Pelgrimages, beurs en nieuwe rolstoel

Eindelijk weer een blog van mij met veel nieuws over pelgrimages, beurs en nieuwe rolstoel

Met oud en nieuw de laatste keer geschreven en omdat ik toen problemen had met m’n website is daar niet eens een mailing van rond gestuurd. Ik denk dat de ergste problemen nu zijn opgelost dus nu is het tijd voor wat updates want ik heb gelukkig weer genoeg leuke dingen gedaan.

24 februari bezocht ik de fiets en wandelbeurs in de jaarbeurs in Utrecht. Op het laatste moment besloten daar heen te gaan en daar heb ik zeker geen spijt van gehad. Op de beurs veel stands bekeken en veel met andere wandelaars, fietsers en pelgrims gesproken. Nieuwe mensen ontmoet maar ook veel mensen gezien die ik al jaren ken van bv de pelgrimstocht van Vastenactie die ik een aantal keer heb gerold (zo jammer dat die pelgrimstocht niet meer wordt georganiseerd) en wat ik ook leuk vond was dat ik mensen tegen kwam die naar me toe kwamen met de vraag of ik Rolstoelpelgrim ben. Mensen die een krantenartikel hadden gelezen of die mijn blog soms al jaren volgen en die ik soms ook van naam ken omdat ze hier (of facebook/instagram) wel eens een reactie schrijven of me persoonlijk mailen. Leuk om nu een gezicht te hebben bij die namen!

Naast mensen ontmoeten heb ik ook veel info verzameld. Voor de komende etappe een nieuw boekje gekocht! Ik had het boekje langs oude wegen (deel 2) al, maar die route stopt net voor de Pyreneeën. Nu het boekje van de St Jacobs fietsroute gekocht. Die gaat van de Pyreneeën naar Santiago. Daar ben ik heel blij mee want op dit boekje was ik al een tijdje aan het wachten omdat er een nieuwe druk zou komen. De oude druk was al 5 jaar oud en dan kloppen oa slaapplekken en winkels niet meer. Nu gelukkig geslaagd en kan ik de route door de Pyreneeën heen plannen wat ik deze zomer hoop te doen. Ik twijfel nog enigszins over welke bergpas ik ga nemen (ivm helling, veiligheid en overnachtingsopties). Maar de gesprekken met fietspelgrims op de beurs hebben wel geholpen. Waarschijnlijk neem ik de definitieve beslissing pas onderweg maar het is fijn nu vast de routes te kunnen bekijken in het boekje.

Naast planning voor deze pelgrimstocht denk ik inmiddels ook aan de toekomst. Ik verwacht 2025 aan te komen in Santiago en daarna wil ik niet stoppen dus bekijk nu ook andere Europese pelgrimstochten. Ook daarvoor heb ik veel inspiratie op gedaan. Met alle ontmoetingen en info was het de moeite meer dan waard.

Afgelopen zondag was het weer tijd voor de stille omgang. Een jaarlijkse korte pelgrimstocht in Amsterdam ter herinnering aan het Mirakel Van Amsterdam in 1345. Ik heb dit al vaker gedaan maar het was nu al een paar jaar geleden, in de oude blogs hierover staat meer van de historie hiervan verteld.

Ik had me aangesloten bij een groep van de Clara en Fransiscus Parochie federatie. We begonnen met een kerkdienst in het dorpje Langeraar en daarna gingen we met 2 volle bussen naar Amsterdam. Bij het Begijnhof was er een eucharistieviering.

Toen ik bij mijn aanmelding vertelde dat ik met de rolstoel meekom kreeg ik te horen dat er wel een trap voor de kapel zit. Ik mailde toen terug dat dit volgens mij niet zo is want ik ben wel vaker daar in de kapel geweest en had er nooit een trap gezien. Maar daar aangekomen bleek alles anders te zijn. De rolstoeltoegankelijke deur was dicht en men ging inderdaad naar binnen via een route met een trapje.  Gelukkig bedacht een priester een alternatieve route via de sacristie. Die had alleen een paar keer een tree naar beneden en die kon ik in de rolstoel wel af. Daar naar boven rollen kon niet maar ik vertrouwde maar op een alternatieve oplossing. Na de viering kwam die oplossing ook. Ik werd geleid door de toegankelijke ingang, alleen ging de deur nogal zwaar en kreeg men die eerst niet open. Met wat extra hulp lukte het gelukkig uiteindelijk wel. Maar toen ik op de plek kwam vanwaar we zouden vertrekken zag ik onze groep niet en de groep die er stond vertelde me dat onze groep al was gestart. Dus toen ben ik ook maar gaan rollen, ik zag een groep lopen en probeerde die in te halen maar toen ik daar was bleek dit een andere groep te zijn. Uiteindelijk maar iemand uit onze groep gebeld en gelukkig nam hij op en zei dat ze nog niet waren vertrokken. Ik ben toen weer terug gerold en aan het begin van de route heb ik me gelukkig weer bij de groep kunnen aansluiten. En zo kwam alles goed en begon de nachtelijke pelgrimstocht door hartje Amsterdam.

Hoewel ik het al vaker had gedaan blijft het indrukwekkend om met vele grote groepen die uit het hele land komen (voor onze groep liep een groep uit Friesland) in stilte door Amsterdam te pelgrimeren (oa door de kalverstraat en warmoesstraat) terwijl om je heen allerlei mensen zich onderdompelen in een uitgaansleven vol drank, drugs en allemaal andere dingen waarin ik persoonlijk mijn geluk niet in zoek. Het contrast is enorm. 

Na afloop gingen we weer terug met de bus naar Langeraar, daar kregen we nog een broodmaaltijd en iets na 3 uur ’s nachts was ik weer thuis. Het was weer een mooie nacht geweest. En komende dagen maar even extra uitrusten. 

Wat betreft mijn rolstoel. Ik schreef vorige keer al dat mijn rolstoel heel slecht wordt. Ook op dit moment zijn mijn eigen wielen weer bij de reparateur omdat ze weer kapot zijn, gelukkig heb ik wel een set leenwielen. Begin januari is er een nieuwe passing geweest voor een rolstoel. Ik krijg een rolstoel op maat van TNS (activator 2.5) met e-move wielen. Ik rol nu met e-motion wielen en daarvoor heb ik reserve accu’s, genoeg voor ongeveer 70km op vlak terrein met mooi weer. Bij de nieuwe rolstoel zit standaard een accu voor maar 12km, dat is natuurlijk niet waar ik mee kan pelgrimeren, veel te weinig. Gelukkig had ik een begripvolle hulpmiddelen adviseur en krijg ik daarom een grotere lithium accu voor ongeveer 30km, eigenlijk nog te weinig maar wel beter, niet alleen vanwege de afstand maar ook omdat de lithium accu een kleinere lader heeft. Omdat ik toch eigenlijk wel meer wil kunnen rollen heb ik nog een aanvraag gedaan. Er bestaat een wmo sportbudget die je als roller iedere 3 jaar kan aanvragen om te kunnen sporten. Bv voor een handbike of sportrolstoel. 4 jaar geleden had ik van dit budget m’n aankoppel voorwiel gekocht en die is nog prima dus hoef ik nu niet opnieuw aan te vragen maar ik bedacht dat ik wel een extra accu wil zodat ik 2x 30km kan rollen. Dus aangevraagd en ook toegewezen! En dat terwijl mijn aanvraag verre van standaard is. Heel blij mee. Dan kan ik straks met m’n nieuwe wielen weer lekker op pad en blijft pelgrimeren mogelijk! 

Mijn spaakbeschermers moeten ook vernieuwd, die zien jullie vaak op m’n foto’s en ik wilde wel weer een vrolijk ontwerp. Deze keer heb ik het zelf ontworpen. Inmiddels is het ontwerp naar de drukker. Hoe het er uiteindelijk uit komt te zien is voorlopig nog een verrassing voor jullie maar het wordt weer lekker fleurig. Zodra ik m’n rolstoel heb zal ik foto’s plaatsen en een blog hier over schrijven.

Helaas is de levertijd van de rolstoel lang, ik verwacht pas half juni, dus moet nog even geduld hebben maar ik krijg een rolstoel die me weer veel vrijheid zal geven.

Ik verwacht nu voor m’n pelgrimstocht zo’n beetje half augustus te vertrekken vanaf Rocamadour om dan via Lourdes te rollen en zal daarna de Pyreneeën doorkruisen (tot waar ik ga weet ik niet, beslis ik onderweg afhankelijk van hoe zwaar het is en hoe lang ik er over doe en hoe ik qua tijd zit). Dus ik kan af gaan tellen. En als ik m’n nieuwe rolstoel heb kan ik mooi nog even oefenen in de nieuwe stoel zodat ik goed voorbereid kan starten.

Afgelopen tijd dus veel gedaan en gepland op gebied van pelgrimages, beurs en nieuwe rolstoel. Ik zie er naar uit om met m’n nieuwe rolstoel straks weer te kunnen pelgrimeren en alle info van de beurs in de praktijk te brengen!

Groetjes, 

Rolstoelpelgrim 

10 gedachten over “Pelgrimages, beurs en nieuwe rolstoel”

 1. Wat fijn dat je een nieuwe rolstoel krijgt, ben wel benieuwd naar je nieuwe spaakbeschermers. Voor je het weet is het Augustus maar eerst hier maar genieten van het mooie weer.

  Beantwoorden
  • Heel fijn, ik zie erg uit jaar m’n nieuwe stoel en ook ik ben enorm benieuwd hoe de spaakbeschermers worden want hoewel ik ze zelf heb ontworpen blijft een afbeelding op een beeldscherm toch iets heel anders dan op wielen van 25″!
   Genieten van het weer doe ik zeker. Lekker bezig in de tuin om m’n moestuintje zo onderhoudsarm als mogelijk te maken.

   Beantwoorden
 2. Mijn felicitaties met de toezegging/ goedkeuring vanuit de WMO, dit isgewdldig nieuws voor jou!
  Ik heb een scootmobiel via de wmp en maak hiermee mijn rondje Nederland afgesloten Aug. 2023 en start in Mei met het vervolg door België vanaf mijn woonplaats Breda in 2025 heb ik mijn droom gezet op Heiloo naar zuid Frankrijk een Mariatocht./pelgrimage

  Beantwoorden
  • Dat gaat dan vast een mooie reis worden. Waar in België ga je rijden? Ik heb in België voornamelijk langs de Maas gerold. Erg mooi.
   En van heiloo naar zuid Frankrijk (lourdes? ) zal ook een mooie reis worden. Succes met de voorbereidingen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie