Vertrek over een dag of 40

Nog maar een dag of 40 en dan ga ik weer op pad. maar buiten de gewone voorbereidingen zijn er nu veel andere leuke dingen die gebeuren.
Pas al het interview in de EO Visie en dat heeft veel gevolgen. allereerst heb ik veel heel leuke reacties gekregen van zowel vaste volgers die mij soms al jaren volgen alsook nieuwe mensen. Maar er gebeurt meer.

Dinsdag 18 juni, toen ik nog in het zwembad was voor mijn wekelijkse hydrotherapie, zag ik een gemist telefoontje, app bericht en email. Allemaal voor hetzelfde verzoek. Namelijk of ik het leuk zou vinden om een radio interview te doen. Radio had ik nog niet eerder gedaan (wel een podcast), dus dat leek me leuk. En zo kwam het dat ik nog diezelfde avond te horen was bij radio 5. Het interview ging via de telefoon maar er is in de studio gefilmd. Dat zie je hieronder. Ook heb ik het geplaatst op m’n media pagina.

Maar bij dat ene radio interview blijft het niet, want een aantal dagen geleden kreeg ik weer een berichtje. deze keer van NPO radio 2. Of ik daar zondag middag bij het programma “Martine in de middag.” (wat deze keer niet door Martine word gepresenteerd maar door Evert Duipmans) gebeld mag worden. Ook daar komt dus weer een kort radio interview. Waarschijnlijk rond 17.15. Het is dan via deze link te luisteren. later hoop ik het op de mediapagina te plaatsen. (1 juli toegevoegd: het is via deze link te beluisteren, het interview is rond 1.18 uur)

Ook ben ik gevraagd voor een fotoshoot voor de leverancier van mijn rolstoelkussen. Daarover meer in een volgend blog.

Wat betreft mijn nieuwe rolstoel, Daar begin ik gelukkig aardig goed aan te wennen. Ik heb een nieuwe plek voor de accu gevonden. Onder de zitting in plaats van achterop waar de leverancier het had gehangen. Dit maakt de balans een stuk beter.
Met mijn nieuwe wielen was ik nog niet helemaal tevreden over de instelling voor de bergen. Op mijn vorige wielen zat een speciale stand die terugrollen voorkomt. Dit is belangrijk omdat als ik hellingen beklim ik mij afzet aan de hoepels en dan de hoepels een moment loslaat om ze weer opnieuw te pakken voor de nieuwe afzet. Op het moment van loslaten rolt de stoel anders op een helling terug. Deze wielen hebben die optie niet, maar ze konden wel verbeterd worden door een andere instelling. Deze wielen hebben een instelling waardoor de rolstoel langer dan normaal blijft door rollen. iets wat ik bij gewoon vlak rijden niet prettig vind en het daarom vrij kort had laten zetten. Maar hij stond nu te kort ingesteld en op hellingen zoals de vorige keer op de VAM berg moest ik daardoor echt vechten om niet steeds achteruit te rollen als ik m’n hoepels los liet. Nu is het doorrollen op deze 2e stand verlengt (er zijn 2 standen/versnellingen in te stellen, in mijn geval 1 voor normaal gebruik en 1 voor in de bergen) dus als het goed is rolt mijn stoel nu niet meer steeds de berg af als ik m’n hoepels een moment los laat op een heuvel/berg.Verder krijg ik afgelopen tijd ook veel leuke reacties op mijn nieuwe zelfontworpen spaakbeschermers. Ik geef graag nog wat extra uitleg over wat er allemaal op staat. Want het is meer dan men vaak op het eerste gezicht denkt. Haast mijn hele pelgrimsverhaal is er in verwerkt. helaas zijn er uit de echte spaakbeschermers een aantal hoeken uit om ruimte te geven aan onder andere de bevestiging van de hoepels maar hiermee had ik in het ontwerp gelukkig rekening gehouden.

Ik zal beginnen bij de molen, Allereerst is dat natuurlijk omdat ik Nederlands ben en in een omgeving met heel veel molens woon. Een mooi Nederlands symbool. Ook is dit de plek waar mijn pelgrimstocht begon, 2016 vanaf Nederland.

Mijn logo staat natuurlijk voor mij! je ziet dit 4 keer terug komen als teken dat ik van het ene naar het andere punt rol. in mijn ene hand de schelp die symbool staat voor de pelgrimstocht naar Santiago (maar tegenwoordig ook steeds vaker word gebruikt voor pelgrimeren in het algemeen) en in mijn andere het kruis wat het symbool is voor mijn geloof.

Het tentje, dat staat voor de manier waarop ik reis, veel kamperen en sober reizen.

Dan komen we bij het kasteel, dat staat voor Frankrijk waar ik onderweg veel kastelen zie. Daarnaast is dat ook mijn interesse in geschiedenis en dan vooral de middeleeuwen.

Na het kasteel is het laatste plaatje een kerk. allereerst staat dit voor het einddoel van een pelgrimstocht, in dit geval Santiago de Compostella. Tegelijk staat het ook voor alle andere kerken, kloosters die ik onderweg heb gezien en bezocht en is ook dit deel van mijn geloof.

Maar dan zijn we er nog niet, de groen en geel tinten tonen het landschap waar ik rol, de natuur waar ik zo van hou. Ook zie je het model hierin van bergen, zowel hoge als lage bergen, velen achter elkaar. Die kunnen zowel voor letterlijke bergen en dalen worden gezien zoals de Ardennen, Morvan, het centraal massief en/of de Pyreneeën. Die laatste zal ik dit jaar doorkruisen. Maar je kan ze ook symbolisch zien als de makkelijke en moeilijke dingen van de reis (en het leven) waarbij na elke klim ook weer een afdaling komt.
De hoge bergen in een beetje blauwachtig groen kunnen soms (zoals bij de molen in het vlakke Nederland) door de kleur ook worden gezien als deel van de lucht.

De geel/oranje/rood/paarstinten achter mijn logo zijn niet zoals vaak word gedacht een regenboog. Al is dat ook een mooi symbool van hoop. Maar het was bedoeld als zonsopgang/ondergang, vind ik echt mooi om te zien! Er komt ook steeds weer een nieuwe dag en zo rol ik dag in dag uit.

Dan is er nog de buiten rand. Hierop staat mijn website vermeld en diverse kleine afbeeldingen.

Dit zijn symbolen van diverse pelgrimages en bedevaartsoorden. 1 Santiago, 2 Taizé, 3 Santiago pijl, 4 Kruis van de orde van Sint Jacob, 5 Keltisch kruis als symbool voor pelgrimsoorden in Groot-Brittannië zoals Iona, Holy Island en vele andere onbekendere plekken in die regio, 6 Britisch Pilgrimage Trust en ik vind een slak een mooi symbool voor langzaam reizen, 7 symbool van de weg naar Rome, via Francigena.
Er zit dus veel symboliek in.
qua stijl heb ik me vooral laten inspireren door glas in lood ramen.

maar waarom zoveel locaties waar ik niet naar op weg ben? Na Santiago, waar ik volgend voorjaar aan hoop te komen, is mijn reis dan nog niet klaar. Inmiddels droom ik al over mijn volgende pelgrimages, misschien wel door Groot-Brittannië, naar plekken als Canterbury, Iona en Holy island. Een paar jaar geleden heb ik met de auto een mooie reis door Groot-Brittannië gemaakt en ik zou er graag eens rollend heen gaan.
Maar hoewel ik dus al droom over de verdere toekomst zie ik nu eerst uit naar de nabije toekomst.

Zoals ik eerder al schreef is het nog maar een dag of 40 voordat mijn pelgrimstocht weer echt start.
Vrijwel alles is nu voorbereid. Nog wat kleine aanpassingen naar aanleiding van mijn pelgrimage in Drenthe en dan ben ik ik klaar voor.
Dan rij ik binnenkort weer met de auto naar Rocamadour en dan kan ik weer gaan rollen naar onder andere Lourdes en dan de Pyreneeën over.

Momenteel ben ik nog aan het zoeken naar een plek waar ik veilig mijn auto kan parkeren in de tijd dat ik rol. Mochten lezers rondom Rocamadour of Brive-la-Gaillarde (via daar kom ik weer terug naar mijn auto) een goede plek weten hoor ik het graag. Stuur me dan een e-mail, reageer hier onder of bericht me op andere wijze.

Voor wie het nog niet heeft gedaan, schrijf je in voor de Nieuwsbrief, dan krijg je bericht als ik een nieuw blog plaats en als ik vertrek! dit kan op de homepage of hier.

Groetjes,
Rolstoelpelgrim


11 gedachten over “Vertrek over een dag of 40”

  • Eerlijk gezegd tel ik al af sinds vorig jaar! Was voor mij een goede manier om te zien hoeveel tijd ik had voor mn herstel. En dat is aardig goed gelukt! Nog 40 dagen en ik ben er fysiek wel aardig klaar voor.

   Beantwoorden
 1. Zo dat is een uitgebreid verhaal, Je had van de week al veel uitgelegd, maar wel leuk om het toch nog een keer te lezen. Zal binnenkort om je handtekening vragen want er zijn niet veel mensen die naast een BN er wonen. Maar wel gaaf om al weer eens een blog te lezen en het schiet al weer aardig op.

  Beantwoorden
  • Ik heb net nieuwe visitekaartjes binnen, zal je er een geven!
   Ik vind het nog heel apart om ineens overal gevraagd te worden voor interviews. Door de loop der tijd al heel wat interviews gehad maar nu is het ineens wel heel veel in korte tijd.

   (Ps. Je spelling heb ik aangepast)

   Beantwoorden
 2. Bedankt voor de uitleg (symbolen) van de spaakbeschermers !
  Zo te horen is alles al goed voorbereid !
  We tellen mee af , gewoon omdat (ik )(wij ) zeer benieuwd zijn hoe het zal zijn , je beleving te volgen en bijna zelf mee te maken via jou bijna dagelijkse blog !
  Veel succes !
  Groetjes !

  Beantwoorden
 3. Je staat wel volop in de belangstelling zeg. Levert dat ook sponsors op? Mag je van de belastingdienst wel geld ontvangen? Ik ben aan het eind gekomen van de pelgrimsroute vanaf Taize, heel indrukwekkend. Ik las nu ook hoe je voorkomt dat je achteruit rijd. Gaaf dat je wielen blokkeren.

  Beantwoorden
  • Er is zeker een hoop aandacht.
   Ik wil van mijn pelgrims geen sponsorloop maken, dus dit is niet waar ik naar zoek.

   Die wielen werken enorm ingenieus. Veel instel opties. En de wielen die ik nu heb (e-move) zijn toch weer heel anders dan m’n vorige wielen (e-motion), andere soorten instellingen en ook hoe het rijdt is duidelijk anders.

   Beantwoorden
 4. Hoi Laura, wat ontzettend leuk zo’n uitgebreid verslag over alle voorbereidingen voor de reis en de belevenissen van wat je meemaakt in het radio- en krantenwereldje. Ben weer reuze benieuwd naar je dagelijkse avonturen en de wijze waarop je dat zo mooi weet te vertellen (schrijven)en weer met al die prachtige foto’s. Heel veel succes met alles voordat je wegrolt. Groetjes, Sylvia

  Beantwoorden

Plaats een reactie