Verslag WJD kruistour

Bijdeze dan het beloofde blog over mijn weekje weg waar ik mijn vorige blog over schreef.

Enige tijd geleden was ik gevraagd om mee te gaan met een tour door Nederland met een replica van het kruis van de Wereld Jongerendagen (WJD). DE WJD zijn komend jaar (2023) in Lissabon, Portugal. Om hier een beetje bekendheid aan te geven is deze tour georganiseerd en zo kwam het dat ik een weekje meeging, de 2e week van deze 3 weekse tour.

See full screen

Ik voegde me zaterdag 22 oktober bij de groep die op dat moment in Breda was.
We waren met een groepje van gemiddeld 4 a 5 mensen en een oude gele bestelbus waar het kruis precies in pastte. We zijn in 3 bisdommen geweest (Rotterdam, Breda en Den Bosch) en in bijna 20 plaatsen (Breda,  Schiedam, Hoogvliet,  Brielle, Poortugaal, Delft, Den haag, Leiden, Gouda, Middelburg, Nieuwkuijk, Den Bosch, Rosmalen, Eindhoven,  Geldrop, Helmond, Ommel, Asten.).

Ik vond het mooi om zoveel verschillende locaties te bezoeken. Kerken, kathedralen, kloosters, leefgemeenschappen, jongerengroepen, etc.

Alle locaties en ervaringen beschrijven is bijna niet te doen maar ik wil er wel graag een aantal delen.

Als Rolstoelpelgrim zijnde vond ik de plekken waar we als pelgrims met het kruis van de ene naar de andere locatie wandelden heel mooi. Zeker als er genoeg jongeren waren (zoals in Breda) kon er af en toe worden gewisseld wie het kruis droeg, op andere plekken met minder bezoekers deed onze groep dat zelf. De verschillende manieren waarop de tocht van A naar B werd gedaan was ook mooi, de verschillende locaties hadden er verschillende manieren voor bedacht,  bijvoorbeeld gewoon wandelend, met stops waarbij steeds een statie van de kruisweg van Jezus werd verteld.

Erg mooi vond ik het in Brielle waar we de route liepen van de martelaren van Gorinchem. Tijdens de route en begin/eindpunt werd het verhaal van de Martelaren ook verteld via bordjes op de route. Ik vond het erg interessant om te horen. Ook in Ommel kregen we veel informatie over het bedevaartsoord, dat kwam goed uit want hoewel ikzelf dacht best veel pelgrimsoorden te kennen had ik nooit eerder gehoord van deze in Ommel.

Op veel van de plekken waar we stopten was een eucharistieviering of andersoortige gebedsviering in de kerk maar op enkele plekken deden we ook praktische dingen zoals donderdag in Den Bosch. We hielpen daar bij stadsklooster San Damiano / Franciscaans Jongerenwerk met het uitzoeken van kleding en we kregen briefjes waarop we een positieve boodschap / compliment mochten schrijven voor daklozen. Deze briefjes stopten we in de uitgezochte kleding. Ik vind dat een mooie manier om zo een boodschap door te geven aan deze mensen.

Slapen deden we ook op heel diverse plekken, parochie centra naast de kerk, een klooster, gastgezinnen en de laatste nacht sliep ik op een vertrouwde kamer bij Kisi (een katholieke musicalgroep waar ik deel van mag zijn) in Helmond. Er werd daar o.a. een nachtwake gehouden en alle kinderen/tieners waren een deel van de nacht in de kapel bij het kruis.

Het was een mooie week met bijzondere indrukken en ontmoetingen.
Nu uitrusten en op naar de WJD in Lissabon! (En voor die tijd nog voorbereidingsweekenden/dagen in o.a. Ameland.)

Maar voor de WJD ga ik eerst nog gewoon pelgrimeren met de rolstoel. Daarover zal mijn volgende blog weer gaan. De voorbereidingen voor de pelgrimstocht van Rocamadour naar Lourdes! Ik zie er naar uit!

Groetjes,
Logo, gestileerd plaatje van vrolijke rolstoelster (ik) met kruis en schelp in de handRolstoelpelgrim 

3 gedachten over “Verslag WJD kruistour”

  1. heel bijzonder om dit in eigen land te mogen doen. Leuk zoveel enthousiaste jongeren, het geloof leeft dus nog wel onder de jeugd! Uitrusten en op naar je volgende avontuur ben benieuwd hoe je Lourdes ervaart Mijn broer en schoonzus zijn daar jaren geleden met de Lourdes trein geweest en waren zeer onder de indruk,

    Beantwoorden

Plaats een reactie