaltijden en eet dan liever rauwkost, kaas en brood en kruip dan snel m’n bed in.

Totaal:
Ik kom op een geschat bedrag van ongeveer 3 euro per dag, zo’n 60 euro voor 20 dagen. Scheelt niet heel veel met vorig jaar toen ik op 2,77 euro per dag zat.


Terugblik

Hoe kijk ik nu terug op afgelopen pelgrimage.
het was allereerst een heel mooie tocht. Ik heb genoten van de mooie natuur van het Centraal Massief.

Er waren hoogte en diepte punten. Letterlijk en figuurlijk. Letterlijk berg op en berg af. Hoewel de hellingen enorm zwaar waren heb ik het gehaald en dat gaf me het gevoel dat ik echt dingen doe die ik nooit verwacht had te kunnen, een soort overwinning op mijzelf. Toen ik 2016 begon had ik nooit gedacht dat ik door het centraal massief boven de 1300 meter zou kunnen rollen

Qua figuurlijke hoogte en dieptepunten waren er niet heel specifieke dingen. Er zaten kleine dingen tegen, zoals een gebroken tentstok, regenbuien op momenten die niet handig waren, lastig begaanbare routes (al is dat soms ook een hoogtepunt als het dan toch gelukt is) en de laatste dagen een rolstoelband die steeds langzaam leeg liep (ik heb inmiddels nieuwe banden!). Maar er waren gelukkig geen grote onoverkomelijke problemen onderweg, voor alles kwam een oplossing. Qua hoogtepunten vind ik het lastig om echt één ding te benoemen, er was niet echt één groot bijzonder iets. Soms was een hoogtepunt het mooie vlindertje op een bloem die netjes bleef zitten zodat ik een foto kon maken, een koel windje of schaduw op een hete dag, de rust en stilte in het bos, afkoelen in een riviertje na een te hete dag, een goed gesprek met een pelgrim of lokaal persoon, een stil moment of juist even zingen in een oude kerk. Veel kleine dagelijkse hoogtepuntjes die ook deze pelgrimage weer onvergetelijk maakte.

Wel moet ik zeggen dat ik dit jaar het pelgrimeren wel anders vond dan afgelopen jaren. Voorheen kwam ik nauwelijks anderen tegen en moest ik vaak zoeken naar slaapplekken en andere dingen.
Deze route was een bekende en drukst belopen route van Frankrijk, het is 1 van de vijf grote routes door Frankrijk die al in de middeleeuwen zijn beschreven.
Doordat dit zo’n bekende route was kwam ik hier heel veel pelgrims tegen en alle soorten en maten. Van zeer sober levende pelgrims die wildkamperen en hun hebben en houwen op hun rug tillen tot aan mensen die slapen in dure hotels en die hun rolkoffer laten vervoeren met een bus.

Al die drukte op de route had voor mij voor en nadelen. Het was een voordeel omdat er goede voorzieningen waren onderweg zoals overnachtingsplekken, watervulpunten en openbare toiletten en na een dag rollen was er altijd wel iemand om een praatje mee te maken. Maar tegelijkertijd vond ik het ook een nadeel juist omdat er zoveel voorzieningen zijn.
Het was zo goed geregeld op dit deel van de route dat er een stuk minder gelegenheden waren waar ik de stoute schoenen aan moest trekken en om hulp te vragen.
Dat klinkt fijn maar afgelopen jaren waren mijn mooiste ervaringen en ontmoetingen ontstaan doordat ik soms meer moeite moest doen om slaapplekken te vinden. Ik moest voor hulp (bv het vullen van mijn drinkfles) iemand aan spreken of bij iemand aan bellen, wat vaak leuke gesprekken opleverde terwijl ik het nu gewoon uit een kraan aan de weg haalde. Diverse keren werd ik afgelopen jaren onderweg bij mensen thuis uitgenodigd voor eten of om te slapen. Op deze (te?)veel belopen route zijn, doordat er tientallen (soms honderden) pelgrims per dag per etappe lopen, veel mensen langs de route een beetje “pelgrimsmoe”. Ze zien zoveel pelgrims dat ze er niet aan kunnen beginnen om ze uit te nodigen en houden zich wat afzijdig. Ook op campings merkte ik dat. Andere jaren had ik vaak leuke gesprekken met de locale bevolking en camping eigenaren in mijn gebroken Frans, nu was dat er soms ook maar minder dan andere jaren. het leukste vond ik het vaak als ik iets van de route af was, dan merkte ik gelijk verschil, zowel bij de campings als bij de locale bevolking.
Ook vind ik het heel fijn altijd om uren alleen te rollen, dat kon ook als ik mijn eigen, aangepaste route volgde. maar als mijn route gelijk liep met de officiële route zag ik vrijwel altijd een pelgrim voor en/of een pelgrim achter me lopen. Ik vind het heel gezellig af en toe een andere pelgrim tegen te komen maar op deze route vond ik het soms iets te veel van het goede.

Maar hoewel die nadelen er op de route waren heb ik vooral een heel goede reis gehad. Mooie natuur, schattige kerkjes en indrukwekkende basilieken/kathedralen, mooie ontmoetingen en heerlijke rust en stilte op de afgelegen plekjes.

Vooruitblik

Alles is weer opgeruimd en ligt weer klaar voor volgend jaar en ook het routeboekje staat weer bij alle pelgrimsboeken van afgelopen jaren. begin 2023 komt een nieuwe druk uit van het boekje waar ik volgend jaar mee ga pelgrimeren dus ik moet nog even geduld hebben. En dan is het wachten tot ik weer weg kan.
Als het allemaal volgens planning gaat is dat sneller dan jullie gewend zijn, want ik verwacht komend jaar in het voorjaar te gaan, tussen pasen en pinksteren.
Dan hoop ik te rollen van Rocamadour naar Lourdes via de fietsroute “langs oude wegen”. het is fijn dat er een fietsroute is voor deze etappe, die zijn in principe volledig toegankelijk voor mij met de rolstoel, is beter dan de wandelroutes. ook verwacht ik dat dit een rustigere route is omdat het boekje van deze fietsroute alleen in het Nederlands is uitgegeven en het niet een van de 5 hoofdroutes is zoals het stuk dat ik dit jaar rolde. Ik heb er nu alweer zin in!

En dan was dit de echte afsluiting van pelgrimstocht 2022, Le Puy-en-Velay naar Rocamadour.


Tot die tijd ga ik nog wel andere dingen doen, eerst komende week een ander soort pelgrimstocht, niet rollend met de rolstoel maar met een busje.
Volgend jaar zomer zijn in Portugal de Wereld Jongeren Dagen (WJD), een grote internationale katholieke jongeren bijeenkomst waar honderduizenden jongeren uit de hele wereld op af komen (vorige keer in Europa, 2016 in Krakau, waren er 3 miljoen mensen). Ik ben gevraagd om mee te gaan met een tour dwars door Nederland ter voorbereiding en promotie voor deze dagen en waarbij we een groot houten kruis (gezegend door de Paus) meenemen en alle bisdommen in Nederland aandoen. Deze tour duurt 3 weken (vorige week begonnen) en ik ga deze 2e week mee. We bezoeken dan onder andere jeugd/studentengroepen, daklozen opvang, kloosters en andere gemeenschappen.
Ik vertrek vandaag en later deze week zal ik over mijn belevenissen vertellen in een nieuw blog.

Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handRolstoelpelgrim

17 gedachten over “Terugblik op de route Le-Puy-en-Velay naar Rocamadour”

 1. Zo wat een afsluiting! Ja ik had al gemerkt dat je liever van iets meer rust en lokale bewoners hield tijdens je tocht. Dat komt hier er wel uit. Desondanks heb je erg genoten en het verwonderd mij telkens weer met hoe klein je budget is van wat je uitgeeft. Het hoeft allemaal niet veel te kosten. wij zijn van het iets luxere type vakantie vieren maar ook daar doen we al concessies in, best een ervaring als dat lukt en ook nog leuk is. Je ziet ook voor ons is jouw tocht leerzaam. Voor komende week hee veel plezier en ik kijk uit naar je blog!

  Beantwoorden
  • Dank je Trudi,
   Die rust is voor mij inderdaad het voornaamste waar ik van geniet. De beste herinneren kosten niks.
   En luxe is extra fijn na soberheid!

   Beantwoorden
 2. Weer genoten van je tocht en je dagelijkse update. Een hele prestatie de berg achteruit naar boven, maar het is allemaal goed gekomen. Ook je nauwkeurigheid tot op de cent van je uitgaven en je afstanden geven een goede indruk van jouw camino. Low budget is in feite de meest pure vorm van pelgrimeren. Veel succes in je 2e week op promotietour. weer nieuwe avonturen beleven en ervan genieten . Dank je wel voor het mee mogen beleven van jouw camino. Dit jaar liep ik de La Plata van Sevilla naar Santiago de Compostela. Een totaal andere camino dan de Portuguese en de Norte met nieuwe ervaringen om van te genieten en om over na te denken. groetjes Joke

  Beantwoorden
 3. Hoi Laura. Ik zou je graag een dagje willen sponsoren als dat mag. Ik heb het al eens eerder geschreven maar kreeg toen geen reactie. Misschien kan dat voor volgende keer? Ik hoor graag van je!

  Beantwoorden
 4. Dankjewel Laura voor dit mooie verhaal. Tijdens jouw tocht heb ik ook snel meegekeken, nu rustig gelezen. Ook in het verslag doen, ben je een kanjer.
  Succes met alle plannen.
  Groetjes van Maria van Herk uit Veldhoven .

  Beantwoorden
 5. Hey Laura , ik heb genoten van je verhalen ,ik volgde je op de voet en t was alsof ik erbij was ! s avonds of s anderendaags na je update nam ik de kaart erbij zodat ik de wegen die je nam ook kon volgen ,gewoon super ! Bedankt ook voor je volledig na verslag van campings , eten , onkosten en al de rest !gewoon super !!ik kijk nu al uit naar de volgende etappes volgend jaar . Je voorbereiding zal ook wel weer in orde zijn

  Beantwoorden
 6. Laura, heel veel dank voor je verslagen. Ik heb ze met heel veel plezier gelezen.
  Ik wens je een mooie week als promotor voor de WJD.
  Ik zie uit naar volgende blogs van je.
  Shalom, Marita

  Beantwoorden

Plaats een reactie